Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Zaczynam zabawe z Akwarium potrzebuje porad :)  (Przeczytany 16979 razy)
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« : Czerwiec 06, 2008, 13:38:04 »

Czesc wszystkim,ciesze sie ze znalazłem tak ciekawe forum,i mysle ze bede zadowolony z waszych porad.Otóz jestem zielony w sprawach akwarium,jednakze miałem juz kiedys 45-litrowe.No i teraz juz jako dorosły chłop chce załozyc po raz kolejny.Wybrałem 112 litrowe i teraz po kolei chcialbym wiedziec co dalej a mianowicie jaki potrzebuje filtr i jaka grzałke.?Oczywiscie czytałem duzo,ale wszedzie same nazwy aqua cos tam czy jeszcze co innego to nic mo nie mowi,moze łatwiej o jaki filtr mam sie pytac w sklepie i o jaka grzałke,w akwarium mam zamiar trzymac pare standartowych roslinnek kilka gupikow neonki,moze cos jeszczee tylko nie wiem co,za wszelkie porady z gory dziekuje,aha powiedzcie jakie rybki moge miec z neonkami takie zeby sie nie gryzly. aha zapomniałem dodac ze niechciał bym wydawac fortuny na wyposazenie ale tez zeby nie było chinskie Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 13:45:35 wysłane przez lukasz2223 » Zapisane
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2008, 13:44:41 »

Filtr najlepiej zewnętrzny kubełkowy ale jeśli nie masz tyle kasy to wewnętrzny poproś dla Twojego litrażu np Aquael fan 2. Grzałka 100 W ale to chyba nawet za duża będzie. Co do rybek - na dno kiryski + otoski (od biedy zbrojnik niebieski "glonojad") + np mieczyki i platki albo zamiast nich jakieś pielęgniczki np borelli albo kakadu albo agassizy, wybór na prawdę spory, poszukaj w jakimś atlasie rybek

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2008, 14:04:49 »

Takie podejście należy pochwalić - najpierw pytanie potem zakupy Wink.

Moje mniej i bardziej uniwersalne rady:
- przy zakładaniu akwarium nie spiesz się, ani z zakupami ani z zarybianiem;
- jeżeli masz mieć roślinki to grubość podłożą to minimum 5 cm Smiley (wiem z doświadczenia)
- w takim akwa możesz mięc całą masę ryb - popularny jest zestaw neoni, kiryski + jakieś pielęgniczki
- jeżeli chodzi o sprzęt to polecam internet - jest taniej a jakość ta sama
- jeżeli chodzi o filtr to zdecydowanie kubełek - wybór marki zależy w sumie tylko od Twojego budżetu
- nie kupuj fabrycznej pokrywy! będzie i tak ją musiał przerobić - polecam zrobić pokrywę samemu
- baw się dobrze!
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 14:21:38 »

Dziekuje bardzo,no własnie czytam czytam rozne rzeczy i chociaz jestem z reguły niecierpliwym chłopkiem to poczekam z tym akwarium,moze zakupie je dzis...no i wlasnie chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej np na temat pokrywy,otoz jak mowilem kiedys majac z 13 lat miałem akwa,i wtedy a bylo to jakies 15 lat temu nie bylo wszystkich gadzetow,wiec,zaproponowano mi dzisiaj akwa 65 l za 65 zl ładne z pokrywa za 130 zl,,no i wlasnie ku moim wątpliwoscia byla ta pokrywa calkie m ladnie wygladajaca-lampa w niej rowniez,w sumie az tak sie nie znam,wiec powiedzcie na co zwrocic uwage,nastepnie bardzo bym jednak chcial miec ten filtr wewnetrzny, o ile moge.no i jak to faktycznie jest z tym wpuszczeniem ryb do akwarium...Otóz mieszkam w Koszalinie gdzie mamy jedna z najlepszych i najmniej zanieczyszczonych kranowek w Polsce,i pamietam z poprzedniego akwarium,ze kupiłem,nalałem wody do niego -woda postała 48h ,przelałem do wiaderka,pozniej umylem jeszcze raz akwa po tej odstanej wodzie ,spowrotem wlałem wode i posadzilem roslinki,dolałem do pelna i nastepnego dnia wpusciłem gupiki i mieczyki,i zadnej rybce nic sie nie stało miałem je kilka miesiecy az ktos zapomniał przykryc akwa,ale to juz inna sprawa,Czytam ze trzeba czekac 2 tygodnie na wpuszczenie ryb....,miałem  kiedys malutka pompke tylko i grzałeczke teraz wiecej bajerów,ale az za duzo nie chce
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 14:31:57 »

co do cen i kupowania polecam allegro, duuuuzo taniej niż w zoologicznym

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 14:56:39 »

tak po pierwsze to nie zaczynasz zabawy tylko zaczynasz obowiązek

bardzo polecam allegro tam można czasem zapłacić czasem nawet 1/3 tego co w sklepie

ps. ja popieram kupowanie akw używanych ja za sfoje 120l dałem 150zł z pokrywom i 9. miesięczną gwarancją bo było używane 3 miechy ale szukałem 2 miesiące

pps. bardzo dobrze że nie chcesz czegoś innego nie lej chemii do akw chyba że masz chorobe

ppps. przepraszam że się tak zwracam do człowieka 15 lat starszego
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2008, 16:23:12 »

Dzieki ponownie,jednak ze wzgledu na ograniczone miejsce dookoła akwarium i na glosniejsza prace zewnetrznego wolałbym wewnetrzny,,np aqua el,..tylko pytanie moje czy jezeli wsadze taki oto filtr do akwa co jeszcze potrzebuje -czy tę deszczownice mozna jakos do tego podłączyc,czy jak mam dalej kombinowac,?Przyjmijmy,ze zdecydowałem sie na wewnetrzny filtr,wiec jezeli wezme aqua ell to co do niego dokupic,oprocz grzałki oczywiscie
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2008, 16:53:20 »

dziekujeB co jeszcze,,hmmm jezeli kupie jutro 112 l i juz wode mam odstana we wiaderku np cale 100 l no i teraz,co?wymyc akwarium kranowka ,wytrzec do sucha,ulozyc dno,zalac wody trochw i roslinki posadzic?zalaz reszte wody i nic tylko czekac?
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2008, 16:55:47 »

sorry ze pisze pod tym,ale zapomniałem spytac co sadzisz o tym,duzo ludzi chwali sobie ..  http://www.allegro.pl/item373251689_aquael_filtr_fan_3_plus_nowy_gwarancja_53_00_.html
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2008, 17:44:09 »

wewnętrzy co miesiąc ?
co tydzien chyba gąbkę płukać trzeba Wink
ja bym Ci polecał kaskade

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2008, 18:10:18 »

Kaskada tez mnie interesowała,ale czy nie jest głosna?no i jak z napowietrzaniem bo wszedzie czytam,ze mozliwosc podłączenia deszczowca,co to w ogóle jest,Aha a co do obsady rybek to juz zgłupiałem jak pamietam  kiedys jak zalałem przygotowane akwarium odstana wodą to nastepnego dnia wpuscilem 2 gupiki i mieczyka i zyly i zyly bez problemu...
jacekpiwo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 18:13:52 »

ta ja terz bym olał kaskadę kubła nie ale jak chcesz wewnętrzny to kup AQUA-SZUT one są tak dobre jak aqarele a są tansze ja mam taki w 120l :
http://www.allegro.pl/item377757804_filtr_wewnetrzny_senior_bio_1000_200_300l_fa_.html
kosztuje podobnie do fan 3 ale jest o 30% wydajniejszy i ma ceramike

ps. rybki które miałeś mogły no2 przetrwać ale jak myślisz o czymś powarzniejszym to poczekaj te 3 tygodnie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 18:16:10 wysłane przez jacekpiwo » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2008, 18:18:13 »

jak nie kubeł to kaskada
kaskady wogóle nie słychać, jeżeli poziom wody jest na styk z wylotem ....
napowietrza ruch wody, jeśli o to chodzi to kaskada napowietrza tak samo jak deszczownia
wewnętrzny moża w tym litrażu stosować tylko jako mechaniczny dodatkowo do np. kaskady ...

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
jacekpiwo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2008, 18:21:34 »

ta kaskada tylko troche wystaje i dlatego dla mnie jest be bo nie mam ochoty sobie dziury wiercić w pokrywie
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2008, 18:27:13 »

No własnie,jak to jest z pokrywą??mam pokrywe taka jak maja akwaria np na allegro czarna ze swietlowkami oryginalna do akwarium czy bede musial ja przerabiac do kaskady? jezeli tak i to bardzo to jednak chcial szukac jak najcichszego i najlepszego wewnetrznego...pomozcie chlopaki,a te kubelkowe czy jak je zwał strasznie drogie sa,no i głosne,i jak kolega pisal-ja niestety nie mam wolnej szafki,miejsce na akwa to duza komoda,ale wole postawic obok akwa ciekawsze rzeczy niz filtr zew Sad
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: