luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1185 : Marzec 21, 2009, 12:22:58 » |
|
A masz drugą butelkę na samą wodę . Jeślio nie to to norma;ne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1186 : Marzec 21, 2009, 12:23:49 » |
|
mam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1187 : Marzec 21, 2009, 12:54:46 » |
|
No to może masz przy butelce z zacierem nieszczelność i smrodek ucieka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1188 : Marzec 21, 2009, 12:56:45 » |
|
smrodek mi ucieka przez tą rurkę co idzie do akwa!! a czy to jest szkodliwe dla moich roślin i przyszłych rybek??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1189 : Marzec 21, 2009, 14:00:05 » |
|
Hm nie potrafię tego wytłumaczyć ale moja bimbrownia sama się naprawiła, mam około 1-2 bąble na 2 sekundy tyle że wężyk mam dośc gruby bo 6mm sr wewnętrznej więc i bąble są spore. Naprawiło mi się to po tym jak przycisnąłem pierwszą butle, wytworzyło się jakieś większe ciśnienie, być może wszystko przedmuchało w środku i jest git, teraz mam wiele malutkich bąbelków, dziesiątki, nie jestem w stanie ich policzyć, wygląda to bardzo ładnie jak te bąbelki tak powolutku unoszą się ku górze. Em jeszcze jedno pytanko mam... Dorwałem baniak 5litrów, według jakich proporcji przygotować zacier żeby mi go drożdże długo trawiły? na logikę wydaje mi się że ze 2L wody, 2Kg cukru i z 15-20gram drożdży Chodzi tylko o to żeby te drożdże jak najdłużej działały.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2009, 14:04:30 wysłane przez Pietro54 »
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1190 : Marzec 21, 2009, 16:44:23 » |
|
witam Moja bimbrownia wydziela taki nie przyjemy zapach zgniłe jaja  i takimi drożdżami czy to normalne??? Coś chyba kręcisz albo jak większość facetów masz problem z zapachami. Zgniłe jaja to się jakoś nie mogło przydarzyć z tego powodu że taki zapach jest specyficzny dla siarkowodoru i rozkładu białek. Zasady funkcjonowania bimbrowni to rozwój drożdży pprzy jednoczesnym przerobie cukru. Jeśli wszystko zrobiłeś wg przepisu butelka z zacierem-->wężyk-->butelka do oczyszczania-->wężyk-->coś do rozprowadzania to nie powinno być żadnego zapachu. Jeśli przetestowania uszczelnienia nie pomoże to podmień butlę do oczyszczania. A jesli to nie zadziała to spróbój wszytstko wylać dokładnie wymyć i postawić nową bimbe). Jak to mówią za kazdym razem wychodzi lepiej:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arczi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1191 : Marzec 22, 2009, 12:05:42 » |
|
zrobiłem wszystko zgodnie z opisem,,,, i wszystko działa, bimbrownia hula już 4-ty dzień 2 bąbelki na sekunde. dzwon zrobiłem z buteleczki tropicala i zamocowałem nad wylotem filtra zewnętrznego, rozpuszcza CO2 w 100% dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam!!! 
|
|
|
|
|
|
240.l. 6x skalar,6x kirysek,15x neon czerwony,4x mieczyk, 3x bocja wspaniała, 2x glonojad
|
|
|
pkwiatkowski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1192 : Marzec 22, 2009, 13:02:21 » |
|
Wydaje się że nie ma to znaczenia jaka butelka będzie zastosowana. Ważne żeby nie reagowała z drożdżami w ogólnym tego słowa znaczeniu. Na upartego mogą być nawet słoiki po ogórkach:) A co do korków to każdy szuka jak najprostszej metody. Ale skoro lubisz się bawić w otwory w gumowych korkach to nie ma problemu. Po wykonaniu zdjęcia mile widziane:)
moja ulepszona wersja butelki, narazie wymienilem jedna ale przy nastepnej sesji co2 zmienie tez ta druga. Szczelność gwarantowana. u mnie smiga to z taka predkoscia:
foty nizej:    opinie mile widziane
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 14:09:58 wysłane przez pkwiatkowski »
|
|
|
|
|
tomasz_tbg
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1193 : Marzec 22, 2009, 19:06:32 » |
|
no kolego, ładnie to zrobiłeś z tym korkiem  , ja bym nie próbował z nim bo bałbym się ze się rozwali ale widzę że byłbym w błędzie. Ładnie chodzi jeżeli chodzi o prędkośc. Ale jest ok. ja dałem swoja z dwóch butelek po wodzie i też szczelonośc gwarantowana pod jednym warunkiem. Zakleiłem najpierw klejem, który się robi mieszając ze sobą dwa różne, ale CO2 nie wpadało do akwa to dodałem grubą warstwę kleju butów i jest git  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkwiatkowski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1194 : Marzec 23, 2009, 00:33:30 » |
|
no kolego, ładnie to zrobiłeś z tym korkiem  , ja bym nie próbował z nim bo bałbym się ze się rozwali ale widzę że byłbym w błędzie. Ładnie chodzi jeżeli chodzi o prędkośc. Ale jest ok. ja dałem swoja z dwóch butelek po wodzie i też szczelonośc gwarantowana pod jednym warunkiem. Zakleiłem najpierw klejem, który się robi mieszając ze sobą dwa różne, ale CO2 nie wpadało do akwa to dodałem grubą warstwę kleju butów i jest git  pozdrawiam z tym korkiem to bylo ciezko, ale znalazlem taki odpowiedni tzn nie drewniany tylko w jakims winie byl taki korek z innego tworzywa on idealnie sie nadaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #1195 : Marzec 29, 2009, 18:02:09 » |
|
a gdzie załozyc tej zawor zwrotny ? i moge połączyc 2 rurki tzn rurke z butelki połączyc z tą rurką od licznika i dalej do dyfuzora?
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #1196 : Kwiecień 10, 2009, 10:59:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #1197 : Kwiecień 10, 2009, 11:01:16 » |
|
Zajrzyj łaskawie do pierwszego posta w tym temacie - tam ładnie jest wszystko rozrysowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #1198 : Kwiecień 10, 2009, 11:07:38 » |
|
dalej nei rozumiem mam wszystko(przupuśćmy ) i dyfuzor poprostu ,,wrzucam" do awkarium i te CO2 soie leci czy to do korzeni roślinyb
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #1199 : Kwiecień 10, 2009, 11:10:05 » |
|
|
|
|