TURYSTA: z treści ostatniego postu widać poziom Twojej kultury osobistej
chętnie odpowiedziałbym na Twoje zarzuty ale odechciało mi się z Tobą prowadzić dyskusję, bo nie myślę żniżać się do poziomu "mówienia sobie po imieniu"
myślałem na podstawie dotychczasowych Twoich wypowiedzi że jesteś facet na poziomie ale się pomyliłem.... przepraszam
ps. najlepszy low-tech jaki mi przychodzi do głowy, który mógłby co niektórych zadowolić jest:
- poczekać aż się sąsiadowi zepsuje filtr, czaić kiedy go wyrzuci na śmietnik, szybko (bo mogą wyprzedzić) zabrać go i naprawić i w ten sposób mamy SUPER LOW-TECH hehehe, można jeszcze zapytać w Caritas może mają z darów sprawny wyjdzie jeszcze taniej

Turysta pozostawię Twoje posty bez komentarzy lub zignoruję
seba75:
seba ja też polecam i wole dobry sprzęt bo w krótkim czasie można się przekonać że kupując najtaniej można mieć wiele problemów np z połamanym plastikiem podczas czyszczenia, lub uszkodzeniem elektrycznym itp, Eheim to dobra jakość ale nie każdego stać tak twierdzą inni
muszle u mnie są i będą stosowałem i stosuję szyszkę olchy do filtra 4-5 sztuk co mi obniżało ph wody, alby to zrównoważyć wrzuciłem muszle naturalne nawet ta duża poza tym rozmnażam ampularie mam ich około 10 sztuk młodych (bardzo ładne i zdrowe) takich około 1-1,5cm średnicy resztę rozdałem bo było ich ponad 70 z jednego kokonu
sprzyja to dobrej budowie skorupki ślimaków które bardzo lubią "pożerać" glony właśnie z muszli
polecam ampularie jako doskonałych czyścicieli ich odchody zjadają ryby, a rybie odchody wcinają ślimaki, ten system może znacznie obniżyć poziom azotanów i azotynów w akwa
fakt mam ciasno bo jak każdy popełniłem parę błędów i posłuchałem głosu fachowca sprzedawcy akwarystycznego, który powiedział a po co panu takie duże akwarium 112l (ja chciałem od razu kupić 250l) to wystarczy a nawet za dużo, po dłuższym zastanowieniu oraz opinii mojej kobiety doszedłem do wniosku że może to i za dużo
teraz po czasie stwierdzam że to był błąd i mogłem wziąć 250l teraz byłbym zadowolony
myślałem też o tym żeby zamiast 450l wziąć 260l ale drugi raz nie popełnię tego błędu
a co do szajsu to proszę zainteresowanych o dokładne przeczytanie wątku i zwrócenie uwagi co nazwałem "szajcem" a co nie resztę dorobił TURYSTA