Xingu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #60 : Luty 23, 2009, 19:38:25 » |
|
Gdzieś czytałem, że piranie to jedne z nielicznych ryb które nie hamują wydzielania hormonu wzrostu w przypadku braku miejsca i nadmiernej liczebności. Słowem nie skarłowacieją. Ale może niech to potwierdzi lub temu zaprzeczy ktoś kto lepiej zna te ryb.
Niestety piranie nie stanowią tu wyjątku i również pod wpływem hormonu inhibitującego wzrost karłowacieją w zbyt małych zbiornikach albo takich, w których rzadko woda wymieniana jest na świeżą. To dlatego popularne Pygocentrus nattereri w akwarium rzadko przekraczają 25 cm a dorastające w Amazonii do 50 cm Serrasalmus rhombeus w akwarium raczej rzadko przekroczą 35 cm (najlepszy więc dla piranii jest system stałej podmiany wody, który na bieżąco usuwa hormon z wody). Trochę można o tym poczytać tutaj: http://www.piranha-fury.com/pfury/index.php?showtopic=38230. Pozdrawiam Xingu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inside
Nowy

Piranio Fan
|
 |
« Odpowiedz #61 : Luty 23, 2009, 20:47:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xingu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #62 : Luty 23, 2009, 21:26:02 » |
|
Owszem, ta pirania z podanego przez Ciebie linku to Pygocentrus nattereri ale Twoje ryby to na 100% paku Piaractus brachypomus a nie piranie i nie daj sobie wmówić bzdur. Sprzedawcy czasem potrafią niezłą ściemę wcisnąć klientowi albo po prostu święcie wierzą w nazwy podane przez hurtownika czy importera. Jeśli nie wierzysz moim zapewnieniom to zajrzyj swoim rybom w zęby Piaractus brachypomus: Pygocentrus nattereri:  albo potrzymaj je jakiś czas w zbiorniku  - zobaczysz jak szybko urosną do monstrualnych rozmiarów i zamiast wyglądać tak jak w podanym linku, będą wyglądały tak:  A tak będą wyglądały Twoje ryby za kilka miesięcy:
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 22:37:34 wysłane przez Xingu »
|
|
|
|
|
inside
Nowy

Piranio Fan
|
 |
« Odpowiedz #63 : Luty 24, 2009, 11:50:39 » |
|
Ok za wszystkie wypowiedzi wielkie dzięki bylem w tym sklepie i dalej twierdzili ze to są Naterreri było ciężko ale przyjeli zwrot oddałem im te ryby co miałem czyli Pacu i będą mi sprowadzać takie jakie powinny być czyli Red bellied (Pygocentrus nattereri).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #64 : Marzec 14, 2010, 10:39:20 » |
|
Witam proszę o identyfikacja piranii bo zakupiłem nie dawno je jako piranie czerwone lecz nie jestem do końca pewny czy to naprawdę one są. http://img6.imageshack.us/i/pirania.jpg/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #65 : Marzec 14, 2010, 22:55:27 » |
|
Żadna pirania nie ma takiej płetwy odbytowej poza tym popatrz na szczęki stawiam na Piaractus brachypomus .
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #66 : Marzec 16, 2010, 20:42:25 » |
|
Mam pytanie jak sprawdzić czy moje nowo nabyte piranie to naprawdę piranie czerwone?Mam je od 3 dni i nic nie chcą mi jeść;/ Maja około 3-5cm.Osoba od których je kupiłem twierdzi ze to piranie czerwone ale chce się upewnić jeszcze.Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #67 : Marzec 16, 2010, 21:23:18 » |
|
Cofnij się na 4 stronę tego wątku tam Xingu podawała różnice w rozróżnieniu piranii i pacu, ja uważam że twoje ryby to żaden gatunek piranii a już tym bardziej czerwone.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #68 : Marzec 16, 2010, 21:54:24 » |
|
he he jakoś tak dziwnie ta ryba wygląda ile ich masz i czy wszystkim takie fajne focie porobiłeś?? he he . nattereri na dolna burte wysunięta do przodu przypomina buldoga a pacu ma równą . można sprawdzic po tym że gdy śą głodne to wzajemnie się oskubują i strzępią sobie płetwy a czasem nawet zjadają a pacu nie .
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #69 : Marzec 17, 2010, 18:02:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #70 : Marzec 18, 2010, 20:54:17 » |
|
Szczęki nie wskazują na piranie, pacu też ma zęby mocniejsze od piranii bo rozłupuje nimi orzechy jednak pogryzione płetwy nie bardzo pasują do pacu, chyba nie pozostaje Ci nic innego jak poczekać aż podrosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #71 : Marzec 19, 2010, 16:12:11 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 16:26:00 wysłane przez aresik »
|
|
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #72 : Marzec 19, 2010, 19:26:17 » |
|
Wydaje mi się ze to piranie czerwone ze względu na budowę ich zachowanie oraz po kształcie pyska miedzy innymi...Na 90% jestem pewny.Nie ma co dumać poczekamy i wrzucę najwyżej foty jak podrosną.Już ładnie jedzą rureczniki ,serce, ochotkę...kolorów nabywają i są bardziej pewne siebie.No nic odezwę się za tydzień dwa jak podrosną.A na razie dzięki wielkie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #73 : Marzec 19, 2010, 19:39:29 » |
|
no ale jak obgryzają sobie płetwy to mogą być piranie. a nie porównywałeś z moimi? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0986c23a3b0b3d5.htmla jeszcze poznasz po tym że pacu jedzą rośliny a piranie nawet nie skubną:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 19:43:45 wysłane przez aresik »
|
|
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #74 : Marzec 20, 2010, 09:43:50 » |
|
moje różnią się od Twoich wiec jeszcze bardziej mnie to utwierdza..Poza tym moje nie czepiają się roślin wcale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|