Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Czy ryby są już zdrowe ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ryby są już zdrowe ?  (Przeczytany 3851 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Maj 13, 2009, 18:02:42 »

Od dłuższego czasu walczę z wiciowcami bądź nicieniami i moje ryby jedzą i pływają nie są już nawet grube tylko jeszcze od czasu do czasu znajdę białe odchody, a u skalarów przezroczyste z jajeczkami w środku poprzeplatane normalnymi odchodami. Czy mogę uznać ryby za zdrowe ? Czy nadal lać Capitox (po którym ryby są osłabione) i Aquasan ?
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2009, 13:27:56 »

Na twoim miejscu bym już tego nie wlewał.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2009, 17:23:26 »

A dlaczego sądzisz że to pasożyty? Może to zapalenie przewodu pokarmowego spowodowane zbyt jednostajnym żywieniem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2009, 19:23:27 »

A dlaczego sądzisz że to pasożyty?
Ponieważ ryby miał długie nitkowate odchody, robiły się grube i zdychały.
Poza tym ryby dostają 3 różne pokarmy suche, mrożoną larwę ochotki i wodzień w dowolnej kolejności i o różnych porach, to ma być jednostajne żywienie ?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 14, 2009, 19:42:44 »

Przy zapaleniu przewodu pokarmowego też są długie nitkowate odchody, nie napisałeś czym je karmisz stąd moje przypuszczenia.Ja bym zrobił podmianę wody i za parę dni zastosował metronidazol i po trzech dniach powtórzył. Można też dawać pokarm nasączony tym preparatem.
http://www.akwarium.net.pl/adv/wiciowce.htm

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2009, 22:19:49 »

Z tego co się orientuje to metronidazol jest na receptę i pomaga tylko na nicienie a ja nie wiem co moje ryby mają.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2009, 22:46:05 »

A czytałeś linka? Idź do weterynarza i poproś żeby wypisał receptę, a najlepiej zanieś próbkę odchodów niech zobaczy pod mikroskopem i zdiagnozuje co to jest.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2009, 23:08:33 »

A czytałeś linka?
Nie mogę ponieważ tam nic nie ma, pusta strona.
a najlepiej zanieś próbkę odchodów
Ile kosztuje taka analiza ?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2009, 23:15:36 »

Mi się link otwiera daje jeszcze raz.
http://www.akwarium.net.pl/adv/wiciowce.htm a tu adres strony skopiuj i wklej w wyszukiwarkę jak link się nie otworzy  www.akwarium.net.pl/adv/wiciowce.htm
Nie potrafię Ci powiedzieć ile to kosztuje, nie wiem musiałbyś się dowiedzieć.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2009, 23:24:33 »

Niestety nadal się nie otwiera, ani przez Opere ani przez Firefox.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2009, 12:18:32 »

Mi się ww link otwiera... przeczytaj też to (leczenie płazińców, wiciowców, nicieni):

http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=8980.0

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2009, 17:13:21 »

Z tego co zrozumiałem to na nicienie jest levamizol a na wiciowce metronidazol i walka z nicieniami to jak walka z wiatrakami, teraz to już wogule zwątpiłem że te ryby wyleczę:(
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2009, 11:02:00 »

Jeden z moich samców gupika jest strasznie gruby ale pływa normalnie i raz na kilka jego odchodów jeden jest biały, co robić ? Czy on już nigdy nie wyzdrowieje ? Czy skrócić jego cierpienie ?
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 25, 2009, 10:23:43 »

Kup środek odkarzający, powinno pomóc.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 25, 2009, 14:22:28 »

Kup środek odkarzający, powinno pomóc.
Przecież napisałem że lałem już aquasan a teraz mocze w nim pokarm.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: