Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: początkujące 112L  (Przeczytany 13321 razy)
Nika
Nowy
*

« : Marzec 08, 2010, 20:15:27 »

Cześć,
Jestem tu zupełnie nowa i zupełnie zielona w akwarystyce...Jednakże, bardzo mnie to zainteresowało no i po zastanowieniach ( oraz namowach z rodzicami- bo dorosła niestety nie jestem, i nie decyduje o tym co mam w pokoju a czego nie  Sad ) zainwestowałam w zbiorniczek 112L...Jeszcze do mnie nawet nie dotarł, ale wolę już wiedzieć przynajmniej najważniejsze rzeczy Smiley Mimo tego że to wątek o obsadach, to chciałabym się zapytać także o inne rzeczy, bo nie wiem gdzie mogę takie pytania zadawać.A zaczynając od początku to :
1. Zgodnie z tematem : Jaką obsadę proponujecie ? ( zważając na to, że nie miałam nigdy prawdziwego akwarium i nic nie umiem w tej kwestii) rybki które mnie interesują to :
> prętniki karłowate
>molinezje
>mieczyki
>gupiki
>może neonki
>pielęgniczki ramirezki
>grubowarg dwubarwny ( czy jakoś tak...)
oczywiście nie chce ich wszytkich tam pomieścić, ale to są rybki które mi najbardziej przypadły do gustu. Ja osobiście myślałam nad taka obsadą :
3x prętniki karłowate ( 1+2)
1x grubowarg dwubarwny
2x ramirezki ( parka)
6xmolinezji ( no i tu nie wiem ile samców a ile samic ) albo zamiast 6x gupików ( 3+3 )
To tylko takie moje przemyślenia, więc proszę na mnie za bardzo nie krzyczeć jak coś zupełnie nie pasuje, bo ja tych rybek jeszcze nie mam tylko zamierzam Smiley
wymiary akwarium to : 80x35x40 ( chyba bo dokładnie nie pamiętam ) profilowane
parametry wody jeszcze mi nie znane dopiero pojadę kupić testy Sad

A tu mam pytania nie dotyczące tematu, ale może ktoś się pofatyguje i odpowie :

2. czy filtr ma działać 24h na dobę ?( chyba tak ale wolę się upewnić )
3. czy 112 litrów to nie z dużo dla kogoś bardzo, ale to bardzo zielonego w tym temacie ?
4. czy akwarium trzeba czyścić tak bardzo dokładnie raz na rok czy nie ? ( jakby co wiem że się tylko podmienia, ale czy trzeba też tak dokładnie)
5.czy jeżeli będę miała deszczownicę to będę też musiała mieć napowietrzacz ?( i tu : 5.a  czy jak będe miała prętniki to deszczownica nie przeszkadza ?)
6.jak będę miała więcej pytać ( a na pewno tak będzie ) to gdzie je mogę zadawać ?

To jak na razie wszystko, ale podejrzewam że na tym się nie skończy
Aaa... i przepraszam, że założyłam nowy wątek chociaż jest już dużo na temat obsady 112L, ale nie wiem czy ta osoba która zakładała tamten by była zadowolona, że jej tam ktoś piszę Smiley Jeżeli źle napisałam jakieś nazwy lub są jakiekolwiek inne błędy to bardzo przepraszam.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2010, 20:59:26 »

1. Zgodnie z tematem : Jaką obsadę proponujecie ? ( zważając na to, że nie miałam nigdy prawdziwego akwarium i nic nie umiem w tej kwestii) rybki które mnie interesują to :
> prętniki karłowate
>molinezje
>mieczyki
>gupiki
>może neonki
>pielęgniczki ramirezki
>grubowarg dwubarwny ( czy jakoś tak...)
oczywiście nie chce ich wszytkich tam pomieścić, ale to są rybki które mi najbardziej przypadły do gustu. Ja osobiście myślałam nad taka obsadą :
3x prętniki karłowate ( 1+2)
1x grubowarg dwubarwny
2x ramirezki ( parka)
6xmolinezji ( no i tu nie wiem ile samców a ile samic ) albo zamiast 6x gupików ( 3+3 )
Jeśli chodzi o podaną przez Ciebie obsadę to ja zrezygnowałbym z grubowarga.
Jeśli chodzi o molinezje to jeśli to black molly to jest ok, jeśli np. molinezja żaglopłetwa to obawiam się, że mogą być troszkę za duże na taki zbiornik.
Będziesz miała ryby pływające w górnych partiach wody (prętniki) w środku (molinezje) i przy dnie (pielęgniczki ramireza). Możesz np. dać jeszcze inne ryby denne np. kiryski x5.

czy filtr ma działać 24h na dobę ?( chyba tak ale wolę się upewnić )
Tak.
czy 112 litrów to nie z dużo dla kogoś bardzo, ale to bardzo zielonego w tym temacie ?
112l to wbrew pozorom (początkowym) mały zbiorniczek.
Lepiej taki niż 40l szklanka.
czy akwarium trzeba czyścić tak bardzo dokładnie raz na rok czy nie ? ( jakby co wiem że się tylko podmienia, ale czy trzeba też tak dokładnie)
Nie. Zbiornika nie czyścimy.
Podmieniaj przy tym litrażu ok 20l wody raz w tygodniu. To wystarczy.
czy jeżeli będę miała deszczownicę to będę też musiała mieć napowietrzacz ?( i tu : 5.a  czy jak będe miała prętniki to deszczownica nie przeszkadza ?)
Nie, deszczownia dostatecznie natlenia wodę. Dodatkowo rośliny będą generować tlen więc w pełni wystarczy.
Jeśli deszczownia będzie pod taflą wody i będzie to silny strumień to prętniki (jak każde ryby labiryntowe) moga się męczyć. Te ryby wymagają słabej cyrkulacji wody.
Możesz deszczownie umiescic nad lustrem wody ale wtedy będzie głośno.
Jeśli będzie ona pod taflą wody to możesz zmniejszyć jej przepływ poprzez zawór filtra. Jeśli filtr takowego nie posiada poproś tate by powiększył deikatnie dziurki za pomocą wiertła (ja stosowalem wiertło z wkrętarki). Jesli i to nic nie da możesz nawiercić dodatkowe dziurki. Ja u siebie zrobiłem tak, że dziurki są nawiercone z dwóch stron deszczowni tak, że woda wylatuje w dwie strony. Zmniejszyłem dzięki temu ruch tafli w wodzie ale nie wykluczyłem jej obiegu. Woda rozchodzi się w dwie strony i jest dobrze napowietrzona.
jak będę miała więcej pytać ( a na pewno tak będzie ) to gdzie je mogę zadawać ?
W tym temacie.

Wbrew temu co sama uważasz, nie masz takiej małej wiedzy. Widać, że sporo czytałaś na ten temat (choćby pytanie o prętniki i deszczownie).
Forum jest po to by pytać. Jeśli pytania formulowane są konkretnie, wtedy łatwiej jest pomóc.
Poczytaj forum, zobacz o co ludzie pytają - z czasem się uśmiejesz.
Pozdrawiam.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2010, 21:21:47 »

No plany całkiem dobre jak na początek jednak jeśli jest czas to rozważ jeszcze dwie możliwości odnośnie wielkości akwa .
Jak masz miejsce i fundusze to możesz się zastanowić nad większym akwa tak powiedzmy 200l które daje znacznie większe możliwości pod względem obsady i roślin Jak nie masz miejsca na długość to może być 126l ma taką samą podstawę tylko jest wyższe .   .Sam miałem 112l i teraz mam 220l i różnica jest znaczna do tego im większe akwa tym w brew pozorom jest łatwiej .
Co do filtra to zainwestuj w zewnętrzny kubeł ewentualnie kaskada większy wydatek ale się potem opłaci

Pamiętaj że taki zakup to spory wydatek i pewne obowiązki więc zastanów się dobrze czy tego chcesz

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2010, 21:24:38 »

