jacek
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 17, 2003, 20:44:03 » |
|
wiecie chciałbym kupić guraminy i chce je rozmnożyć jakie mam kupić?? jaka jest woda do chodowli ich potrzebna?? tem. do tarła?? poprostu powiedzcie co wiecie o rozmnożeniu guraminów. Za odpowiedzi z góry dziękuje. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2003, 15:23:27 » |
|
Wiesz co ja też się teraz przymieżam do próby rozmnożenia tej rybki i z tego co się orjentuje to chyba potrzeba im temp. ok 25-28 stopni ale nie jestem pewny. Na pewno musiszmiećz 2 samice na 1 samca on sobie wybierze jedną z nich. No muszą to być ryby już dorosłe żeby spróbowały tarło złożyć.
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2003, 16:46:02 » |
|
Przy rozmnażaniu guraminów można podnieść temperaturę nawet do 30 stopni. Ph powinno wynosić ok. 7. Rybki te budują pieniste gniazdo, w którym składają ikre i pilnują jej aż do wylęgu narybku. Po tarle samce mogą być agresywne w stosunku do samiczek. Dlatego samice należy odłowić po złożeniu ikry, bo mogłyby przypłacić to nawet śmiercią. Po wykluciu maluszków, samiec strzeże je jakieś 3-4 dni, dopóki nie zaczną samodzielnie pływać. Po tym okresie należy go wyłowić, bo może zjeść narybek. Życzę powodzenia w rozmnażaniu gurami :wink:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2003, 19:49:11 » |
|
chciałbym jeszcze dowiedzieć się jaki gatunek guraminy jest najprostszy do wychowania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2003, 00:06:33 » |
|
prętnik karłowaty i gurami dwuplamy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2003, 13:13:05 » |
|
dzięki za odpowiedzi, ale czy ktoś mógłby poradzić mi jakąś strone o guraminach dwuplamistych?  ?? bedę bardzo wdzięczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2003, 18:07:08 » |
|
Poszukaj w wyszukiwarkach sam troche a napewno znajdziesz więcej niż ktoś ci sam poda jakąś konkretną strone Powodzenia. 
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2003, 20:18:19 » |
|
znalazłem dużo o guraminach ale jeszcze chciałbym zobaczyć jak wygląda ich gniazdo z pianki nie mogłem tego zdjęcia znaleść pomożecie??? bedę wdzięczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2003, 10:07:32 » |
|
gurami same robiły gniazda u mnie w akwarium nawet gdy się nie tarły więc bedziesz mógł u siebie zobaczyć gniazdo po krótkim czasie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2003, 11:37:14 » |
|
dobrze ale niewiem czy przy budowie tego gniazda samiec używa niektórych części roślin np. korzeni pływających roślin i dlatego chciałem zobaczyć jak wygląda taki gniazdo i jakie rośliny sa potrzebne do budowy tego gniazda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 23, 2003, 10:39:04 » |
|
Nie potrzebuje buduje tylko z bombelków powietrza ja mam taką fotke al;e w literaturze tylko tam jest cały kykl pokazany wszystkiegio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 23, 2003, 23:12:00 » |
|
to zależy od gatunku. Niekture gurami budują gniazda samych bąbelków inne dołączają do konstrukcji kawałki drobnolistnej roślinności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 24, 2003, 11:14:51 » |
|
Chodzi tu o guraminy dwuplamiste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zeberko
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 26, 2003, 21:51:24 » |
|
Witam Koledze udało się rozmnożyć gurami w pracy było co oglądać. Gdy zauważył, że samiec zaczyna robić gniazdo przeniósł samca i samicę do drugiego akwarium zadbał o odpowiednią temperaturę poziom wody obniżył do 25-30 cm, wstawił kilka kryjówek dla samic (ważne bo czasem dla samicy jest to jedyny ratunek przed zalotami samca) i czekamy. Dopiero za trzecim razem (około 2 miesiące) samiec poczuł miętę do samicy. Wcześniej te dwa razy coś mu nie pasowało. Po całych godach samica została odłowiona i samiec zaczął opiekę nad wylęgiem i tu zaczyna się problem należy karmić bardzo mikroskopijnym pokarmem (np. solowcem) i w pierwszych 3 dniach po wylęgu dobrze natleniać wodę potem należy zadbać o dobre przykrycie bo zaczyna wykształcać się układ labiryntowy i przeziębienie jego jest zabójcze dla młodych. Postępując według ww. porad powinno doczekać się młodych guraminków. 
|
|
|
|
|
|
80l, 1 grubowarg zielony, 3 żałobniczki, 3 kiryski spiżowe, 1 zbroinik niebieski
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 27, 2003, 12:29:10 » |
|
dzięki za odpowiedz ale jaką można zrobić kryjówke   z kokosa nie wiem jak to wygląda może porodzilibyście mi strone gdzie jest fotkia tego kokosa Acha czy gdy przeniose guraminy do akwarium tarłowego to w tym akwarium napowietrzać wode bo słyszałem że tam gdzie mieszkaja guraminy jest w wodzie mało tlenu i pobierają tlen z atmosfery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|