Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: nietypowe akwarium 63 litry  (Przeczytany 20001 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 09:14:41 »

post do usunięcia
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 09:18:03 wysłane przez Agnus » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 09:17:38 »

kubek1976
Polecam proste akwarium, nie panoramiczne. Rybom w niczym to nie pomaga. To tylko taka moda na wypukłe akwa. Dla mnie bez sensu. No chyba że nie ma innego wyjścia.
Dobrze czytałeś. 0,5W/L polecane jest jeśli planujesz akwa z gęstą i bujną roślinnością. Przy mniejszym świetle mogą być problemy w uzyskaniu szybko rosnącej flory. Przynajmniej jeśli chodzi o rośliny światłolubne (czyli większość). Oczywiście można mniej ale książkowo przyjęło się że 0,5W/L to rozsądny pułap. U mnie przy 36W/102L rośliny nie chciały rosnąć. Wyrwały do góry po zmianie na 80W... Oczywiście trzeba wtedy mocno nawozić CO2.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 09:28:53 »

Moje ulubione to chyba neonki. Jak będzie nowe akwa to popatrzę za rybkami bo teraz w 25 litrów to poza gupikami niewielki mam wybór Wink

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 09:31:12 »

kubek1976
Polecam proste akwarium, nie panoramiczne. Rybom w niczym to nie pomaga. To tylko taka moda na wypukłe akwa. Dla mnie bez sensu.
źle mnie zrozumiałeś. Nie chcę akwarium profilowanego tylko proste. Wypukłe zgadzam się że jest bez sensu.
Panoramiczne - czyli chodziło mi o dużą róznice między szerokością a wysokością.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 09:45:28 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 09:34:44 »

kubek
Nie musiałeś cytować całej mojej wypowiedzi Wink
Ale ok, skoro nie chodziło Ci o profil to w porządku. Na pewno dla ryb ławicowych a taką jest bez wątpienia Neon - dłuższe akwarium jest zdecydowanie lepsze. Zresztą dla wielu ryb - mają gdzie rozprostować płetwy Wink

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 09:46:18 »

kubek
Nie musiałeś cytować całej mojej wypowiedzi Wink
Już się poprawiłem Wink. A co do neonków to przy takim akwarium ile sztuk będę mógł zakupić ?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 09:54:46 »

60L.. hmm. Myślę że 15 czyli sensowne minimum dla Neonów.. Zależy też czy będziesz miał inne i jakie ryby jeszcze.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 10:02:27 »

Dzięki.
Najbardziej w takim razie teraz muszę się martwic czy komoda wytrzyma ciężar. Spróbuję teraz wleźć na nią i żonka będzie lukać czy się ugina Wink

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 10:27:33 »

60L.. hmm. Myślę że 15 czyli sensowne minimum dla Neonów..
A co do neonków to myślałem o tych mniejszych czyli "neon zielony" - Paracheirodon simulans. Są mniejsze od czerwonych i inessa.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 03, 2009, 11:01:35 »

kubek1976 pisalem ci juz wczesniej ze jezeli masz chec i mozliwosci na wieksze akwa to mozesz je bezproblemu postawic na takiej szafce po uprzednim wzmocnieniu, jezeli nie wiesz jak to z checia ci 'narysujemy' jak to powinno wygladac Smiley
tak czy siak nawet przy 60L wzmocnil bym plecy tej szafki Smiley

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 03, 2009, 12:14:05 »

tak czy siak nawet przy 60L wzmocnil bym plecy tej szafki Smiley
Mniej więcej wiem jak - zamiast płyty na plecach dać wiórówkę 18 mm na całej wysokości szafki. Zastanawiam się tylko czy to coś da - owszem podparcie będzie dodatkowe ale tylko z tyłu szafki - a większe obciążenie przecież wg mnie idzie na środek i przód szafki - a tam mam szuflady i nie ma tam jak wzmocnić. Bardziej myślałem o dodatkowym blacie na szafce - o szerokości szafki i grubości jak blat kuchenny, ale wtedy wyglądać to będzie beznadziejnie  Lips Sealed

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 03, 2009, 14:44:29 »

Zastanawiam się tylko czy to coś da
Da Ci to ze szafka nie zlozy Ci sie jak domek z kart jesli dolozysz dodatkowe plecy, nie musisz likwidowac plyty ktora juz jest

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 03, 2009, 18:23:41 »

Gina dobrze Ci radzi. Lepiej dmuchaj na zimne. Jak szafka nie jest stricte pod akwa to lepiej ją wzmocnij zanim zalejesz do pełna. Czy mi się zdaje czy miałeś na nią wejść - jak test obciążeniowy?
Jedna z najgorszych rzeczy jaka może się przydarzyć akwaryście to pęknięcie akwarium. Ja bym był cholernie ostrożny w temacie. Swoją drogą dedykowana szafka pod akwa jest lepszym rozwiązaniem. W akwarystyce czasem zdarza się chlapnięcie wodą w okolicach akwarium, jakiś syf, rośliny, rozrzucony pokarm dla ryb - różne rzeczy. I wtedy łączenie kącika akwarystycznego z meblem codziennego użytku mija się z celem ( chyba że szafka z Ikei będzie przezn. w całości na akwarium. No ale wtedy czy nie lepiej kupić dedykowaną za powiedzmy 200zł?)

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 03, 2009, 18:50:06 »

Gina dobrze Ci radzi. Lepiej dmuchaj na zimne. Jak szafka nie jest stricte pod akwa to lepiej ją wzmocnij zanim zalejesz do pełna. Czy mi się zdaje czy miałeś na nią wejść - jak test obciążeniowy?
Jedna z najgorszych rzeczy jaka może się przydarzyć akwaryście to pęknięcie akwarium. Ja bym był cholernie ostrożny w temacie. Swoją drogą dedykowana szafka pod akwa jest lepszym rozwiązaniem. W akwarystyce czasem zdarza się chlapnięcie wodą w okolicach akwarium, jakiś syf, rośliny, rozrzucony pokarm dla ryb - różne rzeczy. I wtedy łączenie kącika akwarystycznego z meblem codziennego użytku mija się z celem ( chyba że szafka z Ikei będzie przezn. w całości na akwarium. No ale wtedy czy nie lepiej kupić dedykowaną za powiedzmy 200zł?)
Test zrobiłem. Stanąłem na komodzie obok istniejącego akwa 25 l. Razem ze mną na blacie powinno byc ok 100 kg obciążenia. Szafka zdała test - zero chybotania, blat się nie ugiął  Good !, wygląda to stabilnie. Moze na wszelki wypadek wzmocnię tylko plecy płytą 18mm. 
A dlatego chcę postawić na komodzie bo w mieszkaniu 48 m2 nie mam zupełnie innego miejsca na zbiorniczek.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 03, 2009, 22:09:51 »

Ja mam 275 L na zwyklym meblu, jedynie wzmocnione plecy tak jak Ci opisalam i dodany blat (luzem) juz od ponad pol roku i komoda ani drgnie

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: