Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary itp  (Przeczytany 28776 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Luty 10, 2010, 20:59:21 »

skalar to wysoka ryba, wiec potrzebuje tez odpowiednio wysokiego akwarium
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #31 : Luty 12, 2010, 11:28:59 »

Nie może bo 10 cm to też jest ryba która nie nadaje się do tego akwarium tym bardziej że skalar lubi towarzystwo swojego gatunku cymbale.Nikt kto nie chce męczyć ryb nie trzyma skalara w 112l i takie wymówki to proponuje przedstawić dzieciom z piaskownicy dręczycielu ryb.

Prosze, "cymbale":

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/metoda-przeliczania-ilosci-ryb-w-akwarium/

http://www.akwarystykacity.cal.pl/skalar.php

http://naszeakwarium.com/zaglowiec-skalar.html

Zadowolony jesteś, "cymbale"?

Pokaż mi skalara w akwarium który ma 25cm wysokości to sam sie zreflektuje i oddam całą piątke jaką posiadam.
Tymczasem "cymbale" przedstaw jakieś argumenty, bo obrażanie innych użytkowników forum świadczy tylko o twoim prymitywizmie.
Pozdrawiam "cymbale".

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 12, 2010, 13:06:55 »

Prosze, "cymbale":

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/metoda-przeliczania-ilosci-ryb-w-akwarium/

http://www.akwarystykacity.cal.pl/skalar.php

http://naszeakwarium.com/zaglowiec-skalar.html

Zadowolony jesteś, "cymbale"?

Pokaż mi skalara w akwarium który ma 25cm wysokości to sam sie zreflektuje i oddam całą piątke jaką posiadam.
Tymczasem "cymbale" przedstaw jakieś argumenty, bo obrażanie innych użytkowników forum świadczy tylko o twoim prymitywizmie.
Pozdrawiam "cymbale".

Rozumiem że ty popierasz trzymanie skalarów w 100l? piszesz że skalary nie dorastają do 25 cm wysokości ale w linkach które podałeś jest napisane że jednak dorastają , jednocześnie pisze tam że można je trzymać w 100l , jak sobie wyobrażasz ryba która dorasta do 25 cm wysokości w 100l?
A tak nawiasem to strony internetowe nie zawsze się z sobą zgadzają , tutaj np. jest napisane zupełnie co innego niż w linkach które podałeś: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaglowiec_skalar.

A tak nawiasem to napisze jeszcze że: skalarów nie trzyma się parami!! trzymanie pary skalarów to to samo co trzymanie pary paletek te ryby są STADNE.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 13:18:45 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Luty 12, 2010, 13:38:24 »

Do maksymalnych rozmiarów dorastają tylko skalary pochodzące z odłowu. A i to jeśli to niewyrośnięte jeszcze egzemplarze, muszą mieć idealne do tego warunki i odpowiednią dietę.
Formy tzw hodowlane nie dorastają do 25 cm. W ich przypadku często trudno mówić o 18-20 cm wysokości co nie zmienia faktu, że 100 litrowy zbiornik o standardowej wysokości 40cm jest dla nich nie tyle za mały co za niski (do mnie też to dotarło po jakimś czasie).

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Luty 12, 2010, 13:39:19 »

Rozumiem że ty popierasz trzymanie skalarów w 100l? piszesz że skalary nie dorastają do 25 cm wysokości ale w linkach które podałeś jest napisane że jednak dorastają , jednocześnie pisze tam że można je trzymać w 100l , jak sobie wyobrażasz ryba która dorasta do 25 cm wysokości w 100l?
A tak nawiasem to strony internetowe nie zawsze się z sobą zgadzają , tutaj np. jest napisane zupełnie co innego niż w linkach które podałeś: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaglowiec_skalar.

A tak nawiasem to napisze jeszcze że: skalarów nie trzyma się parami!! trzymanie pary skalarów to to samo co trzymanie pary paletek te ryby są STADNE.

To inaczej.
Dorastają do 25cm ale w naturze. Może nawet większe.
Dwight, czy Ty widziałeś skalara wysokiego na 25cm? Pytam szczerze?
Co do stron internetowych to znajdziesz dokładnie tyle samo stron popierających co negujących trzymanie skalarów w 100l.
Ciągle nie mam przekonania co do trzymania dorosłych skalarów w stadach. Chyba, że jest to naprawde duży zbiornik.
Ja, jak już pisałem wcześniej docelowo planuje akwarium większe niż 112l które aktualnie mam. Mam w nim 5 malych skalarów i kilka kirysków. Przerybienia nie ma. Jeśli przed kupnem większego szkła skalary sie dobiorą w pary i będą wojny to je po prostu oddam. Nie będe męczył ryb, nie to mam na celu. To moje zdanie na temat trzymania skalarów w 100l szkle.
Musze się jeszcze dowiedzieć, doczytać, popytać bardziej doświadczonych kolegów "po fachu" czy jest rzeczywiście tak jak piszesz czyli, że dorosłe skalary trzymamy w stadkach.

Paletki względem siebie podczas tarła nie są agresywne, przynajmniej nie w takim stopniu jak skalary.
Pozdrawiam.

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Luty 12, 2010, 13:40:58 »

Tak czy siak, na chłopski rozum widać że skalar potrzebuje wysoki baniak (50cm), jak bylem z kumplem, ktory nie jest zwiazany z akwarystyka, w zoologu to sam stwierdzil ze skalary sie meczą bo ocierają podwoziem o dno.
W zasadzie standradowo najmniejsze takie akwarium ma 200l (100x40x50)

Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Luty 12, 2010, 15:07:59 »

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze, ale nawet baniak o wysokości 50 cm nie jest odpowiedni dla skalarów, trzeba od wysokości odjąć około 7-8 cm na podłoże i oczywiście nikt ( przynajmniej kogo znam ) nie nalewa wody do pełna, więc trzeba odjąć jeszcze z 1 lub 2 cm, i zostaje 40 cm wysokość słupa wody  Wink. A to chyba trochę mało dla 15 - 18 cm wysokości ryb.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Luty 12, 2010, 15:14:52 »

To inaczej.
Dorastają do 25cm ale w naturze. Może nawet większe.
Dwight, czy Ty widziałeś skalara wysokiego na 25cm? Pytam szczerze?
Co do stron internetowych to znajdziesz dokładnie tyle samo stron popierających co negujących trzymanie skalarów w 100l.
Ciągle nie mam przekonania co do trzymania dorosłych skalarów w stadach. Chyba, że jest to naprawde duży zbiornik.
Ja, jak już pisałem wcześniej docelowo planuje akwarium większe niż 112l które aktualnie mam. Mam w nim 5 malych skalarów i kilka kirysków. Przerybienia nie ma. Jeśli przed kupnem większego szkła skalary sie dobiorą w pary i będą wojny to je po prostu oddam. Nie będe męczył ryb, nie to mam na celu. To moje zdanie na temat trzymania skalarów w 100l szkle.
Musze się jeszcze dowiedzieć, doczytać, popytać bardziej doświadczonych kolegów "po fachu" czy jest rzeczywiście tak jak piszesz czyli, że dorosłe skalary trzymamy w stadkach.

Paletki względem siebie podczas tarła nie są agresywne, przynajmniej nie w takim stopniu jak skalary.
Pozdrawiam.

Widziałem takiego skalara (nawet pare razy) ale rzeczywiście  z odłowu , to prawda ze hodowlane skalary aż tak dużych rozmiarów nie osiągają ale mimo wszystko uważam ze 100l to za mało na stadko skalarów , chodź oczywiście jeżeli są to młode osobniki to jak najbardziej mogą tam być , ale dla dorosłych jest to zbiornik za mały.Sam jestem na etapie  czytania o tych rybach bo niedługo przerabiam moje akwarium (który to już raz  Grin ) na mieszkanko dla nich (oczywiście czarne wody) zamierzam w nim trzymać 6 skalarów i brodaczyka(świetna ryba,zadziwiająco emituje zwiędły liść i niesamowicie ciekawie poluje).
Co do tarła to: jeżeli para będzie zachowywała się agresywnie w stosunku do innych skalarów to przenosimy ją do innego zbiornika ale nie można skalarów trzymać tylko we dwójkę przez całe życie bo tak jak już wspominałem jest to ryba stadna.

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze, ale nawet baniak o wysokości 50 cm nie jest odpowiedni dla skalarów, trzeba od wysokości odjąć około 7-8 cm na podłoże i oczywiście nikt ( przynajmniej kogo znam ) nie nalewa wody do pełna, więc trzeba odjąć jeszcze z 1 lub 2 cm, i zostaje 40 cm wysokość słupa wody  . A to chyba trochę mało dla 15 - 18 cm wysokości ryb.

Nie wiem tylko po co aż tyle tego podłoża nawalać? wystarczy 2-3 cm(oby tylko nie było widać szyby) a jeżeli masz przykryte akwarium śmiało możesz dolewać wode do pełna więc zostaje ci nie 40 cm a 48 a w takim akwarium skalary już bez żadnych przeszkód można trzymać.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 15:35:57 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #38 : Luty 12, 2010, 15:56:42 »

Widziałem takiego skalara (nawet pare razy) ale rzeczywiście  z odłowu , to prawda ze hodowlane skalary aż tak dużych rozmiarów nie osiągają ale mimo wszystko uważam ze 100l to za mało na stadko skalarów , chodź oczywiście jeżeli są to młode osobniki to jak najbardziej mogą tam być , ale dla dorosłych jest to zbiornik za mały.Sam jestem na etapie  czytania o tych rybach bo niedługo przerabiam moje akwarium (który to już raz  Grin ) na mieszkanko dla nich (oczywiście czarne wody) zamierzam w nim trzymać 6 skalarów i brodaczyka(świetna ryba,zadziwiająco emituje zwiędły liść i niesamowicie ciekawie poluje).
Co do tarła to: jeżeli para będzie zachowywała się agresywnie w stosunku do innych skalarów to przenosimy ją do innego zbiornika ale nie można skalarów trzymać tylko we dwójkę przez całe życie bo tak jak już wspominałem jest to ryba stadna.
Docelowo planuje akwarium 110x50x60 (długość x szerokosć x wysokość). W zasadzie od samego początku miało takie być. Mam nawet odpowiednią szafke pod takie szkło. 2 miesiące temu przy przeprowadzce do nowego mieszkania wyskoczyła rzecz o której poprzedni właściciel nie powiedział no i pieniądze na baniak poszły...Skusiłem się więc na zestaw za 299 zł z allegro. Akwarium+filtr+grzałka+pokrywa.
Baniak o którym wspomniałem postawie pewnie za ok 1 roku. Do tego czasu myśle, że ta piątka spokojnie wytrzyma. Myśle też, że w docelowym akwarium, oczywiście BW skalary będą miały dobrze. Reszta obsady to pewnie kiryski, które mam teraz. Do tego np. 1+3 kakadu i obsada będzie kompletna.

Mam jeszcze prośbe. Z uwagi na to, że skalary mnie interesują. Ich naturalny biotop itp. możesz podac źródło swoich informacji na temat ich życia w naturze? Mam na myśli docelowe życie w grupie i łączenie się na czas tarła w pary. Bo jak już pisałem w poprzednich postach, uwazam, że skalary dobierają się w pary na całe życie a to, że w amazonce tworzą jakieś tam stada to wynik tego, że mają po prostu dużo miejsca. Myśle, że gdyby naturalnie zmniejszyć ich przestrzeń życiową to ryby przestały by być stande. Co więcej, moim zdaniem skalary by się zwalczały.

Napisz proszę jaki masz teraz zbiornik i jaką obsadę. Czysta ciekawość...

Do maksymalnych rozmiarów dorastają tylko skalary pochodzące z odłowu. A i to jeśli to niewyrośnięte jeszcze egzemplarze, muszą mieć idealne do tego warunki i odpowiednią dietę.
Formy tzw hodowlane nie dorastają do 25 cm. W ich przypadku często trudno mówić o 18-20 cm wysokości co nie zmienia faktu, że 100 litrowy zbiornik o standardowej wysokości 40cm jest dla nich nie tyle za mały co za niski (do mnie też to dotarło po jakimś czasie).
Widzisz, ja uważam, że nawet 15 cm to już bardzo dużo jak na skalara "hodowlanego.
Widzialem ostatnio w jednym ze sklepów akwarystycznych parke skalarów w ok 400l baniaku.
Pływały tam sobie od roku. Cena 140zł za pare. Nie było chętnych bo dużo.
Rozmawiałem z pracownikami i mówili, że ryby już nie rosną.
Warunki miały dobre, karmione najczęściej rurecznikami i i ochotką.
Z czystej ciekawości mierzyliśmy i ryby miały nieco ponad 12cm.
Z kolei znajomy ma dorosłe skalary i jego okazy podchodzą pod 15cm ale z tego co mówi o dawna nie rosną.

25cm wysokości tej ryby spokojnie możemy więc włożyć między bajki.
Moim zdaniem 15cm wysokości ryby i 10cm długości to max w warunkach hodowlanych.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 22:52:51 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Luty 12, 2010, 16:22:54 »

Mam jeszcze prośbe. Z uwagi na to, że skalary mnie interesują. Ich naturalny biotop itp. możesz podac źródło swoich informacji na temat ich życia w naturze? Mam na myśli docelowe życie w grupie i łączenie się na czas tarła w pary. Bo jak już pisałem w poprzednich postach, uwazam, że skalary dobierają się w pary na całe życie a to, że w amazonce tworzą jakieś tam stada to wynik tego, że mają po prostu dużo miejsca. Myśle, że gdyby naturalnie zmniejszyć ich przestrzeń życiową to ryby przestały by być stande. Co więcej, moim zdaniem skalary by się zwalczały.

Napisz proszę jaki masz teraz zbiornik i jaką obsadę. Czysta ciekawość...

Mam 230l w którym aktualnie nic nie pływa ale za pare tygodni będą tam skalary,brodaczyk i zbrojnik L081 oczywiście akwarium to będą czarne wody.

Źródło moich informacji na temat ich życia w naturze? nie ma takiego źródła , moje informacje o tych rybach pochodzą z bardzo dużej ilości stron internetowych a także książek akwarystycznych.Skalar to ryba która lubi towarzystwo swojego gatunku i jak by tak nie było to w amazonce również nie łączyła by się w stada , przestrzeń życiowa nie ma tutaj raczej nic do rzeczy , przykładem moze być to akwarium: http://aqualublin.net/wp-content/uploads/2009/01/bw_adnooszka_3.jpg jest to baniak powyżej 1000l z pięknie odtworzonym biotopem skalarów(jak widać nikt się tutaj nie zwalcza) , pani która urządziła ten zbiornik naprawdę zna się na rzeczy , nie sądzę aby trzymała w akwarium takie stado skalarów jeżeli było by jakieś zagrożenie że się nie zaakceptują.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #40 : Luty 12, 2010, 16:32:11 »

Piękne BW na tym zdjęciu.
Jakie ryby miałeś wcześniej i jaki biotop?

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #41 : Luty 12, 2010, 17:24:03 »

na tym zdjęciu to nie są takie zwykłe skalary to są altumy jeszcze większe niż zwykły żaglowiec  Cool
a co do skalarów to moim zdaniem trzeba mieć 375l żeby trzymać te ryby i żeby cieszyły one oko

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #42 : Luty 12, 2010, 18:56:49 »

a co do skalarów to moim zdaniem trzeba mieć 375l żeby trzymać te ryby i żeby cieszyły one oko
Smiley Skąd wziąłeś akurat taki litraż? Smiley
350 nie może być? Smiley

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Luty 12, 2010, 19:07:03 »

Smiley Skąd wziąłeś akurat taki litraż? Smiley
350 nie może być? Smiley
Standadowy baniak 150x50x50

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Luty 12, 2010, 19:15:18 »

Piękne BW na tym zdjęciu.
Jakie ryby miałeś wcześniej i jaki biotop

Miałem BW z paletkami , ale to pare miesięcy temu , teraz miałem taki trochę misz-masz z roślinami taki zbiornik powstał trochę z braku koncepcji i z nudów .Teraz znów wracam do BW , tym razem ze skalarami.W przyszłości planuje też hodowle gurami czekoladowego.

na tym zdjęciu to nie są takie zwykłe skalary to są altumy jeszcze większe niż zwykły żaglowiec 

To nie są altumy tylko skalary czerwonogłowe.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 19:24:01 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: