|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 14:47:14 » |
|
Widziałeś akwarium Valkyrii, wiesz jakie tam są warunki i masz pewność, że by się tam męczyły? Może się okazać, że bardzo dba o swoje rybki i by się u niej nie męczyły. Poza tym ryby w niewoli karłowacieją. 100l to za mały zbiornik dla pirani!!!! bo to ryba stadna!!!!! nawet jak byłby to zbiornik ze złota to piranie i tak będą się tam męczyły bo one potrzebują towarzystwa ryb ze swojego gatunku i ze 4 razy większego zbiornika !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 16:55:46 » |
|
karłowacenie to proces którego należy unikać a nie cieszyć się że można trzymać duże ryby w małym akwarium bo skarłowacieją i będzie im dobrze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2009, 17:18:12 » |
|
trzymanie pirani w pojedynke albo w 2 sztuki jest niedopuszczalne to tak jak byś chciał trzymać 1 neona , dla tych ryb jest to po prostu męczarnia.
Piranie w naturze żyja w ławicy, jak i żyją samotnie. Pomyślę o tym... zastanawiałam się nad tym tylko i wyłącznie dlatego, ponieważ wiem, że jeżeli są przeciwnej płci to mogą się zaakceptować
Jeśli będą karmione, to mogą się zaakceptować do czasu, aż zgłodnieją, wtedy większa zje mniejszą, a jak zachoruje większa, to ją mniejsza zje i tyle. Nie ma sentymentów. Najpierw ryba patrzy na drugą jak na pokarm, a dopiero, jak na partnera do rozrodu. Zresztą, naprawdę głodni ludzie patrzą tak samo, można poczytać o wielkim głodzie na Ukrainie (Голодомор – klęska głodu w latach 1932 –1933), tak bardzo się nie różnimy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 17:45:12 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2009, 19:06:33 » |
|
trzymanie pirani w pojedynke albo w 2 sztuki jest niedopuszczalne to tak jak byś chciał trzymać 1 neona , dla tych ryb jest to po prostu męczarnia.
Piranie w naturze żyja w ławicy, jak i żyją samotnie. Pomyślę o tym... zastanawiałam się nad tym tylko i wyłącznie dlatego, ponieważ wiem, że jeżeli są przeciwnej płci to mogą się zaakceptować
Jeśli będą karmione, to mogą się zaakceptować do czasu, aż zgłodnieją, wtedy większa zje mniejszą, a jak zachoruje większa, to ją mniejsza zje i tyle. Nie ma sentymentów. Najpierw ryba patrzy na drugą jak na pokarm, a dopiero, jak na partnera do rozrodu. Zresztą, naprawdę głodni ludzie patrzą tak samo, można poczytać o wielkim głodzie na Ukrainie (Голодомор – klęska głodu w latach 1932 –1933), tak bardzo się nie różnimy. Tu mnie dobiłeś. Wielki głód owszem był klęską, ale wyjaśnijmy sobie dlaczego. Wielki głod dotknął nie tylko Ukrainę, ale też w znacznej części Kazachstan, były one zresztą częścią ZSRR, przyczyną wielkiego głodu była gwałtowna kolektywizacja rolnictwa, a także narzucone przez ówczesne władzę (Stalin i WKB) wymogi na dostawy żywności, którym wsie nie mogły sprostać. Dodam jeszcze że było to zaplanowane na zimno ludobójstwo. A dyskusja dotycząca piranii wskazuje jednoznacznie że dla niej minimum 500 l i stado.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 25, 2009, 19:28:15 » |
|
100l to za mały zbiornik dla pirani!!!! bo to ryba stadna!!!!! nawet jak byłby to zbiornik ze złota to piranie i tak będą się tam męczyły bo one potrzebują towarzystwa ryb ze swojego gatunku i ze 4 razy większego zbiornika !!
Juz tyle razy zwracano Ci uwage i miales pare razy ostrzezenie za niestosowne odzywki jednak nadal krzyczysz. Wystarczy jak raz napisales i valkyria zrozumial(a) wiec nie musisz co chwile wykrzykiwac. Nikt dla jednej ryby nie pobiegnie do sklepu i nie kupi 4 razy wiekszego akwarium nawet jak bedziesz jeszcze glosniej krzyczal. Z oddaniem takiej ryby tez nie jest latwo to nie gupik. Uratowal(a) rybe z duzo gorszych warunkow moze niechcacy ale jednak i w tej chwili nie spusci jej z biegiem nieczystosci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 25, 2009, 19:43:18 » |
|
Juz tyle razy zwracano Ci uwage i miales pare razy ostrzezenie za niestosowne odzywki jednak nadal krzyczysz. Wystarczy jak raz napisales i valkyria zrozumial(a) wiec nie musisz co chwile wykrzykiwac. Nikt dla jednej ryby nie pobiegnie do sklepu i nie kupi 4 razy wiekszego akwarium nawet jak bedziesz jeszcze glosniej krzyczal może i nie kupi ale zawsze jest taka możliwość , to już nawet wykrzykników nie można pisać ? o ile wiem jest to dozwolone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 25, 2009, 19:45:22 » |
|
Juz tyle razy zwracano Ci uwage i miales pare razy ostrzezenie za niestosowne odzywki jednak nadal krzyczysz. Wystarczy jak raz napisales i valkyria zrozumial(a) wiec nie musisz co chwile wykrzykiwac. Nikt dla jednej ryby nie pobiegnie do sklepu i nie kupi 4 razy wiekszego akwarium nawet jak bedziesz jeszcze glosniej krzyczal może i nie kupi ale zawsze jest taka możliwość , to już nawet wykrzykników nie można pisać ? o ile wiem jest to dozwolone. wierzysz że ktoś tak zrobi. A nikt ciebie nie zmusi do używania zwykłej kropki, ale jest coś takiego jak netykieta, i szacunek dla innych piszących 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 25, 2009, 21:22:06 » |
|
Muchomorek i Wkuler Zaraz zaczniecie się kłócić na temat zamachu na Kennedy'ego. To forum akwarystyczne.
Gina Bez przesady, chłopak chyba nie rzuca mięsem. Inna sprawa że przegina w krzykach. Formułę jego wypowiedzi zostawmy moderatorom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 25, 2009, 22:08:00 » |
|
Gina Bez przesady, chłopak chyba nie rzuca mięsem. Inna sprawa że przegina w krzykach. Formułę jego wypowiedzi zostawmy moderatorom.
Starzy bywalcy juz go z tego znaja i nie zwracaja na te ! uwagi, ale nowi odbieraja to zupelnie inaczej. Masz najlepszy przyklad w tym watku - najbardziej zainteresowany(a) zrezygnowal z dyskusji choc jest caly czas na forum i sledzi ten watek A moderatorzy nie musza byc wszedzie i nie wszystko widza
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 22:09:47 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 25, 2009, 22:19:36 » |
|
a właśnie, że widzą. dwight18 przechodzi w tryb moderowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 25, 2009, 22:27:07 » |
|
Zaraz zaczniecie się kłócić na temat zamachu na Kennedy'ego.
To akurat był dużo ciekawszy temat niż zamach na Kennedy'ego. Tamto przedtem też wiedziałem, ale nie cytowałem, bo nie ma związku z wątkiem. Żołnierze rosyjscy z karabinami na końcach ukraińskiej wioski pilnujący rodzin, żeby nikt nie zbierał kłosków na swoim polu... A w tę przyjaźń między piraniami nie wierzę. Żadna szanująca się pirania nie pływa z większymi w jednej ławicy, bo by została pożarta. Stare osobniki pływają osobno i samotnie, a młode osobno w ławicy i w podobnej wielkości. U nas też jest podobnie wśród okoni. Czasami któryś z młodych zaryzykuje, bo liczy na resztki, ale z reguły są tej samej wielkości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
valkyria
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2009, 23:00:08 » |
|
Mimo wszystko chciałabym spróbować. Kuba pływał przez pół roku z zebrą, jadł inne rybki a jaj nie atakował, to jak mam to tłumaczyć? że była niesmaczna? Moim zdaniem przyzwyczaił się do jej obecności.
Także wracając do głównego wątku, rzeczywiście mam mały zbiornik i nic póki co na to nie poradzę. Kuby nie oddam, nawet jakby miał dostać zbiornik 1000 l, ponieważ nie bardzo wierzę w to, że ktoś miałby czas na to żeby zajmować się tą rybą tzn bawił się w szukanie dla niego towarzystwa.
Na dzień dzisiejszy jak już wspomniałam wcześniej akwarium jest podzielone na pół, przegródka jest przeźroczysta i na dziurki, przez co cały czas jest zachowany przepływ wody między nimi. Dostają pokarm jednocześnie o tej samej porze. Za miesiąc mam zamiar zlikwidować przegródkę a dwa tygodnie przed jej zdjęciem chce wprowadzić żywy pokarm, żeby rybki mogły razem polować a także w celu odciągnięcia uwagi Kuby od nowego lokatora.
I to wszystko Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to z chęcią wysłucham
I już naprawdę nie musicie powtarzać jak ta ryba ma u mnie źle, bo wiem , że mogłaby mieć u innych lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 26, 2009, 04:35:57 » |
|
valkyria mogła byś wrzucić zdjęcie tej piranii, bo nie wszystkie gatunki żyją w ławicach,nie które są samotnikami i może Twój gatunek należy do samotników.Co do zebry to piranie nie atakują wszystkich ryb ale czym to jest spowodowane to nie wiem.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
valkyria
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 26, 2009, 20:15:12 » |
|
Oto zdjęcia Kuby, tylko są słabej jakości, ponieważ robiłam je telefonem  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 26, 2009, 20:18:51 » |
|
Kuba od Jakuba, pochodzi od hebrajskiego Jaaqob - "zesłany by karać nas za nasze grzechy" i ten uśmieszek  Robi wrażenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|