Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium dla bojownika.  (Przeczytany 39663 razy)
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2008, 22:03:04 »

Akwariium się troszkę zmieniło.
Akwarium:
Grzałka (Temperatura 27/28 st)
Termometr
Szklana pokrywa
Roślina w której wiele kryjówek
Kamyczki rzeczne
Zamek

Jeszcze nie wiem czy chce jakieś zwierzątko tu wprowadzić, może karliki, może bojownika, a może nic.
Jest jeszcze możliwość że dotane akwa. 15 l.Smiley

To by było naj Cheesy

Pozdrawiam Tongue Tongue 

(Gdybym miała 15 l to by było lepiej prawda?)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2008, 22:16:34 »

(Gdybym miała 15 l to by było lepiej prawda?)

taa jeśli planujesz krewetkarium to lepiej  Wink  musisz kupić filtr do akwarium, bo bez niego trudno ci bedzie zapewnic odpowiednie warunki dla rybki. A codzienne podmiany wody na odstałą ... szybko ci sie znudzą
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2008, 22:31:54 »

Wczesniejszej rybce zmieniałąm codziennie:) Nie az takie nudne, ale jesli bym zmjieniala to by bylo ok?
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2008, 22:41:29 »

Dorosły samiec bojownika wymaga aqwa 12l w którym poziom wody wynosi 20cm, więc 15l (oczywiście z pełnym osprzętem) by raczej mu wystarczyło Wink
A codzienne podmiany wody na odstałą ... szybko ci sie znudzą

Bez przesady, jak będzie mu rzadziej podmieniać wodę to nic się takiego nie stanie, Ja kiedyś w swoim aqwa 15l miałem 4 gupiki i plastikową roślinkę, zostawiłem je na dwa tygodnie bez opieki (bo innego wyjścia nie miałem) i żyją do tej pory, teraz pływają w 112l Wink
Jeśli masz 18zł do wydania na aqwa to proponuje to 25l nówka sztuka Wink http://www.allegro.pl/item454718172_akwaria_40x25x25_super_okazja.html
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 22:46:58 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 15, 2008, 01:00:35 »

Wczesniejszej rybce zmieniałąm codziennie:) Nie az takie nudne, ale jesli bym zmjieniala to by bylo ok?

myślę że bez filtra naprawde bedzie ciezko utzymac w dobrym stanie wode, rybka ci nie powie ze jest jej ciezko i źle bo sie dusi w własnych wydalinach  Sad
z kolei czeste podmiany b.stresują rybcie. Oczywiscie jest mozliwe by tak utrzymać rybke ale bedzie sie meczyc. Jesli nie chcesz kupowac filtra bo nie masz kasy to zainwestuj w 30l. i zrób typowgo LT, gesto obsadzonego roslinami z oswitleniem 15W. gdy ci akwarium dojrzeje będziesz mogła wpóścić tam rybkę, zyskasz dzięki temu prawie bezobsługowe akwarium i szczęsliwą rybcie. pomocny bedzie ten watek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Październik 15, 2008, 08:20:05 »

Z podmiankami wody jest jeszcze taki problem,że bojowniki sa b,wrażliwe na spadek temperatury i często "łapią" wtedy martwicę płetw. Dlatego trzeba mieć na uwadze by większa podmianka wody nie obniżyła zbytnio temperatury w  zbiorniku..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 15, 2008, 17:50:55 »

Zdaje mi się że kupie tego bojka do 15l. Bedzie miał dobrą temperauttrę, wodę  bedę zmieniać raz na 2 dni w 20%. Roślina też troszkę pomaga w oczyszczaniu wody. i jemu samemu to starczy. Temperatura stała: 27 stopni.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2008, 18:42:34 »

Najlepiej wydać 20-30zł i kupić filtr, ale jeśli nie masz kasy to kup kilka roślin, będą mu wytwarzały tlen, w akwariach gdzie jest dużo roślin a mało ryb sztuczne napowietrzenie jest zbędne.
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2008, 21:02:07 »

No ma wielką rośliinkę:)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 15, 2008, 21:35:53 »

-------------

Misquamacus - sorry, ale przeginasz - to, że ktoś nie przyjmuje argumentów nie uprawnia do obrażania !

Proszę niech to się nie powtórzy.

Przemek
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 23:26:08 wysłane przez Przemek » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2008, 22:50:20 »

Nie obrażaj mnie, chciałam się na forum doradzić ale widzę że tu potraficie tylko cisnąć cisnąć i jeszcze raz cisnąć! Poczytajcie sobie na www.pupile.com i zobaczcie w jakich warunkach trzymają bojki. 3/4 są w KULACH!

Najwięcej bojowników jest sprzedawanych do KUL.
I taka jest prawda!
A z resztą na różnych stronach przeczytacie wielcy ZNAWCY że na jeden centymetr powinien przypadać 1l.
Dobrze, wy macie swoje zdanie ja mam swoje. Koniec kropka. Nie zamierzam więcej konwersować na ten temat Wink
Dziękuję za odpowiedzi tych wyrozumiałych.

Pozdrawiam papa papa
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Październik 15, 2008, 22:59:48 »

Bojki sprzedawane są do kul na zasadzie "ten towar po coś istnieje i trzeba go sprzedać". Padło na bojki Sad
Jeśli naprawdę chcesz mieć zdrową zadowoloną rybkę to zafunduj jej chociaż te 15l z filtrem, grzalką termometrem i roślinkami. A jak będziesz miała możliwości zafunduj większą willę Smiley powodzenia życzę  Good !

A teraz pytanie do Moderatorów. Czy w końcu ktoś będzie na tyle miły i ukróci pyskatą buźkę Misquamacus'a bo moze wiedzę to jakąś tam ma ale kultura... hmmmm
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 23:02:19 wysłane przez IzzY » Zapisane

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Październik 15, 2008, 23:31:40 »

Arek - doświadczony akwarysta może próbować bez filtra, ale nie w tak małym akwarium z rybką.

Kingolek - z tym litrem na centymetr to wg mnie lipa - różne rybki mają różne wymagania, a przede wszystkim różne gatunki mają różną masę przy tej samej długości. Jak tu porównywać np. skalara 10cm z piskorkiem o tej samej długości Huh

No i obowiązuje jeszcze minimalna wielkość zbiornika, nawet jeśli jest tam tylko jedna rybka !

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Październik 16, 2008, 05:41:08 »

Nie obrażaj mnie, chciałam się na forum doradzić ale widzę że tu potraficie tylko cisnąć cisnąć i jeszcze raz cisnąć! Poczytajcie sobie na www.pupile.com i zobaczcie w jakich warunkach trzymają bojki. 3/4 są w KULACH!

Najwięcej bojowników jest sprzedawanych do KUL.
I taka jest prawda!
A z resztą na różnych stronach przeczytacie wielcy ZNAWCY że na jeden centymetr powinien przypadać 1l.
Dobrze, wy macie swoje zdanie ja mam swoje. Koniec kropka. Nie zamierzam więcej konwersować na ten temat Wink
Dziękuję za odpowiedzi tych wyrozumiałych.

Pozdrawiam papa papa

nie chodzi tu o to ze ktoś coś chce ci wmówić, albo robić z siebie wielkiego "znawce"
tylko wszyscy chcą ci wytłumaczyć dlaczego to zaszkodzi rybce, skoro sie pytałaś to dostałaś wyczerpującą odpowiedz
zdecydowałaś się by zapewnić rybce baniak niewiele wiekszy od słoja do kiszenia ogórków ...
ok, ale postaraj sie chociaż by woda tam nie była zanieczyszczona, a co do roslinki to ona jak juz wsponiałem wczesniej, potrzebuj światła i to z pokoju jej nie starczy
jesli nie będziesz jej doświetlała sztucznym to ci zgnije a w tedy to kiszona rybka w sosie własnym gwarantowana... Undecided

chciałbym się odnieść do tych kul...
nie jest zła jeśli zawiera cały osprzęt, a pojemność ma odpowiednią do wymagań ryb które sie w niej przetrzymuje
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2008, 06:38:57 »

Poczytajcie sobie na www.pupile.com

No tak ... to fachowa strona ...  Wściekły

Dobrze, wy macie swoje zdanie ja mam swoje
Też się cieszę ... w takim razie nie pytaj o nic więcej ... i tak wiesz lepiej ...

chciałbym się odnieść do tych kul...
nie jest zła jeśli zawiera cały osprzęt, a pojemność ma odpowiednią do wymagań ryb które sie w niej przetrzymuje
Nie jest dobra bo jest ... okrągła, ma małą powierzchnie wymiany gazowej, trudno się rybom zorientować, zniekształca obraz ... ogólnie to się nadaje na cukierki ... zaden filtr czy oświetlenie tego nie zmieni ...

Strony: 1 [2] 3 4 ... 11
  Drukuj  

Skocz do: