Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: początkujące 112L  (Przeczytany 13092 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Marzec 12, 2010, 11:29:05 »

Co do koloru to ja uważam że to kwestia gustu jasny czy ciemny byle był naturalny w miarę drobny  i w przypadku ryb dennych nie miał ostrych krawędzi które mogą kaleczyć kiryskom wąsiki
Możesz sobie darować to drogie podłoże skład obydwu zasadniczo powinien być podobny
Testy paskowe raczej nie maja dobrej opinii ale jak już kupiłaś to poco pytać
PH ziemi ma odczyn kwaśny tyle to znaczy pewnie jest z dodatkiem torfu daj jakieś fotki opakowania .

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 12, 2010, 18:39:16 »

tak... Właśnie doczytałam że jest na bazie torfu... Embarrassed to bardzo źle ?  :'(hmmm,..... mam zmienić ( tzn. kupić nową ) ?
a może być czarne dno ?  z tego co mówiliście tak  , więc takie kupię bo mi się najbardziej podoba Grin ... Może potem wkleję zdjęcia ( ziemi ) ale na razie nie mam ziemi przy sobie...

Czy mogę zamiast kirysków zbrojnika niebieskiego mieć ?a może mogę mieć i to i to ?Jak doradzacie ?

Dzięki za odpowiedzi Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 21:05:55 wysłane przez Nika » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #17 : Marzec 12, 2010, 22:47:49 »

mozesz miec kiryski i zbrojnika niebieskiego
osobiscie uwazam ze moze byc taka ziemia, nie zakwasi Ci i tak wody tak bardzo, ja sam mam ziemie ogrodowa zwykla a dodalem torf kwasny o pH 2.5-4.5 i nie mam zadnych roznic jesli chodzi o pH przed restartem a po restarcie
ewentualnie ze to jest ziemia ogrodowa ktora jest w 3/4 torfem samym to sytuacja wyglada zupelnie inaczej, ale jak ma dodatek torfu to imho wychodzi tak samo jak u mnie ;P

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 13, 2010, 10:48:48 »

Jest napisane, że jest NA BAZIE torfu... nie wiem w sumie co to znaczy, ale myślę, że chyba spróbuję...

Jak zwykle mam kolejne pytania Smiley :
1.czy może być żwirek - czarny kwarc ? bo na opakowaniu nie było napisane co to  jest, więc się zapytałam pani... Nie wiem czy mogę jej wierzyć, bo nie chciałabym kupować, czegoś, co by mi mogło zmienić parametry, albo kaleczyć ryby ...A więc : istnieje coś takiego jak czarne, kwarcowe podłoże do akwarium ?
2.Jeżeli chciałabym wpuścić tego mojego bojownika do głównego zbiornika, to najpierw jego czy inne rybki tam włożyć ?
3. Czy helenki ( te ślimaki co zjadają ślimaki - nie wiem jak się dokładnie nazywają ) i ampularie, mogą żyć w jednym akwarium ?
4. Czy jak żwir, będzie drobny, ale będzie miał trochę ostrych krawędzi to nie mogę wpuścić ryb dennych ? tak ?
5. A otoski i zbrojnik ? Mogą razem być ? Ile otosków ? ( z 6 ?)

A teraz tak z ciekawości:
Dlaczego nie wolno trzymać ryb w kulach ? Znaczy ja wiem, że mają za mało miejsca, nie da się filtra, grzałki tam wsadzić, ale czy to coś robi rybie w jej zdrowiu? Jakby co nie zamierzam trzymać żadnej rybki w kuli, ale tak z ciekawości pytam Cheesy

Dziękuje naprawdę z a te wszystkie rady... Bo u mnie nikt się na tym nie zna, i nie mam kogo pytać Smiley Także jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI !!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 11:32:37 wysłane przez Nika » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Marzec 13, 2010, 12:56:19 »

Ostre krawędzie są nie zalecane przy rybach dennych szczególnie przy kirysach które grzebią w podłożu i mogą sobie skaleczyć wąsiki Co do otosków to mogą być razem jednak ja bym sobie je na twoim miejscu darował to są ryby z odłowu i bynajmniej w moim przypadku szybko padały przy kranowej wodzie
Bojka możesz dać pierwszego skoro już masz go w domu resztę możesz stopniowo dokupywać
Z tymi kulami to chodzi oto że maja okrągłe ściany i podobno ryby w tym głupieją jest o tym sporo napisane w necie

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 13, 2010, 14:49:44 »

Kupiłam żwir czarny ... Nie do końca wiem co to jest dokładnie, bo nie było napisane... a jak mówiłam pani mówiła , że to kwarc.. Ja jednak myślę że to bazalt... Spróbuję Smiley

Na opakowaniu napisane jest : "żwir czarny drobny (c1) 2-4 mm . " i jest firmy "Filtus " Ktoś coś słyszał, ktoś coś wie na ten temat ?
wydaje mi się że jest ok Cheesy

No i kolejne pytania :
1. Jakie rośliny polecacie ( do 2x 18w ) ? na razie nie chce zmieniać oświetlenia, bo jak na raz to za dużo wydatków, ale kiedyś zmienię .
2. Czym obcinać roślinki ? jakieś zwykłe nożyczki, czy specjalistyczny sprzęt trzeba kupować ?
3.Jakie rośliny lepiej kupić ? w wacie ? wyciągane z ziemi ? Jeszcze jakieś inne ?
4.Jak się sadzi roślinki ? Czy jak robię mały dołek żeby ją tam wsadzić, to mam się "dokopać " do ziemi ogrodowej ( której użyję ) czy w sam żwir wsadzić ?
5. Czy jest jakiś sens, czekania "na rybki" z akwarium bez roślin  ale z całym sprzętem ? chodzi mi o to , czy jeżeli możliwość kupienie roślin miałabym dopiero w czwartek, to czy jest sens zalewania akwarium teraz i włączenia tam grzałki, lamp, filtra itp. ale bez roślin ? czy mam tylko nalać wodę i dopiero jak wsadzę rośliny, to uruchomić cały sprzęt ?

Bardzo bym prosiła, o podanie mi nazw roślin łatwych w uprawie i łatwo dostępnych w wielu sklepach ... Ułatwi mi to sprawę Cheesy

Dzięki !!!
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2010, 16:42:46 »

1. jest od groma latwych w uprawie roslin, hygrophilia rozne odmiany, microsorium, anubias, lotos, nurzaniec, cabomba, moczarka i wiele innych
2. to wszystko zalezy od rosliny, niektore sie nie przycina, ale te ktore sie przycina, czyli wiekszosc lodygowcow to wystarcza zwykle nozyczki albo zlamac je, warto wiedziec jak potem wypuszczaja korzenie, bo zazwyczaj nie wypuszczaja korzeni od miejsca zlamania tylko od najblizej ucietej czesci lisci
3. jeden kit jak dla mnie, i tak z waty bedziesz musiala wyciagnac, byle by tanio a dobrze Cie wyszlo
4. robisz dolek, do ziemi imho najlepiej bo od razu blisko beda mialy do niej a i tak dosiagna w koncu korzenie do ziemi i przygniatasz lekko lodyge zwirem, zasypujac tym samym zrobiony dolek
5. imho lepiej chwile bez roslin zeby bylo akwarium na chodzie, potem z roslinami pozostaly okres az bedzie dojrzale a nastepnie ryby. Dobrze by bylo tak z 2tygodnie zeby byly rosliny same bez ryb. Rosliny takze filtruja wode

dodam ze w kulach nie trzyma sie ryb bo ksztal kuli sprawia ze ryby czuja wiecej osobnikow przez drgania wody, wydaje im sie (podobno) ze wszedzie sa ryby a ich nie widza, przez to swira dostaja

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 14, 2010, 11:33:11 »

Mam duuuuuuuuuży problem...Mój filtr za głośno chodzi... znaczy, nie filtr,ale napowietrzacz do filtra... i tu się pojawia moje pytanie : Czy wystarczy powietrza jak ustawie deszczownice W wodzie ? czy tyle wystarczy ? czy koniecznie muszę jakoś inaczej napowietrzacz ? no i mam jeszcze drugie : czy da się to jakoś wyciszyć ?

proszę o szybka odpowiedź, bo jak tak będzie głośno, to będę musiała przenieść akwarium do salonu  Cry
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2010, 11:36:38 »

wystarczy deszczownia. Tak żeby powierzchnia intensywnie falowała(no może nie intensywnie, ale żeby falowała)
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Marzec 14, 2010, 13:01:06 »

ogolem wystarczy wprowadzic w ruch tafle wody i to wystarcza zeby optymalnie napowietrzac akwarium, przy braku przerybienia na pewno wystarczy

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 14, 2010, 13:15:19 »

To baaaaaaaardzo dobrze Cheesy

Niestety woda w akwarium zrobiła się żółta Sad  Zastanawiam się co jest tego przyczyną... Może dodatek torfu w ziemi ? Czy jeżeli tak, to to się przefiltruje ?

Właśnie zmierzyłam parametry wody w akwarium ( zostało zalane wczoraj o mniej więcej 22:00 )
>NO3 około 25,ale wydaje mi się że było mniej ( bo mam testy paskowe, a tam trzeba odczytać po 60s. a ja tak na oko brałam i póżniej trochę się  ściemniło, więc myślę , że jest około 15... ale mogę się mylić )
>NO2   - 0 !!! Cheesy
>GH - Powyżej 7... nie wiem ile dokładnie, ale mniej niż 14
>KH - około 6 ( niestety może trochę mniej )
> PH - około 7,5 ... Wiem  że dużo...

Czy mogę już posadzić rośliny (tzn. Dziś ) ? Gdzie je najlepiej kupić ? Czy jak kupie w centrum handlowym to będzie bardzo źle ?
Co myślicie o tych wynikach ? No i dlaczego woda jest żółta ? Czy to ustanie ? Czy na jakiś czynnik mam kupić lepsze testy ? Błagam, pomóżcie, bo ja się naprawdę nie znam ... Sad

A tak z ciekawości :
Czy pękło wam kiedyś akwarium ? Jak często to się zdarza ? Jak temu zapobiec ?

Dzięki wielkie.... z tą deszczownią mnie uspokoiliście Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 13:27:10 wysłane przez Nika » Zapisane
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2010, 13:36:32 »

akwarium powinno stac na powierzchni ktora sie nie rusza, jest stabilna i pod akwarium mate/styropian dac zeby tlumilo drgania
jesli sie spelni te warunki to bez popchniecia akwarium czy podobnego czynnika to nie zdarzy sie pekniecie ;]

mysle ze mozesz zasadzic rosliny ale ja bym kupowal ze sprawdzonego miejsca albo jakiegos dobrze wygladajacego zoologicznego ale nie z hipermarketow etc (oni tam czesto maja rosliny razem z rybami a ryby chore... przynajmniej u mnie nie ma takiego, czy to real, tesco czy cos podobnego zeby bylo inaczej)

pH napewno uda Ci sie zbic jesli bedziesz podawala CO2, wtedy moze zejsc nawet do 6.5 co jest bardzo dobrym wynikiem, a biorac pod uwage ze i tak powinnas nawozic CO2 po pewnym czasie to luksusowo powinno byc ;p

przy zalaniu akwarium to jest normalne ze metnieje woda czy inaczej sie zachowuje, jak to nie minie po gora tygodniu to wtedy nalezy sie martwic ;p
stopniowo oswietlaj akwarium, zacznij od 6h na dzien a co tydzien zwiekszaj o godzine az dojdziesz do 10h, wtedy na pewno bedziesz miala fajnie przygotowane akwarium Wink

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Marzec 14, 2010, 15:35:58 »

Po pierwsze zachowaj spokój .Wszelkie zmętnienia itp na początku to rzecz normalna .
Bebik nie mąć w głowie tym Co2 na to koleżanka ma jeszcze czas .Co do parametrów to się tym tak bardzo nie przejmuj ja też mam PH7,5 i twardą wodę a wszystko jakoś się kręci wystarczy do tego dobrać odpowiednie ryby i po kłopocie . Kombinowanie przy parametrach bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia może być jeszcze gorsze dla ryb lepiej żeby parametry wody były ciut gorsze ale stabilne więc lepiej zostaw jak jest
Te rośliny to już zasadź zanim kupisz to najpierw poczytaj sobie o nich w necie zwróć uwagę na ich wymagania i wielkość do jakich dorastają żeby potem nie było zamieszania z wyrywaniem jak kupisz sobie taką co Ci wyrośnie z akwa .Co do miejsca zakupu to w sklepach ceny są kosmiczne warto zajrzeć na allegro czynie sprzedaje ktoś z twojego miasta lub w dziale giełda na forach

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Marzec 14, 2010, 15:52:47 »

Baaaaardzo dziękuje Cheesy

Kolejne pytania : jeżeli ta barwa wody wzięła by się od torfu, to czy ona się przefiltruje ?Co do roślin, to próbowałam sobie jakieś wybrać, ale zupełnie nie wiem, jak to zrobić... Bo jak wybiorę sobie, to potem może ich nie być w sklepie:( i już sama nie wiem jak i co .... Jak przygotować, korzeń do wsadzenia do wody ? Czy wystarczy jak go przez godzinę namoczę w wodzie ( kranówie )  ? Czy w przypadku roślin mogę zaufać sprzedawcy ? ( nie wydaje mi się ale może... ) Jak mówiłam o centrach handlowych to miałam konkretnie na myśli KAKADU ... BO w warszawie, w centrum handlowym " targówek" jest właśnie... I tam są rośliny przetrzymywane bez ryb... I było by mi wygodniej tam kupić Cheesy Czy grzałka 100W wystarczy ? Bo na wielu forach jak ktoś miał 112L to mu mówiono żeby kupił 150W ...aa... i czy mogę dolać jakieś uzdatniacze ? bo do mojego bojownika, zawsze wlewałam... Ale z tego co czytałam to zdania są podzielone, nie ?W jakich godzinach najlepiej naświetlać ? Mogło by być od 12 do 22 ? Bo ja się tak mniej więcej kładę, a podobno jak już się zgasi światło w akwarium to nie wolno już zapalać w pokoju... a powinno się naświetlać 10 godz... Kiedy zacząć podmieniać wodę ?

Jak na razie to chyba tyle... ale jak widzicie mam duuuuuuuuuuuuuuuuuużo pytań... Ale wolę wiedzieć NA PEWNO  Cheesy
Dzięki że mi pomagacie... bo inaczej to chyba bym nieświadomie rzeźnie dla rybek zrobiła...  Tongue
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Marzec 14, 2010, 16:17:21 »

Kolorem się nie przejmuj jak będzie lekko żółtawa to chyba tragedii nie będzie niektórzy specjalnie dodają torf i inne rzeczy żeby coś takiego osiągnąć .Co do korzenia to masz go z sklepu już spreparowanego i namoczonego ? jak tak to wystarczy opłukać w wodzie i do akwa jak kupiłaś spreparowany suchy to też do akwa tylko trzeba go czymś przydusić żeby nie wypływał
Co do zakupu roślin to 99,9 % sprzedawców nie ma pojęcia co sprzedaje zwłaszcza w takich sklepach w galeriach gdzie pracują ludzie z łapanki .Czasem można trafić w małym sklepie na pasjonata ale to rzadkość .Jak jesteś z Warszawy to nie powinno być problemu z zakupem roślin na allegro już znalazłem całą stronę
http://allegro.pl/listing/search.php?string=warszawa&from_showcat=1&category=28057
Z tego co tu mamy za grosze to powinien Ci rosnąć nurzaniec
http://allegro.pl/item957631950_nurzaniec_warszawa.html
zapewne nada się też to
http://allegro.pl/item958493476_rogatek_sztywny_warszawa.html
z żabienic też coś jest
http://allegro.pl/item957251091_zabienica_amazonska_20_cm_warszawa.html
tu masz ładny zestaw
http://allegro.pl/item949548244_zestaw_roslinek_warszawa.html
no to chyba starczy na początek
Uzdatniacz sobie daruj a wlej wodę z akwa w którym był bojek to przyspieszy dojrzewanie nowego
godziny zapalana światła to według uznania dla wygody są urządzenia za 10zł które same załączają i wyłączają światło
Z tym zapalaniem światła w pokoju po zgaszeniu w akwa to sobie daruj problemu .
To na razie tyle powodzenia w zakupach .

Młode ampularie oddam
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: