kingolek
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 13, 2008, 18:27:59 » |
|
Siemka! Mam wielki problem. Czytałam wszystkie posty, wszystko w necie co tylko mogłam o bojowniku. Jednak potrzebuję opinii na mój własny temat... Dwa miesiące temu kupiłam sobie rybkę, bojownika oczywiście (była to moja pierwsza rybka, jestem początkująca). Był on najpierw przez 1 dzień w kuli, jednak przeczytałam że nie może w niej być więc udałam się do sklepu akwarystycznego i pytałam o pomoc sprzedawcy. No i oczywiście kity jak nie wiem. Akwarium kupiłam 8l, kolorowy żwirek, sztuczna roślina i zamek. To wszystko, nie miałam pogrywy, grzałki ani filtra bo przecież Bojownik "nie potrzebuje". Jasne;/ Temperatura była pokojowa 23 *C I przez idiotycznych sprzedawców straciłam kochaną rybkę. Przyzwyczaiłam się do Czesia, był taki zabawny. Wode podmieniałam całą ( bo wtedy nie wiedziałam jak się zmienia).
Był taki śliczny... No ale mniejsza z tym. Spodobała mi się akwarystyka. Dlatego chciała bym mieć jeszcze jedną rybkę, rownież bojownika bo nie chcę żadnej innej Ryby (one potrzebują wielkie przestrzenie. Akwarium ma wielkie zmiany. A mianowicie: -Nadal 8 litrów bo niestety większego nie mogę kupić (brak pieniędzy) -Prawdziwe kamyczki rzeczne -Zamek (nadal tamten) -ŻYWA roślinka -Pokrywa (taka niby, tzn. jest to szkło położone na akwarium, ale zawsze coś) -I GRZAŁKA! Co najważniejsze chyba. (niestety filtra nie ma i nie będzie, rodzice się nie zgadzają i nie mam pieniędzy. Ale kupię mu na pewno jeszcze kilka żywych roślinek ale to z czasem)
Grzałka bez termostanu, ale ma 10 W i grzeje do 28 stopni, więcej już nie daje rady. Kupiłam ją wczoraj, więc dopiero Temperatura musi się ustatkować. Akwarium ma teraz 27 stopni. Niestety nie mam żadnych bajerów typu odmulacz i te sprawy, jakieś tam bajery do wody itp. To wszystko wiąże się z kosztami... Nie chcę kupować bojownika ze sklepu gdzie pływa w wielkim Akwarium z filtrem i grzałką, i jest mu dobrze( A tak własnie zrobiłam wcześniej). Chcę kupić bojownika z kubeczka, uważam że są one takie biedne. Nie mogą sie nawet obrócić. I jak wejdą do takiego 8l. to będzie im o wiele lepiej. A w kubeczku mają temperature 23, a w Akwarium mam 26/27. Czy będzie takiej rybce dobrzE? Bo nie chcę je skazywać na cierpienie. Wiem że nie będzie miał pałacu, ale czy będzie miał aż tak źle? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rzymek1995
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2008, 18:38:29 » |
|
Juz to na jakims forum pisAłas słowo w słowo chyba aqwaforum czy cos takiego nie bojownik niemoze byc w takim akwa ja ci proponuje uzbierac na akwa 25 l z filtrem i grzałkom i wtedy takie rybce bedzie oki nawet moze do niego 2 samice ale w tym 8 l bedzie mu cieszko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2008, 18:49:33 » |
|
wiesz co? może zamiast bojownika pokusisz się o krewetki red cherry?? bo dla bojusia to jednak troszkę za mało  ja mam 5l. a w nim krewetki i wyglądają przepięknie  tak jak mówisz bojuś się będzie męczył w kubeczku ale przesadzenie go do 8l. akwarium bez filtra niewiele mu pomoże  każda ryba potrzebuje filtra !! pamiętaj o tym  musisz DUŻŻŻŻOOO czytać 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
kingolek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 20:23:45 » |
|
A taka krewetka to jaką temperature i ile miejsca??? I nie musi filtra?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2008, 20:30:46 » |
|
Juz to na jakims forum pisAłas słowo w słowo chyba aqwaforum czy cos takiego nie bojownik niemoze byc w takim akwa ja ci proponuje uzbierac na akwa 25 l z filtrem i grzałkom i wtedy takie rybce bedzie oki nawet moze do niego 2 samice ale w tym 8 l bedzie mu cieszko
Ja to widziałam na forum bojownik.pl Kingolek jak widać rozpaczliwie szuka poparcia dla swoich zamysłów. Niestety bez skutku, bo żaden rozsądny akwarysta nie poprze trzymania ryby w tak małym pojemniku. P.S. Rzymek1995, 25l to akwarium w sam raz dla jednego samca i to wszystko. Dla samca z samiczkami minimum 40-45.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2008, 20:32:58 » |
|
http://www.krewetki.org/tutaj strona o krewetkach krewetki jako stworzenia zamieszkujące akwaria również potrzebują filtra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kingolek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2008, 21:12:38 » |
|
Nie chce poparcia:) poprostu chce wysłuchać różnych opinii na różnych forach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 21:42:33 » |
|
sprzedaj te 8 litrów dołóż 20 zł i będziesz miała odpowiednie akwarium jeśli planujesz roslinki to nie zapomnij o doswietleniu ich przez jakąś lampkę, bo ci nic nie urośnie ... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 10:07:55 » |
|
tak,tak sorzedaj male akwa uzbieraj troszke kasy i kup wieksze akwa i filtr(musi byc) a stworzysz rybce odpowiednie warunki bojusiowi. A moze przekonasz rodzicow do wiekszego akwa...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 10:09:59 » |
|
To może zmień hobby ... W 8l się nie da trzymać bojownika i tyle ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kingolek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2008, 10:40:20 » |
|
A gdybym kupiła do tego 3 karliki szponiaste? Albo 2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2008, 17:41:57 » |
|
najpierw zmień akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2008, 17:51:44 » |
|
Ja sie wylamie - kupuj smialo bojownika, podaj wymiary akwarium jakie ono jest duze - ocenimy przestrzen - jeden da rade w 8 L - ja mialem takowego w 5L i zylo spokojnie z 2-3 miesiace - ale dalem go do 30 L....a moze i pozylby znacznie dluzej w tej 5tce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2008, 17:55:13 » |
|
Lucky - nie pisz proszę takich bzdur ... To że ty miałeś i żył jakoś to nie znaczy że każdy może tak męczyć ryby ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2008, 18:01:31 » |
|
Widzisz, żaden sensowny akwarysta nie będzie radził bojownika do 8l masz racje - wyłamujesz się a taka osoba tylko czeka na to, jeden impuls i mało co się nie zabije o własne nogi tak gna po bojownika do sklepu ... pomyśl zanim coś napiszesz.... Kingolek, uwierz nie ma sensu męczyć jakiegokolwiek zwierzęcia w 8l, tym bardziej bez filtra jak nabierzesz doświadczenia akwarytycznego to możesz się o takie coś pokusić, bo widzisz utrzymanie takiej, a nawet mniejszej szklanki wymaga sporej wiedzy, ty puki co nie masz żadnej ... także dozbieraj na 25l, filtr i będziesz się mogła cieszyć szczęśliwym bojownikiem a jesli nie posłuchasz, no cóż twój wybór, ale nie licz, że ktoś ci będzie pomagał jeśli : "ratunku moja ryba ma białe plamki!!!" "ratunku on ma martwice !!!" "rarunku on umiera !!!" ........ a takie desperackie szukanie po forach chodzby jednego głosu potakującego do niczego nie prowadzi .... przemyśl to ...
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|