Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: napowietrzanie  (Przeczytany 19684 razy)
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Luty 25, 2004, 20:42:50 »

Dobra jednak zostaje przy bimbrowni tylko kupię jakiś dyfuzor bo narazie podaję przez kamień.

Carpe diem Smiley
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Luty 25, 2004, 22:24:30 »

Cytat: Sebastian
W moim przypadku wachania pH wynoszą 0.2 (6.8-7.0) czyli nie jest tak źle.

Jakie testy pozwalają Ci na tak dokładną skalę ?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 25, 2004, 23:25:27 »

Raz na jakiś czas mam dostęp do elektronicznego pH-metru, a do systematycznej kontroli używam JBL - Ph Test-Set 6,0-7,6 lub Zoolek - Test pH 4,5-9,0 i 6,0-8,0.Obydwa mają zawężoną skalę pomiaru i mierzą z dokładnością 0.2, a Zoolek ma również rozszerzoną skalę.Wyniki testów nie są w 100% pewne, ale mi chodziło o różnice pH w cyklu dobowym (rano,popołudniu).

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 09, 2004, 12:10:20 »

Moje parametry to:
pH - 8
TwO - 13
TwW - 8

Akwarium jest "świerze" 4 dzień. 240l (120 litrów wody). Posiadam filtr kubełkowy i mam w nim tylko gąbki filtracyjne.

Pyt.1 Co zaproponujecie dla obniżenia pH do pozimu 7.
Pyt.2 Czy TwO to inne oznaczenie na dH?
Pyt.3 Czy deszczownia o długości 100cm jest w stanie zastąpić inne źródła napowietrzania i być jego jedynym źródłem?
Pyt.4 Jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w filtrze kubełkowym o trzech poziomach?

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 09, 2004, 16:25:00 »

1.Przy w/w wartości TWW (kH) możesz podawać CO2, zbijesz pH a i rośliny na tym skorzystają.Można by też spróbować z torfem.
2.Tak TWO (gH).
3.To jeszcze zależy czy bedziesz miał w akwa drugi filtr (wewnętrzny jako mechaniczny), jeśli tak to podam na przykładzie Eheim`a 2028 od dołu ceramika, gruba gąbka, substrat pro x 2 i włóknia (zastępczo lawa wulk. lub kermazyt).

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 09, 2004, 16:51:01 »

Oto jak zaplanowałem powierzchnię w moim filtrze zaczynając od góry:
1. 2x gąbki
2. torf w granulkach
3. ceramika

Pyt.1 Czy takie rozwiązanie jest ok?
Pyt2. Może drugi filtr (mechaniczny) nie będzie konieczny. Myślę o takim rozwiązaniu, kiedy deszczownia będzie pracować tylko kilka godzin dziennie? Co o tym sądzisz?
Pyt.3 Co sądzicie o wykorzystaniu torfu jako stałego podłoża dla mruka petersa? Jakie kłopoty wiążą się z takim podłożem? Czy to wszystko nie zgnije i nie będzie źródłem bakteryjnego syfu? Jak wycyrkulować odpowiednią ilość torfu, żeby zachować utrzymać pH=7

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 09, 2004, 17:57:52 »

Zacznijmy od tego jaki masz filtr ? Jaki by nie był to przydałby sie jednak jakiś wkład biologiczny (substrat, lawa, kermazyt,), Ceramika i gąbki są dobre jako wkład mechaniczny.Poniżej masz przykład który ci poleciłem.

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 09, 2004, 18:26:56 »

Sebastianie mam filtr EHEIM ecco (trzypoziomowy, ale jest to jakiś starszy model - rura 12/16).
Jeśli można to bardzo proszę o opis wkładów jako takich i właściwie, w czym są one nam pomocne. Jakie są tendencje i proporcje zapychania filtra wkładami mineralno-organicznymi :?

PS. Torf umieściłem (w filtrze) dzisiaj w celu zmniejszenia pH z 8 do planowanego 7. W akwarium tym mam zamiar trzymać rybkę Gnathonemus petersi, gdyż ma ona stać się częścią mojej pracy magisterskiej.

Wielki dzięki za odpowiedź.

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 09, 2004, 20:22:43 »

Możesz zastosować takie wkłady jak podałem, ale jeśli zamierzasz trzymać tylko jedną rybę to nie ma potrzeby stosowania wkładów biologicznych (o ile nie bedziesz za bardzo szalał z pokarmem).Twoja opcja jest dobra, zrobiłbym jednak małą poprawkę.
Zaczynając od dołu
1 poziom cermika
2 poziom gąbka gruba
3 poziom torf i gąbka drobna (lub włóknia)
Ostatnim wkładem musi być włóknia (conajmniej 1cm), zatrzymuje najdrobniejsze zanieczyszczenia, po ceramice też musi być gabka inaczej torfie będzie dużo zanieczyszczeń.

Tu masz coś o filtracji i wkładach:
http://www.republika.pl/filtracja_/

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 10, 2004, 11:25:39 »

Dzięki Sebastianie za informacje, jednocześnie mam kolejne pytanie.

Pyt.1 Woda w moim 4 dniowym akwarium zrobiła się lekko mleczna. Czy jest to spowodowane młodością tegoż zbiornika (120l). Filtr ustawiłem dziś tak jak radziłeś. Torf zaczął już działać (1dzień) i pH spadło do 7,5. Czy może to właśnie działanie torfu spowodowało takie zabarwienie wody? Przy czym nie jest ona żółtawa, tylko właśnie lekko mleczna.
Mam jeszcze jedną hipotezę, że może mój stary filtr o którym już pisałem, niedomaga. Ustaliłem dzisiaj, że filtruje 120l wody tj. całość mojego zbiornika w 20min. Co daje 72 razy w ciągu doby. Czy taka filtracja jest ok.?

Moje drugie pytanie dotyczy grzałki. Mam grzałkę 100W firmy Tetra-tec i nie mogę podnieść temperatury wyżej niż do 24. Jestem prawie pewien, że to dlatego, iż moje akwarium jest otwarte (brak pokrywy), ale pytam dla porządku. W pokoju mam 22. Jaką muszę mieć grzałkę jeśli chce uzyskać od 23 –29 stopni?

Z góry dzięki za odpowiedź.

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 10, 2004, 14:25:57 »

1. Raczej tak, masz niedojrzałe akwa i filtr, nastąpił rozwój pierwotniaków, po paru dniach minie.Torf może zabarwić wode ale na żółto.Co do filtra to spokojnie wystarczy, z tego co podałeś wynika że w ciągu godz. przefiltruje wode trzykrotnie.U mnie jest tak samo, więc nie ma czym sie martwić.
2.Bez przykrycia akwa to uzyskasz temp. 29`C wkładając grzałkę do gotowania wody  :wink: .A poważnie to musiałbyś dołożyć jeszcze z 250W, a rachunki za prąd... :shock: .Przykryj czymś akwarium, szybą albo plexi, wtedy wystarczy ci ta grzałka którą masz.

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 10, 2004, 14:34:40 »

Wielkie dzięki za wszystkie uwagi! Z worka moich pytań wyciągam następne:
Czy fluoryt jest chemicznie obojętny dla wody i mieszkańców akwarium? Jeżeli tak, to co jeszcze ma takie neutralne właściwości?

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 10, 2004, 21:25:30 »

Z tego co czytałem to nie wchodzi w reakcję z wodą akwar.Więcej nie wiem nie interesowałem sie tym tematem.Osobiście nie jestem zwoleninikiem umieszczania żadnych świecidełek, nurków zameczków itp w akwarium.

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 12, 2004, 14:15:55 »

Pyt.1 Ile dni może utrzymywać się żółty osad po wprowadzeniu torfu i czy tak powinno być? Kiedy wskazane jest usunięcie torf? (po osiągnięciu odpowiedniego pH?)

Pyt.2 W jaki sposób można zmierzyć zawartość tlenu w wodzie? Czy są jakieś normy określające jego optymalny poziom? Czy ma to związek z obecnością CO2?

Dzięki za współpracę.

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 12, 2004, 19:23:38 »

Nie wiem jaki torf zastosowałeś, ale nie powinno być żanego osadu.Może to okrzemki (glony)? Jeżeli stosujesz torf w celu zmniejszenia pH to nie możesz go wyciągnąć, ponieważ wtedy pH znowu wzorśnie.Należy jedynie wymienić wkład na nowy jeżeli stary stracił już swoje właściwości.

Służą temu testy na O2. Poziom tlenu jest uzależniony od temperatury wody.Wraz z jej wzrostem spada ilość rozpuszczonego w wodzie tlenu.Dla przykładu podam ci zależności w temp od 20`C do 30`C :
20`C   -   8,84 mg/l
21`C   -   8,68 mg/l
22`C   -   8,53 mg/l
23`C   -   8,38 mg/l
24`C   -   8,25 mg/l
25`C   -   8,11 mg/l
26`C   -   7,99 mg/l
27`C   -   7,86 mg/l
28`C   -   7,75 mg/l
29`C   -   7,64 mg/l
30`C   -   7,53 mg/l
Zawartość CO2 nie ma wpływu na zawartość tlenu w wodzie.

385 l - dyskowce
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: