Seboos: z całym szacunkiem do Twojej osoby i do doświadczenia oraz wiedzy jakie niewątpliwie posiadasz
Dziękuję

jako moderator nie powinienies wprowadzać zamętu na forum i sugerować użytkownikom że można kupić akwarium 112l za 50 zł
Moderator to też człowiek i ma prawo do własnego zdania i opinii
Za swoje szkło dałem właśnie 50 zł i to jest przykład że się da ...
poza tym sam sobie wyznaczasz aksjomaty pisząc takie przykłady w 100% nie subiektywne
Zarzuczasz mi kłamstwo

Wiele początkujących użytkowników czytając ten wątek może dojść do wniosku, że są w stanie kupić za 50 zł akwarium 112l
Czytamy ze zrozumieniem ... dałem 50zł za SZKŁO (czyli dno + 4 sćianki + trochę silikonu na klejeniu) a nie za całe akwa
pokaż mi sklep gdzie takie sprzedają
A czy ja powiedziałem że kupiłem w sklepie

Kupiłem okazyjnie używane co tylko potwierdza że jak chcesz to znajdziesz tańszą opcję
a jak nie starcza Ci
argumentów to próbujesz prymitywną metodą sprowokować czyjąś złość
Vice versa.
Zresztą do ciebie moje argumenty i tak nie trafiają ...
to o czym chciałem od początku napisać że idąc do sklepu akwarystycznego nie jesteście w stanie
skompletować 112l za 700 zł
A ja cały czas staram się udowodnić że wcale nie musisz iśc do sklepu żeby kupić akwarium i osprzęt.
Zresztą ostatnio kupowałem 112 litrów w sklepie ...
szkło: 100 zł
gdybym kupował reszte to:
szafka - 250 zł (z zaokrągleniem sporym)
filtr wewnętrzny - 80 zł
obudowa - 150 zł
Razem: 580 zł
Więc zostaje 120 zł na dodatkowe elementy ...
Nie da się

TURYSTA: nie żebym był złośliwy (...)
chyba ze swoim się jednak nie zmieściłeś w 2000zł ?!?!?!
a innym radzi taniochę nie ładnie!!
Turysta ma naprawdę full wypas z dodatkowym osprzętem który nie jest konieczny ...
Jak zwykle twój tok rozumowania prowadzi do jednego - NIE DA SIĘ TANIO MIEĆ ŁADNEGO akwarium ... nic bardziej mylnego ...
A tak bez filozofii jeden może wydać 700 zl drugi 1000 a czwarty wyda i 10 000 na jedno i te same akwarium z tym samym efektem
Wszystko zależy kto i ile wie co jak gdzie można

I o to cały czas mi chodzi

A powiedz mi co jest wg ciebie badziewiem ?
to, że ktoś ma np. kaskadę, zamiast kubełka ?
to, że ktoś szuka tańszych odpowiedników drogich świetlówek ?
to, że ktoś na początku postawił sobie bimbrownię, a butlę kupi potem ?
weś się zastanów, uwierz mi, że nie każdy jest tu milionerem i co się da warto oszczędzić, żeby uzbierać sobie na coś innego ....
Dołączam się do pytań ...
kompletnie nie rozumiem niektórych Forumowiczów sami opływają w luksusy akwarystyczne, a innym umieją polecać tylko najtańsze rzeczy czyżby mieli sklepy akwarystyczne z takim tanim chińskim szajcem??
Do takich luksusów akwarystycznych dochodzi się z czasem. Nie ważne czy masz zestaw "półprofesjonalny" jak Ty czy nieprofesjonalny jak ja ale ważne jak to akwarium wygląda i czy to co tam trzymamy dobrze się w nim czuje. Zestaw za 700 zł 112 litrów jak najbardziej da się postawić i będzie to piękne akwarium towarzyskie tylko trzeba chwilkę się wysilić oraz pomyśleć i dalej będę się tego trzymała.
Ja również będę się tego trzymał i cały czas to próbuję przekazać koledze ...
Mirmil - sam już się zakręciłeś w tym wątku. To że czegoś nie napisałeś wprost nie oznacza, że nie miałeś tego na myśli ...
Ogólnie podsumowując - twierdzisz że nic dobrego nie kupię nie idąc do sklepu i nie płacąc za akwarium mniej niż xxxxx zł. Bo wszystko co ponieżej tej ceny to badziew ... (i proszę nie pisz że mam Ci udowadniać gdzie to napisałeś, bo wszystkie twoje wypowiedzi prowadzą do takiego wniosku, i nie pisz mi, że znowu wyciągam pochopne wnioski ... dyskusja to nie instrukcja że czytam tylko to co napisane i nie interpretuję tekstu. Po prostu męczy mnie już wymiana zdań udowdnij mi że coś napisałem :-/)
ps. najlepszy low-tech jaki mi przychodzi do głowy, który mógłby co niektórych zadowolić jest:
- poczekać aż się sąsiadowi zepsuje filtr, czaić kiedy go wyrzuci na śmietnik, szybko (bo mogą wyprzedzić) zabrać go i naprawić i w ten sposób mamy SUPER LOW-TECH hehehe, można jeszcze zapytać w Caritas może mają z darów sprawny wyjdzie jeszcze taniej

(...)
a co do szajsu to proszę zainteresowanych o dokładne przeczytanie wątku i zwrócenie uwagi co nazwałem "szajcem" a co nie resztę dorobił TURYSTA
Ty również wyciągasz pochopne wnioski... Taniej nie znaczy zepsute lub jakiś badziew. Cały czas dyskutujemy o tym, że da się kupić tej samej klasy sprzęt (nawet ten sam tylko taniej w innym sklepie). Ogólnie nie wskazałeś żadnego sprzętu który nazywasz szajsem ani sprzętu który taki nie jest. Cała twoja linia obrony polega na tym, że "ja tak dałem i tak trzeba i tyle to kosztuje.
Ok - jeśli w twoim sklepie są takie ceny a nie inne - trudno, ale nie możesz generalizować że się nie da ...
To że przepłaciłeś za swoje akwarium - przykro mi
Moje zdanie jest takie - można mieć ładne akwarium niskim kosztem - wcale to nie musi być akwarium z nie wiadomo jakimi bajerami, dodatkami, osprzętem itd itp.
Widziałem akwaria które miały tyle osprzętu że szok, a wyglądały badziewnie i nie dałbym 5 groszy za to akwa ... I w drugą stronę - widziałem akwaria, które kosztowały właścicieli bardzo mało, ale są po prostu wypasione
Jeśli uważasz że ładne akwarium jesteś w stanie mieć tylko za nie mniej niż za ponad 1000 zł - przykro mi bardzo.
Jeszcze mam jedno pytanie - co złego jest w kupowaniu poprzez internet ??
Ja widzę same plusy
1. Zamawiasz, czekasz, przywożą pod drzwi - w celu upewnienia się, że wszystko ok, rozpakowywujesz przy kurierze. Szybko i prosto bez wysiłku i komnbinowania czym ja to wszystko przywiozę do domu
2. Nawet z kosztami wysyłki jest taniej niż w sklepach
No chyba że uważasz że to co necie to badziew a tylko w sklepach możesz kupić dobry sprzęt ...
I na koniec - proszę trzymać się tematu i nie wyciągać tego co gdzieś ktoś napisał lub nie i nie zbaczać z tematu w stylu
dociekliwym ciekawym kto ma rację w sprawie szyszek proponuję sprawdzić prawdomówność Misquamacus
I troszkę więcej kultury bez prywatnych wycieczek
Dla mnie EOT. Każdy przedstawił swój punkt widzenia, swoje zdanie a kupujący i tak zrobi jak będzie uważał. Jeden za to co zaoszczędzi na np szkle wyda na lepszy filtr, inny na oświetlenie, a jeszcze inny poczeka i za większą kasę kupi większe akwarium.
A to co ktoś uważa za badziew w zależności od tego gdzie to jest kupione i/lub za ile pozostawiam do własnej oceny
de gustibus non est disputandum