Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: napowietrzanie  (Przeczytany 19721 razy)
roaspo
Nowy
*

« : Październik 31, 2003, 12:32:01 »

Witam
mam problem początkującego akwarysty
dopiero założyłam akwarium 110 l, woda, rosliny i sprzęt funkcjonuja w nim od tygodnia. za chwilę chcę wpuszczać ryby - nie pomyślałam o jednym - akwarium stoi w sypialni i brzęczenie filtra napowietrzającego doprowadza mnie do szału. Czy można go wyłaczac na noc ? Czy kupić sam napowietrzacz, który będzie chodzić cichutko prez noc - tylko jaki ?!
Poradźcie !
pozdrawiam. :?:
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2003, 20:10:07 »

mozesz.ja zawsze wyłaczam w mojej 80l na noc filtr a mam w niej 2 skalary i parke p.kakadu.

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2003, 20:41:17 »

ja też niewyłaczam... idzie dzień noc... to bulgotanie zaczyna mnie denerwować ale da się wytrzymać :wink:

GG 2968825
Tlen Kor3
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2003, 20:54:41 »

To zależy od parametrów wody i obsady ryb.Filtr powinien chodzić jak najdłużej chyba że masz idealną wodę.Co do pompy napowietrzającej to ja mam Hailea ACO 2203 podłączoną do kurtyny powietrznej 38cm w akwa 350l,w zupełności wystarcza i cicha jak pszczółka.Weź tylko pod uwagę że w nocy raczej nie powinno się napowietrzać akwa chyba że podajesz CO2 (w nocy)

385 l - dyskowce
Ozi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2003, 10:49:05 »

Pyatanie do Sebastiana.
Dlaczego nie powinno się napowietrzć zbiornika w nocy :?: (ekspertem w akwarystyce to ja nie jestem)

Ozi
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2003, 11:49:39 »

zawsze miałem wrażenie że to właśnie w nocy należy wodę dotleniać...
a filtr powinien pracować non stop całą dobę

ale może się mylę...  :roll:

gg:1384140
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2003, 11:53:28 »

umnie dotlenianie idzie 24h a jak na pare godzin wyłącze to zaraz ryby wszystkie podpływają na powiechrznie...

GG 2968825
Tlen Kor3
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 02, 2003, 13:49:01 »

Ekspertem to ja też nie jestem ale coś nie coś poczytałem.Napowietrzanie w nocy wytrąca CO2 które jest istotne dla zachowania właściwego poziomu Ph,ale to wszystko zależy od ilości roślin i obsady ryb.Jeśli roślin jest sporo to w ciągu dnia wyprodukują wystarczająco dużo tlenu,chyba że akwa jest przerybione ..Wbrew pozorom powietrze podawane np przez kostkę napowietrzającą (ewentualnie filtr) nie dostarcza dużych ilości tlenu,o wiele większe daje ustawienie wylotu filtra tuż pod powierzchnią wody.Ponad rok stosowałem takie rozwiązanie i wszystko było ok,kurtynę założyłem tylko ze względu na efekt a w nocy i tak ją wyłączam.Filtr chodzi 24 na dobe.Opinie na ten temat są podzielone,tak więc decyzję każdy podejmuje sam

385 l - dyskowce
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2003, 14:41:56 »

.Jeśli roślin jest sporo to w ciągu dnia wyprodukują wystarczająco dużo tlenu,

nie zapominaj że w nocy rośliny pobierają tlen i oddają dwutlenek węgla...

gg:1384140
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 02, 2003, 21:21:09 »

moje ryby jak rano włączam filtr i napowietrzanie nie sa przy powierzchni, wode mam czyściutka jak łza!To decyzja indywidualna Cheesy

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2003, 22:16:34 »

nie zapominaj że w nocy rośliny pobierają tlen i oddają dwutlenek węgla...  Dlatego to zależy od obady ryb  i ilości roślin.Zauważ że filtr powinien chodzić non stop a jego odpowiednie ustawienie dostarcza tlenu.Gdyby było inaczej to ryby w moim akwa raczej by się udusiły.

385 l - dyskowce
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2003, 22:18:00 »

nie zapominaj że w nocy rośliny pobierają tlen i oddają dwutlenek węgla...     Dlatego to zależy od obady ryb  i ilości roślin.Zauważ że filtr powinien chodzić non stop a jego odpowiednie ustawienie dostarcza tlenu.Gdyby było inaczej to ryby w moim akwa raczej by się udusiły.

385 l - dyskowce
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2003, 22:28:41 »

Cytat: Góral
nie zapominaj że w nocy rośliny pobierają tlen i oddają dwutlenek węgla...
    Sorry ale na tym forum trochę inaczej wstawia się cytaty.Dlatego to zależy od obady ryb i ilości roślin.Zauważ że filtr powinien chodzić non stop a jego odpowiednie ustawienie dostarcza tlenu.Gdyby było inaczej to ryby w moim akwa raczej by się udusiły.[/list:u]

385 l - dyskowce
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2003, 23:09:56 »

wedlug mnie napowietrzanie powinno byc 24/h. ja tez mam akwa w sypialni, a mam filtr z napowietrzaniem i deszczownie!!!! (to halasuje jak jakis wodospad!) ale sie przyzwyczailem. jesli nie mozesz skierowac wylotu filtra na powierzchnie (tak aby byl ruch wody) to kup brzeczyk, te nowe wyzszej klasy sa naprawde ciche!

Pozdrawiam
Maciek Szulc
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 08, 2003, 20:38:21 »

Cytat: Goojasek
moje ryby jak rano włączam filtr i napowietrzanie nie sa przy powierzchni, wode mam czyściutka jak łza!To decyzja indywidualna Cheesy

Tylko czy ta decyzja jest Twoja czy Twoich rybek? One maja napewno inne zdanie na temat wylaczania filtra na noc.

To zależy od parametrów wody i obsady ryb.Filtr powinien chodzić jak najdłużej chyba że masz idealną wodę.

A myslisz , ze jak masz idealna wode to po wylaczeniu filtra dalej taka bedzie? Mylisz sie. Po wylaczeniu filtra bakterie nitryfikacyjne w filtrze ulegna zniszczeniu, a to prowadzi do zwiekszenia azotanow w wodzie, a to z kolei do zlego samopoczucia rybek.

zawsze miałem wrażenie że to właśnie w nocy należy wodę dotleniać...
a filtr powinien pracować non stop całą dobę
ale może się mylę...

To miales dobre wrazenie Cheesy  W nocy trzeba natleniac tym bardziej jesli ma sie rosliny w akwa. One to pomagaja w nocy rybom pobierac tlen z wody.

mozesz.ja zawsze wyłaczam w mojej 80l na noc filtr a mam w niej 2 skalary i parke p.kakadu.

Chyba juz wszystko napisalem. Ale napisze jeszcze raz Cheesy
Jaka by sie nie mialo obsade filtra nie wolno wylaczac na noc. Musi pracowac cala dobe czy ktos chce czy tez nie. Chyba ze temu komus nie zalezy na zdrowiu rybek.[/quote]

pozdrawiam
asmi
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: