lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« : Czerwiec 06, 2008, 13:38:04 » |
|
Czesc wszystkim,ciesze sie ze znalazłem tak ciekawe forum,i mysle ze bede zadowolony z waszych porad.Otóz jestem zielony w sprawach akwarium,jednakze miałem juz kiedys 45-litrowe.No i teraz juz jako dorosły chłop chce załozyc po raz kolejny.Wybrałem 112 litrowe i teraz po kolei chcialbym wiedziec co dalej a mianowicie jaki potrzebuje filtr i jaka grzałke.?Oczywiscie czytałem duzo,ale wszedzie same nazwy aqua cos tam czy jeszcze co innego to nic mo nie mowi,moze łatwiej o jaki filtr mam sie pytac w sklepie i o jaka grzałke,w akwarium mam zamiar trzymac pare standartowych roslinnek kilka gupikow neonki,moze cos jeszczee tylko nie wiem co,za wszelkie porady z gory dziekuje,aha powiedzcie jakie rybki moge miec z neonkami takie zeby sie nie gryzly. aha zapomniałem dodac ze niechciał bym wydawac fortuny na wyposazenie ale tez zeby nie było chinskie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 13:45:35 wysłane przez lukasz2223 »
|
|
|
|
|
majkelpast
Zainteresowany

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2008, 13:44:41 » |
|
Filtr najlepiej zewnętrzny kubełkowy ale jeśli nie masz tyle kasy to wewnętrzny poproś dla Twojego litrażu np Aquael fan 2. Grzałka 100 W ale to chyba nawet za duża będzie. Co do rybek - na dno kiryski + otoski (od biedy zbrojnik niebieski "glonojad") + np mieczyki i platki albo zamiast nich jakieś pielęgniczki np borelli albo kakadu albo agassizy, wybór na prawdę spory, poszukaj w jakimś atlasie rybek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2008, 14:04:49 » |
|
Takie podejście należy pochwalić - najpierw pytanie potem zakupy  . Moje mniej i bardziej uniwersalne rady: - przy zakładaniu akwarium nie spiesz się, ani z zakupami ani z zarybianiem; - jeżeli masz mieć roślinki to grubość podłożą to minimum 5 cm  (wiem z doświadczenia) - w takim akwa możesz mięc całą masę ryb - popularny jest zestaw neoni, kiryski + jakieś pielęgniczki - jeżeli chodzi o sprzęt to polecam internet - jest taniej a jakość ta sama - jeżeli chodzi o filtr to zdecydowanie kubełek - wybór marki zależy w sumie tylko od Twojego budżetu - nie kupuj fabrycznej pokrywy! będzie i tak ją musiał przerobić - polecam zrobić pokrywę samemu - baw się dobrze!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 14:21:38 » |
|
Dziekuje bardzo,no własnie czytam czytam rozne rzeczy i chociaz jestem z reguły niecierpliwym chłopkiem to poczekam z tym akwarium,moze zakupie je dzis...no i wlasnie chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej np na temat pokrywy,otoz jak mowilem kiedys majac z 13 lat miałem akwa,i wtedy a bylo to jakies 15 lat temu nie bylo wszystkich gadzetow,wiec,zaproponowano mi dzisiaj akwa 65 l za 65 zl ładne z pokrywa za 130 zl,,no i wlasnie ku moim wątpliwoscia byla ta pokrywa calkie m ladnie wygladajaca-lampa w niej rowniez,w sumie az tak sie nie znam,wiec powiedzcie na co zwrocic uwage,nastepnie bardzo bym jednak chcial miec ten filtr wewnetrzny, o ile moge.no i jak to faktycznie jest z tym wpuszczeniem ryb do akwarium...Otóz mieszkam w Koszalinie gdzie mamy jedna z najlepszych i najmniej zanieczyszczonych kranowek w Polsce,i pamietam z poprzedniego akwarium,ze kupiłem,nalałem wody do niego -woda postała 48h ,przelałem do wiaderka,pozniej umylem jeszcze raz akwa po tej odstanej wodzie ,spowrotem wlałem wode i posadzilem roslinki,dolałem do pelna i nastepnego dnia wpusciłem gupiki i mieczyki,i zadnej rybce nic sie nie stało miałem je kilka miesiecy az ktos zapomniał przykryc akwa,ale to juz inna sprawa,Czytam ze trzeba czekac 2 tygodnie na wpuszczenie ryb....,miałem kiedys malutka pompke tylko i grzałeczke teraz wiecej bajerów,ale az za duzo nie chce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 14:31:57 » |
|
co do cen i kupowania polecam allegro, duuuuzo taniej niż w zoologicznym
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 14:56:39 » |
|
tak po pierwsze to nie zaczynasz zabawy tylko zaczynasz obowiązek
bardzo polecam allegro tam można czasem zapłacić czasem nawet 1/3 tego co w sklepie
ps. ja popieram kupowanie akw używanych ja za sfoje 120l dałem 150zł z pokrywom i 9. miesięczną gwarancją bo było używane 3 miechy ale szukałem 2 miesiące
pps. bardzo dobrze że nie chcesz czegoś innego nie lej chemii do akw chyba że masz chorobe
ppps. przepraszam że się tak zwracam do człowieka 15 lat starszego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2008, 16:23:12 » |
|
Dzieki ponownie,jednak ze wzgledu na ograniczone miejsce dookoła akwarium i na glosniejsza prace zewnetrznego wolałbym wewnetrzny,,np aqua el,..tylko pytanie moje czy jezeli wsadze taki oto filtr do akwa co jeszcze potrzebuje -czy tę deszczownice mozna jakos do tego podłączyc,czy jak mam dalej kombinowac,?Przyjmijmy,ze zdecydowałem sie na wewnetrzny filtr,wiec jezeli wezme aqua ell to co do niego dokupic,oprocz grzałki oczywiscie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2008, 16:53:20 » |
|
dziekujeB co jeszcze,,hmmm jezeli kupie jutro 112 l i juz wode mam odstana we wiaderku np cale 100 l no i teraz,co?wymyc akwarium kranowka ,wytrzec do sucha,ulozyc dno,zalac wody trochw i roslinki posadzic?zalaz reszte wody i nic tylko czekac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2008, 17:44:09 » |
|
wewnętrzy co miesiąc ? co tydzien chyba gąbkę płukać trzeba  ja bym Ci polecał kaskade
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2008, 18:10:18 » |
|
Kaskada tez mnie interesowała,ale czy nie jest głosna?no i jak z napowietrzaniem bo wszedzie czytam,ze mozliwosc podłączenia deszczowca,co to w ogóle jest,Aha a co do obsady rybek to juz zgłupiałem jak pamietam kiedys jak zalałem przygotowane akwarium odstana wodą to nastepnego dnia wpuscilem 2 gupiki i mieczyka i zyly i zyly bez problemu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 18:13:52 » |
|
ta ja terz bym olał kaskadę kubła nie ale jak chcesz wewnętrzny to kup AQUA-SZUT one są tak dobre jak aqarele a są tansze ja mam taki w 120l : http://www.allegro.pl/item377757804_filtr_wewnetrzny_senior_bio_1000_200_300l_fa_.html kosztuje podobnie do fan 3 ale jest o 30% wydajniejszy i ma ceramike ps. rybki które miałeś mogły no2 przetrwać ale jak myślisz o czymś powarzniejszym to poczekaj te 3 tygodnie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 18:16:10 wysłane przez jacekpiwo »
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2008, 18:18:13 » |
|
jak nie kubeł to kaskada kaskady wogóle nie słychać, jeżeli poziom wody jest na styk z wylotem .... napowietrza ruch wody, jeśli o to chodzi to kaskada napowietrza tak samo jak deszczownia wewnętrzny moża w tym litrażu stosować tylko jako mechaniczny dodatkowo do np. kaskady ...
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2008, 18:21:34 » |
|
ta kaskada tylko troche wystaje i dlatego dla mnie jest be bo nie mam ochoty sobie dziury wiercić w pokrywie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2008, 18:27:13 » |
|
No własnie,jak to jest z pokrywą??mam pokrywe taka jak maja akwaria np na allegro czarna ze swietlowkami oryginalna do akwarium czy bede musial ja przerabiac do kaskady? jezeli tak i to bardzo to jednak chcial szukac jak najcichszego i najlepszego wewnetrznego...pomozcie chlopaki,a te kubelkowe czy jak je zwał strasznie drogie sa,no i głosne,i jak kolega pisal-ja niestety nie mam wolnej szafki,miejsce na akwa to duza komoda,ale wole postawic obok akwa ciekawsze rzeczy niz filtr zew 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|