|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1650 : Marzec 20, 2010, 20:49:31 » |
|
no więc naljepiej będzie jak na noc będzie napowietrzał brzęczyk a w ciągu dnia żeby był wyłączony gdyż o2 wytrąci z wody nasze co2..czy co2 wyłączasz w ten sposób że wyłączasz filtr czy po prostu zdejmujesz wężyk od co2?? Ja mam tak zrobione : co2 24h/dobę, brzęczyk włącza się o 22 45 wyłącza o 9 00,światło zapala się o 12 00 a wyłącza o 23 00.Sterowane jest to wyłącznikami automatycznymi,ot wszystko..co do podawania co2 to najlepiej kostka lipową(najlepiej i najtaniej chyba)
No więc, jak do tąd miałem i bimbrownie i brzęczyk razem 24/h, światło mam pod automatem, ale się <b>włącza</b> o 10 a mi by trzeba było, zeby wyłączało brzęczyk, więc muszę kupic drugi automat, w sumie tu u mnie (Anglia) to nie drogie, niecałe 5 funtów. A z kostką to mam właśnie problem, bo nie wiem jak tu lipę znaleść  mieszkam w dość dużym mieście, musiałbym któregoś dnia gdzieś do lasu pojechać, chybaże bym na ebayu znalazl, ale musze się dowiedzieć jak jest lipa po angielsku  dzięki za odp i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shakuro
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1651 : Marzec 22, 2010, 00:24:03 » |
|
Witam.Mam maly problem a mianowicie dzis w mojej bimbrowni zakladalem zaworek przeciwzrotny jako przy pierwotnej probie mi sie nie udalo(inna srednica wezyka) bimbrownia stala "odslonieta przez pare godzin,po zainstalowaniu jej ponownie i montazu zaworka dzialala jeszcze godzine pozniej przestala pracowac..dodam od razu ze wykluczam nieszczelnosc.Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OSC
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1652 : Marzec 22, 2010, 13:26:06 » |
|
Jeżeli w wężyku od dyfuzora do lustra wody jest woda co to może oznaczać? Nieszczelność ale skąd ?
u mnie tak było i miałem nieszczelność na korku z zacierem. Powiem Ci jak mi mówili...potrząchnij i nasłuch*,jak usłyszysz syczenie tak jak cola to znaczy ze jest nieszczelnosć. Ja uszczelniłem superglu i silikonem nie rozbierając bimbrowni. Nakropiłem superglu i widziałem gdzie bąbelki idą . Tam uszczelniłem i jest supper Zrobiłem tak jak piszesz i sytuacja sie powtarza wody już tyle do weżyka sie nie nabiera ale nadal jest to samo zadnego efektu z tej bimbrowni, nie wiem juz co zrobic załamany jestem ! wykluczam również nieszczelność juz bardziej szczelniej nie da się zrobic i ja nie umiem juz !
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 13:38:48 wysłane przez OSC »
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go
|
 |
« Odpowiedz #1653 : Marzec 22, 2010, 15:43:59 » |
|
jeżeli masz wszystko szczelne ,a nadal masz tam wodę to nie wiem co jest. WODY możesz się pozbyć odkręcając korek i po prostu dmuchnij w wężyk,przepchasz tak wodę do akwarium i potem szybko zakręć z powrotem... 
|
|
|
|
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.  kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
OSC
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1654 : Marzec 22, 2010, 17:41:02 » |
|
bez skutku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go
|
 |
« Odpowiedz #1655 : Marzec 22, 2010, 17:55:27 » |
|
bez skutku.
żeby wydmuchać tą wodę musisz rurkę od dyfuzora odłączyć i wtedy inaczej ciężko będzie...
|
|
|
|
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.  kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
kazikzkzk
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1656 : Marzec 22, 2010, 18:37:28 » |
|
Witam.Mam maly problem a mianowicie dzis w mojej bimbrowni zakladalem zaworek przeciwzrotny jako przy pierwotnej probie mi sie nie udalo(inna srednica wezyka) bimbrownia stala "odslonieta przez pare godzin,po zainstalowaniu jej ponownie i montazu zaworka dzialala jeszcze godzine pozniej przestala pracowac..dodam od razu ze wykluczam nieszczelnosc.Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie...  proponuję wymianę zacieru...ja tak miałem ze dwa razy jak np.odkręciłem nakrętkę w celu uszczelnienia jej, a potem normalnie zkręciłem to bąbelkowało tylko po mocnym wstrząśnięciu i to przez krótki moment..być może dzieje się tak bo nie ma w butli jakiegoś stężenia tego co2,bądź dostaje się do niej powietrze.. Kolego OSC.. może masz złe proporcje zacieru??albo zalałeś go zbyt zimną/gorącą wodą i po prostu nie wytwarza co2 ?? no bo jeśli wykluczasz nieszczelność to gdyby nastąpiło wytworzenie co2,aautomatycznie wzrosło by ciśnienie i co2 samo wypchnęło by tą wode..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shakuro
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1657 : Marzec 22, 2010, 23:35:26 » |
|
Dzieki kazikzkzk....jutro zrana wymienie zacier i zobacze co sie bedzie dzialo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M G
NIE NABIJAĆ POSTÓW
Zainteresowany

gg: 12084964
|
 |
« Odpowiedz #1658 : Marzec 23, 2010, 00:58:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam [/color
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1659 : Marzec 23, 2010, 21:09:26 » |
|
Witam!!! Dziś w pracy wyjątkowo się nudziłem i se tak wymyśliłem... jakby tak zrobił troszke zmodyfikowaną bimbrownię?! Miałaby się składać z trzech a nie z dwóch butelek, rysunek poniżej, a opis pod nim: 
Otórz, wiadomo co z zacierem, standardowy 1410 w butelce A, następnie idzie to sobie do butelki B do której wchodzi równierz wężyk z kranu (lub jakiejkolwiek pąpki wodnej) i w tej właśnie butelce czyści się już CO2, następnie mamy 3 butelkę, która pomoże nam w kolejnym czyszczeniu CO2 ale bardziej w regulacji, ponieważ po drodze mamy ogranicznik, który... i tu właśnie moja koncepcja, pomoże zwiększyć ciśnienie w butelce B co powinno pomóc w pozpuszczaniu CO2. I teraz tak, ponieważ rysunek jest nie skończony bo właśnie teraz będe liczył na opinie... czy byłoby lepiej nasyconą wodę w butelce B przelać do butelki C (brak wężyka na rys.) czy dozować wodę z kranu do butelki C i z niej nasyconą wodę do akwarium? Chodzi mi o to by uzyskać wysokie ciśnienie w butelkach co pomoże w szybkim rozpuszczaniu CO2 i za razem będzie wymieniana woda w akwarium, oczywiście nadmiar wody w akwarium do zlewu czy tam gdziekolwiek. Oczywiście dozowanie wody byłoby bardzo niskie, chodzi o to by nasycona woda poszła do akwarium i za nią przyszła świerza. Nie mogę tylko sam sobie odpowiedzieć, czy butelka B czy butelka C, która by pełniła rolę nadciśnienia (nasycenie wody) i która by odprowadzała czyste CO2 też do akwarium, oczywiście gdyby nasza bimbrownia byłaby bardzo wydajna. Co o tym myślicie ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 21:17:51 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1660 : Marzec 23, 2010, 21:14:05 » |
|
Od tygodnia czytam ten wątek i nieznalazłe odp. na nurtujące mnie pytanie.
Otuż mam bimbrownie składającoą się z jednej butelki z zacierem. Czy do akwarium oprucz co2 dostają się jakieś inne gazy produkowane przez drożdże kture mogą żle wpływać na rybki? Czy potrzebny jest filtr co2 w postaci 2 buteki z wodą ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1661 : Marzec 23, 2010, 21:28:56 » |
|
Od tygodnia czytam ten wątek i nieznalazłe odp. na nurtujące mnie pytanie.
Otuż mam bimbrownie składającoą się z jednej butelki z zacierem. Czy do akwarium oprucz co2 dostają się jakieś inne gazy produkowane przez drożdże kture mogą żle wpływać na rybki? Czy potrzebny jest filtr co2 w postaci 2 buteki z wodą ?
Hmm.... Ja tam drugą butelkę traktuje jako licznik bombelków  poza tym ma wiele innych plusów... m.in. gdy Ci zacier wykipi to Ci się zatrzyma w drugiej butelce, przynajmniej bedziesz miał czas na reakcji, a co do filtra nie jestem wybitny z chemi ale chyba jest to tak... drożdże mają pożywkę z cukru, podczas jego konsumpcji uwalniają węgiel (C) i cząsteczkę tlenu (O 2) = CO 2. Reszta produktów to związki stałe, które są spożyte przez drożdże, a te z koleji produkują inną dobrze znaną substancję, a ta substancja z koleji w postaci płynnej pozostaje/rozpuszcza się w wodzie, co w efekcie tworzy nam zawiesinę zwaną zacierem. Więc czemu ta druga butelka jest nazywana filtrem to nie mam jeszcze żadnego pojęcia. To tak w mega skrócie, jak się mylę to proszę o poprawkę 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 21:31:48 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #1662 : Marzec 23, 2010, 22:32:43 » |
|
nazywa sie filtrem bo jednak w pewien sposob filtruje CO2 zanim trafi do akwarium, a jak trafi do akwarium bezposrednio z butli z zacierem to akwarium spelnia role filtra ;p i tutaj chyba tkwi odpowiedz ze w wodzie byc moze sie rozpuszcza ten gaz ktory jest ewentualnie produkowany dodatkowo oprocz samego CO2 z zacieru i tym samym w butli z woda ktora filtruje CO2 to wydostaje sie w postaci babelkow samo CO2 i nastepnie trafia samo CO2 do akwarium. Wydaje sie logiczne ale nie jestem pewny czy w ogole wydziela sie cos innego w butli z zacierem w postaci gazu oprocz CO2 ;p
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
Bartek1599
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1663 : Marzec 24, 2010, 23:32:17 » |
|
eryk@ to chyba nie za dobrze szukałeś bo na stronie bodajże 102 dałem link do strony na której jest opisane dużo o co2 jego roli itd. i o bimbrowni też jest, masz link : http://ilkus.net/~triamond/co2.html i jest tam zdanie : - jeśli nie zastosujemy licznika bąbelków, produkty uboczne fermentacji dostaną się do akwarium oczywiście nie piszę tego złośliwie (że słabo czytałeś) bo rozumiem cię, jak ja miałbym coś znaleźć w tych 110 stronach wątku to bym się załamał i wolał czytać komentarze pisane na bieżąco jak przypuszczam ty robisz ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 23:34:02 wysłane przez Bartek1599 »
|
|
|
|
|
karkosik87
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1664 : Kwiecień 03, 2010, 18:17:35 » |
|
ja dalem butle 5L i 1,5L do 5L dalem litr wody z 2 szklankami cukru i 0,5L wody z pol kostki drozdzy. do 1,5L butli wlalem ok 1L wody niegazowanej (balem sie dac krakowke zeby tych szkodliwych zw.chemicznych nie byli). po zakrecalem i od 15 stoi pod akwa. i nic sie nie dzieje a juz 19. 4godz minely i nic. tylko zauwazylem ze butla 5L sie wklesla, jakby ten roztwor zassal butle do srodka.
POMOCY!!!
moje gg : 11864072
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|