Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Tola 126L  (Przeczytany 12247 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Listopad 28, 2008, 11:17:51 »

Tola, ładny opis. Zaktualizuj pierwszy post o nowe informacje.

Martwi mnie to marmurowe podłoże bo prawdopodobnie będzie zatwardzać wodę i podnosić jej pH.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Listopad 28, 2008, 17:01:59 »

Poki co pH mam nawet w normie a nie aktualizowalam pierwszego posta ze wzgledu na opinie forumowiczów na stan z tamtego dnia co jest dla mnie bardzo cenne:)
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 10:56:16 wysłane przez Tola » Zapisane

KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #17 : Listopad 28, 2008, 18:32:13 »

Może odpowiem w kontekście pytań i twierdzeń owlman'a (mam nadzieję, że się nie pogniewa) bo są celne ale może ciut nie sprawiedliwe.

1.Obsada to "bigos na winie" ; co sie nawinie to do gara.

Prawda, nie wiem po co te rybki dokupowałaś. Nad tym jeszcze trochę popracuj.

2.Dziwne podloze /co to ?/
3.Malo roslin /bardzo malo , za malo / . Czy ta trawka po prawej w glebi ,to nie roslinka blotna ? /nie widac zbyt dobrze/

Dobre pytanie. Te czarno-białe podłoża to zazwyczaj naturalny grys marmurkowy i grys barwiony na czarno. Z resztą Emi już pisała, że to marmur. Ale o dziwo ostatnio widziałem takie samo podłoże z BIAŁEGO KWARCU Huh i bazaltu.
Rośliny się rozrosną, cześć z nich bardzo szybko. A trawki nie są błotne, nie ma się czym martwić.

4.Bardzo zle parametry wody . Rybki beda chorowaly i snely .
7.Akwa niedojrzale .

Parametry wody są neutralne dla tej mieszanki i "ni ziębią ni parzą" i wątpię żeby któraś rybka snęła albo się pochorowała. Jedyne co trochę niepokoi to NO2 - bo to faktycznie oznacza, że akwarium jeszcze dojrzewa czyli istnieje zagrożenie. Ale z drugiej strony patrząc na NO3, które JEST W NORMIE ciężko to stwierdzić, więc pamiętaj o podmianach częściej niż raz na dwa tygodnie I ZAWSZE BEZZWŁOCZNIE KIEDY ZAUWAŻYSZ, że ryby wpływają w strumień bąbelków powietrza lub pływają przy powierzchni.

5.Wystroj .Kwestia gustu .Nie wypowiadam sie .
6.Temperaturomierz mozna umiescic gdzies indziej .
No właśnie kwestia gustu Smiley - naprawdę zaprawdę powiadam Ci, weź i wsadź jeszcze obok tego zameczku jeszcze z jeden większy korzeń - bo dobrze Esmi prawi, że pomoże to w trawieniu u zbrojnika i nieco zakwasi i zmiękczy wodę (jeśli będą w korzeniu humusy).
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2008, 18:37:30 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Listopad 28, 2008, 19:07:17 »

Mozesz tez zlac maxymalna ilosc wody do pojemnikow, odsunac szafke - zmienic tlo (moze tez byc brazowe - wyglada tez super, a moze nawet lepiej niz czarne) i zalej akwarium ta sama woda.
Reszta tak jak przedmowcy, powodzenia  Good !

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Listopad 28, 2008, 20:34:46 »

Parametry wody są neutralne dla tej mieszanki i "ni ziębią ni parzą" i wątpię żeby któraś rybka snęła albo się pochorowała. Jedyne co trochę niepokoi to NO2 - bo to faktycznie oznacza, że akwarium jeszcze dojrzewa czyli istnieje zagrożenie. Ale z drugiej strony patrząc na NO3, które JEST W NORMIE ciężko to stwierdzić, więc pamiętaj o podmianach częściej niż raz na dwa tygodnie I ZAWSZE BEZZWŁOCZNIE KIEDY ZAUWAŻYSZ, że ryby wpływają w strumień bąbelków powietrza lub pływają przy powierzchni.
-powiem tak, mnie również zaniepokoiło NO2, na tyle ze natychmiast zrobiłam podmianę 50% wody, odczekałam kilkadziesiąt minut żeby woda się wymieszała i zrobiłam ponowne testy i ku mojemu zaskoczeniu NO2 spadło do zera a NO3 - 15mg/l. Mysle ze to juz dobrze ale za to gH i KH mi wzrosło co chyba wskazuje na stan mojej wody wodociągowej mimo ze została uzdatniona. Za kilka dni zrobię kolejną podmianke tyle ze ok 30% wody ale uzupełnię mineralna niegazowaną za to uzdatnioną. Oby polepszyło warunki wody. Tak czy siak dokupię jeszcze nieduży korzeń. Przy okazji spytam czy gotowanie w solance jest bezwzględnie konieczne ??

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Listopad 28, 2008, 20:42:33 »

Czyli z tego co piszesz,przed podmiana  No2 bylo 0,5 a No3 wyzsze od 15  Huh To bardzo niedobrze .Oznacza to ,ze No3 przed podmiana bylo 30 minimum .
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2008, 20:44:27 wysłane przez owlman » Zapisane
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Listopad 29, 2008, 08:46:51 »

Po wczoraszej podmianie 50% wody w zbiorniku dzis rano test pokazał:

pH - 6,8
kH - `6*d
gH - >14*d
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 10 mg/l

Jedno mnie jeszcze zastanawia w kwestii samego testu. Jak wyjełam go z wody wynik pH wskazał to co wyżej, ale z czasem jak woda parowała wynik ciemniał i gdyby go odczytać na sucho wyszedł by wiekszy. Dotyczy to jednak tylko wskazania pH. Co zatem daje ostateczny pomiar ? Czy wilgotny pasek zaraz po pomiarze czy wyschnięty i czasem rozmazany?

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Listopad 29, 2008, 08:53:10 »

Zaraz po wyjeciu z wody . Czy skoki parametrow sa zauwazalne ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 29, 2008, 08:54:35 »

na testach jest napisane po jakim czasie odczytywać wyniki, jeśli to paskowe to ph pewnie po 30 sekundach - 1 minuty

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 29, 2008, 09:06:01 »

- zdecydowanie tak ale jak wspomniałam wczesniej dopiero jak wysycha woda wiec to kilka min trwa

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Listopad 29, 2008, 14:49:13 »

Troche sie nie rozumiemy /tak mysle/ .
1.Odczyt parametrow nalezy przeprowadzic zaraz po wyjeciu paska .
2.Skoki parametrow ?... czy sa zauwazalne na przestrzeni doby lub dwoch dni ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Listopad 29, 2008, 16:19:58 »

owlman
na paskach Tropicala wyraźnie jest napisane 30 sekund a NO3 po minucie Wink

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Listopad 30, 2008, 09:46:36 »

- dobre pytanie Smiley Robie testy od 3 dni rano i wieczorem. Dodatkowo zakupiłam test kropelkowy Sery na NO2 aby miec pewnosc ze wynik 0 jaki pokazuje mi test jest rzeczywisty Smiley Zatem poki co od ostatniego pojawienia sie NO2 w akwa i potem mojej porzadnej podmianie wynik utrzymuje sie zerowy a NO3 - miedzy 0-10. Skoki zaobserwowałam w przypadku pH, ale szczerze powiedziawszy tez nie jestem przekonana do konca ze to pH tak skacze czy to niedokładny pomiar (urok pasków). Ale wyniki wahaja się pomiedzy 9,0 a 6,8, przy czym najczęstszy wynik to 7,2. Dokupiłam dwa korzenie ale nadal nie wiem co z tym pH Sad Na koniec dodam że GH tez mnie zastanawia bo tu niezmiennie wynik jest >14 a to niby nie jest tragicznie ale tez nie jest za dobrze a ja nie wiem co zrobic aby to zmienic. Może podmianka z wody destylowanej ??

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Listopad 30, 2008, 13:21:39 »

Ja z racji, że jestem zupełną amatorką jeśli chodzi o akwarium, nie mam co się wypowiadać na temat Twojego akwa pod żadnym innym względem jak tylko estetycznym. I tutaj Twoje akwarium mi się osobiście bardzo bardzo podoba Smiley .. wystrój taki minimalistyczny. Po prostu patrzenie na takie właśnie akwa sprawia mi przyjemność Smiley . Pozdrawiam Smiley

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2008, 13:38:46 »

Dziękuje za słowa otuchy Wink Nie ukrywam ze są też potrzebne w tej lawinie krytyk Smiley Fakt faktem w moim przypadku ta krytyka jest mocno konstruktywna, bo od momentu założenia akwarium dużo sie już w nim zmieniło. Wczoraj na przykład dosadziłam 5 kolejnych roślinek  i dołożyłam dwa nieduże korzenie. Efekt jest jak widać poniżej:

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 13:47:06 wysłane przez Tola » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: