Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)  (Przeczytany 16565 razy)
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 09, 2008, 21:13:50 »

Jak mam to zrobic?podobno mialo to odkazic zbiornik po zalaniu, Dodam ze nie zamierzam wpuszczac do tej wody ryby o nazwie Król Polski i nie jestem ekspertem -jak widze komentarze typu ehh czy ajj od ludzi ktorzy spią w akwarium to od razu odechciewa mi sie pisania,Chlopaku,jak chcesz cos podpowiedziec to podpowiedz,ciekaw jestem jak ty odpalił bys swoje drugie w zyciu akwarium.ha?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 09, 2008, 21:15:21 »

węgiel do woreczka, woreczek do akwariumk, po 24h wyrzucamy
i wtedy bierzemy się za dojrzewanie
a węgiel kupujemy w zoologicznym

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 09, 2008, 21:17:09 »

A jezeli tego nie zrobie to co sie stanie?Huh producent napisał ze przy kazdym wiekszym dolaniu wody-leczniczo zawartosc pojemniczka na 100 litrow wody-ludzie w sklepie powiedzieli ze jest to pomocne rybkom i roslinkom
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 09, 2008, 21:17:44 »

jak naucze sie wrzucac tu fotki to pokaze zdjecia moze mi cos podpowiecie:)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0 Wink
Ewentualnie wrzucasz tu: http://imageshack.us/ moim zdaniem wygodniejsze i szybsze Wink (nie trzeba sie logowac)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 21:26:08 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 09, 2008, 21:21:06 »

jak naucze sie wrzucac tu fotki to pokaze zdjecia moze mi cos podpowiecie:)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0 Wink
n   dziekuje za podpowiedz Smiley
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 09, 2008, 21:21:59 »

ludzie w sklepie powiedzieli ze jest to pomocne rybkom i roslinkom
To nie sluchaj ludzi w sklepie! 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 21:23:52 wysłane przez ala » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 09, 2008, 21:23:03 »

błękit zawarty w wodzie będzie wybijał bakterie co spowoduje, że nie będzie mógł się rozpocząć okres dojrzewania

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 09, 2008, 21:23:59 »

pytam ludziska jeszcze raz,co sie teraz stanie,aha i co z tą druga rzecza ktra wlałem? Esklarin dobrze czy zle
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 09, 2008, 21:26:19 »

jak nie chcesz węgla to może sz zmienić wodę  , eskalarin - niepotrzebnie

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 09, 2008, 21:27:16 »

zależy jeszcze jaką sól kupiłes, przeczytaj na opakowaniu czy zawira błękit Smiley
a tak apropo
z łaski swej szymon nie ubliżaj mi, ok ?
pisze to osoba która po mnie pojechała...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 21:31:19 wysłane przez tedy87 » Zapisane

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 09, 2008, 21:42:50 »

Dobra pisze dokładnie co napisane jest na tym co wlałem do akwarium,nigdzie nie jest napisane o jakims błekicie.wiec sluchajcie cytuje to co napisane od poczatku.Sol awkariowa-uzupelnia wode w zwiazki mineralne i mikroelementy potrzebne do prawidlowego rozwoju ryb i roslin.Pomaga utrzymac krystaliczna wode zapobiegajac rozwojowi pierwotniakow,ktorepowoduja zmetnianie wody.Zapobiega chorobom ryb..Sol Akwariowa powinna byc stosowana profilaktycznie przy kazdorazowej wymianie wody w ilosci 1/2 opakowania na 100 litrow wody.Leczniczo-zawartosc opak na 100 litrow wody,to wssszystko -ani słowa o jakims błekicie,ale zawartosci nie moge tu znalezc-nie ma składnikow napisanych tylko Sól niebieska akwariowa to wszystko
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 09, 2008, 21:56:23 »

sól akwariowa - nawet jeśli roztwór ma kolor niebieski - nie musi zawierać błekitu. może też mieć naturalny kolor niebieski. zaqwartość błękitu w roztworze - oczywiście zakładam to tylko - jest informacją na tyle istotną że zostałaby zawarta na ulotce bądź opakowaniu. ale równie dobrze może zawierać jakieś związki miedzi typu cuso4 - to one wybijają zarówno pasożytu jak i bakterie - te pożyteczne i niepożądane. profilaktyczne stosowanie tego typu wynalazków jest moim zdaniem zbyt niebezpieczne by je stosować. a jeśli w ramach kuracji - to nie na zasadzie hurraa - tylko po dokładnym zdiagnozowaniu choroby - i najlepiej w oddzielnym baniaku kwarantannowym. siła przekazu marketingowego jest wielka ... nie ulegajmy jej bezkrytycznie

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 09, 2008, 22:08:17 »

wiec co zrobic?? zostawic czy kombinowac dalej?? czy moze sie stac cos gipikom??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 10, 2008, 10:54:27 »

W przypadku Nitrivecu wygląda to tak, ze bakterie w akwarium same się namnażają jak podajesz im papu (właśnie Nitrivec). W drugim przypadku bakterie są bez papu zahibernowane. Wprowadzając je do zbiornika (Filter Bio Start), który dodatkowo zarybiamy (tu papu) powodujemy ich namnożenie. Żadna magia.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 10, 2008, 11:59:05 »

dokładnie tak - czyli jak pisałem wcześniej. podawanie tego typu "przyśpieszaczy" jeśli bakterie nie mają żarcia psu na budę się zda i tyle. zamiast nitruvec'u można lać amoniak, sypać żarcie i efekt będzie ten sam. a filter bio start do baniaka wyjałowionego można lać i lać. a i tak docelowo zbiornik zasiedlą te szczepy bakterii, dla których środowisko będzie najkorzystniejsze, a niekoniecznie te, którymi szczepimy filtr.

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: