Cześć,
Jestem tu zupełnie nowa i zupełnie zielona w akwarystyce...Jednakże, bardzo mnie to zainteresowało no i po zastanowieniach ( oraz namowach z rodzicami- bo dorosła niestety nie jestem, i nie decyduje o tym co mam w pokoju a czego nie

) zainwestowałam w zbiorniczek 112L...Jeszcze do mnie nawet nie dotarł, ale wolę już wiedzieć przynajmniej najważniejsze rzeczy

Mimo tego że to wątek o obsadach, to chciałabym się zapytać także o inne rzeczy, bo nie wiem gdzie mogę takie pytania zadawać.A zaczynając od początku to :
1. Zgodnie z tematem : Jaką obsadę proponujecie ? ( zważając na to, że nie miałam nigdy prawdziwego akwarium i nic nie umiem w tej kwestii) rybki które mnie interesują to :
> prętniki karłowate
>molinezje
>mieczyki
>gupiki
>może neonki
>pielęgniczki ramirezki
>grubowarg dwubarwny ( czy jakoś tak...)
oczywiście nie chce ich wszytkich tam pomieścić, ale to są rybki które mi najbardziej przypadły do gustu. Ja osobiście myślałam nad taka obsadą :
3x prętniki karłowate ( 1+2)
1x grubowarg dwubarwny
2x ramirezki ( parka)
6xmolinezji ( no i tu nie wiem ile samców a ile samic ) albo zamiast 6x gupików ( 3+3 )
To tylko takie moje przemyślenia, więc proszę na mnie za bardzo nie krzyczeć jak coś zupełnie nie pasuje, bo ja tych rybek jeszcze nie mam tylko zamierzam
wymiary akwarium to : 80x35x40 ( chyba bo dokładnie nie pamiętam ) profilowane
parametry wody jeszcze mi nie znane dopiero pojadę kupić testy
A tu mam pytania nie dotyczące tematu, ale może ktoś się pofatyguje i odpowie :
2. czy filtr ma działać 24h na dobę ?( chyba tak ale wolę się upewnić )
3. czy 112 litrów to nie z dużo dla kogoś bardzo, ale to bardzo zielonego w tym temacie ?
4. czy akwarium trzeba czyścić tak bardzo dokładnie raz na rok czy nie ? ( jakby co wiem że się tylko podmienia, ale czy trzeba też tak dokładnie)
5.czy jeżeli będę miała deszczownicę to będę też musiała mieć napowietrzacz ?( i tu : 5.a czy jak będe miała prętniki to deszczownica nie przeszkadza ?)
6.jak będę miała więcej pytać ( a na pewno tak będzie ) to gdzie je mogę zadawać ?
To jak na razie wszystko, ale podejrzewam że na tym się nie skończy
Aaa... i przepraszam, że założyłam nowy wątek chociaż jest już dużo na temat obsady 112L, ale nie wiem czy ta osoba która zakładała tamten by była zadowolona, że jej tam ktoś piszę

Jeżeli źle napisałam jakieś nazwy lub są jakiekolwiek inne błędy to bardzo przepraszam.