Radula:
a więc tak:
1. ja nie pisałem ze mam profesjonalny zestaw ale jeśli już to marzę o takim min 450l
2. nie pisałem co mam bo nikt nie pytał
3. jeśli chodzi o fotki to są w moim profilu oraz tu:
http://www.allegro.pl/item322235907_nawoz_do_akwarium_kulki_gliniano_torfowe_35_szt.html - sorry ale nie chce mi sie wystawiać znowu jakiś dodatkowych, mam tego dużo więc mogę ci wysłać na maila w zipie lub w rarze
Może do sprawy podejdziesz uczciwie i napiszesz za co ile kupiłeś !! oraz zamieść zdjęcia swojego baniaczka, aby były dokumentem tego co napiszesz o posiadanych akcesoriach
- nie mam zamiaru oczywiście się spowiadać przed Tobą i udowadniać Ci na siłę, twoje sugestię pachną "sejmową komisją śledczą pod przewodnictwem posła Z"
4. ja piszę uczciwie więc za swój zestaw dałem ponad 1500zł i to jest prawda chociaż nigdy dokładnie nie liczyłem co do złotówki; szukałem różnorodnych form i rozwiązań akwariów towarzyskich i też zapłaciłem za swoje błędy nie raz ale wracając do tematu
na początek zakupiłem:
akwa 112l profilowane z pokrywą i oświetleniem (560nm daylight które wyrzuciłem od razu) - 315zł
świetlówki PHILIPS TL-D 18W AQUA - 2 szt 56zł
zmieniłem stateczniki na większe bo sie grzały oraz startery na philipsy cewy wyniosłem na zewnątrz do szafki bo w pokrywie robiły zbyteczną temperarturę + domontowałem 2 wyłączniki na górze aby mieć możliwość wyłączania każdej świetlówki z osobna ale w sumie teraz rzadko wykorzystuję i ze światłem jadę na maxa
ostatnio zamontowałem odbłyśniki bo moje świetlówki straciły na natężeniu dodatkowo - 30zł
filtr zewnętrzny kubełkowy TETRA EX1200 - 375zł ze wszystkim
brzęczek - TETRATEC APS100 - 54zł
żwirek biały - nie pamiętam ale ok 35zł
szafka komoda olcha jasna do mebli 80x45x80 - 369zł
szyba na szafkę pod akwa - 15zł + gąbka taka jak pod panele podłogowe między szybę i akwa - grosze
grzałka 100W z termostatem - 39zł
termometr - 6 zł
timer elektroniczny 2szt - 56zł
korzeń + skałki + muszle duże i inne pierdoły ozdoby w tym fototapeta - 60zł
kubły na wodę 2 szt - 15zł
filtr RO około 160 zl
testy do wody - 84zł
siatki do ryb 2 do narybku i większa - 11zł
kamienie 2 + kurtynka wodna - zabij a nie pamiętam ale grosze
pokarm ok 50-60zł nie pamiętam dokładnie
możliwe że o czymś zapomniałem
dodatkowo akwa 25 l a w nim miałem kotnik z filtrem napędzanym brzęczkiem bez podłoża ale tego nie liczę swojego czasu miałem ponad 250sztuk narybku molinezji zółtych czarnych i mieszanych, mieczyków hellera i czerwonych i gupików - rozdawałem po ludziach i sklepach aż sie rynek nasycił i już nie bawię się w to mieczyków już nie mam i gupików tez, gupiki oddałem synowi do akwa 30l zostały tylko dorodne molinezje i inne gatunki
o zarybianiu i roślinach nie wspominam nawet - na chwile obecną mam około 35 gatunków ryb i ponad 15 gatunków roślin - a to wszystko też kosztowało
wszystkie ceny brutto podane około, bo kupowałem to ponad 3 lata temu więc nie pamiętam dokładnie
obecne na utrzymanie akwa na rok wydaję około 800-1000zł wliczając prąd, wodę, pokarmy +wit., chemię leczniczą ewentualne zakupy ryb lub jakiś roślinek sporadycznie
jak pisałem już i dalej podtrzymuję swoje zdanie akwarystyka to nie jest tanie i łatwe hobby i jeśli ktoś chce mieć ładne akwa w którym będą pływały nie tylko kilka łatwych w hodowli ryb musi się liczyć z kosztami większymi niż 700zł
samo akwa 112l profil + porządny (czyli taki który sie nie zepsuje po 2 tygodniach i zadba o prawidłowe utrzymanie akwa) filtr kubeł to kwota około 500zł
i jeszcze jedno co powtórzę nigdzie nie pisałem że się nie da zrobić akwa za 700zł czy nawet taniej
to forum odwiedzają nie tylko ludzie którzy chcą mieć wszystko najtańszym kosztem, są też tacy co chcą mieć dobry (mtbf >20000 godzin) sprzęt i ładne akwa, a nie najtańsze rzeczy i ja do takich należę ale to nie oznacza jak sugerują niektórzy że od razu jestem milionerem i muszę mieć najdroższe totalna bzdura ludzie nie doczytują tego co się pisze i wyciągają pochopne wnioski

, wielu jest takich co chyba piszą żeby mieć więcej wiadomości
to co proponują niektórzy użytkownicy na start to jest wydatek który na pewno wzrośnie w niedługim czasie chyba że nowy akwarysta ma bardzo silną wolę lub słaby zapał i będzie czekał na darowizny od innych ale zapewniam Was że jeszcze nie zdarzyło mi się dostać za darmo ryby która by mi się spodobała
Fakt że jeśli ktoś ma potrzeby roślin walcie śmiało do EMI lub TURYSTY oni chętnie pomogą szczególnie nowym użytkownikom

to się chwali ja nie miałem takiej możliwości

na koniec jednak pokusiłem sie o wybranie fotki które przygotowuje na aukcje oto ona
http://www.fotosik.pl/uniAdd.php?tmp_sid=66c1edc25e67d0712649595d2c8e412bpozdrawiam
ps. ale się opisałem chyba nie zamkną mi konta za tyle tekstu co?