Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: początkujące 112L  (Przeczytany 13091 razy)
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Marzec 18, 2010, 17:28:56 »

A dlaczego jak już będą rośliny ? Huh przecież to chyba większy problem..przynajmniej tak zawsze myślałam... hmmm... a wodę chcę wymienić, tak czy siak... po prostu uznam, że tego tygodnia nie było i zacznę tak jakby od początku... Bo ja bym chciała mieć zupełnie przejrzystą wodę..Sad a z tymi roślinami to jestem bardzo zdziwiona...proszę o wytłumaczenie Cheesy
Dzięki !!!
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #46 : Marzec 18, 2010, 17:33:58 »

Czytaj a zdziwienie będzie o DUŻO mniejsze  Grin

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Marzec 18, 2010, 18:19:38 »

Jak to ? Gdzie mam czytać ?  możesz jaśniej, albo po prostu wyjaśnić ? ojojjj.... ja się nie znam  Sad
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #48 : Marzec 18, 2010, 20:09:18 »

Dlatego po sadzeniu roślin bo w czasie sadzenia poruszysz dno i zmącisz wodę .
A że się nie znasz to już wiemy  papa

Młode ampularie oddam
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Marzec 20, 2010, 14:10:37 »

Aaaaa.... no w sumie racja Cheesy nie pomyślałam o tym  Embarrassed

teraz mam problem z doborem i kupnem roślin, bo w sklepach rzeczywiście jest drogo, no i trzymają razem z rybami, a na allegro, lub na czymś podobnym, to sama nie wiem czy mogę ufać...hmmmm
znalazłam parę zestawów... i tu się pojawiają moje pytania:
1. czy mogą one być ? ( linki są poniżej)
2.czy bezpiecznie jest dostawać rośliny wysyłką? czy one nie są z reguły zniszczone i w złym stanie ?

a to te zestawiki:
http://www.allegro.pl/item953643186_zestaw_roslin_latwych_w_uprawie_11gat_gratisy.html
http://www.allegro.pl/item954064665_zestaw_roslin_latwych_w_uprawie_48szt_z_13gat.html   ten mi się baaaaaardzo podoba Cheesy ale czy da rade tak w moim akwa z tym oświetleniem ? [już ten kupiłam Embarrassed nie wiem czy dobrze...ale cóż..najwyżej rosnąć nie będą ]

Mam teraz pytanie trochę innego rodzaju ale:
Gdzie najlepiej umiejscowić grzałkę względem filtra i termometru ? Czytałam wiele opinii... Jak wy macie? no i czy grzałka pionowo, czy poziomo ?

Z góry dzięki Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 17:32:48 wysłane przez Nika » Zapisane
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #50 : Marzec 21, 2010, 22:31:09 »

Mam ponowne pytanie o obsadę, ponieważ troszkę mi się zmieniło Cheesy
Czy jakbym zrobiła taką to by źle było ?
> Prętnik karłowaty ( harem 1+2)
>Guarami mozaikowaty lub dwuplamisty ( no właśnie...który, i czy wogóle mogę w tak małym akwarium ? no i jeszcze z innymi                labirytowcami ...?i ile ich ? czy może być parka ?)
>bojownik ( niestety przymusowo )
>rozbory klinowe ( myślałam nad 7... ?)
>mieczyki ( podobno za małe ) albo molinezje albo gupiki ... ? co się lepiej "komponuje" ? najbardziej chciałbym mieczyki.. Sad
>ramirezki ( parka)
>Zbrojnik niebieski i/lub kiryski( mogą być panda ?jak nie to jakie ? )
> krewetki ? ( no i tu moje pytanie : czy jak wpuszczę samego bojownika na sam początek, to czy razem z krewetkami się nie będzie "gryzł" ?

Jak tak teraz patrze to trochę dużo tych rybek... no i duuużo labiryntowców, ale mi się podobają, więc jak mogą być to ja baaaardzo bym chciała...tak na prawdę mam problem z środkową "warstwą"... nie wiem co tam dać, żeby było kolorowo Cheesy ?

Jak macie jakieś sugestie to chętnie wysłucham.. no i oczywiście jak coś nie pasuje ( np. boję się że guarami ) to mówcie szybko i wyraźnie Cheesy

Z góry dzięki za pomoc Smiley

P.S przepraszam za posta pod postem... nie zauważyłam  Embarrassed
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #51 : Marzec 22, 2010, 17:04:32 »

Bardzo źle!
Wybierz jeden gatunek labiryntowców + ławica + kiryski panda i ewentualnie te ramirezki no i to wszystko
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 17:08:13 wysłane przez My Sensi » Zapisane

Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #52 : Marzec 22, 2010, 19:45:44 »

a prętniki karłowate i bojownik ? bo na prętnikach baaaaaardzo mi zależy, a bojownika już mam, i też bym go chciała tam przerzucić.
A ławic nie może być dwie ? bo ja bym chciała rozbory i gupiki.... mają tam za mało miejsca ?
bbbuuuuuuu  Cry
no dobra, trudno, jak tak rybkom będzie się wygodniej żyło, to się zdecyduje na jedną...

Pytanie :
czy jest jakiś rodzaj glonów, który obrasta tylko rośliny ?
jak szybko rosną rośliny ? tzn. czy to możliwe żeby 2 dni po wsadzeniu w ziemię, choć trochę urosły ?

Dzięki za pomoc Cheesy
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #53 : Marzec 22, 2010, 20:16:37 »

moze byc wiele lawic ale musi na to pozwolic litraz, Twoj jest niestety za maly na wiecej lawic, ale nie martw sie, ladnie bedzie z jedna ale wieksza lawica Wink

co do glonow to nie wiem ale sa rosliny ktore zalicza sie do szybko rosnacych i te wolno, niektore na prawde wolno rosna i maja tak w naturze?Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #54 : Marzec 23, 2010, 18:33:00 »

Mam nie duży ( na razie ) ale jednak problem, z glonami... Nie znalazłam, żadnego opisu podobnego glonu... jest tak jakby na roślinach był kurz ( tylko na roślinach ! ) ... nie wiem co to może być... zaczęło się szerzyć i coraz więcej roślin w tym jest ! POMÓŻCIE !!!  Cry

Dzięki Cheesy

Mój tata, kupił mi na urodziny filtr ! Jest to filtr, zewnętrzny kubełkowy ! EHEIM professionel 2222 Cheesy Co sądzicie o tym filtrze, ktoś używał ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 17:09:23 wysłane przez Nika » Zapisane
Nika
Nowy
*

« Odpowiedz #55 : Marzec 30, 2010, 17:49:43 »

W akwarium pływa już bojownik....Wiem że to trochę za wcześnie, ale akwa ma już tydzień, a on był "wlewany" do zwykłej ( z uzdatniaczem ) kranówy zaraz po nalaniu wody do jego akwarium, więc pomyślałam, że nic mu to nie zaszkodzi, a przynajmniej zamiast 25L ma teraz 112L całe dla niego Wink

No i tu się zastanawiam, czy dobrze...ale jak na razie ( już jest 2 dni ) zachowuje się spoko Smiley
Aaa... no i mam parę pytań :

1. Czy jeżeli prąd w ( no powiedzmy sobie szczerze ) większej części akwarium, jest zbyt duży, żeby bojek mógł sobie nabrać powetrza, ale ma takie "kąty" w których sobie spokojnie "radzi", to czy to mu wystarcz ? od czasu do czasu przepływa się po całym akwarium, po czym jak się "zmęczy" wraca "do siebie"...To jak może być ?

2. Jakie ryby najpierw do bojownika ? Tzn. Boję się że jest za agresywny... Jak tylko mu "spojrzę w oczy" od razu się na mnie "napusza"...i zastanawiam się jaki będzie w stosunku do innych ryb...( w końcu już 3 lata bez towarzystwa)...No i dlatego się zastanawiam, jakie ryby mu na początek tam "podrzucić" żeby nie czuł się tak bardzo zagrożony... może kiryski ? (przypominam moją docelową obsadę ( jakby co to korygować !!! ) : bojownik, harem (1+2) prętników karłowatych, molinezje ( z 6 ? ), ramirezki ( parka) , kiryski (panda? 5?), Coś  jeszcze mogłabym ? np. rozbory klinowe ? )

3. Co myślicie o wyżej wymienionym filtrze ? ( w ostatnim poście)

4. razem z rogatkiem "przyszły" ślimaki...jak je wytępić ? czy mogę po prostu na sznurek na noc marchewkę zaczepić do akwa? a żadne inne robactwo się nie "wylęgnie" a jak mogę inaczej ? jak się nazywa ten ślimak co zjada ślimaki ? ma może ktoś takiego do sprzedania ?

No.... Aaa... i przepraszam za post pod postem, ale chciałabym aby ktoś odpowiedział, a jak po prostu "zmienię" to nikt nie zauważy Wink
i glony nie opanowywują na razie akwarium, bo jest duuuuuuuuuuuuuuużo rogatka.... Cheesy a poza tym mam zalesione akwarium ( przynajmniej z mojego punktu widzenia...bo jeszcze nie dawno, stało puste...no jeszcze nie dawno to nawet go nie było  Tongue )
To chyba tyleee... jakby co to będę jeszcze pytać...(oj na pewno będę )

Pozdrawiam i z góry dziękuję WIELKIE  !!! papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 17:54:12 wysłane przez Nika » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: