zeberko
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 27, 2003, 12:42:35 » |
|
Kumpel w akwarium tarliskowym zrobił kryjówki z odpowiednio po układanych butelek 0,33l to było pod ręko, akwarium było bez żwiru, napowietrzanie musi być bo potrzebne jest dla młodych ale z delikatnym prądem i odpowiednio skierowane by nie rozwalało gniazda, a wloty do filtra zablokowane materiałem filtracyjnym by maluchu w pierwszych dniach nie wpadały do filtra (u nas był mały filtr wewnętrzny).
|
|
|
|
|
|
80l, 1 grubowarg zielony, 3 żałobniczki, 3 kiryski spiżowe, 1 zbroinik niebieski
|
|
|
Bulcio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 31, 2003, 15:25:11 » |
|
Tak, guraminy oddychaja tlenem atmosferycznym i maja tak zwany labirynt ktory im to umozliwia.Czy masz pokrywę na akwa?Przy chodowli tych ryb jest ona niezbedna i to nie dlatego ze ryby moga wyskoczyc ale dla tego ze przez roznice temperatur miedzy woda a powietrzem moze dojsc do przeziebienia labiryntu i w konsekwencji do smierci. Co do temperatury 30 to troche duzo, ja swoje "mozaikowce" rozmnazałem w 27c.
P.S. Polecam ci Gurami mozaikowe ze wzgledu na to ze podczas godow samce przybieraja piekne barwy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 13, 2004, 18:21:51 » |
|
Słuchajcie dziś między 14-15 gurami dwuplamiste przystąpiło do tarła jak wróciłem doi domu to właśnie zaczynały.Jest problem bo tarło odbyło się w ogólnym aqua i nie było planowane. Jajeczek jest bardzo dużo i dopiero jakieś 40 min temu taniec godowy się skończył. Waqua mam 4 skalary 2 Molly 2 Gurami i 2 Mieczyki i dużą ilość roślinek. Ikra jest dobrze umiejscowiona i ukryta przed skalarami ale mam pytanie czy ma ona szanse na przetrwanie?? Jak długo trzeba czekać na wylęg młodych czym je treba będzie karmić i czy jak się wylęgną to odrazu je przenieśc do innego aqua z ojcem o takich samych warunkach czy może być mała różnica z wodą?? Noi ostatnie pytanie za ile teraz mogęsię spodziewać kolejnego tarła. Mam teraz temp w aqua 25 stopni bo wczoraj wieczorem podniosłem jak mi lukas radził na glonojady z 23 stopni.
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
Edyta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 14, 2004, 00:05:20 » |
|
oto kilka stronek ze zdjęciami gurami i prętnika karłowatego. Prętnik jest bardzo podobną rybą z zachowania i rozmnażania do guraminków. Zresztą moja ulubiona  . U mnie w akwarium gurami wykorzytywał tez fragmenty roślin do budowy gniazda, zbierał naderwane liście itp. z całego akwarium. Przysuwał też liście roślin pływających po powierzni. Najbardziej mu pasują miejsca zarośnięte. Co mam miejsce u mnie kiedy nie nadążam z wycinaniem wywłócznika :? ... http://www.akwarium.friko.pl/galeria/moje/podglad.htmlhttp://www.akwafoto.pl/baza.php?lit=Ghttp://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00066na stronach akwafoto klikaj na nazwy ryb wtedy zobaczysz zdjęcia powodzenia 
|
|
|
|
|
|
interesuje mnie wszytko, czego jeszcze nie wiem 
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2004, 16:36:49 » |
|
dzięki:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
david1011
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 10, 2008, 13:04:07 » |
|
siemka.. kiedy mogę zmienić wodę małym gurami jak się wyklują??? PROSZĘ O POMOC!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krecha
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 26, 2008, 09:50:13 » |
|
Ja słyszałam, że można zmienić wodę guraminkom jak mają ok. 2 tygodnie po wykluciu...
Jak rozmnożyć gurami, bo mi nie chcą się rozmnażać. Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2008, 08:49:09 » |
|
U mnie wszystko ładnie pięknie... Gurami podchodzą do tarła samiec zagania samicę w róg akwarium. Samica po pewnym czasie tryska ikrą - wszystkie rybki - danio, żałobniczki, gurami, skalary rzucają się na nią i zjadają do ostatniego jajeczka. Samiec nie buduje gniazda. Dlaczego ? Dlaczego on nie buduje tego gniaza ? Ma ktoś jakiś pomysł ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 14, 2008, 15:54:55 » |
|
Piterix, prawdopodobnie dlatego, zże tarło przeprowadzasz w ogólniaku. Jakbyś kupił sobie mniejsze akwarium, wpuścił najpierw samca, a po kilku godz,. samice, to prawdopodobnie (90%) samiec zaczął by budować gniazdo. 
|
|
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 14, 2008, 18:46:17 » |
|
No mnie też się nie chciały rozmnożyć dopiero jak już były dość wyrośnięte wyszło na jaw że to były dwa samce  , teraz jest 2/4 i jest już ok
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 15, 2008, 07:23:36 » |
|
damjakas - no jest to prawdopodobne... ale niestety nie mogę kupić jeszcze jednego zbiornika mam już 2 i na 3 żona się nie zgodzi  Ale samiec mógłby przynajmniej budować gniazdo. badrass - dość wyrośnięte tzn ile miały centymetrów ? moje mają samiec ok 12 cm, samice ok 11, 10, 7cm. Ta dziesięcio centymetrowa jest najagresywniejszym gurami. Myślę, że dobrze rozpoznałem płeć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|