Akwarium coraz ładniejsze.

Brakuje mi tylko jakiegoś tła, które zasłoniło by filtr i tą czarną deszczownice.
Dzięki za miłe słowo i wskazówki. Tło jednak deszczownicy nie zasłoni ponieważ tła umieszczam zawsze na zewnątrz akwarium. Czarne tło całkiem dobrze maskuje deszczownicę i do takiego tła zamierzam wrócić.
Co do deszczownicy to mam regularny problem: ślimaki. W akwarium ślimaków nie widać, ale zawsze przy czyszczeniu filtra we wkładach znajduje 1mm ślimaczki. Te ślimaczki trafiają z filtra do deszczownicy i od środka zapychają wypływy. Dlatego zastanawiam się nad ostawieniem deszczownicy, która i tak nie robiła deszczu tylko sprawwiała, że cyrkulacja jest wolniejsza i bardziej jednolita na długości akwarium.
Nowe fotki akwarium będą pod tytyłem "300l - back to black" - i na pewno nie chodzi o black waters, a tylko o podłoże i tło. Zrobiłem restart ponieważ postanowiłem wrócić do czarnego podłoża (grys bazaltowy).
Wiem, że na fotach (przynajmniej na ostatniej) nie widać podłoża, ale to tylko fotka, siedząc przed akwa
wkur denerwuje mnie ten jasny żwir.
Przy okazji tło podmieniłem też na czarne.
TŁO:
przez spory czas miałem czarną folię przyklejaną na wodę/olej. Wyglądało ekstra: głęboka czerń bez żadnych bąbli. Jednak grzejące od góry światło spowodowało, że w górnych partiach gdzie szyba akwarium była minimalnie cieplejsza od grzejących świetlówek powstały "zmarszczki" na folii, które łącząc się przerodziły w lekkie wybrzuszenie i nie przylegały do szyby - w tym miejscu nie było już czerni tylko ciemna szarość.
Dlatego zrezygnowałem z tego rozwiazania i przez kilka miesiecy tłem była płyta hdf w kolorze 'buk'. Teraz zamalowałem to tą płytę farbą w aerozolu i efekt jest lepszy niż sie spodziewałem, do tej pory nie udało mi się uzyskać takiej czerni w tle za pomocą teł których się nie przykleja do szyby.
W małym 24l akwarium testuję właśnie czarne tło powstałe przez pomalowanie tylnej szyby od zewnętrznej strony wspomnianą wcześniej farbą. Farba wyschła, czerń jest spoko. Testom po totalnym skamienieniu farby ma byc poddana możliwość usunięcia tej farby bez szkody dla szkła. Stąd eksperyment w małym akwarium (bojownik, który je zamieszkuje nie wysyłał mi maili z protestami), dużej 300 tki ("my precious"-Gollum z Middle Earth

) nie odważyłbym się poddawać takim testom zwłaszcza w momencie kiedy nie mam kasy na nowe.
Wielkie podziękowania dla Vento, którego roślinami obsadziłem akwarium po restarcie.
Fotki wkrótce jak roślinność ruszy bo nie ma sensu pokazywać szklarni z sadzonkami.
Pozdrawiam, R.