Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: nietypowe akwarium 63 litry  (Przeczytany 20032 razy)
kubek1976
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 02, 2009, 14:51:51 »

Witajcie.
Mam pytanko  - czy spotkaliście się z akwarium o wymiarach 70x30x30 ?
Teraz mam 25 litrów i jest za małe na np neonki. W chałupie nie mam zbyt dużo miejsca na akwarium i zamiast standardowego "klocka" chciałbym szersze które mi się zmieści na komodzie bez zbytniego jej obciążania (standardowy mebel z ikei  Cheesy) . 63 litry nie powinno za bardzo obciążyć ale większe już podejrzewam że mi komoda "usiądzie".
Jak z takim akwa - polecacie coś takiego zamiast 25 l ? Czy spotkaliście się może ze standardową pokrywą do takiego baniaczka ?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2009, 15:47:44 »

Każde akwarium większe od 25L jest lepsze Wink Myślę jednak że trzeba uważać przy zbiornikach DIY (własnej roboty) ponieważ mogą nie spełniać wymogu co do grubości szyby np. Druga sprawa jak zauważyłeś może być problem z pokrywą - zobacz czy na Allegro takich nie ma. Inaczej będziesz skazany na regulowaną belkę oświetleniową (niektórzy wolą tak) lub pokrywę DIY.

A i jeszcze jedno: Ja bym nie ryzykował stawiania akwa na szafce "która powinna wytrzymać" Smiley Ugnie się trochę a z czasem będzie się to powiększało i szyba pęknie. Bądź ostrożny i obserwuj poziom przy nalewaniu wody. Niby 60L wody na podłodze niewiele ale kłopot może być spory Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 15:49:21 wysłane przez Agnus » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 16:58:34 »

Takiej pokrywy nie znam, trzeba sobie raczej samemu zrobić.
Jakie to ma być akwarium i jak ma stać?
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2009, 17:25:12 »

Nie no sam nie będę tego robił  Good !. Znalazłem w Wawie sklep gdzie robią na zamówienie. pokrywy też ale tylko aluminiowe i to drogo wychodzi. Na allegro była taka pokrywa (jest w archiwach) i to tyle. Myslałem że macie gdzieś może producenta czy jakiś sklep w którym można dostać nie tylko standardowe pokrywki.
A co do szafki to : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20053926
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 17:27:22 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 18:46:44 »

Hi !
ze swojej strony moge ci podpowiedziec ze jezeli masz trochę zapalu to mozesz taka pokrywe zrobic sam. . .o ile dobrze pamietam to pokrywa Do It by Yourself jest na forum z pienionego PVC made by Seboos & Emi.
Szafke mozesz wzmocnic zaden problem i wowczas mozesz polozyc akwa nawet 160 Litrow Smiley

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 19:04:34 »

Sam się szykuję do pokrywy, mam zamiar zrobić to z półokrągłej blachy (2 rynny?) i płaskiej  powierzchni, jeszcze nie wiem czy drewno, czy coś lepszego. Dzięki temu będę miał od razu dwa reflektory i chłodzenie.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 19:10:55 »

Tez mi sie wydaje ze szafka jest prawie ok, ale z pewnoscia na pleckach ma cienka plyte wiec doloz dodatkowe plecki z plyty min 1,5 cm, mozesz tez dla pewnosci dodatkowy blat (choc pod 60 L nie konieczny).
Jesli jeszcze nie kupiles 60 L to sa w sprzedazy typowe z pokrywami bardzo czesto w promocji z dodatkami (filtr, grzalka, podstawka, termometr) na Allegro

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 19:26:56 »

w sprzedaży są 60 litrowe ale o wymiarach 60x35x30 a ja chciałem bardziej panoramiczne 70x30x30. Waga takiego akwa będzie ok 70 kilo więc chyba szafka wytrzyma  Huh

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2009, 21:26:36 »

Szafla wygląda solidnie. Oczywiście pamiętaj o podkładce z pianki pod zbiornik i obserwuj przy nalewaniu wody. I to tyle chyba - trzymam kciuki Smiley A co do oświetlenia to może pomyśl o tej belce oświetleniowej regulowanej.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2009, 21:33:06 »

w sprzedaży są 60 litrowe ale o wymiarach 60x35x30 a ja chciałem bardziej panoramiczne 70x30x30. Waga takiego akwa będzie ok 70 kilo więc chyba szafka wytrzyma  Huh
Niekoniecznie 70 kg  Grin dochodzi jeszcze waga szkla, podloza, ozdob... liczy sie min litraz x 2

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2009, 21:41:58 »

Szafla wygląda solidnie. Oczywiście pamiętaj o podkładce z pianki pod zbiornik i obserwuj przy nalewaniu wody. I to tyle chyba - trzymam kciuki Smiley A co do oświetlenia to może pomyśl o tej belce oświetleniowej regulowanej.
O piance pamiętam ale o jakiej belce piszesz ?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2009, 21:50:04 »

O piance pamiętam ale o jakiej belce piszesz ?

A np. o takiej: http://allegro.pl/item647880556_belka_oswietleniowa_glo_1x24w_swietlowka_6500k.html
Większość jest regulowana na długości, niektóre mają 1 czy 2 świetlówki. Taka alternatywa dla pokrywy. Tanie nie są ale można znaleźć okazję lub zrobić samemu.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 07:42:09 »

Dodam jeszcze ze belka oswietleniowa nie nadaje sie do akwarium z labiryntowcami, choc tutaj mozna polemizowac ze wzgledu na to ze: jezeli ktos ma w mieszkaniu temperature zblizona do tej co ma woda akwarium, oraz brak przeciagow, to teoretycznie pokrywa nie jest konieczna, ja osobiscie nawet w takich akwariach przykrywam akwarium szyba badz tez plexa. Wowczas nie potrzeba specjalnej belki oswietleniowej tylko mozna ' podrasowac ' przemyslowa Wink mianowicie kupic np taka oprawe i powiesic na lancuszkach (o ile jest taka mozliwosc) taka oprawka moze zastepowac belke do akwarium bez przykrycia ze wzgledu na to ze jest ona hermetyczna ! podpowiem ze taka belka z gory wyglada nieciekawie, wiec mozna ja obudowac - ja do tego celu uzylem plastikowej rynny, mialem w planach ja obkleic tapeta, ale taka 'brazowa rynna' swietnie pasuje do caloksztaltu kuchni Smiley atutem takiego rozwiazania jest CENA ze wszystkim zmiescisz sie ~70zl + swietlowka.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 08:21:39 »

b0rn2bewild  dzięki. Przyznam że nie zwróciłem uwagi na takie rozwiązanie z tą belką. Na zdjęciach wygląda to dość ciekawie.

Jeszcze tylko mi podpowiedzcie jak z rybkami w takim panoramicznym akwarium ? Chyba dla neonków będzie lepiej bo będą miały więcej przestrzeni do pływania ? Coprawda różnica między 60 cm a 70 cm niewielka ale zawsze coś.
No i co z oświetleniem ? Czytałem że ma być minimum 0,5 W na litr wody więc musiałbym mieć ponad 30 W oświetlenia ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:23:22 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 08:38:55 »

Ja mam 36W w 112 litrach i rośliny rosną. Daje to 0,32W/l.
Ryby.. a jakie Ci się podobają?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 09:17:45 wysłane przez Macieksoko » Zapisane

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: