Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak wzmocnień w 112 l -czym grozi?  (Przeczytany 10760 razy)
tomes
Stały użytkownik

« : Styczeń 24, 2010, 16:05:37 »

Witam

Kupiłem używane akwarium 112L proste 80x35xwys40 grubość szkła 6mm bez wzmocnień. Po zakupie postanowiłem sam wkleić wzmocnienia, ale przy zakupie silikonu w sklepie zoologicznym, zapytałem z ciekawości Pana czy w 112 to konieczne. Pan zapytał o wysokość grubość szyby i w jakiejś magicznej książce(tabeli) wynalazł że nie muszę wklejać.
Akwarium zalane, stoi już miesiąc, ale przednia i tylna szyba przybrała dość łukowaty kształt w górnej części i troszkę mnie to niepokoi.
Na dziś pozostaje spuścić wodę, zostawić rybkom jakieś 10 cm., wkleić wzmocnienia i czekać pare dni aż wyschnie silikon.

Zapytuje jednak Was drodzy forumowicze czy w swoich 112L. wszyscy macie wzmocnienia?

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2010, 16:11:18 »

jak uzywane akwarium  to przecież ktoś wczesniej go używał  czyli moze byc bez

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2010, 16:16:03 »

112 l nie potrzebuje wzmocnień... znaczy domyślam się, że chodzi Ci o takie pułki szklane Wink ? Jeśli chcesz to dla świętego spokoju i bezpieczeństwa możesz wkleić to przecież wyjdzie max 15 zł... A silikon akwarystyczny już po 12h jest suchy więc te kilka dni na prawdę lekka przesada Wink i po co spuszczać tyle wody skoro te wzmocnienia są tak maksymalnie 5 cm od góry ? Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2010, 16:22:20 »

pułki szklane Wink ?
Co tam pułki! Ba, nawet bataliony!  Wink
Te wzmocnienia są dla odciążenia akwarium wzdłuż, dlatego przy wymiarach 80 cm nie jest to konieczne
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2010, 16:37:41 »

112 l nie potrzebuje wzmocnień...

Bardzo mnie to cieszy.
Tyle wody chciałem spuścić, by zminimalizować nacisk wody ma szyby, który uwypukla je na zewnątrz. Im mniej wody tym prostsze szyby na czas klejenia.
Że koszt niewielki to wiedziałem, mi jednak zależało żeby owe "półki" nie utrudniały mi dostępu do wnętrza akwa, bo mam blaszaną pokrywę własnej roboty (skrytykowaną zresztą  juz kiedyś na tym forum) a nad nią dość blisko wisi szafka i każdy cm. ma znaczenie.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2010, 18:48:59 »

Tyle wody chciałem spuścić, by zminimalizować nacisk wody ma szyby, który uwypukla je na zewnątrz. Im mniej wody tym prostsze szyby na czas klejenia.

I tak właśnie zrób.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2010, 18:57:46 »

Te wzmocnienia są zbędne jeśli akwarium ma ściany klejone NA szybie dolnej. Jesli ściany są klejone DO boków musi byc wzmocnienie. Ma to związek ze ścinaniem i rozciąganiem silikonu. To taka kolejna dyrektywa UE odnośnie klejenia akwariów wg standardu ISO i poza tyk takie klejenie do boków jest wygoniejsze dla maszyn i wydajniejsze.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2010, 19:58:59 »

Te wzmocnienia są zbędne jeśli akwarium ma ściany klejone NA szybie dolnej. Jesli ściany są klejone DO boków musi byc wzmocnienie. Ma to związek ze ścinaniem i rozciąganiem silikonu. To taka kolejna dyrektywa UE odnośnie klejenia akwariów wg standardu ISO i poza tyk takie klejenie do boków jest wygoniejsze dla maszyn i wydajniejsze.
Czy "NA szybie dolnej" masz myśli że szyba dolna jest całkowicie pod szybami bocznymi i
jej rozmiar sięga całkowitemu obrysowi akwarium?  Huh
Ja takiego akwarium nie widziałem. Mam 112l bez wzmocnień wzdłużnych z dnem
"pomiędzy" szybami bocznymi. Chyba taka jest obowiązująca technika.

Co zaś do wzmocnień wzdłużnych w 112L to są one zalecane.
Długość akwarium 80cm to graniczna długość od której powinno się dawać te wzmocnienia.
Niektórzy producenci je dają inni nie.

Akwarium i hydroponika
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2010, 20:18:42 »

a jak wyglądają takie wzmocnienia? jak rozpoznać czy są w akwa czy nie? szukałam w google i nic nie moge znalezc

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
mic44
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2010, 20:36:08 »

Czy "NA szybie dolnej" masz myśli że szyba dolna jest całkowicie pod szybami bocznymi i
jej rozmiar sięga całkowitemu obrysowi akwarium?  Huh
Ja takiego akwarium nie widziałem. Mam 112l bez wzmocnień wzdłużnych z dnem
"pomiędzy" szybami bocznymi. Chyba taka jest obowiązująca technika.

Co zaś do wzmocnień wzdłużnych w 112L to są one zalecane.
Długość akwarium 80cm to graniczna długość od której powinno się dawać te wzmocnienia.
Niektórzy producenci je dają inni nie.

Chodzi chyba o coś takiego : http://allegro.pl/item897768280_80x35x40_wroclaw_fabrycznie_nowe_6_lat_gwarancji.html
i to by się zgadzało to akwarium ma wzmocnienia
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2010, 21:03:45 »

IMHO konstrukcja spodu akwarium, nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o stosowanie w danym akwa wzmocnień. Od kilku ładnych lat producenci wklejają szybę spodnią pomiędzy boczne ale to podobno ze względów estetycznych. Wzmocnienia mają na celu usztywnić szyby przednią i tylną, tak aby napór wody ich nie odkształcał w górnej części. Im wyższa i dłuższa szyba tym mniej sztywna i bardziej podatna na odkształcenie i ewentualne pęknięcie. Samo zadanie wzmocnień i sposób ich działania jest dla mnie jasny, chodziło mi czy w moim konkretnym 112 l. się je stosuje. Po wypowiedziach widzę że zdania podzielone, może z uwagi na to ze tak jak napisał gajo123, właśnie 80 cm to taka granica i jedni będą za wzmocnieniami inni nie. Spotkałem się z wypowiedziami że nawet większe akwa bywają bez wzmocnień. Oczywiście te 80cm. nie może  być jakąś sztywną granicą bo i grubość szyby i jej wysokość ma znaczenie, z szyby 2 cm. to pewnie 120 cm  by się nie odkształcało.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2010, 21:11:09 »

ładny czad jak ci szybe wybuliło z tyły to raczej wymień akwarium na nowe.  Shocked  masakra  jeszcze się z takim czymś nie spodkałem. to nie możliwe żeby szyba się wygieła.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2010, 21:26:21 »

Chodzi chyba o coś takiego : http://allegro.pl/item897768280_80x35x40_wroclaw_fabrycznie_nowe_6_lat_gwarancji.html
i to by się zgadzało to akwarium ma wzmocnienia

Na tym zdjęciu NA PEWNO nie jest przedstawiona 112L.
Nie te proporcje. Według mnie to 240L lub większe.
Gość sprzedaje cały szereg akwariów i dał zdjęcie tego, które się
najlepiej prezentuje.
To przykład tego jak krytycznie trzeba podchodzić do tego typu ofert.

Akwarium i hydroponika
margin
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2010, 21:31:06 »

ładny czad jak ci szybe wybuliło z tyły to raczej wymień akwarium na nowe.  Shocked  masakra  jeszcze się z takim czymś nie spodkałem. to nie możliwe żeby szyba się wygieła.
no to jeszcze mało wiesz, szkło się wygina i wcale nie trzeba w tej sytuacji wymieniać akwarium, teraz to bym nie ryzykowała, ale kiedyś miałam klejone 120 l gdzie różnica  między środkiem akwarium a bokami wynosiła 1,5 cm (szerokość zbiorniczka mam na myśli Wink) i stało tak 10 lat, aż strach napisać, że stało na dwóch łączonych szafeczkach z luką po środku, no cóż byłam młoda i głupia Cheesy

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 24, 2010, 21:38:28 »

Tez mi sie wydaje że gajo123 dobrze zauważył allegrowicz pisze "Posiadają stosowne do wielkości wzmocnienia podłużne i/lub poprzeczne" a foto jest poglądowe, więc z tej aukcji nie idzie wywnioskować czy 112 ma wzmocnienia wzdłużne, no a już napewno nie musi mieć poprzecznego tak jak to na foto.
Aresik - wystarczy że naciśniesz na szybę w oknie a przekonasz się że szkło nie jest aż tak sztywne jak myślisz.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: