Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: napowietrzanie  (Przeczytany 19649 razy)
Ozi
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Listopad 08, 2003, 21:42:54 »

Czyli jednak bark napowietrzania w nocy może być niebezpieczny :?:

Ozi
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Listopad 08, 2003, 21:59:17 »

tak... jak wyłoczyłbym na kilkanaście minut dotlenianie to zaraz wszystkie ryby w Akwa wypływają na powierzchnie i cierzko odychają... co dopiero na całą noc wszystkie by padły...

GG 2968825
Tlen Kor3
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #17 : Listopad 08, 2003, 22:01:27 »

A-smi, czyżbyś nie dostrzegł(a) ironi w mojej wypowiedzi?Smiley

gg:1384140
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Listopad 08, 2003, 22:55:32 »

Chcialbym zworcic na cos uwage, co innego jest wylaczanie napowietzrania a co innego filtra, o ile to pierwsze mozna wylaczyc na noc (ale nie jest to zalecane) to filtra wylaczac nie wolno pod zadnym pozorem! przedewszystkim dla tego ze po kazdorazowym wylaczeniu filtra trzeba go wyczyscic!!! inaczej do wody dostanie sie wiele bardzo szkodliwych substancji!!!

Pozdrawiam
Maciek Szulc
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Listopad 08, 2003, 22:56:16 »

Cytat: Góral
A-smi, czyżbyś nie dostrzegł(a) ironi w mojej wypowiedzi?Smiley

Byc moze, ale nowy akwarysta moze to wziasc jak pewnik. I co wtedy?

pozdrawiam
asmi
Leny
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 03, 2004, 19:45:37 »

Ja mam Tetra 7wat i ostatnio zaczoł tak brzęczeć, że daje głośniej od mębranówki Tongue Od tych Volumenów nie idzie wytrzymać. A napowietrzanie mam 24/h
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 24, 2004, 14:36:40 »

Czy jak podaje co2 to jest sens napowietrzać wode?? Moje co 2 utrzymuje się na poziomie 22. A jeszcze jedno mój filtr noby napowietrza ale nie jestem pewien.

Carpe diem Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #22 : Luty 24, 2004, 15:14:17 »

Moje zdanie na ten temat jest takie: Napowietrzanie wymoslono dawno temu po to by przedewszystkim uzyskac w akwa dwie rzeczy tj. tlen w wodzie ale co ważniejsze ruch samej wody. To ruch wody powoduje lepsze rozpuszczanie sie tlenu i nie pozwala żeby na powierzchni wody tworzył się korzuch bakterii. Filtracja to odrębny temat. W swoim akwa mam mam filtr który posiada funkcję napowietrzania. Na noc przykręcam kurek od bombelków - filtr dalej mieli 300 l wody na godzinę a w pokoju panuje cisza, pozatym ruch wodu jest zachowany.
Jeśli chodzi o CO2 to dobrze było by też do wody dostarczać telne (O2 Wink  ) z powietrza - bombelki deszczownia kto co lubi  byle by wode poruszyć  To było tylko moje zdanie Smiley każdy zrobi jak będzie uważał za słuszne...

112,25
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 24, 2004, 18:15:25 »

Halibucie zadbaj o napowietrzanie, chociażby umieszczając wylot filtra blisko lustra wody, tak aby strumień wody szarpał powierzchnię. Jeśli nie to w nocy łatwo o przyduchę.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 24, 2004, 19:24:07 »

Cytat: HaliBut
Czy jak podaje co2 to jest sens napowietrzać wode?? Moje co 2 utrzymuje się na poziomie 22. A jeszcze jedno mój filtr noby napowietrza ale nie jestem pewien.

Jeśli podajesz CO2 w sposób ciągły to w nocy jest to wskazane natomiast w dzień jak najmniej (zależy od param. wody).
A dla jakich wartości TWW i pH masz te 22 ? Może masz za niski poziom CO2.

385 l - dyskowce
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Luty 25, 2004, 09:16:52 »

Poziom co2 to 22 ph mam 7 a kh 8

Carpe diem Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 25, 2004, 10:16:28 »

Cytat: Sebastian

Jeśli podajesz CO2 w sposób ciągły to w nocy jest to wskazane natomiast w dzień jak najmniej (zależy od param. wody).
A dla jakich wartości TWW i pH masz te 22 ? Może masz za niski poziom CO2.

Hmm, chyba trochę Ci się pomyliło, otóż nawożenie CO2 w nocy jest bezcelowe! Rośliny wtedy go nie pobierają tylko wydzielają. W nocy natomiast ważne jest natlenienie wody, czyli coś co napędza ruch wody, np. filtr czy brzęczyk musi działać.
No chyba, że źle zrozumiałem Twoje zdanie.

Tak w ogóle to z nawożeniem CO2 należy być ostrożnym.
Polecam następujący artykuł:
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/plant-co2.html

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Luty 25, 2004, 15:31:09 »

Dobra ja chyba przestane podawać CO2. Za to włożę do akwa torf. jak go stosować i ile (akwa 45l pH początkowe 8,5 chcę pH = 6

Carpe diem Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 25, 2004, 18:07:54 »

Adminie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale weź pod uwagę to że jeśli podajesz CO2 z butli i nie masz sterowania np zaworem elektromag. to najłatwiejszym sposobem jest dozowanie w sposób ciągły.Możesz oczywiście codziennie ręcznie odkręcać i zakręcać butlę i za każdym razem regulować ilość CO2 ale nie zawsze jest na to czas.Ja pracuje od 9.00 a dozowanie musiało by się rozpocząć od 11.00 więc nie mam nawet takiej możliwości.W przypadku "bimbrowni" jest podobnie tylko zamiast zaworu pozostają rączki i ściąganie wężyka.Jak wiadomo większy ruch wody powoduje większą wymianę gazową i tym samym szybsze ubytki CO2, dlatego łatwiej na noc włączyć dodatkowe napowietrzanie, jednak trzeba wiedzieć na jaki czas je włączyć aby nie przesadzić.W moim przypadku wachania pH wynoszą 0.2 (6.8-7.0) czyli nie jest tak źle.

385 l - dyskowce
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Luty 25, 2004, 18:12:49 »

Poziom co2 to 22 ph mam 7 a kh 8

No to w/w wartościach masz optymalny poziom CO2
...Za to włożę do akwa torf. jak go stosować i ile (akwa 45l pH początkowe 8,5 chcę pH = 6

Weź pod uwagę to że sktuczene obnieżenie pH za jego pomocą uzyskasz tylko w przypadku wody miękkiej, w wodzie twardej kwasy zawarte w torfie zostaną zobojętnione przez węglany.

385 l - dyskowce
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: