Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: napowietrzanie  (Przeczytany 19648 razy)
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 12, 2004, 19:52:28 »

Sorry, oczywiście nie chodziło mi o osad, ale o żółte zabarwienie wody. Moja literówka. Jak długo to zabarwienie może się utrzymywać?

Po wyjęciu torfu pH znowu wzrośnie? To kiepawo...czy ma to związek z alkalicznością wody? Rozumiem, że tylko jakaś chemia spowoduje stałą zmianę odczynu?

Czy podane przez Ciebie zależności zawartości tlenu od temperatury są wartościami optymalnymi?

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Kwiecień 12, 2004, 19:57:57 »

Cytat: Ślimak

Czy podane przez Ciebie zależności zawartości tlenu od temperatury są wartościami optymalnymi?

Nie, to są wartości maksymalne dla danej temperatury.
Bez względu na to cz pH bedziesz obniżał przez torf, CO2, czy chemicznie (preparaty) bedziesz to musiał robić systematycznie.Z tych metod to jeszcze torf jest najmniej wymagającą (nie zawsze uzyskasz zadowalające rezyltaty).Nie mniej jenak należało by systematycznie kontrolować parametry wody bez wzgledu na wybraną metode.

385 l - dyskowce
Ślimak
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Kwiecień 12, 2004, 20:29:31 »

Wnoszę z tego, że trzeba dążyć do wartości maksymalnej (tlenu w wodzie)i nie ma zalecanychh wartości rekomendowanych, czy tak?

Gdzie można poczytać o chemicznych właściwościach wód z różnych terenów naturalnego występowania ryb akwariowych? Np. Afryka? Nil?

Co z tym żółtym zabarwieniem wody przez torf, czy to samo przechodzi? Sorry za dociekliwość  :wink:

HEY
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Kwiecień 12, 2004, 21:45:29 »

Myślę że podane wartości można traktować jako optymalne, ważne jednak aby w nocy zawartość tlenu nie spadła poniżej granicy tolerancji ryb.Najlepiej aby wieczorem przd wyłączeniem oświetlenia woda była max. nasycona tlenem.

Jeżeli używasz torfu to woda zawsze będzie miała kolor żółty, może dałeś go za dużo i dlatego zrobiła ci się herbata.

Spróbuj wpisać zapytanie w któreś z wyszukiwarek, napewno coś znajdziesz.

385 l - dyskowce
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: