gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1170 : Marzec 10, 2009, 17:12:25 » |
|
Owszem mozna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Archer
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1171 : Marzec 10, 2009, 20:49:12 » |
|
Witam Czy warto postawić jeszcze jedną butle do filtrowania co2? czy tylko zepsuje efekt?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 21:12:07 wysłane przez Archer »
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1172 : Marzec 10, 2009, 22:12:35 » |
|
Wiesz co. Ja to się tak za bardzo nie znam bo jestem tu od niedawna ale jakbys podal jak duże masz te akwaria to moznaby było coś więcej doradzić. Jak masz założony temet o swoim akwa to podaj link. A jeśli masz taki temat to konstruuj wypowiedzi tak: Przywitanie moje akwa to link i dalej opisujesz problem. Będzie dużo łatwiej i dostaniesz więcej odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canabuz
Niedługo Mgr inż. ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1173 : Marzec 15, 2009, 11:58:31 » |
|
Witam Robiłem teraz pierwszy raz bimbrownię wg proporcji 1410. Zacier zaczynał pracować od razu, po 3 h tempo produkcji CO2 wynosiło aż 3 bąbelki na sekundę. Niestety już dwa razy zacier taki pracował mi tylko po 4 dni, potem kompletna "cisza", czyli brak bąbelków. Czy to kwestia tego, że temperatura jest za niska ( 22- 24 stopnie ) ? Robię to 2 litrowej butelce i filtruję przez półlitrową butelkę z wodą, czy tak mała ilość zacieru po prostu jest w stanie tylko tyle pracować i więcej ( w sensie dłuższej pracy ) z niej nie wyciągnę ? Żadnych skutków dodawania tego C02 nie odczuwam z wyjątkiem wielkiej ciemnej plamy na jasnym dywanie, bo był chwilkę szczelnie zamknięty i po otworzeniu wywalił jak wulkan  Robiłem to głównie dla glossostigmy, bo inne rośliny "nie marudzą" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 12:01:02 wysłane przez canabuz »
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1174 : Marzec 15, 2009, 13:12:54 » |
|
canabuz najprawdopodobniej - przy starcie bimbrowni jest bardzo duze cisnienie i nawet jak Twoja bimbrownia jest nieszczelna dziala, a pozniej w miare slabnie i duza czesc ulatnia sie przez nieszczelnosc nie dochodzac do dyfuzora. Sprawdz dokladnie przewody i ich podlaczenie na szczelnosc (najlepiej w wannie zanurzajac calosc i pompujac powietrze)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomasz_tbg
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1175 : Marzec 16, 2009, 20:58:07 » |
|
Pomóżcie ludzie!!
zrobiłem bimbrownie, no ok, cos tam działa, ale zanurzyłem rurkę do wody w akwa i woda w rurce zrównała się poziomem wodzie w akwa. nawet teraz jak do butelki z wodą, która oczyszcza dwutlenek węgla, dostają się bombelki, to poziom jest taki sam w rurce, zapytałem się ojca dlaczego, to powiedział ze może byc to nieszczelne. Możecie wy mi odpowiedziec na to pytanie dlaczego tak się dzieje? A drugie pytanie czy to nie udusi ryb, bo mnie też o to zjechał ostro ze rybom sie tlen dale a nie dwutlenek i że chyba chce ryby podusic. Zauważyłem jeszcze jedno, jak wyciągnąłem rurkę z akwarium, to przestały wylatywac bombelki, a jak ją wsadziłem z powrotem to zaczęły wylatywac, ale tylko to butelki z wodą. Już sam nie wiem o co chodzi, pomocy. a jak ktos ma odpisywac to proszę żeby odpisał na wszystkie pytania. pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomasz_tbg
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1176 : Marzec 17, 2009, 12:58:14 » |
|
juz iwem co było nie tak, nie uszczelniłem dobrze urządenia  teraz chodzi jak należy ;p i nie tempem 3 bombelek na sekunde tylko 1 co 1,3 albo 1,4 sekundy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mikka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1177 : Marzec 17, 2009, 15:21:46 » |
|
mam takie pytanie, moze głupie, ale skoro w dzwonie zbiera się CO2 to po co ta cała bimbrownia? nie lepiej wdmuchiwać tam CO2? przecież wydychamy CO2, więc mamy go w nadmiarze. Od czasu do czasu mozemy tak trochę tego CO2 wdmuchać. Co nie lepiej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1178 : Marzec 17, 2009, 18:25:20 » |
|
Tak było głupie:) Uzyj google - skład wydychanego powietrza i dostrzeż róznicę:) NIech moc będzie z Tobą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkwiatkowski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1179 : Marzec 19, 2009, 11:51:45 » |
|
tak się zastanawiałem czy muszą być plastikowe butelki, nie mogą być szklane np po winie  latwiej zapewnić tam szczelność wykonać można gumowe korki. Co o tym sądzicie? Próbował ktoś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1180 : Marzec 19, 2009, 14:32:03 » |
|
Wydaje się że nie ma to znaczenia jaka butelka będzie zastosowana. Ważne żeby nie reagowała z drożdżami w ogólnym tego słowa znaczeniu. Na upartego mogą być nawet słoiki po ogórkach:) A co do korków to każdy szuka jak najprostszej metody. Ale skoro lubisz się bawić w otwory w gumowych korkach to nie ma problemu. Po wykonaniu zdjęcia mile widziane:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkwiatkowski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1181 : Marzec 19, 2009, 14:46:44 » |
|
Wydaje się że nie ma to znaczenia jaka butelka będzie zastosowana. Ważne żeby nie reagowała z drożdżami w ogólnym tego słowa znaczeniu. Na upartego mogą być nawet słoiki po ogórkach:) A co do korków to każdy szuka jak najprostszej metody. Ale skoro lubisz się bawić w otwory w gumowych korkach to nie ma problemu. Po wykonaniu zdjęcia mile widziane:)
oczywiście że wrzuce foty, narazie będę kompletować akcesoria. bimbrownie narazie mam wykonaną z plastikowych 1,5 l butelek po wodzie mineralnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1182 : Marzec 20, 2009, 12:00:26 » |
|
Chłopaki mam taki problemik, zrobiłem bimborwnię "1410" i na końcu założyłem dyfuzor w postaci kostki lipowej, i mam wrażenie że coś jest nie tak... z kostki wydobywają się mniej więcej 1-2 bąbelki na sekundę ale one mają średnice z 0,5 mm bądź jeszcze mniej. Bimbrownia pracuje jak należy, sprawdziłem jej szczelność przed chwilą w wannie i jest ok.... zauważyłem natomiast że jak dyfuzor leżał na dnie i butle włożyłem pod wode(zadziałało na nie ciśnienie wody) to wtedy bąbelki zaczęły zapierniczać jak głupie, Teraz moje pytanie jest takie.. czy czekać jeszcze(czekałem już z 12H) aż zwiększy się ciśnienie w układzie i bombelki będą iść nieco szybciej czy tak powinno być że dwutlenek tak dobrze się rozpuszcza że go nie widać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1183 : Marzec 20, 2009, 18:31:59 » |
|
Powiem Ci jak jest u mnie. Już 2 razy robiłem 1410 i u mnie max bąbelkow to było 33 na minutę ale w butelce do oczyszczania. NIektórzy podają tu prędkość ok 2 - 3 bąbelkow na sekundę. U mnie to nie miało nigdy miejsca. Co do kostki lipowej to własnie jej zaletą jest to że dobrze rozpuszca CO2. Bardziej miarodajne by było jezli podałbys ile bąbelków leci w butli do oczyszczania czyli tej z dwoma wężykami. potrzebne jest tez odpowiednie ciśnienie aby przepchało ono CO2 przez drewno. Wystarczy nawet niewielka nieszczelność i CO2 ujdzie. Może gdzieś po drodze ucieka Ci gaz??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1184 : Marzec 21, 2009, 12:20:54 » |
|
witam Moja bimbrownia wydziela taki nie przyjemy zapach zgniłe jaja  i takimi drożdżami czy to normalne???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|