|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 06, 2008, 19:13:27 » |
|
nie ma zadnego problemu z wycieciem otworu ... nozyk i do dziela to banalne a jak zrobisz estetycznie to bedzie git
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 06, 2008, 19:29:16 » |
|
ja też uważam żejak nie chcesz kubła to tylko kaskada - pomimo konieczności cięcia pokrywy (banalnie proste). filtr wewnętrzny: primo - zajmuje powierzchnię w baniaku której nigdy nie zawiele, secundo - trzeba go maskować by nie kłuł w oczy tertio - każde czyszczenie to konieczność wsadzania łapsk do baniaka czyli dodatkowy stres dla ryb. filtrom wewn mówimy nie.
FZN 3 - tego szukaj po jak najniższej cenie
kaskady nie polecam tylko i wyłącznie jeśli ktoś chce mieć baniak roślinny i nie zamierza dodatkowo dawkować co2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 06, 2008, 19:49:41 » |
|
ja dawkuje co2, mam duzo roslin i mam kaskade 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 06, 2008, 19:57:24 » |
|
powiedzcie mi tylko szczerze,czy nie są one głosne? zalezy mi na tym,zeby było jak najciszej,i jak najlepiej,a co do zajecia miejsca w akwa to nie zamierzam tam trzymac kilku druzyn piłkarskich,moze z 12 rybek to wszystko wiec miejsca wystarczy jezeli chodzi o miejsce przy wewnetrznym.zastanawia mnie to czemu tyle ludzi ma i nikt nie narzeka a hoduja kupe lat...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 06, 2008, 20:09:33 » |
|
są cichsze niż wewnętrzne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 06, 2008, 20:12:01 » |
|
Nie wiem juz zgłupiałem,no i te ciecie pokrywy,a akwa tak bedzie stało,ze bedzie to widoczne mocno...  szkoda ze tak musi byc,bo mówie najbardziej by mi pasował wewnetrzny jakis cichy,wkoncu tyle lat nie bylo kaskadowych,a zewnetrzne byly ciezkie do dostania,pytanie czy do zwyklej kolekcji kilkunastu rybek nie wystarczy poprostu dobry wewnetrzny no i cichy? prosze o szczera odpowiedz,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 06, 2008, 20:38:05 » |
|
szczerze to oprócz walorów praktycznych kaskady pozostaje jeszcze kwestia gustu. posiadacze wewnętrznych będa je zachwalać tak samo jak posiadacze kaskad będą zachwalać kaskady. ja powiem tyle. wbaniaku 45L miałem początkowo mały filterek wewnętrzny akwa szuta - mini coś tam - już nie pamiętam - w końcu zmieniłem na kaskadę fzn1 bo szlakmnie trafiał jak miałem za każdym razem jak trzeba było go przeczyścić ściągać pkrywę i wkładać łapy do wody. a jak ściągnąłem pokrywę to automatycznie w baniaku było ciemno a czasami trzeba byłocoś tam wyciągnąć, przestawić dołożyć itd. dlatego nigdy nie wrócę dofiltra wewn. zresztą w końcupewnie sam do tego dojdziesz. kaskadę mam na tylnej szybie więc jej nie widać. jedyny problem to to że trzeba zostawić sobie na nią przynajmniej z 10 cm pomiędzy tylną szybą a np. scianą. druga kwestia - kaskada ma dwie równoległe komory więc zmieniając np wkład można to zrobić w jednej nie wyciągając w ogóle drugiej z obudowy a to też ma znaczenie. no jest jedna zasadnicza wada - pokrywa od kaskady się kurzy tak jak pokrywa od baniaka. czyli ze100 cm2 powierzchni więcej do odkurzania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 07, 2008, 19:51:32 » |
|
No to jednach musze wziasc kaskade..szkoda tylko ze nikt mający wewnetrzny sie nie wypowiedział..kiedys nie było takich wynalazkow i bylo dobrze...czy poza kaskaa potrzebuje jeszcze cos do wody czy juz tylko grzałeczka i moge zaczac sie opiekowac czyms,no i co byscie mi polecili ?jaka obsade,chcialbym miec pielegniczki,ale zeby kurcze za duze nie urosly,standartowo napewno jakies gupiki neonki glonojada,co wiecej moge do tego dołozyc-z oczywiscie latwo dostepnych i niezbyt wymagajacych rybek(niechciał bym przez chwile nieuwagi spowodowac smierc jakiejsc małej.trzeba uwazac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 07, 2008, 20:10:32 » |
|
1. dojrzewanie 2. grzałeczka, termometr i git  3.podaj litraż
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 07, 2008, 20:15:06 » |
|
prawdopodobnie 122 litrow wypukle to,ja chcialem 65 litrow,jako ze malo miejsca w pokoju,ale kobieta chce 112 bo ladnie sie prezentuje,mi tez w sumie sie podoba wieksze i szczesliwsze akwa tylko teraz ta obsada...czy jak wpuszcze do akwarium z woda odstana i wlaczonym filtrem takie po 3-4 dniach 2 gupiczki to moga nie przezyc? pamietam ze kiedys jak zakładalem to wpusilem gupiki i mieczyka juz nastepnego dnia od zalania,reszte oczywiscie pozniej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 07, 2008, 20:19:13 » |
|
przeżyją, bo przecież żeby akwarium w pełni dojrzało to muszą być tez jakieś organizmy w nim
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 07, 2008, 21:54:41 » |
|
czy jak wpuszcze do akwarium z woda odstana i wlaczonym filtrem takie po 3-4 dniach 2 gupiczki to moga nie przezyc? pamietam ze kiedys jak zakładalem to wpusilem gupiki i mieczyka juz nastepnego dnia od zalania,reszte oczywiscie pozniej
nie wpuszczaj, akwarium niech w spokoju dojrzeje.... i nie słuchaj rad, że ryby potrzebne są aby akwarium dojrzało. Jeżeli chcesz mieć piękne akwarium, które cieszy a nie takie, w którym cały czas jest coś nie tak, to przeczekaj te 3-4 tygodnie od założenia i niech sobie będzie działało samo. Żwir, roślinki, światło, filtr.....wystarczy. Nie wysyłaj gupików na "misje specjalną". To żywe stworzenia.....
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 07, 2008, 22:25:18 » |
|
a skąd sie tam wytworzy amoniak otrzebny podczas procesu dojrzewania?? Polecam poczytac na temat dojrzewania, jak woda stoi i chodzi filtr to uwierz mi że dobrze to akwium nie dojrzeje. A gupikom po 4-5 dniach nic nie bedzie tylko ustabilizują ten proces
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 08, 2008, 00:08:10 » |
|
możesz spokojnie wpuścić te swoje dwa gupiki. szybciej dojrzeje zbiornik. tedy ma rację. to bardzo stara i skuteczna metoda. w dalszym ciągu praktykowana, zwłaszcza w baniakach bez roślinności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 08, 2008, 10:42:23 » |
|
gupik też coś czuje .... jeśli już coś bym wpuszczał to 1-2 ampularie, one nieżle sr**ą .... a najlepiej zostawić, po 1-1,5 tyg dodać ampułkę i za tydzień jakies ryby ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|