Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramireza...  (Przeczytany 23829 razy)
KAMILO
Stały użytkownik

« : Listopad 05, 2003, 20:05:02 »

Przeglądałem artykuły i wpadła mi w oko własnie tak pielęgniczka... możecie mi coś oniej napisać jakie ma wymagania, poprostu cos o niej... albo podajcie jakąś stronke... byłbym bardzo wdzięczny...

GG 2968825
Tlen Kor3
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2003, 20:11:58 »

http://www.aip.pl/~zho/pieramir.html
Rok temu je hoDowałem.Bardzo fajne rybki.Spokojne,towarzyskie,łatwe w hodowli.Chyba znowu sobie kupie parke.

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2003, 20:17:45 »

trudne są w rozmnorzeniu... :?: udało ci się :?

na jednej ze stron widziałem samczyka w pięknych barwach, bardzo mi się spodobał... tylko niewiem czy w zoloogicznym będzie para, i czy będzie taka piękna jak na tej stronie...

GG 2968825
Tlen Kor3
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2003, 20:29:55 »

a jakie były na tej stronie?daj adres jeżeli masz.

Rozmnażanie jest łatwe mi złozyły ikre w ogólnym akwa pare razy ale zbrojniki niebieskie sie nia zajeły.Pare dobrałem na chybił trafił bo powiedziałem sprzedawcy ze chce samca i samice i dał mi takie osobniki ale nie zawsze samiec z samica sie dogadują a moje sie dogadały imiały ikre :lol: W akwarystycznym kosztyja ok 5 zl( u mnie w rybniku w jednym sklepir 3ał,w drugim 6.5zł, a w jeszcze innym 8zł  :wink:  )
jak cos to pytaj

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2003, 20:55:23 »

Musze dodać że ryba bardzo wrażliwa na jakość wody w baniaku.
Mam pare, narazie samica jest za młoda na tarło ale samczyk już dorosły, niestety przez moje zaniedbanie padła mi poprzedniczka tejże samicy, spóźniłam sie z podmianą wody (problemy z jakością kranówki, przeczyszczali rury) samiczka padła.

Radze najpierw duzo dowiedzieć sie o danym gatunku a dopiero potem kupić, fakt ryba ładna i to ją gubi bo ludzie nieznający nawet jej nazwy kupuja i wpuszczają do niestabilnego akwarium, do obsady która jest tragiczna.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2003, 20:57:10 »

http://www.akwarium.friko.pl/nasze/ram_PM/akwa.html
i co ładne :roll:

w sobote wybiore sie do zoloogicznego i zobacze czy są wogule...
musze jeszcze poczytać onich...

GG 2968825
Tlen Kor3
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2003, 21:00:51 »

Cytat: Sarmik
Musze dodać że ryba bardzo wrażliwa na jakość wody w baniaku.

własnie rozmawiałem już z jedną osoba z innego forum i mówiła mi że ta ryba jest wrażliwa na twardość wody.

Poczytam jeszcze oniej i zobacze czy jestem wstanie hodować ja...
Na ślepo już nigdy niekupie raz już kupiłem, a już tego błędu niepopełnie...

GG 2968825
Tlen Kor3
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2003, 22:21:49 »

Sarmik masz racje, mi padły ramirezy już nie pamiętam dlaczego,ale wiem że był to powód(zła jakość wody),wtedy byłem głupi... :wink:

gg 2299553
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2003, 22:52:24 »

jakie Hp ma mieć ta rybcia :?:

GG 2968825
Tlen Kor3
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Listopad 05, 2003, 23:27:03 »

6,5 - 7,5  woda bardzo miękka do średnio twardej.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2003, 13:04:08 »

kurde... miałem wszystko do sprawdzania wody... tylko zgubiłem ta kartke z kolorami Sad wiecie o co mi chodzi prawda :?

GG 2968825
Tlen Kor3
Ozi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2003, 16:34:55 »

Ja też mam parkę ramirez od jakiegoś pół roku, przy twardości ogólnej 12dgh i nic im się złego niedzieje, są w dobrej formie, a nawet złożyły dwa razy ikre ale niestety kirysek ze zbrojnikami się nią zbytnio zainteresowały

Ozi
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2003, 16:45:03 »

niewiem co o tym juz sądzić :roll:  jedni mówią mi że Ramirezy są trudne w hodowli i mają duże wymagania a drudzy zaś mówią że niemają specjalnych wymagań... :?

GG 2968825
Tlen Kor3
Ozi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2003, 19:52:55 »

Jeśli tak bardzo kręcą Cię ramirezki to proponuje Ci zrobić tak. Kup je ale pamiętaj aby przy wpuszczeniu do baniaka dać im szansę zaaklimatyzowania się. Jak przyniesiesz ze sklepu worek z rybkami włóż go najpierw do akwa bez otwierania na jakieś 7 min. To po to aby wyrównała się temp. w akwarium i w worku. Następnie otwórz worek i dolej troche wody z baniaka. Operacje powtarzaj co kilka minut. Po 30  min. wpóść rybki. Dolewanie wody ma na celu wyrównanie poziomu ph w worku do takiego jak masz w akwarium. Pamiętaj, że to nagła zmiana ph anie zbyt niski czy wysoki odczyn jest dla rybek najbardziej niebezpieczny. Dobrze by było abyś przed zakupem obniżył ph conajmniej do 7 (np. poprzez sera ph minus, nie polecam preparatów z zooleku - zbyt szybka zmiana ph) i zmiękczył wodę. Są w sklepach zoologicznych takie woreczki, które zawieszasz w akwa na 24 h i zmiękczają wodę, powinno pomóc (no chyba że stać Cię na filtr RO). Myślę, że w ten sposób powinno się udać, jeśli w póżniejszym czasie nie będziesz miał jakichś faktycznie kosmicznych parametrów wody

Ozi
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2003, 22:04:11 »

czyli ta ryba niezdechnie z odstanej kranówy  :?

GG 2968825
Tlen Kor3
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: