Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie koszty 112 l  (Przeczytany 26274 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #75 : Marzec 08, 2008, 18:06:00 »

Turysta: tak trzymam sie prawdy i nigdzie nie napisałem że jest to nie realne za 700zł

moim zdaniem będzie to jednak badziew a nie sprzęt

ps. doczytuj wszystko nawet jak nie jest w twoim języku

No przecież Cie ładnie poprosiłem o konfigurację przekraczająca 700 zl i opisanie dlaczego własnie to proponujesz i dlaczego to nie badziew co jak ocena power i ekonomo

Widzisz jak piszę do ciebie Po polsku to też nie rozumiesz ale świetnie sie z Tobą filozofuje Smiley
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #76 : Marzec 08, 2008, 18:21:27 »

Turysta: no widzisz nie łatwo mnie sprowokować Tongue

wiele jest takich akwariów powyżej 700zł wiec dlatego że nie sprecyzowałeś nie opisałem

przypominam uparcie PATRZ temat wątku lub nie zajmuj niepotrzebnie linijek forum swoim "dioselstwem"

pozdro..

ps. nie mam czasu na głupie utarczki z tobą wole poczytać konkrety nara

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #77 : Marzec 08, 2008, 18:29:09 »

Mirmil
Ja sprecyzowałem krok po kroku podałem swój układ zwany ekonomo a Ty podaj power Admini wykasują zbyteczne i będzie porządek Smiley

ps Liznołeś coś hanyskiego fajnys chop ino inno zorta Smiley
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #78 : Marzec 08, 2008, 19:58:59 »

Chciałem już nie uczestniczyć w tym, gdyż już swoje zdanie powiedziałem, ale Mirmil napisałeś tak

jak sam napisałeś Twój zestaw 112l wyszedł grubo ponad 1000zł fakt że jest pół profesjonalny jeśli chodzi o akcesoria

rzeczywiście może mało profesjonalny zestaw, ale sam go składałem popełniłem wiele błędów i płaciłem za nie glonami itd. Ale jak przeglądałeś forum to widziałeś moje
zdjęcia zamieszczone tutaj lub na fotosiku i widzisz jak wygląda.Jeszcze pracuje nad nim itd
Ale do czego zmierzam.

Otóż pisałeś ze za swoje akwarium 112l dałeś ponad 1500zł, ale nigdzie nie napisałeś za co??

Może do sprawy podejdziesz uczciwie i napiszesz za co ile kupiłeś !! oraz zamieść zdjęcia swojego baniaczka, aby były dokumentem tego co napiszesz o posiadanych akcesoriach 
Z pewnością to wyzwanie dla ciebie, ale jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to pestka dla ciebie.
TERAZ OCZEKUJĘ OD CIEBIE CAŁEGO ASORTYMENTU, KTÓRY POSIADASZ WRAZ Z CENAMI I FOTKAMI O KTÓRYCH WSPOMNIAŁEM !!!!

POZDRAWIAM

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #79 : Marzec 08, 2008, 21:40:08 »

Radula:

a więc tak:

1. ja nie pisałem ze mam profesjonalny zestaw ale jeśli już to marzę o takim min 450l

2. nie pisałem co mam bo nikt nie pytał

3. jeśli chodzi o fotki to są w moim profilu oraz tu: http://www.allegro.pl/item322235907_nawoz_do_akwarium_kulki_gliniano_torfowe_35_szt.html - sorry ale nie chce mi sie wystawiać znowu jakiś dodatkowych, mam tego dużo więc mogę ci wysłać na maila w zipie lub w rarze

Może do sprawy podejdziesz uczciwie i napiszesz za co ile kupiłeś !! oraz zamieść zdjęcia swojego baniaczka, aby były dokumentem tego co napiszesz o posiadanych akcesoriach 

- nie mam zamiaru oczywiście się spowiadać przed Tobą i udowadniać Ci na siłę, twoje sugestię pachną "sejmową komisją śledczą pod przewodnictwem posła Z"

4. ja piszę uczciwie więc za swój zestaw dałem ponad 1500zł i to jest prawda chociaż nigdy dokładnie nie liczyłem co do złotówki; szukałem różnorodnych form i rozwiązań akwariów towarzyskich i też zapłaciłem za swoje błędy nie raz ale wracając do tematu

na początek zakupiłem:

akwa 112l profilowane z pokrywą i oświetleniem (560nm daylight które wyrzuciłem od razu) - 315zł
świetlówki PHILIPS TL-D 18W AQUA - 2 szt 56zł
zmieniłem stateczniki na większe bo sie grzały oraz startery na philipsy cewy wyniosłem na zewnątrz do szafki bo w pokrywie robiły zbyteczną temperarturę + domontowałem 2 wyłączniki na górze aby mieć możliwość wyłączania każdej świetlówki z osobna ale w sumie teraz rzadko wykorzystuję i ze światłem jadę na maxa
ostatnio zamontowałem odbłyśniki bo moje świetlówki straciły na natężeniu dodatkowo - 30zł
filtr zewnętrzny kubełkowy TETRA EX1200 - 375zł ze wszystkim
brzęczek - TETRATEC APS100 - 54zł
żwirek biały - nie pamiętam ale ok 35zł
szafka komoda olcha jasna do mebli 80x45x80 - 369zł
szyba na szafkę pod akwa - 15zł + gąbka taka jak pod panele podłogowe między szybę i akwa - grosze
grzałka 100W z termostatem - 39zł
termometr - 6 zł
timer elektroniczny 2szt - 56zł
korzeń + skałki + muszle duże i inne pierdoły ozdoby w tym fototapeta - 60zł
kubły na wodę 2 szt - 15zł
filtr RO około 160 zl
testy do wody - 84zł
siatki do ryb 2 do narybku i większa - 11zł
kamienie 2 + kurtynka wodna - zabij a nie pamiętam ale grosze
pokarm ok 50-60zł nie pamiętam dokładnie

możliwe że o czymś zapomniałem

dodatkowo akwa 25 l a w nim miałem kotnik z filtrem napędzanym brzęczkiem bez podłoża ale tego nie liczę swojego czasu miałem ponad 250sztuk narybku molinezji zółtych czarnych i mieszanych, mieczyków hellera i czerwonych i gupików - rozdawałem po ludziach i sklepach aż sie rynek nasycił i już nie bawię się w to mieczyków już nie mam i gupików tez, gupiki oddałem synowi do akwa 30l zostały tylko dorodne molinezje i inne gatunki

o zarybianiu i roślinach nie wspominam nawet - na chwile obecną mam około 35 gatunków ryb i ponad 15 gatunków roślin - a to wszystko też kosztowało

wszystkie ceny brutto podane około, bo kupowałem to ponad 3 lata temu więc nie pamiętam dokładnie

obecne na utrzymanie akwa na rok wydaję około 800-1000zł wliczając prąd, wodę, pokarmy +wit., chemię leczniczą ewentualne zakupy ryb lub jakiś roślinek sporadycznie

jak pisałem już i dalej podtrzymuję swoje zdanie akwarystyka to nie jest tanie i łatwe hobby i jeśli ktoś chce mieć ładne akwa w którym będą pływały nie tylko kilka łatwych w hodowli ryb musi się liczyć z kosztami większymi niż 700zł

samo akwa 112l profil + porządny (czyli taki który sie nie zepsuje po 2 tygodniach i zadba o prawidłowe utrzymanie akwa) filtr kubeł to kwota około 500zł

i jeszcze jedno co powtórzę nigdzie nie pisałem że się nie da zrobić akwa za 700zł czy nawet taniej

to forum odwiedzają nie tylko ludzie którzy chcą mieć wszystko najtańszym kosztem, są też tacy co chcą mieć dobry (mtbf >20000 godzin) sprzęt i ładne akwa, a nie najtańsze rzeczy i ja do takich należę ale to nie oznacza jak sugerują niektórzy że od razu jestem milionerem i muszę mieć najdroższe totalna bzdura ludzie nie doczytują tego co się pisze i wyciągają pochopne wnioski Sad, wielu jest takich co chyba piszą żeby mieć więcej wiadomości

to co proponują niektórzy użytkownicy na start to jest wydatek który na pewno wzrośnie w niedługim czasie chyba że nowy akwarysta ma bardzo silną wolę lub słaby zapał i będzie czekał na darowizny od innych ale zapewniam Was że jeszcze nie zdarzyło mi się dostać za darmo ryby która by mi się spodobała

Fakt że jeśli ktoś ma potrzeby roślin walcie śmiało do EMI lub TURYSTY oni chętnie pomogą szczególnie nowym użytkownikom Smiley to się chwali ja nie miałem takiej możliwości Sad

na koniec jednak pokusiłem sie o wybranie fotki które przygotowuje na aukcje oto ona

http://www.fotosik.pl/uniAdd.php?tmp_sid=66c1edc25e67d0712649595d2c8e412b

pozdrawiam

ps. ale się opisałem chyba nie zamkną mi konta za tyle tekstu co?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #80 : Marzec 08, 2008, 21:58:14 »

powiem Ci, że gulasz w tym akwa masz jak mało kto  Undecided 35 gat  Undecided bocja, kupa molinezji .....
ty się nazywasz akwarystą, owszem niektórzy trochę przerybiają (np. ja na chwilę obecną), ale chodz próbują to jakoś do porządku doprowadzić, ty masz zupe i się chwalisz .....  Undecided
akwarium 112 + pokrywa -315, jak w sklepie to się nie dziwie, ja płaciłem za 126l z pokrywą WROMAK 205zł ..........
zdecydowanie taniej się da i nie wmawiaj, że inny filtr niż np. kubeł to szajs !
bo szajsem są np. twoje kamolce, muszle i ceramiczne dzbany  Undecided
żałosne ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #81 : Marzec 08, 2008, 22:01:51 »

ten gulasz jest taki jak chciałem i chowa sie nadzwyraz zdrowo; jakie ty tam dzbany widzisz to nie wiem ale na pewno masz racje Smiley

żałosne są twoje komentarze i to że nawet w miarę ostrego zdjęcia nie umiesz zrobić Smiley

czekam na dalsza krytykę na którą nie będę więcej odpowiadał bo każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 22:05:22 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #82 : Marzec 08, 2008, 22:04:51 »

to że ty tak chciałeś, nie znaczy, że ryby tez  Undecided to się nazywa egoizm
może żle zinterpretowalem coś 'ala dzbano podobnego, może muszla  Undecided
wystarczy poczytać coś nieco o muszelkach w akwarium

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #83 : Marzec 08, 2008, 22:16:02 »

Na moje oko to sporo przepłacone
Tylko dlaczego sprzęt który ja zaoferowałem do 112 l nazwałeś szajsem jak sam masz podobny

Admini prośba do was posprzątajcie ten watek a zostawcie to co ma sens
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 22:26:10 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Marzec 08, 2008, 22:22:22 »

OT. Turysta po co kopiujesz to wszystko ? Tongue tylko dłużej się przewija, żeby przeczytać 2 linijki Wink

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #85 : Marzec 08, 2008, 22:25:01 »

TURYSTA: znowu wmawiasz mi że coś napisałem czego nie ma na forum

pisząc o szajsie nie pisałem o Twoim akwarium Tongue

a co do przepłacenia to takie były ceny w sklepie 3 lata temu

pozdrawiam

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #86 : Marzec 08, 2008, 22:27:46 »

Turysta: tak trzymam sie prawdy i nigdzie nie napisałem że jest to nie realne za 700zł

moim zdaniem będzie to jednak badziew a nie sprzęt

ps. doczytuj wszystko nawet jak nie jest w twoim języku

Jak nie jak tak Smiley
ps ja mam te sam osprzęt i ten sam zaoferowałem do 112 Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 22:29:19 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Marzec 08, 2008, 22:29:00 »

no kurczę Tongue
3 lata temu, akwarystyka cały czas szybko się rozwija i ceny spadają Wink
pozatym jak pisałem, w sklepie jedyne co można zrobić to zostawić nadmiar kasy, jak się nie chce zaoszczędzić np. na allegro

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #88 : Marzec 08, 2008, 22:29:25 »

Mirmil powiedz mi i ty masz 35 gat roślin w tym baniaku 112 l Huh? wiesz ja mam akwarium od jakiegoś czasu ale przy tym co napisałeś to niewiem czy to coś rośnie skoro masz tylko 2x18W na 112 l ??

P,S a Twój link do zdjęcia nie działa !!! tak poza tematem
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 22:34:59 wysłane przez radula » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #89 : Marzec 08, 2008, 22:31:42 »

Radek ja mam ten sam sprzęt i ten sam w mniejszej wersji wsadziłem do kosztorysu 112 za 700 zl
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: