1. Jakiej sprawdzonej firmy zastosować ziemię ogrodową (w OBI jest z 10 różnych producentów) i jaką ilość kupić do 240l (wstępnie myślałem o worku 10l).
Firma nieważna w zasadzie - ważne żeby ziemia była bez dodatkowych nawozów lub miała ich jak najmniej. Ja mam tą drugą z niewielką ilością dodatków, rośliny rosną ryby wpuszczam za tydzien najwcześniej (akwa dojrzewa od tygodnia)
2. Keramzyt, torf kwaśny i węgiel aktywny - ile kupić do 240l
DO swojej 112-tki kupiłem 2 paczki keramzytu i 5 l torfu. CO do węgla to się nie wypowiem bo nie wiem jak jest pakowany. Ja kupiłem cztery woreczki węgla (takie jak do mojego filtra kubełkowego Penn-Plax)
3. Filtus floran - 2 czy więcej opakowań.
Użyłem 8 l Biogruntu
4. Czy jest konieczność dodawania piasku do ziemi.
Trudno powiedzieć bo nie za bardzo wiem jaką rolę spełnia piasek, ale m.in. Turysta napisał, żeby dodać więc dodałem - nie zaszkodzi.
4. Jaka musi być grubość warstwy ziemi a jaka żwiru i czy czarny żwir bazaltowy o granulacji 3-5mm będzie dobry na górną warstwe.
5. Czy oddzielać ziemię od żwiru siatką, bo nie wiem czy przy późniejszym przesadzaniu nie będzie kłopotów z wyciąganiem roślinek z podłoża.
Wysypałem 4 cm warstwę tego podłoża, położyłem moskitierę i przykryłem to warstwą żwirku o granulacji 2-4mm - z przodu około 3 cm z tyłu 6 cm. Moskitiera jest po to żeby podczas przesadzania roślin warstwy się nie wymieszały.