Witam dzięki Xingu widzę ze szybko zidentyfikowałeś po zdjęciach jakie to są piranie.Teraz to nie pozostało mi nic innego jak zapytać o to czym je karmić można?Macie jakieś domowe przysmaki dla nich?Moje są w miarę ruchliwe lecz jak rzucam żywy pokarm nie zachowują się zbyt agresywnie dopiero jak opadnie na dno zbierają go.Może są jeszcze zbyt małe aby były agresywne tak jak na niektórych filmikach na YouTube.

Taka ciekawostka - wszystkie piranie sprzedawane obecnie na Allegro to tak naprawdę paku

A pewien Allegrowicz z Rzeszowa, który od jakiegoś czasu wystawia aukcję z "piraniami" i zamieścił przykładowe zdjęcie z internetu też tak naprawdę posiada paku (wiem bo sfotografował dla mnie jedną rybę po wyjęciu z wody, zwróciłam mu uwagę, że to nie są piranie i wprowadza ludzi w błąd ale jak widać się tym nie przejął). Po wyszukaniu po słowie "piranie" zakończonych aukcji z całej długiej listy tylko 2 aukcje dotyczyły prawdziwych
P. nattereri 
Szkoda, że masz tak daleko do Wrocławia bo w sklepie Kakadu na ul. Granicznej są piękne 8 cm
P. nattereri (cena 15 zł za sztukę).
Co do karmienia paku to można podawać krewetki, kryl, mięso ryb, rzadko serca wołowe i ochotkę, wszelkie granulaty dla roślino- i mięsożernych pielęgnic (Hikari ma np. dużo w swojej ofercie), niektórzy podają czasem kukurydzę, groch, banany, winogrona, cukinię itp. dla urozmaicenia diety ryb ale trzeba mieć pewność, że nie są naszprycowane chemią (poza tym paku przyzwyczajone do mięsnej diety często nie chcą się przestawić na wegetariańską

). A co do agresji to paku nie są zbyt agresywnymi rybami, poza tym niektóre potrzebują więcej czasu (czasem nawet i kilka miesięcy) by się zaaklimatyzować i oswoić z otoczeniem (ryby tak jak ludzie mają różne charaktery i można trafić na sztukę, która jest od razu diabłem wcielonym a można też trafić na takie ryby, które wymagają czasu i cierpliwości by "wyjść ze swojej skorupy"), moja 15 cm
P. cariba zjada 10 dużych krewetek koktajlowych zanim opadną na dno a aklimatyzacja zajęła jej tylko jeden dzień, tak więc jak widać trafiła mi się ryba z charakterkiem

Pozdrawiam
Xingu