Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 689066 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Luty 06, 2008, 12:54:26 »

chyba chodzi im o keramzyt Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
seba75
Gość
« Odpowiedz #61 : Luty 06, 2008, 13:06:25 »

chyba chodzi im o keramzyt Wink

moze i o keramzyt tylko czy sie nadaje (konsystencja chrupki czekoladowej ) Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Luty 06, 2008, 13:22:00 »

Ja mam własnie taki keramzyt, który wygląda jak te kulki czekoladowe do mleka. Wielkość ok 0,5 cm.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
seba75
Gość
« Odpowiedz #63 : Luty 06, 2008, 13:25:35 »

no to jedno jest teraz pozostaje kopac szara gline  Wink dzieki Emi  Smiley
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Luty 06, 2008, 13:48:59 »

a odpowie mi ktoś o tej ziemi Huh  Roll Eyes
 papa
kurde szukałem po ogrodnikach i nie mają bez dodatków  Undecided
raczej autobusem ziemi targac nie będę Wink
gościówa mi powiedziała, ze moge do piekarnika i będzie bez, miała racje ?? jeśli tak to ile czasu 'grzać' i w jakiej temp ??
 papa
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 13:51:16 wysłane przez Misquamacus » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Luty 06, 2008, 14:11:47 »

Ja też mam ziemię uniwersalną z jakimiś dodatkami innych nie ma ;-(... mam też ziemię do kaktusów i ta ma chyba najmniej dodatków bo wymienili na opakowaniu tylko piasek...
No właśnie - wrzucić do piekarnika i wygrzać - ale to zabije jakieś dorbnoustroje, bakterie i inne żyjątka które w tej ziemi siedzą... a chyba chodzi o to - żeby podłoże sobie żyło.

A ta glina ze sklepu dla plastyków (do robienia rzeźb) się nadaje ? - bo za godzine się wybieram do tego sklepu...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #66 : Luty 06, 2008, 20:27:36 »

Ponieważ w niedzielę startuję ze zbiornikiem 240l mam kilka pytań bo też chciałbym wykorzystać podłoże kolegi Turysty (wszystkie akwa jakie widziałem zrobione tą metodą są super):
1. Jakiej sprawdzonej firmy zastosować ziemię ogrodową (w OBI jest z 10 różnych producentów) i jaką ilość kupić do 240l (wstępnie myślałem o worku 10l).
2. Keramzyt, torf kwaśny i węgiel aktywny - ile kupić do 240l
3. Filtus floran - 2 czy więcej opakowań.
4. Czy jest konieczność dodawania piasku do ziemi.
4. Jaka musi być grubość warstwy ziemi a jaka żwiru i czy czarny żwir bazaltowy o granulacji 3-5mm będzie dobry na górną warstwe.
5. Czy oddzielać ziemię od żwiru siatką, bo nie wiem czy przy późniejszym przesadzaniu nie będzie kłopotów z wyciąganiem roślinek z podłoża.

Narazie tyle, ale napewno jeszcze będę potrzebował waszej pomocy.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #67 : Luty 07, 2008, 07:55:10 »

1. Jakiej sprawdzonej firmy zastosować ziemię ogrodową (w OBI jest z 10 różnych producentów) i jaką ilość kupić do 240l (wstępnie myślałem o worku 10l).
Firma nieważna w zasadzie - ważne żeby ziemia była bez dodatkowych nawozów lub miała ich jak najmniej.  Ja mam tą drugą z niewielką ilością dodatków, rośliny rosną ryby wpuszczam za tydzien najwcześniej (akwa dojrzewa od tygodnia)
2. Keramzyt, torf kwaśny i węgiel aktywny - ile kupić do 240l
DO swojej 112-tki kupiłem 2 paczki keramzytu i 5 l torfu. CO do węgla to się nie wypowiem bo nie wiem jak jest pakowany. Ja kupiłem cztery woreczki węgla (takie jak do mojego filtra kubełkowego Penn-Plax)
3. Filtus floran - 2 czy więcej opakowań.
Użyłem 8 l Biogruntu
4. Czy jest konieczność dodawania piasku do ziemi.
Trudno powiedzieć bo nie za bardzo wiem jaką rolę spełnia piasek, ale m.in. Turysta napisał, żeby dodać więc dodałem - nie zaszkodzi.
4. Jaka musi być grubość warstwy ziemi a jaka żwiru i czy czarny żwir bazaltowy o granulacji 3-5mm będzie dobry na górną warstwe.
5. Czy oddzielać ziemię od żwiru siatką, bo nie wiem czy przy późniejszym przesadzaniu nie będzie kłopotów z wyciąganiem roślinek z podłoża.
Wysypałem 4 cm warstwę tego podłoża, położyłem moskitierę i przykryłem to warstwą żwirku o granulacji 2-4mm - z przodu około 3 cm z tyłu 6 cm. Moskitiera jest po to żeby podczas przesadzania roślin warstwy się nie wymieszały.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Luty 07, 2008, 08:51:04 »

Ja czegoś nie rozumiem... po do dodawać do takiego podłoża jeszcze biogruntu? Przecież to jest de facto to samo tylko mieszane przez kogoś innego?

Filtus floran i biogrunt to 2 zupełnie różne produkty! Pierwszy jest podłożem niewzbogacanym, który można stosować zamiast żwiru, jest także świetnym zastępstwem dla keramzytu ze względy na swoją strukturę, drugi zaś to substrat podżwirowy, który jest biologicznie aktywny i wzbogacany więc nie powinien mieć styczności z kolumną wody.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 08:53:30 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #69 : Luty 07, 2008, 09:50:51 »

Dzięki za odpowiedź.
Czy taki węgiel aktywny będzie dobry: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-wypelnienia-filtracyjne-wegle-aktywne-ct2o/carbo-max_101697.html Czy 2 paczki po 1l wystarczą w moim przypadku.

Anrd napisałeś że użyłeś 2 paczek keramzytu, ale jakiej objętości.

Czy jak zamiast piasku użyję więcej filtus floran to może to negatywnie wpłynąć na przygotowywane podłoże.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 09:54:33 wysłane przez robi007 » Zapisane
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #70 : Luty 07, 2008, 10:14:24 »

witam
robi007 węgiel aktywny możesz kupić  po 2 zł. w zoologicznym i zobaczysz objętościowo ile tego jest i ile wykorzystasz ja spotkałem się z opakowaniami 150g później 300g i do swojego zbiornika kupiłem 300g za 5 zł
keramzyt kupiłem za 2zł drobne kuleczki około 3-4mm (tak na oko wielkość) jak dostaniesz większy to młotek i rozdrobnisz go sobie sam,ja do swojego  akwarium 112l zużyłem pół paczki, więc możesz kupić 1 opakowanie, a i uważam że nie ma po co mieszać tak dokładnie wszystkie składniki (mam na myśli ilość, że tego składnika ma być dokładnie tyle i nie więcej) ja u siebie wszystko mieszałem na przysłowiowe oko
aby wszystko było widoczne że jest i tyle. choć może znajdą sie osoby, które napiszą że to źle że nie dobrane składniki pod wzg. ilości,  ale ja dobierałem tak aby wszystko się wymieszało i stworzyło jedną konsystencję
powodzenia w zakładaniu zbiornika 
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 10:21:22 wysłane przez radula » Zapisane

robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #71 : Luty 07, 2008, 10:28:17 »

dzięki radula o to mi chodziło, czyli kupię kermazytu i węgla dwa razy więcej (bo akwa 240l) i powinno być ok.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Luty 07, 2008, 12:23:44 »

Filtus floran i biogrunt to 2 zupełnie różne produkty! ... drugi zaś to substrat podżwirowy, który jest biologicznie aktywny i wzbogacany więc nie powinien mieć styczności z kolumną wody.

... i leży sobie przykryty warstwą żwiru. Dodanie biogruntu do tej całej mieszanki nie zaszkodzi.

Yrr
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Luty 07, 2008, 12:51:57 »

A ta glina ze sklepu dla plastyków (do robienia rzeźb) się nadaje ?

To zależy od producenta i tego jakich domieszek stosuje. Przygody z gliną opisałem przy okazji prób użycia jej jako zaczepu dla małych sadzonek: Sadzenie w glinie. Przygotowując się pytałem o parametry takiej gliny dla dzieci i różne firmy dodają różne substancje bakterio i grzybobójcze. Testowałem glinę dla dzieci, która nie powinna zawierać związków toksycznych, a dokładnie glinę produkowaną przez firmę Jedność (konserwowana wapnem aktywnym). W tej chwili stosuję ją do kulek nawozowych własnej produkcji i chyba się sprawdza. W każdym razie nie szkodzi ani roślinom ani zwierzętom w akwarium.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #74 : Luty 07, 2008, 12:53:05 »

Nie zaszkodzi zapewne ale wg mnie jest całkowicie bezcelowe. Idąc tym torem dodanie do tej mieszanki substratu sery również nie zaszkodzi tak, jak dodanie piasku do biogruntu czy innych substratów. Tylko jaki sens ma wtedy mieszanie własnego podłoża?

Pozdrawiam,
Emi

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: