|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #225 : Lipiec 05, 2011, 10:08:35 » |
|
Zrobiłem pomiary i dawniej świetlówki w zamkniętej pokrywie miały temperaturę do 80 stopni, masakra. Sprawdzę teraz.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #227 : Lipiec 06, 2011, 05:56:19 » |
|
Szyderco  Ten ostatni zbiorniczek jest najlepszy  Naprawiłeś swoje błędy bo chciałeś je naprawic, chciałeś się rozwinąć. Efektem tego jest jeden z najlepszych zbiorników na forum. Do tego potrzeba jednak czasu, cierpliwości i chęci. Niestety, zbiorniki które pokazałeś prowadzone są przez dzieci więc szansa, że cokolwiek się zmieni jest mała. Mam jednak nadzieje, że się myle i ktoś z nowych forumowiczów będzie kolejnym Rodią ze świetnym baniakiem. Nikt się nie rodzi akwarystą, do tego trzeba czasu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #228 : Lipiec 20, 2011, 23:31:44 » |
|
mrs ale Ty dzieci nie lubisz .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #229 : Lipiec 20, 2011, 23:46:40 » |
|
e tam, "nie tolerujesz i tępisz" przecież zaraz nie znaczy "nie lubisz" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #230 : Lipiec 21, 2011, 10:04:45 » |
|
Ech.. przypomniały mi się moje początki ;] Uwierz mi, ze u Ciebie wcale nie było tak źle. W końcu każdy 'jakoś' zaczynał http://www.gosieks.pl/gal/akwariumzczaszka.jpg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #231 : Lipiec 21, 2011, 10:54:28 » |
|
Wow, no rzeczywiście "stylowo"  to jakas czaszka/szczęka czy co? prawdziwe czy sztuczne ? Jak dawno to było?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #232 : Lipiec 21, 2011, 13:19:50 » |
|
hehehe trochę radości z rana zafundowałam jak widać Oczywiście sztuczne - jakiś dinozaur z gazety, kiedyś robił za świecznik, później za ozdobę akwariową  To było w moim pierwszym akwarium - maj 2010 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #233 : Lipiec 24, 2011, 08:53:11 » |
|
e tam, "nie tolerujesz i tępisz" przecież zaraz nie znaczy "nie lubisz"  Zraniliście mnie na wskroś! mrs dzieci lubi, przy czym lubi jest zwrotem z szerokim zastosowaniem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #234 : Lipiec 24, 2011, 11:41:40 » |
|
Rodia wrzucił byś jakieś nowe fotki bo tu tylko jakieś OT odchodzą cały czas a napewno warto zobaczyć Twój baniak a nie Gosi z przed roku, fakt czacha niezła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #235 : Lipiec 26, 2011, 13:06:02 » |
|
Rodia wrzucił byś jakieś nowe fotki bo tu tylko jakieś OT odchodzą cały czas a napewno warto zobaczyć Twój baniak a nie Gosi z przed roku, fakt czacha niezła.
Robiłem przycinkę kilka dni temu więc łyso jest, poza tym po przycince cały trawniczek mi przystopował (jakby lekko zżółk i zmarniał), heteranthera zosterifolia nie chce rosnąć i w sumie nie wiem co jest, nic nie zmienialem w nawożeniu. Poza tym widzę, że stożki wzrostu u rotali, hygrophili i heteranthery są skarłowaciałe. I wszystko to właśnie od ostatniej przycinki. Nawet pistia nie ma się za dobrze. Zastanawiam się czy to nie jest kwestia zbyt miękkiej wody. Nie mam testów, ale szacuję, że kh ok 2-3, gh ok 5. A no jeszcze jedna rzecz. Walcząc z glonami odciągnałem warstę żwiru (miejscami porośnięta szanstajami) i dostypalem nowego. Trawnik na pewno na tym ucierpiał bo jest delikatny, ale pozostale ? Za to jedna rzecz dobra: opanowałem w końcu glona. Fotkę zrobię i wrzucę, ale chwalić się nie ma czym. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 13:08:18 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #236 : Lipiec 26, 2011, 13:23:22 » |
|
U mnie alternanthera reinecki też coś zmarniała dostała trochę glona i jest mniej czerwona ja to przypuszczam, że u mnie to świetlówki mają 10 miesięcy i chyba nie świecą jak dawniej. Rodia ile ostatnio wymieniałeś wody przy podmianie?, może faktycznie ta wlana różni się od tej co masz w baniaku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #237 : Lipiec 26, 2011, 13:33:37 » |
|
U mnie alternanthera reinecki też coś zmarniała dostała trochę glona i jest mniej czerwona ja to przypuszczam, że u mnie to świetlówki mają 10 miesięcy i chyba nie świecą jak dawniej. Rodia ile ostatnio wymieniałeś wody przy podmianie?, może faktycznie ta wlana różni się od tej co masz w baniaku.
metoda EI + odglonianie = 40% co tydzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #238 : Lipiec 30, 2011, 00:15:28 » |
|
 Kiła i tyle. Dobrego tyle, że dziś zauważyłe pierwszem oznaki odbijania rotali i hete... ra'y. Nawożenia nie zmieniałem - do tej pory nie wiem jaka przyczyna. Dobrze, że się ruszyło - choć na fotach nic nie widać póki co. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 00:38:46 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #239 : Lipiec 30, 2011, 09:25:19 » |
|
Kiła i tyle. Dobrego tyle, że dziś zauważyłe pierwszem oznaki odbijania rotali i hete... ra'y. Nawożenia nie zmieniałem - do tej pory nie wiem jaka przyczyna. Dobrze, że się ruszyło - choć na fotach nic nie widać póki co.
Nie przesadzaj, jak dla mnie, jest ok. Choć baniak taki nie Rodiowy, ale żagle z pewnością się cieszą, mają teraz więcej miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|