Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #90 : Kwiecień 29, 2010, 10:06:19 » |
|
Witam dawno mnie tu nie było ,ale chciałem wam pokazać moje Piranie z którymi miałem kiedyś problem z ich identyfikacja. Tu zamieszczam link do fotek :http://www.superakwarium.pl/galeria/view.php?gallery=3064&photo=1&sort=dete Mam tez pytanie odnośnie czy macie pomysły jak urządzić akwarium dla nich:)??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #91 : Maj 15, 2010, 20:40:01 » |
|
ta to małe piranki miałem je kiedyś w akademiku (to były czasy...) z 3,5cm rybek w ciągu 2 miesięcy podrosły do 7-8cm - niezłe żarłoki , a jedna raz mnie dziabla
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 00:02:32 wysłane przez panchax »
|
|
Kris
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 15, 2010, 21:36:58 » |
|
Mam pytanie te piranie tez są tak agresywne jak Pirania Natterera?Bo moje to jakieś spokojne czasem się poganiają i tyle...Jak myślisz gdybym np.włożył rękę ugryzła by mnie?  (moje to płochliwe jak nic są) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 15, 2010, 23:31:24 » |
|
mnie dziabnęła właśnie czerwona na szczęście na początku tylko próbują wiec nawet krew mi nie leciała - szybko wycofałem rękę( czyściłem dno) kiedyś na 180 litrów puściłem jedna krople krwi - po chwili ryby podniosły się z dna i były widocznie podniecone im ich więcej , tym czuja się pewniej , ale z reguły są płochliwe i zawsze ociekały przed ręka Witam dawno mnie tu nie było ,ale chciałem wam pokazać moje Piranie z którymi miałem kiedyś problem z ich identyfikacja. Tu zamieszczam link do fotek :http://www.superakwarium.pl/galeria/view.php?gallery=3064&photo=1&sort=dete Mam tez pytanie odnośnie czy macie pomysły jak urządzić akwarium dla nich:)??
te sztuki z linku to pacu, wiec trzeba by się postarać zęby Cie dziabnęły
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 16:37:40 wysłane przez Grajewiak »
|
|
Kris
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #94 : Maj 16, 2010, 14:54:04 » |
|
Jest ktoś chętny na zamianę na Piranie Natterera?Oddam moja a przyjmę właśnie Piranie Natterera nawet mniejsze mogą być:)Jestem z okolic Lublina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 17, 2010, 20:25:05 » |
|
Grygioł możesz dać innego linka do zdjęcia do ten się nie otwiera.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #96 : Maj 19, 2010, 13:37:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #97 : Maj 19, 2010, 16:15:38 » |
|
Grygioł no i potwierdziło się to pacu a nie piranie. panchax nie wypisuj dyrdymałów że to piranki.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #98 : Maj 19, 2010, 20:15:43 » |
|
A piranie Pacu to nie Piranie oj dobra....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 19, 2010, 20:42:36 » |
|
Równie dobrze piraniami można nazwać płaskoboki i płaszczynki, oraz rodzaj Tometes np. Tometes lebaili i Ossubtus xinguense. Która też jest zaliczona do podrodziny Serrasalmidae lub Serrasalminae bo na razie panuje spór w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #100 : Maj 22, 2010, 10:00:13 » |
|
sory, ze na mlode piranie mowie sobie piranki  potwierdziłem ze to pacu (foty Grygiola), a co do piranii czerwonej to chodziło mi o wcześniejsze zapytanie bodajże aresika widzę , ze fachowiec z Ciebie - może doradziłbyś - jeśli w tym tez dobry jesteś coś na temat zagrzeb i proporow - zostawiłem 3 pytania w dziale rozmnazanie dzięki
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #101 : Maj 22, 2010, 15:27:30 » |
|
panchax przepraszam za niezrozumienie, faktycznie potwierdziłeś pacu u Grygioła. Nie jestem fachowcem, dlatego nie wypowiadałem się w Twoich tematach, ryby karpieńcowate mnie prawie w ogóle nie interesują . Dlatego miałem kiedyś tylko Aplocheilus lineatus , Epiplatys dageti dageti i Fundulopanchax gardneri gardneri. Tego ostatniego oddałem kumplowi który je rozmnożył za moją namową bez diapauzy i wychował 16 sztuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 22, 2010, 17:10:11 » |
|
przeprosiny przyjęte  kurczaczki...to już trzecie forum gdzie wrzuciłem moje pytania i tutaj tez nadal nic gardnerki, kaplopezy striatumy i dwupregie tez mnożę bez diapauzy, tylko błękitne, walkerki i puerzli przesuszam(choć te 2 ostanie coś słabo rzucają), no a zagrzeby to wiadomo- w końcu po prawie 5 mies zaczynają się zaoczkowywac. chyba będę musiał metoda prób i błędów do tego dojść  ALE.... odbiegłem od tematu.... to przecież o piraniach jest....
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Grygioł
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #103 : Czerwiec 05, 2010, 16:48:28 » |
|
Witam was mam pytanie czy mogę np.hodować z piraniami pacu i neonkami 2 trzciniaki? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 21:49:43 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #104 : Czerwiec 06, 2010, 06:11:49 » |
|
Ja nie widzę przeciwwskazań, ale neony będą pokarmem dla trzcinnika. Poza tym akwarium musi być szczelnie przykryte bo trzcinniki wyłażą na spacery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|