Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 109 110 [111] 112 113 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 685220 razy)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1650 : Marzec 20, 2010, 20:49:31 »

no więc naljepiej będzie jak na noc będzie napowietrzał brzęczyk a w ciągu dnia żeby był wyłączony gdyż o2 wytrąci z wody nasze co2..czy co2 wyłączasz w ten sposób że wyłączasz filtr czy po prostu zdejmujesz wężyk od co2?? Ja mam tak zrobione : co2 24h/dobę, brzęczyk włącza się o 22 45 wyłącza o 9 00,światło zapala się o 12 00 a wyłącza o 23 00.Sterowane jest to wyłącznikami automatycznymi,ot wszystko..co do podawania co2 to najlepiej kostka lipową(najlepiej i najtaniej chyba)

No więc, jak do tąd miałem i bimbrownie i brzęczyk razem 24/h, światło mam pod automatem, ale się <b>włącza</b> o 10 a mi by trzeba było, zeby wyłączało brzęczyk, więc muszę kupic drugi automat, w sumie tu u mnie (Anglia) to nie drogie, niecałe 5 funtów. A z kostką to mam właśnie problem, bo nie wiem jak tu lipę znaleść Cheesy mieszkam w dość dużym mieście, musiałbym któregoś dnia gdzieś do lasu pojechać, chybaże bym na ebayu znalazl, ale musze się dowiedzieć jak jest lipa po angielsku Cheesy

dzięki za odp i pozdrawiam

shakuro
Nowy
*

« Odpowiedz #1651 : Marzec 22, 2010, 00:24:03 »

Witam.Mam maly problem a mianowicie dzis w mojej bimbrowni zakladalem zaworek przeciwzrotny jako przy pierwotnej probie mi sie nie udalo(inna srednica wezyka) bimbrownia stala "odslonieta przez pare godzin,po zainstalowaniu jej ponownie i montazu zaworka dzialala jeszcze godzine pozniej przestala pracowac..dodam od razu ze wykluczam nieszczelnosc.Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie... papa
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #1652 : Marzec 22, 2010, 13:26:06 »

Jeżeli w wężyku od dyfuzora do lustra wody jest woda co to może oznaczać? Nieszczelność ale skąd ?

u mnie tak było i miałem nieszczelność na korku z zacierem.
Powiem Ci jak mi mówili...potrząchnij i nasłuch*,jak usłyszysz syczenie tak jak cola to znaczy ze jest nieszczelnosć.
Ja uszczelniłem superglu i silikonem nie rozbierając bimbrowni. Nakropiłem superglu i widziałem gdzie bąbelki idą . Tam uszczelniłem i jest supper Cheesy

Zrobiłem tak jak piszesz i sytuacja sie powtarza wody już tyle do weżyka sie nie nabiera ale nadal jest to samo zadnego efektu z tej bimbrowni, nie wiem juz co zrobic załamany jestem !
wykluczam również nieszczelność juz bardziej szczelniej nie da się zrobic i ja nie umiem juz !
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 13:38:48 wysłane przez OSC » Zapisane

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #1653 : Marzec 22, 2010, 15:43:59 »

jeżeli masz wszystko szczelne ,a nadal masz tam wodę to nie wiem co jest.

WODY możesz się pozbyć odkręcając korek i po prostu dmuchnij w wężyk,przepchasz tak wodę do akwarium i potem szybko zakręć z powrotem...  Wink

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #1654 : Marzec 22, 2010, 17:41:02 »

bez skutku.

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #1655 : Marzec 22, 2010, 17:55:27 »

bez skutku.

żeby wydmuchać tą wodę musisz rurkę od dyfuzora odłączyć i wtedy inaczej ciężko będzie...

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
kazikzkzk
Nowy
*

« Odpowiedz #1656 : Marzec 22, 2010, 18:37:28 »

Witam.Mam maly problem a mianowicie dzis w mojej bimbrowni zakladalem zaworek przeciwzrotny jako przy pierwotnej probie mi sie nie udalo(inna srednica wezyka) bimbrownia stala "odslonieta przez pare godzin,po zainstalowaniu jej ponownie i montazu zaworka dzialala jeszcze godzine pozniej przestala pracowac..dodam od razu ze wykluczam nieszczelnosc.Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie... papa
proponuję wymianę zacieru...ja tak miałem ze dwa razy jak np.odkręciłem nakrętkę w celu uszczelnienia jej, a potem normalnie zkręciłem to bąbelkowało tylko po mocnym wstrząśnięciu i to przez krótki moment..być może dzieje się tak bo nie ma w butli jakiegoś stężenia tego co2,bądź dostaje się  do niej powietrze..

Kolego OSC.. może masz złe proporcje zacieru??albo zalałeś go zbyt zimną/gorącą wodą i po prostu nie wytwarza co2 ?? no bo jeśli wykluczasz nieszczelność to gdyby nastąpiło wytworzenie co2,aautomatycznie wzrosło by ciśnienie i co2 samo wypchnęło by tą wode..
shakuro
Nowy
*

« Odpowiedz #1657 : Marzec 22, 2010, 23:35:26 »

Dzieki kazikzkzk....jutro zrana wymienie zacier i zobacze co sie bedzie dzialo Marzyciel
M G
NIE NABIJAĆ POSTÓW
Zainteresowany
**

gg: 12084964

« Odpowiedz #1658 : Marzec 23, 2010, 00:58:29 »

Ludzie może opanujcie się na tym temacie bo widzę tu powtarzające się problemy i pytania...

NAJPIERW CZYTAJCIE PÓŹNIEJ PISZCIE PROSZĘ Kiss

TU JEST AŻ 111STRON  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

Cool I'm your Master Cool

http://www.akwa-pasja.pl

papa Pozdrawiam [/color
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1659 : Marzec 23, 2010, 21:09:26 »

Witam!!!

Dziś w pracy wyjątkowo się nudziłem i se tak wymyśliłem... jakby tak zrobił troszke zmodyfikowaną bimbrownię?!

Miałaby się składać z trzech a nie z dwóch butelek, rysunek poniżej, a opis pod nim:

Otórz, wiadomo co z zacierem, standardowy 1410 w butelce A, następnie idzie to sobie do butelki B do której wchodzi równierz wężyk z kranu (lub jakiejkolwiek pąpki wodnej) i w tej właśnie butelce czyści się już CO2, następnie mamy 3 butelkę, która pomoże nam w kolejnym czyszczeniu CO2 ale bardziej w regulacji, ponieważ po drodze mamy ogranicznik, który... i tu właśnie moja koncepcja, pomoże zwiększyć ciśnienie w butelce B co powinno pomóc w pozpuszczaniu CO2.

I teraz tak, ponieważ rysunek jest nie skończony bo właśnie teraz będe liczył na opinie... czy byłoby lepiej nasyconą wodę w butelce B przelać do butelki C (brak wężyka na rys.)
czy dozować wodę z kranu do butelki C i z niej nasyconą wodę do akwarium?

Chodzi mi o to by uzyskać wysokie ciśnienie w butelkach co pomoże w szybkim rozpuszczaniu CO2 i za razem będzie wymieniana woda w akwarium, oczywiście nadmiar wody w akwarium do zlewu czy tam gdziekolwiek. Oczywiście dozowanie wody byłoby bardzo niskie, chodzi o to by nasycona woda poszła do akwarium i za nią przyszła świerza. Nie mogę tylko sam sobie odpowiedzieć, czy butelka B czy butelka C, która by pełniła rolę nadciśnienia (nasycenie wody) i która by odprowadzała czyste CO2 też do akwarium, oczywiście gdyby nasza bimbrownia byłaby bardzo wydajna.

Co o tym myślicie ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 21:17:51 wysłane przez fr0t » Zapisane

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1660 : Marzec 23, 2010, 21:14:05 »

Od tygodnia czytam ten wątek i nieznalazłe odp. na nurtujące mnie pytanie.

Otuż mam bimbrownie składającoą się z jednej butelki z zacierem. Czy do akwarium oprucz co2 dostają się jakieś inne gazy produkowane przez drożdże  kture mogą żle wpływać na rybki? Czy potrzebny jest filtr co2 w postaci 2 buteki z wodą ?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1661 : Marzec 23, 2010, 21:28:56 »

Od tygodnia czytam ten wątek i nieznalazłe odp. na nurtujące mnie pytanie.

Otuż mam bimbrownie składającoą się z jednej butelki z zacierem. Czy do akwarium oprucz co2 dostają się jakieś inne gazy produkowane przez drożdże  kture mogą żle wpływać na rybki? Czy potrzebny jest filtr co2 w postaci 2 buteki z wodą ?

Hmm.... Ja tam drugą butelkę traktuje jako licznik bombelków Smiley poza tym ma wiele innych plusów... m.in. gdy Ci zacier wykipi to Ci się zatrzyma w drugiej butelce, przynajmniej bedziesz miał czas na reakcji, a co do filtra nie jestem wybitny z chemi ale chyba jest to tak... drożdże mają pożywkę z cukru, podczas jego konsumpcji uwalniają węgiel (C) i cząsteczkę tlenu (O2) = CO2. Reszta produktów to związki stałe, które są spożyte przez drożdże, a te z koleji produkują inną dobrze znaną substancję, a ta substancja z koleji w postaci płynnej pozostaje/rozpuszcza się w wodzie, co w efekcie tworzy nam zawiesinę zwaną zacierem. Więc czemu ta druga butelka jest nazywana filtrem to nie mam jeszcze żadnego pojęcia. To tak w mega skrócie, jak się mylę to proszę o poprawkę Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 21:31:48 wysłane przez fr0t » Zapisane

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1662 : Marzec 23, 2010, 22:32:43 »

nazywa sie filtrem bo jednak w pewien sposob filtruje CO2 zanim trafi do akwarium, a jak trafi do akwarium bezposrednio z butli z zacierem to akwarium spelnia role filtra ;p i tutaj chyba tkwi odpowiedz ze w wodzie byc moze sie rozpuszcza ten gaz ktory jest ewentualnie produkowany dodatkowo oprocz samego CO2 z zacieru i tym samym w butli z woda ktora filtruje CO2 to wydostaje sie w postaci babelkow samo CO2 i nastepnie trafia samo CO2 do akwarium. Wydaje sie logiczne ale nie jestem pewny czy w ogole wydziela sie cos innego w butli z zacierem w postaci gazu oprocz CO2 ;p

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1663 : Marzec 24, 2010, 23:32:17 »

eryk@ to chyba nie za dobrze szukałeś bo na stronie bodajże 102 dałem link do strony na której jest opisane dużo o co2 jego roli itd. i o bimbrowni też jest, masz link : http://ilkus.net/~triamond/co2.html i jest tam zdanie :
- jeśli nie zastosujemy licznika bąbelków, produkty uboczne fermentacji dostaną się do akwarium
oczywiście nie piszę tego złośliwie (że słabo czytałeś) bo rozumiem cię, jak ja miałbym coś znaleźć w tych 110 stronach wątku to bym się załamał i wolał czytać komentarze pisane na bieżąco jak przypuszczam ty robisz ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 23:34:02 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1664 : Kwiecień 03, 2010, 18:17:35 »

ja dalem butle 5L i 1,5L
do 5L dalem litr wody z 2 szklankami cukru i 0,5L wody z pol kostki drozdzy.
do 1,5L butli wlalem ok 1L wody niegazowanej (balem sie dac krakowke zeby tych szkodliwych zw.chemicznych nie byli).
po zakrecalem i od 15 stoi pod akwa. i nic sie nie dzieje a juz 19.
4godz minely i nic.
tylko zauwazylem ze butla 5L sie wklesla, jakby ten roztwor zassal butle do srodka.

POMOCY!!!

moje gg : 11864072
Strony: 1 ... 109 110 [111] 112 113 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: