No gdzieś był filmik jak erythrinusy napierały padlinę w nocy
Mój się nareszczcie zaktywizował, pływa po całym akwarium, ale martwi mnie jedna sprawa - strasznie ciepło jest. Woda w akwrium ma 29-30stopni. Grzałkę wyłączyłem ale to nic nie daje w taki upał. Woda również paruje. Dolałem dzisiaj zimniejszej z aquasafe. Ale to w taką pogodą nic nie daje.
Co mogę zrobić? Może wrzucę basiorowi puszkę piwa z lodówki
? Śmieszne, ale w gruncie rzeczy poważnie pytam.
Basior ma wymagania temperaturowe 22-26 i u mnie dzisiaj skacze i uderza w pokrywę. Może dlatego, że zwiększyłem przepustowość filtra i ustawiłem go tak, aby poruszał większą częścią tafli wody (natlenianie), a może jest mu za gorąco.
Poradźcie cuś...
Obawiam się też braku tlenu chociaż na stronie:
http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Erythrinus&species=erythrinus&id=997Napisano:
All the variants have a modified swim bladder that acts as an accessory breathing organ, allowing the fish to survive in oxygen-deficient and stagnant waters. It's also been known to travel over land for short distances to new habitats when seasonal waters begin to dry up.
Czyli, że i wilczur potrafi śmignąć od kałuży do kałuży, bo ma zmodyfikowany pęcherz pławny by przetrwać w środowisku deficytu w tlen - tak w skrócie.
U mnie zaczął też pływać poniżej krztoli powierzchniowych.
Poza tym ma postrzępioną płetwę ogonową- na zdjęciach jedne mają a inne nie...
4tog jak jest u Ciebie?
Sorki Drago, że nasz temat ostatnio tu króluje, ale też mam poczucie, że jest to rzadki gatunek, a nasze realacje z początków hodowli, które wrzucamy "na gorąco" w jakiś sposób są wartościowe dla tego tematu