Dziękuje Smiley
Jak zwykle, zaraz po napisaniu nasunęły się kolejne pytania, a więc skoro mogę tu pisać to napiszę Cheesy :
1. Lepiej molinezje, czy gupiki ? w jakich proporcjach molinezje ? ( które mają większe szanse na przeżycie, jeżeli będą się rozmnażać w głównym baniaku ? Bo chyba nie będę wyławiać, bo nie mam innego zbiornika, a poza tym trochę za dużo będzie jak wszystkie przeżyją )
2. Mam bojownika, którego dostałam 3 lata temu na urodziny od koleżanki ( żyje w 25L.  ale bez grzałki i światła, nawet roślin żywych nie ma (wiem że to nie są dobre warunki, ale to jedyne które mogłam mu zapewnić) akwarium koleżanki) czy mogę go tam dorzucić, czy będzie atakował, albo będzie atakowany ?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2010, 15:48:42 »

Wszystkie ryby żyworodne mnożą się jak króliki taka ich natura obojętnie czy to będzie gupik czy molinezja .
Co do bojka to widać że trafił się twardziel 3 lata w takich skromnych warunkach to ładnie ,co do wrzucenia go do nowego akwa to bardziej z molinezjami by pasował bo kolorowe ogony gupików mogą go drażnić .Zresztą jak cały czas był sam to trudno powiedzieć jak się zachowa w stosunku do innych ryb .Z resztą zapewne długo i tak nie pożyje .

Młode ampularie oddam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2010, 17:03:22 »

Dziękuje Smiley
Jak zwykle, zaraz po napisaniu nasunęły się kolejne pytania, a więc skoro mogę tu pisać to napiszę Cheesy :
1. Lepiej molinezje, czy gupiki ? w jakich proporcjach molinezje ? ( które mają większe szanse na przeżycie, jeżeli będą się rozmnażać w głównym baniaku ? Bo chyba nie będę wyławiać, bo nie mam innego zbiornika, a poza tym trochę za dużo będzie jak wszystkie przeżyją )
2. Mam bojownika, którego dostałam 3 lata temu na urodziny od koleżanki ( żyje w 25L.  ale bez grzałki i światła, nawet roślin żywych nie ma (wiem że to nie są dobre warunki, ale to jedyne które mogłam mu zapewnić) akwarium koleżanki) czy mogę go tam dorzucić, czy będzie atakował, albo będzie atakowany ?
Ja wolałbym molinezje (black molly).
Gupików jakoś nie lubie, ale to kwestia gustu.
Molinezje np. 2+4.
Bojownika mozesz dać do 112l, jeśli nie będzie przerybienia i nie będzie ryb mocno "kolorowych" (bojownik atakuje takie ryby) to powinno być ok.

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2010, 17:17:50 »

wiem, że bojownik całkiem nieźle się trzyma Smiley jest bardzo wytrzymały ( jakieś 1,5 roku temu, jak go wyjmowałam z akwa ( bo wtedy zmieniałam całą wodę ( wiem że nie wolno, ale nie znałam się na tym ) to wyskoczył mi, i spadł do wanny...wyjęłam go ręką i z powrotem do akwarium... To było straszne... ale skoro to przeżył, to wydaje mi się że bardzo dobrze się trzyma Cheesy

molinezje chyba też mi się bardziej podobają:D

nadal się zastanawiam co do bojownika, bo przecież jak żył sam tak długo, to czy nie dozna "szoku" ? no sama nie wiem...jest bartdzo agresywny ( strasznie często się "najeża" )

mam coraz więcej pytań, ale zadam tylko parę teraz bo nie mam czasu ale wieczorem postaram się uzupełnić Smiley :
1. Jakie podłoże ? czy jak dam w jakiejś części piasek, to żadnym zwierzętom się nic nie stanie ? ( nawet ślimakom , które zamierzam posiadać ( ale jakieś helenki ( czy jakoś tak ) albo ampularie )) ?
2. co dać na dolną strefę akwarium ? dlaczego nie grubowarg  dwubarwny ?
3.czy rośliny trzeba płukać ? można ? wodą kranową ( przed wsadzeniem do akwarium ) ?

dzięki za wszystkie odpowiedzi Cheesy
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2010, 20:43:44 »

Pytań ciąg dalszy Cheesy :
1.Czym karmić ślimaki ( które normalnie żywią się ślimakami ) jeżeli nie ma ślimaków w akwarium ? ( te jakieś helenki czy jakoś tak )
2.Jakie są najłatwiejsze roślinki ? Jakie polecacie początkującemu ?
3.Jak obcinać roślinki ? jak potem wyławiać z akwarium te obcięte resztki ? jak na przykład obetnę trawę to jak wyłowić to obcięte końcówki?
4.Czy rośliny mogą rosnąć na piasku ?
5. Jak rozmieścić filtr i grzałkę ? grzałkę w jednym kącie, a filtr w drugim ?
6.Czy grzałka 100W wystarczy ?
7.Czy oświetlenie T8 2x 18W ( przepraszam jeżeli to się jakoś inaczej znakuje. mam nadzieję że zrozumiecie ) ?
8.Jak montować filtr zewnętrzny ? Czy nie przeszkadza pokrywie ?
9. Jaki rodzaj żwirku ? z czego wykonany ? skąd brać w dużych ilościach ?
10. Jakie kamienie mogę do zbiornika wrzucić, żeby nie zmieniały ph ?

Akwarium jest już w mieszkaniu ... Obecnie urzęduje w nim mój kotek Tongue upatrzył sobie miejsce  Roll Eyes

Dzięki za wszystkie odpowiedzi które już napisaliście i za te które ( mam nadzieję ) napiszecie Cheesy
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2010, 09:00:06 »

Nie pisz posta pod postem jest opcja edytuj czy zmień i można pisać dalej .
 rośliny kupione w sklepie jak są w koszyku z watą to trzeba je  z tej waty wyjąć i korzenie wypłukać .
Przy oświetleniu 2x18W trzeba dobrać rośliny mniej wymagające i nie osiągające zbyt dużych rozmiarów .Generalnie żabienice i kryptokoryny powinny sobie radzić .One lubią żyzne podłoże więc sadzenie w samym żwirku to kiepski pomysł daj na dno jakiś podkład dla roślin może to być drogi firmowy substrat lub tanie kulki czy ziemia ogrodowa twoja kasa twój wybór .
Do wyławiania resztek służy siatka lub jakieś sitko
100W grzałka powinna starczyć
Przy montażu kubełka pokrywę Wromaka trzeba będzie dociąć
Kamienie przed wrzuceniem do akwa trzeba polać octem jak zacznie się pienić to znaczy że podnosi PH

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2010, 20:58:04 »

Oj Sad przepraszam, nie znam się na tym Embarrassed : jeszcze ! ( a propos tego postu po poście )

wracając do akwarystyki... Wiem, że dużo pytań może nawet nie potrzebnych żenujących czy po prostu głupich, ale wolę wyjść na idiotkę niż maltretować rybki, więc pytam Cheesy :
1. Ile czasu ma trwać kwarantanna rybek przed włożeniem do głównego zbiornika ?
2. Czy trzeba kwarantannę ?
3.Ilu litrowy baniaczek do kwarantanny ?
4.Czy rośliny też trzeba poddać takowej ?
5.Jakie rybki na dolną strefę ? żeby pływały po dnie ? kiryski ? a są jakieś inne ?
6.Rozumiem ,że pielęgnice papuzie to bardzo zły pomysł ? Cry Nawet jedna ? ( chyba nie jest stadna, nie ? )
7.Czy jeszcze jakieś rybki ? na przykład jakieś pojedyncze ? ( te które nie potrzebują stadka ? jakieś przykłady ( oczywiście nie chce przerybiać, ale chciałabym jak najbardziej kolorowo Tongue )
8. Zwykła ziemia ogrodowa, do kwiatków może być ? a jak ją "zamontować " ? wystarczy przysypać żwirkiem ? ile centymetrów ?

Z góry dzięki, no i przepraszam za takie błędy na przyszłość Smiley
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2010, 22:38:05 »

1. tydzien minimum
2. nie potrzeba moim zdaniem pod warunkiem ze sklep do ktorego chodzisz po ryby jest zaufany, ze kupujesz zdrowe piekne ryby wyhodowane w dobrych warunkach
3. zalezy jakie ryby w nim tez beda i jak duzo, bo wiadomo do 10l nie wlozysz np 25 neonow zeby kwarantanne zrobic
4. rosliny z reguly nie sa niczym zarazone bo sa osobne zbiorniki na rosliny i czesto nie ma w nich ryb lub jest narybek najczesciej gupika
5. sa jeszcze bocje, do Twojego zbiornika tylko karlowata inne z tego co mi wiadomo to rosna za duze na taki zbiornik jaki posiadasz
6. nie znam odp
7. bojownik?:>
8. moze byc zwykla ziemia do kwiatkow ogrodowych, trzeba ja przykryc moskitiera (ja nie moglem znalesc to przykrylem gaza oczyszczona i spelnia swoje zadanie), trzeba przykryc bo wydostawala by sie ziemia ponad zwir przy jakim kolwiek zabiegu, np odmulaniu lub sadzeniu roslin. Nalezy przysypac tak 4-5cm zwirkiem

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2010, 23:11:03 »

5.Jakie rybki na dolną strefę ? żeby pływały po dnie ? kiryski ? a są jakieś inne ?
bocje moim zdaniem nie nadają się nawet karłowate ale możesz dać 6 cierniooczków kuhla albo myersa

6.Rozumiem ,że pielęgnice papuzie to bardzo zły pomysł ? Cry Nawet jedna ? ( chyba nie jest stadna, nie ? )

bardzo zły

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2010, 07:58:59 »

1 ja jakoś do tej pory odpuszczałem sobie kwarantannę jako problem zbyt uciążliwy ale kupuję zazwyczaj w jednym sklepie i nic się złego nie działo najgorzej jak sie kupuje w przypadkowych sklepach wtedy jest to konieczne i to nawet ze dwa tygodnie
4 znam sklepy które trzymają rośliny razem z rybami więc teoretycznie coś może na nich być chociaż nie wiem tego dokładnie
5 co do rybek na dno to zostań przy kiryskach czy zbrojnikach one powinny sobie poradzić nie polecam eksperymentów z mniej znanymi gatunkami bynajmniej na początku twojej akwarystycznej przygody
8 ziemia ogrodowa jak najbardziej tylko ta najtańsza z najtańszych taka z biedronki czy netto ważne żeby nie była z jakimiś sztucznymi nawozami .Grubość warstwy tak od 1-3cm a na to jakieś 4-5 cm żwirku co do siatki to uważam ja za zbędną .W akwa z ziemią trzeba starannie sobie zaplanować ustawienie roślin bo potem przesadzenie czy wyrwanie jakiejś żabienicy czy kryptokoryny może być bardzo kłopotliwe

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2010, 20:24:30 »

Dziękuję Smiley

Nadal mam problem ze żwirkiem i ziemią... Nie znalazłam ziemi, która by nie miała napisanego, że jest bez żadnych nawozów, więc kupiłam najtańszą... nie wiem, czy dobrze, ale cóż.
Co do żwirku to mam parę pytań :
0. Jaki kolor żwirku ( waszym zdaniem ) jest nalepszy dla mojej obsady ? no i oczywiście TYP żwiru ?
1.Czy kolor ma znaczenie dla zdrowia ryb ? ( nie mówię tu o jakiś sztucznie barwionych jaskrawych ale o zwykłych )
2. Z jakiego "materiału" najlepiej kupić ? dla kirysków ?
3. Czy jakieś specjalne podłoża do roślin ( za 20 zł za 4l) to coś porządnego czy tylko próbują naciągnąć niewinnych ludzi ?

a teraz pytania z innej beczki :

4. Kupiłam testy paskowe JBL , słyszałam że to najlepsze jeżeli chodzi o paskowe... co myślicie ?
5. Jakie kiryski ?
6. Co oznacza jeżeli na paczce z ziemią dla kwiatów jest napisane Ph ( H2O ) 5-6 ... w sumie ph wody ... ale ziemia ? co ? ja nic nie rozumiem  Cry

Duuuużo pytań... Wiem... No ale cóż : kto pyta nie błądzi !
6.
italia
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 12, 2010, 08:21:05 »

1. Czy kolor ma znaczenie zdrowia ryb?

Lepszy jest ciemny, bo biały stresuje ryby

5. Jakie kiryski?

Polecam moich ulubieńców - kiryski pstre Smiley

28l - narazie puste, aktywacja nastąpi gdy narodzą mi się małe rybki.
60l - towarzyskie
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: