Widziałem takiego skalara (nawet pare razy) ale rzeczywiście z odłowu , to prawda ze hodowlane skalary aż tak dużych rozmiarów nie osiągają ale mimo wszystko uważam ze 100l to za mało na stadko skalarów , chodź oczywiście jeżeli są to młode osobniki to jak najbardziej mogą tam być , ale dla dorosłych jest to zbiornik za mały.Sam jestem na etapie czytania o tych rybach bo niedługo przerabiam moje akwarium (który to już raz

) na mieszkanko dla nich (oczywiście czarne wody) zamierzam w nim trzymać 6 skalarów i brodaczyka(świetna ryba,zadziwiająco emituje zwiędły liść i niesamowicie ciekawie poluje).
Co do tarła to: jeżeli para będzie zachowywała się agresywnie w stosunku do innych skalarów to przenosimy ją do innego zbiornika ale nie można skalarów trzymać tylko we dwójkę przez całe życie bo tak jak już wspominałem jest to ryba stadna.
Docelowo planuje akwarium 110x50x60 (długość x szerokosć x wysokość). W zasadzie od samego początku miało takie być. Mam nawet odpowiednią szafke pod takie szkło. 2 miesiące temu przy przeprowadzce do nowego mieszkania wyskoczyła rzecz o której poprzedni właściciel nie powiedział no i pieniądze na baniak poszły...Skusiłem się więc na zestaw za 299 zł z allegro. Akwarium+filtr+grzałka+pokrywa.
Baniak o którym wspomniałem postawie pewnie za ok 1 roku. Do tego czasu myśle, że ta piątka spokojnie wytrzyma. Myśle też, że w docelowym akwarium, oczywiście BW skalary będą miały dobrze. Reszta obsady to pewnie kiryski, które mam teraz. Do tego np. 1+3 kakadu i obsada będzie kompletna.
Mam jeszcze prośbe. Z uwagi na to, że skalary mnie interesują. Ich naturalny biotop itp. możesz podac źródło swoich informacji na temat ich życia w naturze? Mam na myśli docelowe życie w grupie i łączenie się na czas tarła w pary. Bo jak już pisałem w poprzednich postach, uwazam, że skalary dobierają się w pary na całe życie a to, że w amazonce tworzą jakieś tam stada to wynik tego, że mają po prostu dużo miejsca. Myśle, że gdyby naturalnie zmniejszyć ich przestrzeń życiową to ryby przestały by być stande. Co więcej, moim zdaniem skalary by się zwalczały.
Napisz proszę jaki masz teraz zbiornik i jaką obsadę. Czysta ciekawość...
Do maksymalnych rozmiarów dorastają tylko skalary pochodzące z odłowu. A i to jeśli to niewyrośnięte jeszcze egzemplarze, muszą mieć idealne do tego warunki i odpowiednią dietę.
Formy tzw hodowlane nie dorastają do 25 cm. W ich przypadku często trudno mówić o 18-20 cm wysokości co nie zmienia faktu, że 100 litrowy zbiornik o standardowej wysokości 40cm jest dla nich nie tyle za mały co za niski (do mnie też to dotarło po jakimś czasie).
Widzisz, ja uważam, że nawet 15 cm to już bardzo dużo jak na skalara "hodowlanego.
Widzialem ostatnio w jednym ze sklepów akwarystycznych parke skalarów w ok 400l baniaku.
Pływały tam sobie od roku. Cena 140zł za pare. Nie było chętnych bo dużo.
Rozmawiałem z pracownikami i mówili, że ryby już nie rosną.
Warunki miały dobre, karmione najczęściej rurecznikami i i ochotką.
Z czystej ciekawości mierzyliśmy i ryby miały nieco ponad 12cm.
Z kolei znajomy ma dorosłe skalary i jego okazy podchodzą pod 15cm ale z tego co mówi o dawna nie rosną.
25cm wysokości tej ryby spokojnie możemy więc włożyć między bajki.
Moim zdaniem 15cm wysokości ryby i 10cm długości to max w warunkach hodowlanych.
Pozdrawiam.