Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: początkujące 112L  (Przeczytany 13569 razy)
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Marzec 14, 2010, 16:46:53 »

Wody od bojownika wlewać raczej nie będę, bo tam nie ma nawet żywych roślin, i tam wlewałam uzdatniacze ... Lips Sealed
Co do roślin, to bardzo dziękuje, bo to mi ułatwia sprawę Cheesy a ten zestaw mam wziąć ? chyba wezmę , bo tak będzie najprościej... a to mi wystarczy ?
Co do światłą to takie urządzenie już posiadam, ale właśnie zastanawiałam się czy godziny nie mają znaczenia ... Ale to dobrze Cheesy
Czy do takiej obsady, jaką pisałam na początku takie parametry wody są ok ?

Jeszcze raz , kolejne : DZIĘKUJĘ !!!
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Marzec 14, 2010, 19:50:39 »

A co do tego maja żywe rośliny ? Tu chodzi o bakterie które powinny być w tej wodzie .Jak przelejesz trochę tej wody i dasz filtr z tamtego akwa to nowe szybciej dojrzeje to taka sztuczka dzięki temu można wpuszczać ryby do nowego akwa znacznie wcześniej .
Co masz kupić a czego nie to już nie mi decydować ja tylko pokazałem Ci rośliny które możesz kupić i które powinny Ci rosnąć zaznaczam powinny

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Marzec 15, 2010, 17:30:01 »

Jak podejrzewałam, mam JUŻ  masę problemów Sad :

Woda nadal, strasznie żółta... nawet nie wiem czy nie bardziej ... Mam się nie przejmować i czekać ? Czy zacząć coś z  tym robić (ale jak?) ?
Mam filtr firmy HAILEA HL-BT700 ( 690L/h dla akwariów : 70-250L) Jest strasznie głośny... Buczy ( i nie chodzi mi o napowietrzanie) ...Nawet jak włożyłam deszczownice pod wodę, to strasznie filtr, głośno pracuje... To tak zawsze ? Czy to ten model ? Zna go ktoś ? Czy to jakaś wada, czy filtry wewnętrzne zawsze tak okropnie hałasują ? Da się to jakoś uciszyć ?

Wiem, że deszczownic, pod wodą będzie przeszkadzała prętnikom... Ale wymyśliłam, że mogę ustawić ją tak aby prąd leciał na przednią ścianę, a nie na całe akwarium... w ten sposób, odbija się od niej i leci na na ukos, zostawiając "trójkąt" "bez mocnego prądu"... Czy to dobry pomysł? czy tyle napowietrzania , a raczej mieszania wystarczy ?

Wiem, że strasznie dużo tych pytań... no ale cóż... Dzięki za wszystkie pomoce ( po raz już nie wiem który Tongue )
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Marzec 15, 2010, 17:55:13 »

Żółta woda- może korzeń (jeśli masz) barwić, albo zakwit pierwotniaków, opisz dokładniej. A i jeszcze żwirek może być niedokładnie przepłukany.
Filtr- takie hałaśliwe są wszystkie modele, ja bym ci tego filtra nie polecił, ale no cóż skoro już jest. Zaplanuj sobie w niedalekiej przyszłości wymianę filtra. To najlepsze rozwiązanie.
Tyle mieszania wody wystarczy. Odnośnie roślin to polecam moczarkę,rogatka, nurzańca, nadówdki, kryptokorny, żabienice i do tego poszukaj czegoś troszke bardzie wymagającego, a może akurat się u ciebie utrzyma. U mnie w 63l przy sandardowej świetlówce rośnie ponikło żyworodne i sitowie drobne(sam nie wiem czemu Tongue).
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Marzec 15, 2010, 20:52:24 »

Żadnych dekoracji...ani nawet roślin jeszcze tam nie mam...Więc korzeń odpada...Jest to po prostu żółta woda.. nie mętna tylko żółta ( a ostatnio przechodzi w brąz ) no i tak jakoś... Ja osobiście niestety myślę, że to przez ziemię i torf w niej zawarty ( cyt. z opakowania "ziemia stworzona na bazie torfu"> nie wiem więc ile tam go jest) ... Powiedzcie czy jeżeli to ten powód, to to się przefiltruje kiedyś, czy tak zawsze będzie barwić, i muszę wszytko od początku z wymianą ziemi ?

Jaki filtr polecacie w takim razie ? zewnętrzny ? ,kubełkowy ? Jakiś najtańszy ale cichy (w ogóle istnieje coś takiego ?! ) ? czy taki jest odpowiedni i cichy : http://www.allegro.pl/item920881756_filtr_zewnetrzny_hbl_701_kaskadowy100_200l_600l.html  ?

Jak bym chciał zmienić podłoże... to jakie polecacie ? jakieś inne niż ziemie : kulki torfowe( one też barwią ?! ) albo jakieś inne ( byle nie barwiło ...

Z góry dzięki i prosiłabym o w miarę szybką odpowiedź, bo chciałabym już przygotować to akwarium, żeby spokojnie mogło czekać na rybki ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 22:39:37 wysłane przez Nika » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #35 : Marzec 15, 2010, 23:06:56 »

ten filtr ktory podalas, jest glosny z relacji od mojego kuzyna na jego temat, tak sie wkurzyl na ten filtr ze wrocil do starego wewnetrznego, wiec wybral bym inna kaskade, np z aqua el'a, na pewno dasz troche wiecej kasy takie drugie tyle ale powinien byc o niebo lepszy
a jezeli masz wiecej kasy to mozesz zainwestowac dosc przyszlosciowo i kupic kubelek, najlepsze, rzadko sie czysci i zaleta to ze cichy, oraz nie zajmuje miejsca w baniaku Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Marzec 16, 2010, 07:56:28 »

Daj zdjęcie tej wody w akwa może wtedy się coś poradzi co do tego filtra to nie jestem pewien ale podejrzewam że gąbka w nim założona może mieć zbyt grube oczka i zwyczajnie przepuszcza taki drobne zanieczyszczenia . Wyjmij go i zobacz jak wygląda gąbka jak masz taki syf w wodzie to powinno być go pełno na gąbce .

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Marzec 16, 2010, 16:53:12 »

Dziękuję Cheesy
nie wiem jak się wklej a zdjęcia. wiem że przez fotosik można, ale da się jakoś inaczej ? ( bo tam nie umiem ) ?
Filtr, już mi tak bardzo nie przeszkadza mój, bo jakoś coś mój tata zrobił i jest ciszej ( tzn. rozłożył i złożył jeszcze raz )

mogę spróbować opisać tą wodę :
Jest żółta... ( to już wiecie ). Przez całe 3 dni, nie straciła ani trochę koloru, ani nie zrobiła się bardziej żółta... no może trochę, ale raczej tego tak dokładnie nie widać. Nie jest mętna, tylko ma inny kolor niż powinna...właściwie to ta żółć bardziej przechodzi w brąz.. to tak jakby pomiędzy...Jest koloru jeszcze nie do końca zaparzonej herbaty...Znacie to ? ktoś z was barwił wodę torfem ? czy to nie podobnie wygląda ?

Gąbka w filtrze ma takie... dosyć duże oczka, ale nie mam porównania, więc nie mogę powiedzieć , że jest małe albo duże, bo nigdy nie widziałam najmniejszych, albo największych...

Po raz... kolejny... DZIĘKUJE Cheesy
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Marzec 16, 2010, 18:26:12 »

według mnie wodę zabarwił torf, a skoro masz już ciemną wodę to rozważ zrobienie BW(black water- czarne wody np. Azji, ameryki)
z azjatyckich BW to kojarzę gurami czekoladowego i cierniooczka khula, a z ameryki płd to pielęgniczki kiryski, neony itp.
Jeśli chcesz się pozbyć tej barwy wody to podmień trochę i zobacz czy to pomoże. Jeśli chcesz bardziej drastycznych metod to węgiel aktywny do filtra. Ale lepiej to przemyśl.
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Marzec 16, 2010, 18:33:15 »

ojoj...a taki węgiel to co robi ,że to takie drastyczne metody ?Bo mi się dziwnie zdaje że ja mam go w tej chwili w filtrze ... Co w tym złego ? ... O kurcze...jak widać wszystkiego się nie doczytałam...ojoj Embarrassed
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Marzec 16, 2010, 18:42:53 »

z drastycznością to przesdada Grin
On po prostu "wyciąga" z wody sporo związków chemicznych, w tym również te pozytywne. Ogólnie rzecz biorąc wyjaławia wodę z substancji "złych" i "dobrych". U mnie jeden z korzeni farbował, więc pomogło wsadzenie go do wiadara z wodą i włożenie tam filtra z węglem, po 48 h wyjąłem i teraz leciutko barwi na żółto. Ale takie barwienie jest nawet wskazane, bo sporo ryb potrzebuje w wodzie garbników. Ale o tym innym razem Smiley
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Marzec 16, 2010, 19:00:03 »

Czyli co ? Jak nawet węgiel tego nie odczyścił to znaczy że nie da się tego zrobić ?  Cry To co ja mam teraz zrobić ? Szczerze mówiąc nie podobają mi się takie "czarne wody " ... hmmm.... Czyli jak wymiana( ile wody teraz mam wymienić ? czy połowa  wystarczy i czy to nie za dużo ? Nie mam tam przecież żadnych ryb...ani roślin...)  nie pomoże to restart ( czyt. wymiana podłoża z ziemi na... no właśnie NA CO  ?! ) ojojoj...
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Marzec 17, 2010, 08:26:22 »

Pytanie ile jest tego węgla w tym filterku i czy taka ilość może cokolwiek zdziałać Wodę oczywiście możesz wymienić nic to nie zaszkodzi jedynie przedłuży czas dojrzewania .

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Marzec 18, 2010, 16:46:57 »

Postanowiłam wymienić wodę...Już została wymieniona CAŁA... wiem że to opóźni dojrzewanie akwarium, ale poświęcę się żeby mieć czystą wodę Tongue... Jest jeszcze lekko żółta, ale już ZDECYDOWANIE  mniej Cheesy Mam zamiar wymienić ją jeszcze w sobotę... no i od nowego tygodnia, będzie sobie spokojnie dojrzewać... może nie jest to najlepszy pomysł wszech czasów,ale trudno, nie chce mi się zmieniać i kupować nowej jakiejś nieznanej ziemi ( bo sytuacja może się powtórzyć). Dlatego poczekam , aż torf puści jak najwięcej kolorków, a że nie "wypłucze" się do końca to trudno, lekki kolorek może być Smiley Co o tym myślicie ? Znaczy i tak już się nic nie zrobi, ale tak pytam Smiley

a w filtrze tego węgielku, rzeczywiście jest nie wiele...

Z góry dzięki za opinie mojej może niezbyt poprawnej metody Cheesy
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Marzec 18, 2010, 17:06:22 »

No raz to można tą wodę spuścić chociaż ja zrobiłbym to po posadzeniu roślin .Drugie spuszczanie to już moim zdaniem przesada reszta sama zejdzie przy podmianie a odrobina garbników w wodzie rybom nie zaszkodzi .

Młode ampularie oddam
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: