Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium dla bojownika.  (Przeczytany 39631 razy)
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Październik 16, 2008, 08:42:23 »

A z resztą na różnych stronach przeczytacie wielcy ZNAWCY że na jeden centymetr powinien przypadać 1l.
W przypadku bojownika tak jest ale w aqwa towarzyskim, jeśli ma pływać sam w małym aqwa to w tedy na 1cm powinny przypadać 2l, dorosły bojownik ma 6cm czyli 12l to minimum.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Październik 16, 2008, 09:43:52 »

Nie jest dobra bo jest ... okrągła, ma małą powierzchnie wymiany gazowej, trudno się rybom zorientować, zniekształca obraz ... ogólnie to się nadaje na cukierki ... zaden filtr czy oświetlenie tego nie zmieni ...

mnie jakoś te powody nie przekonały,
mała powierzchnia wymiany gazowej; jeśli napełni się kulę do połowy wodą to zdecydowanie odpada, bo się okazuje że ma większą powierzchnię niż zwykłe akwarium.
Myślę że ryby tak samo się orientują w kwadracie jak i kuli, ryby są krótkowzroczne i nie widzę różnicy pomiędzy pływaniem od boku do boku a pływaniem w koło
Jeśli ryba się dobrze czuje to kwestie estetyczne pozostają tylko dla samego właściciela, o gustach sie nie dyskutuje
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2008, 10:10:25 »

Myślę że ryby tak samo się orientują w kwadracie jak i kuli, ryby są krótkowzroczne i nie widzę różnicy pomiędzy pływaniem od boku do boku a pływaniem w koło
I tu się mylisz ... Ryby ustalają terytoria w/g położenia dna jak i "kreawędzi" akwarium. No faktycznie pływanie w kółko nie można uznać za nienormalne  Undecided Proponuję się zamknąć w pomieczeniu 1x1 metr i łazić w kółko ...
Jeśli ryba się dobrze czuje
Rozmawiałeś z jakąś rybą w kuli ?? Pływanie w kółko uważasz za oznakę dobrego samopoczucia ... Huh

Myślę, że temat ryb w kuli jest wyczerpany i ze swojej strony uważam go za zamknięty. Głową muru nie przebiję. Robta co chceta - męczcie dalej swoje ryby w kulach - ja się z tym zgadzać nie mam zamiaru i za każdym razem będę to negował. Dla mnie koniec tematu

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Październik 16, 2008, 14:05:25 »

Najlepiej wydać 20-30zł i kupić filtr, ale jeśli nie masz kasy to kup kilka roślin, będą mu wytwarzały tlen, w akwariach gdzie jest dużo roślin a mało ryb sztuczne napowietrzenie jest zbędne.
Arek, zlituj się... Filtr jest potrzebny do oczyszczania wody, a napowietrzanie to sprawa wtórna, w dodatku w przypadku bojownika zupełnie zbedna

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Październik 16, 2008, 14:20:26 »

I tu się mylisz ... Ryby ustalają terytoria w/g położenia dna jak i "kreawędzi" akwarium. No faktycznie pływanie w kółko nie można uznać za nienormalne  Undecided Proponuję się zamknąć w pomieczeniu 1x1 metr i łazić w kółko ...
Jeśli ryba się dobrze czuje
Rozmawiałeś z jakąś rybą w kuli ?? Pływanie w kółko uważasz za oznakę dobrego samopoczucia ... Huh

Myślę, że temat ryb w kuli jest wyczerpany i ze swojej strony uważam go za zamknięty. Głową muru nie przebiję. Robta co chceta - męczcie dalej swoje ryby w kulach - ja się z tym zgadzać nie mam zamiaru i za każdym razem będę to negował. Dla mnie koniec tematu

o ile dobrze pamietam to nic nie pisałem o małej kuli, mój wywód z tą kulą był czysto teoretyczny, i zakładałem że zapewni się odpowiedni litraż względem wymagań danego gatunku. Więc porównanie do celi 1/1m jest co najmniej nie na miejscu.
Napisałeś że ustalają terytorium względem krawędzi, ok. mogą względem krawędzi i jakiegoś specyficznego obiektu w kuli, 
Dla ciebie temat zamknięty bo tak po prostu oczekiwałem jakiejś merytorycznej odpowiedzi a nie twoich domysłów. Gdybyś przedstawił mi coś nie podwarzalnego to bym sie nie upierał przy swoim

ps. kula niewiele się różni od kwadratów, w nich też negujesz przetrzymywanie ryb ?, przecież ryba bedzie tam pływała po okręgu a nie po elipsie jak w prostokącie 
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #35 : Październik 16, 2008, 15:16:52 »

O kulach wiem tyle, że są sprawdzone i jeszcze sprawdzane naukowo wśród niektórych ryb. We Włoszech są prawnie zabronione więc łatwo można się domyśleć, że rybki były sprawdzane i widać, że coś było nie tak. Ja o bojownikach wiem tyle, że w naturze nie żyją w 5l tylko w tysiącach i zmieniają miejsca żerowania.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Październik 16, 2008, 15:48:35 »

ale bez generalizowania, jak będę miał kulę o pojemności 100l. to też rybie będzie źle ? są też cylindryczne akwaria, one też są złe ? a akwarium profilowane, jego jeden bok jest wypukły ...  Tongue Cool
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Październik 16, 2008, 17:18:12 »

Najlepiej wydać 20-30zł i kupić filtr, ale jeśli nie masz kasy to kup kilka roślin, będą mu wytwarzały tlen, w akwariach gdzie jest dużo roślin a mało ryb sztuczne napowietrzenie jest zbędne.
Arek, zlituj się... Filtr jest potrzebny do oczyszczania wody, a napowietrzanie to sprawa wtórna, w dodatku w przypadku bojownika zupełnie zbedna

Co z tego wynika? Bojownik potrzebuje czy nie potrzebuje filtra w małym zbiorniku? Undecided
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #38 : Październik 16, 2008, 17:22:59 »

POTRZEBUJE

Ariedale
Zainteresowany
**

Piękny bojownik, prawda?

« Odpowiedz #39 : Październik 16, 2008, 17:27:40 »

Kingolek - jeżeli chcesz by Twoja przyszła rybka czuła się dobrze to zafunduj mu 25l. 25l wcale nie jest takie drogie, a oprócz bojownika mogłabyś tam trzymać również krewetki. No chyba, że nie chesz wydać tych pieniędzy - to wtedy zrób małe krewetkarium.

Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!

Najlepsze rybki z Azji!
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Październik 16, 2008, 18:34:01 »

Chciała bym krewetkarium ale nie stać mnie  na filtr, który one potrzebują...
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Październik 16, 2008, 19:40:26 »

Co z tego wynika? Bojownik potrzebuje czy nie potrzebuje filtra w małym zbiorniku? Undecided

Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Pytanie: Do czego służy filtr?
Odpowiedź: Filtr służy do OCZYSZCZANIA WODY.

Pytanie: Czego nie potrzebuje bojownik?
Odpowiedź: Bojownik nie potrzebuje NAPOWIETRZANIA.

Pytanie: Czy bojownik potrzebuje oczyszczania wody?
Odpowiedź: TAK

Pytanie: Czy bojownik potrzebuje filtra?
Odpowiedź: TAK. Jak każde stworzenie w akwarium.

JASNE?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Październik 16, 2008, 20:54:10 »

Jak słoneczko:)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Październik 17, 2008, 07:31:44 »

o ile dobrze pamietam to nic nie pisałem o małej kuli, mój wywód z tą kulą był czysto teoretyczny, i zakładałem że zapewni się odpowiedni litraż względem wymagań danego gatunku.

Co nie zmieni faktu ze kula to kula ...

Napisałeś że ustalają terytorium względem krawędzi, ok. mogą względem krawędzi i jakiegoś specyficznego obiektu w kuli, 

Np zamku Huh Sorki ale ile możesz ułożyć rzeczy na kawałku dna (bo nie powiesz chyba że powierzchnia dna w kuli jest duża Huh)

Dla ciebie temat zamknięty bo tak

Bo nie chce mi się już po raz 100 pisać wszystkiego co zostało już powiedziane, choćby tutaj
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=2687.0

po prostu oczekiwałem jakiejś merytorycznej odpowiedzi a nie twoich domysłów.

To nie są domysły. Wyobraź sobie, że sprawdziłem zachowanie zwierząt w kuli i w normalnym akwarium.
Gdybyś przedstawił mi coś nie podwarzalnego to bym sie nie upierał przy swoim

O kulach wiem tyle, że są sprawdzone i jeszcze sprawdzane naukowo wśród niektórych ryb. We Włoszech są prawnie zabronione więc łatwo można się domyśleć, że rybki były sprawdzane i widać, że coś było nie tak.

Wystarczy ?

kula niewiele się różni od kwadratów, w nich też negujesz przetrzymywanie ryb ?, przecież ryba bedzie tam pływała po okręgu a nie po elipsie jak w prostokącie 

I tak i nie ...
ryb które potrzebują przestrzeni do pływania - do kwadratu nie wpuszczę. Ryb, które potrzebują dużej powierzchni dna, ale niewysokiego akwarium - jak najbardziej. Tylko trudno byłoby tu mówić o sześcianie. Kolega zajmujący się pielęgniczkami ma właśnie akwaria o powierzchni kwadratowej (dużej) ale niskie.

Jeśli miałeś na myśli akwaria typu "Qube" w których urządza się wszystkie dziwne "aranżacje" iwagumi i inne "badziewia", wpuszcza się potem neony i inne ryby które ładnie wyglądają - to jestem zdecydowanie przeciw

kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Październik 17, 2008, 16:26:36 »

Jestem wściekła;/ Już podjęłam decyzję że nie kupuje bojownika a tu niespodzianka;/ Niestety nie miła. Przyjaciółka przychodzi do mnie z bojownikiem. Powiedziała że jej było go żal bo siedział w kubeczku... Ja sie spytałam co ona tu robi a ona mówi że kupiła mi bojownika bo tak mi było smutno jak Czesio umarł i chce żebym była szczęśliwa. Poszłyśmy do sklepu skąd kupiła i spytałyśmy czy mogę oddać, a kobieta powiedziała że nie...
No to włożyłam go do tego akwarium, i z tego kubka to pływał cały czas wkoło i uderzał o ścianki bo dostał na głowe, ale już jest lepiej. W Akwarium pływa pół godziny... W sumie to się ciesze ze mam rybkę, ale się nie cieszę bo wiem że ma złe warunki. Teraz pozostaje mi uzbierać 40 zł. na Akwarium 25l. To moje postanowienie. Mam nadzieję że Witoldowi będzie dobrze. Po Grudniu (po gwiazdce) na 10000% będzie miał akwa. 25l. bo będę miała pieniądze z gwiazdki. Ale teraz chyba mogę go w tym trzymać? No bo nie spuszcze go w toalecie:(...
Musi wytrzymać. A teraz i tak ma mega akwarium:) W porównaniu z tym kubeczkiem...

Pozdrawiam:)
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11
  Drukuj  

Skocz do: