Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 108 109 [110] 111 112 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678352 razy)
marbolaski
Nowy
*

« Odpowiedz #1635 : Marzec 18, 2010, 21:50:43 »

witam jestem nowy i mam problem a mianowicie
1. mam akwarium 70 litrów i mam w nim filtr aguael fan-1 plus i mam pytanie czy ten filter moze chodzić razem z bimbroenią czy osobno i czy bimbrownia ma chodzić 24h czy mam ja odłączać na noc. bimbrownie zrobiłem 2 butelki po pepsi 2 litry. zacier to 2 szklanki cukru poł kostki drozdzy i 1 litr wody i 1 łyżka oczyszczonej sody i wszystko wymieszane i wlane do bytelki a w drugiej 1 litr wody jako filtr pozdrawiam
Marto10
Nowy
*

« Odpowiedz #1636 : Marzec 19, 2010, 08:41:02 »

Ja mam dyfuzor obok filtra,bąbelki są przez prąd roznoszone po całym akwenie...
i to również jest dobre rozwiązanie,chodzi o to przecież żeby jak najwięcej(ale bez przesady Wink ) rozpuścić tego co2 w wodzie..tez tak miałem ale dyfuzor i kawał węża po środku akwarium trochę je szpecił więc powędrowało to wszystko na boczną ściane zbiornika:)
a jaki dyfuzor byście polecili? lub coś innego aby dobrze rozprowadzało bąbelki
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #1637 : Marzec 19, 2010, 08:52:45 »

ja mam z kostki lipowej w plastiku jak w połowie strzykawki tak to wygląda...

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
Marto10
Nowy
*

« Odpowiedz #1638 : Marzec 19, 2010, 10:23:18 »

ja mam z kostki lipowej w plastiku jak w połowie strzykawki tak to wygląda...
zastanawiam sie nad zakupem kamienia napowietrzającego lub kostki lipowej co polecicie aby kupic?
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1639 : Marzec 19, 2010, 10:33:18 »

kamienia nie miałem,ale z tego co czytałem to sprawdza się najlepiej LIPA...

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1640 : Marzec 19, 2010, 10:38:14 »

lipa jest najlepsza bo ma bardzo male pory i rozbija w wodzie na mikroskopijne pecherzyki CO2
a kostka napowietrzajaca za duze pory ma i traci sie znaczna czesc CO2 wydzielanego

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Marto10
Nowy
*

« Odpowiedz #1641 : Marzec 19, 2010, 11:39:34 »

lipa jest najlepsza bo ma bardzo male pory i rozbija w wodzie na mikroskopijne pecherzyki CO2
a kostka napowietrzajaca za duze pory ma i traci sie znaczna czesc CO2 wydzielanego
dzięki za poradę, w takim razie sklep i zakup kostki lipowej Smiley
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #1642 : Marzec 19, 2010, 15:52:05 »

Jeżeli w wężyku od dyfuzora do lustra wody jest woda co to może oznaczać? Nieszczelność ale skąd ?

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1643 : Marzec 19, 2010, 16:08:50 »

Jeżeli w wężyku od dyfuzora do lustra wody jest woda co to może oznaczać? Nieszczelność ale skąd ?

u mnie tak było i miałem nieszczelność na korku z zacierem.
Powiem Ci jak mi mówili...potrząchnij i nasłuch*,jak usłyszysz syczenie tak jak cola to znaczy ze jest nieszczelnosć.
Ja uszczelniłem superglu i silikonem nie rozbierając bimbrowni. Nakropiłem superglu i widziałem gdzie bąbelki idą . Tam uszczelniłem i jest supper Cheesy

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #1644 : Marzec 19, 2010, 16:18:17 »

tez uszczelnialem klejem super glu, czyli teraz jedyny sensowny ruch to wysyszyc te drobinki wody w weżyku zarobic na nowo zacieru przejechac jeszcze raz klejem tak gdzie wychodza wezyki i patrzec co sie dzieje

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1645 : Marzec 19, 2010, 16:24:10 »

tez uszczelnialem klejem super glu, czyli teraz jedyny sensowny ruch to wysyszyc te drobinki wody w weżyku zarobic na nowo zacieru przejechac jeszcze raz klejem tak gdzie wychodza wezyki i patrzec co sie dzieje

niby tak,może za małe proporcje zacieru dałeś.  Jak ja uszczelniłem to co2 samo mi wypchało wodę z wężyka  do baniaka....

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #1646 : Marzec 19, 2010, 16:27:48 »

nie wiem byc moze ale jak wczoraj dalem taka sama porcje i jeszcze gorzej bylo uszczelnione jak dzis i babelki elegancko szły a dzis nic!

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1647 : Marzec 19, 2010, 16:35:18 »

nie wiem byc moze ale jak wczoraj dalem taka sama porcje i jeszcze gorzej bylo uszczelnione jak dzis i babelki elegancko szły a dzis nic!

uszczelnij...na bank masz gdzieś ujście...jak uszczelnisz Będzie Hulać Cheesy

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1648 : Marzec 20, 2010, 11:14:36 »

Witam!

Zrobiłem sobie 2 dni temu, ale... troszke inaczej Smiley

W słoiku 1L zacier: 0.5L ciepłej wody, 14g drożdży suchych (2x saszetki po 7g)  i pół szklanki cukru. W pokrywce wiadomo dziurka i do butelki po 0.5L 7UP i z butelki do akwarium, podłączyłem do "szyjki" filtra, który dość mocno dmucha tymi bąbelkami. Przy okazji dodam, że nie obawiam się o podciśnienie w butelce, bo jak odłączę bimbrownie, to mi filtr próbuje wypchać wodę na zewnątrz (efekt odwrotny do zassysania powietrza i w sumie nie wiem czemu, ale jestem zadowolony z tego :] ). Wszystko działa idealnie juz 2 dni. Efektem i dowodem jest przysppieszony rozrost roślinek, nie jest to co prawda jakis mega przyrost, ale np. po jednej liściastej roślince (nie znam nazwy) zauważyłem, że wypuszcza nowy liść i do tej pory do "uwolnienia" nowego liścia z "pokrowca" na łodydze starego liścia musiałem czekać jakoś do 3 dni, teraz po niecałych dwóch dniach mam w pełny rozwinięty liść.

Prawdopodobnie dziś spróbuje z 1.5L butelką (zrobiłem w słoiku, bo nie miałem butelki aż do dziś Cheesy:D:D). O efektach dam znać.

A i tak przy okazji zapytam, bo widziałem różne opinie, jak jest lepiej na dzień: ograniczyć brzęczyk z powietrzem do minimum, czy lepiej go całkiem wyłączać?
Do tej pory chodziło mi dwa dni i CO2 i powietrze w jednym czasie, bo miałem obawy o brak tlenu i bałem się manipulować experymentalnym projektem wiec zostawiłem tak jak mi zaczęło to działać.

Teraz mam większą pewność siebie i mogę zacząć bawić się w przełączanie itp. na noc i na dzień.

Aha i też przy okazji... mam do pracy na 7 rano codziennie i teraz tak, światło mi się włącza automatem o 10 rano a bimbrownie musiałbym ręcznie, ale o 6 rano i teraz pojawia się pytanie, jak to się będzie miało z dawkowaniem CO2 po ciemku na dłuższą metę?

Sorki za długi post, ale chciałem wszystko napisać za razem, czekam na wskazówki i dziękuje

kazikzkzk
Nowy
*

« Odpowiedz #1649 : Marzec 20, 2010, 16:33:28 »

no więc naljepiej będzie jak na noc będzie napowietrzał brzęczyk a w ciągu dnia żeby był wyłączony gdyż o2 wytrąci z wody nasze co2..czy co2 wyłączasz w ten sposób że wyłączasz filtr czy po prostu zdejmujesz wężyk od co2?? Ja mam tak zrobione : co2 24h/dobę, brzęczyk włącza się o 22 45 wyłącza o 9 00,światło zapala się o 12 00 a wyłącza o 23 00.Sterowane jest to wyłącznikami automatycznymi,ot wszystko..co do podawania co2 to najlepiej kostka lipową(najlepiej i najtaniej chyba)
Strony: 1 ... 108 109 [110] 111 112 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: