W akwarium pływa już bojownik....Wiem że to trochę za wcześnie, ale akwa ma już tydzień, a on był "wlewany" do zwykłej ( z uzdatniaczem ) kranówy zaraz po nalaniu wody do jego akwarium, więc pomyślałam, że nic mu to nie zaszkodzi, a przynajmniej zamiast 25L ma teraz 112L całe dla niego
No i tu się zastanawiam, czy dobrze...ale jak na razie ( już jest 2 dni ) zachowuje się spoko
Aaa... no i mam parę pytań :
1. Czy jeżeli prąd w ( no powiedzmy sobie szczerze ) większej części akwarium, jest zbyt duży, żeby bojek mógł sobie nabrać powetrza, ale ma takie "kąty" w których sobie spokojnie "radzi", to czy to mu wystarcz ? od czasu do czasu przepływa się po całym akwarium, po czym jak się "zmęczy" wraca "do siebie"...To jak może być ?
2. Jakie ryby najpierw do bojownika ? Tzn. Boję się że jest za agresywny... Jak tylko mu "spojrzę w oczy" od razu się na mnie "napusza"...i zastanawiam się jaki będzie w stosunku do innych ryb...( w końcu już 3 lata bez towarzystwa)...No i dlatego się zastanawiam, jakie ryby mu na początek tam "podrzucić" żeby nie czuł się tak bardzo zagrożony... może kiryski ? (przypominam moją docelową obsadę ( jakby co to korygować !!! ) : bojownik, harem (1+2) prętników karłowatych, molinezje ( z 6 ? ), ramirezki ( parka) , kiryski (panda? 5?), Coś jeszcze mogłabym ? np. rozbory klinowe ? )
3. Co myślicie o wyżej wymienionym filtrze ? ( w ostatnim poście)
4. razem z rogatkiem "przyszły" ślimaki...jak je wytępić ? czy mogę po prostu na sznurek na noc marchewkę zaczepić do akwa? a żadne inne robactwo się nie "wylęgnie" a jak mogę inaczej ? jak się nazywa ten ślimak co zjada ślimaki ? ma może ktoś takiego do sprzedania ?
No.... Aaa... i przepraszam za post pod postem, ale chciałabym aby ktoś odpowiedział, a jak po prostu "zmienię" to nikt nie zauważy
i glony nie opanowywują na razie akwarium, bo jest duuuuuuuuuuuuuuużo rogatka....

a poza tym mam zalesione akwarium ( przynajmniej z mojego punktu widzenia...bo jeszcze nie dawno, stało puste...no jeszcze nie dawno to nawet go nie było

)
To chyba tyleee... jakby co to będę jeszcze pytać...(oj na pewno będę )
Pozdrawiam i z góry dziękuję WIELKIE !!!