KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 05, 2003, 20:05:02 » |
|
Przeglądałem artykuły i wpadła mi w oko własnie tak pielęgniczka... możecie mi coś oniej napisać jakie ma wymagania, poprostu cos o niej... albo podajcie jakąś stronke... byłbym bardzo wdzięczny...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2003, 20:11:58 » |
|
http://www.aip.pl/~zho/pieramir.htmlRok temu je hoDowałem.Bardzo fajne rybki.Spokojne,towarzyskie,łatwe w hodowli.Chyba znowu sobie kupie parke.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2003, 20:17:45 » |
|
trudne są w rozmnorzeniu... :?: udało ci się :?
na jednej ze stron widziałem samczyka w pięknych barwach, bardzo mi się spodobał... tylko niewiem czy w zoloogicznym będzie para, i czy będzie taka piękna jak na tej stronie...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2003, 20:29:55 » |
|
a jakie były na tej stronie?daj adres jeżeli masz.
Rozmnażanie jest łatwe mi złozyły ikre w ogólnym akwa pare razy ale zbrojniki niebieskie sie nia zajeły.Pare dobrałem na chybił trafił bo powiedziałem sprzedawcy ze chce samca i samice i dał mi takie osobniki ale nie zawsze samiec z samica sie dogadują a moje sie dogadały imiały ikre :lol: W akwarystycznym kosztyja ok 5 zl( u mnie w rybniku w jednym sklepir 3ał,w drugim 6.5zł, a w jeszcze innym 8zł :wink: ) jak cos to pytaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2003, 20:55:23 » |
|
Musze dodać że ryba bardzo wrażliwa na jakość wody w baniaku. Mam pare, narazie samica jest za młoda na tarło ale samczyk już dorosły, niestety przez moje zaniedbanie padła mi poprzedniczka tejże samicy, spóźniłam sie z podmianą wody (problemy z jakością kranówki, przeczyszczali rury) samiczka padła.
Radze najpierw duzo dowiedzieć sie o danym gatunku a dopiero potem kupić, fakt ryba ładna i to ją gubi bo ludzie nieznający nawet jej nazwy kupuja i wpuszczają do niestabilnego akwarium, do obsady która jest tragiczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2003, 21:00:51 » |
|
Musze dodać że ryba bardzo wrażliwa na jakość wody w baniaku. własnie rozmawiałem już z jedną osoba z innego forum i mówiła mi że ta ryba jest wrażliwa na twardość wody. Poczytam jeszcze oniej i zobacze czy jestem wstanie hodować ja... Na ślepo już nigdy niekupie raz już kupiłem, a już tego błędu niepopełnie...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2003, 22:21:49 » |
|
Sarmik masz racje, mi padły ramirezy już nie pamiętam dlaczego,ale wiem że był to powód(zła jakość wody),wtedy byłem głupi... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2003, 22:52:24 » |
|
jakie Hp ma mieć ta rybcia :?:
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 05, 2003, 23:27:03 » |
|
6,5 - 7,5 woda bardzo miękka do średnio twardej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2003, 13:04:08 » |
|
kurde... miałem wszystko do sprawdzania wody... tylko zgubiłem ta kartke z kolorami  wiecie o co mi chodzi prawda :?
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Ozi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2003, 16:34:55 » |
|
Ja też mam parkę ramirez od jakiegoś pół roku, przy twardości ogólnej 12dgh i nic im się złego niedzieje, są w dobrej formie, a nawet złożyły dwa razy ikre ale niestety kirysek ze zbrojnikami się nią zbytnio zainteresowały
|
|
|
|
|
|
Ozi
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2003, 16:45:03 » |
|
niewiem co o tym juz sądzić :roll: jedni mówią mi że Ramirezy są trudne w hodowli i mają duże wymagania a drudzy zaś mówią że niemają specjalnych wymagań... :?
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Ozi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2003, 19:52:55 » |
|
Jeśli tak bardzo kręcą Cię ramirezki to proponuje Ci zrobić tak. Kup je ale pamiętaj aby przy wpuszczeniu do baniaka dać im szansę zaaklimatyzowania się. Jak przyniesiesz ze sklepu worek z rybkami włóż go najpierw do akwa bez otwierania na jakieś 7 min. To po to aby wyrównała się temp. w akwarium i w worku. Następnie otwórz worek i dolej troche wody z baniaka. Operacje powtarzaj co kilka minut. Po 30 min. wpóść rybki. Dolewanie wody ma na celu wyrównanie poziomu ph w worku do takiego jak masz w akwarium. Pamiętaj, że to nagła zmiana ph anie zbyt niski czy wysoki odczyn jest dla rybek najbardziej niebezpieczny. Dobrze by było abyś przed zakupem obniżył ph conajmniej do 7 (np. poprzez sera ph minus, nie polecam preparatów z zooleku - zbyt szybka zmiana ph) i zmiękczył wodę. Są w sklepach zoologicznych takie woreczki, które zawieszasz w akwa na 24 h i zmiękczają wodę, powinno pomóc (no chyba że stać Cię na filtr RO). Myślę, że w ten sposób powinno się udać, jeśli w póżniejszym czasie nie będziesz miał jakichś faktycznie kosmicznych parametrów wody
|
|
|
|
|
|
Ozi
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2003, 22:04:11 » |
|
czyli ta ryba niezdechnie z odstanej kranówy :?
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
|