|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 24, 2010, 21:51:55 » |
|
jak uzywane akwarium to przecież ktoś wczesniej go używał czyli moze byc bez
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 24, 2010, 22:02:54 » |
|
Czapka- tak to był jeden z powodów dla których zrezygnowałem z wklejenia wzmocnień, teoretycznie jednak wzmocnienia mogły być naderwane albo pęknięte i gość przed sprzedażą wyciął je całkiem. Niby wystarczyłoby do niego zadzwonic ale nie mam już numeru, a jechac mi sie nie uśmiecha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 25, 2010, 09:29:53 » |
|
Ja mam 220l przy 170 cm długości i również nie mam wzmocnień, więc nie masz się co bać;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 25, 2010, 12:21:41 » |
|
Ja mam 220l przy 170 cm długości i również nie mam wzmocnień, więc nie masz się co bać;)
Nie masz się czym chwalić, bo wzmocnienia powinieneś mieć  Ja bym się bał przy 170 cm, o ile nie masz szkła grubości 20 mm  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 25, 2010, 16:48:33 » |
|
a czy wzmocnienia to są te czarne coś wzdłuż brzegów szyb czy coś dodatkowego?
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 25, 2010, 17:04:08 » |
|
To jest pasek szklany przyklejony prostopadle prawie przy samej górnej krawędzi wzdłuż dłuższego boku, albo nawet czterech boków. Klejony czarnym silikonem, będzie czarny w miejscu łączenia szyb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 25, 2010, 20:50:29 » |
|
aha dzięki Muchomorek
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
Dalien
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 05, 2010, 14:29:55 » |
|
Nie masz się czym chwalić, bo wzmocnienia powinieneś mieć  Na jakiej podstawie twierdzisz że powinienem mieć? Nie doceniasz chyba wytrzymałości szkła;) Akwarium wytrzymałoby ilość trzy razy większą od mojej pojemności. Zakładam że jest to szkło krzemowo-sodowo-wapienne (charakterystyczne zielonkawe zabarwienie) więc wytzymałość na zginanie wynosi ok 40MPa, z tego wnioskuje że naprawdę nie ma się czego obawiać;)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 14:36:20 wysłane przez Dalien »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 05, 2010, 19:03:32 » |
|
Dużo zależy od grubości szkła, ale 170 cm to i tak dużo. Szkło jest kruche, przy wygięciu jest naprężone i wystarczy, że ktoś stuknie (niekoniecznie kluczem francuskim  ) i będzie po sprawie. Silikon też nie jest za bardzo elastyczny, obawiam się, czy się akwarium nie zacznie rozklejać. Dlatego ja bym wkleił jakieś wstawki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2010, 11:17:08 » |
|
Wiadomo, lepiej z jak bez. Jednak pokrywa mi dosyć ciasno siedzi a ona ma poprzeczkę na środku więc myślę że doskonale wspomaga szkło. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jurad
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 15, 2010, 14:02:16 » |
|
A może ktoś z was wie jakie są maksymalne odkształcenia szyb (takie dopuszczalne)? Ja mam w tej chwili 130x4zx50H i na samym środku akwarium jest o 4mm więcej niż po brzegach. Mam wzmocnienia wzdłużne o długości 90cm, szyba grubości 8mm. I teraz się zastanawiam czy któregoś pięknego ranka nie obudzę się w kałuży? Gdzieś (tylko już nie wiem gdzie) wyczytałem że szyba może się odkształcić o 1/2 swojej grubości. czyli w moim wypadku o 4mm. biorąc pod uwagę że to są dwie (przód i tył) to akwarium na środku może być szersze o 8mm. Tego w żaden sposób nie mogę potwierdzić, a może ktoś z was utwiedzi mnie w przekonaniu że nie mam czego się obawiać. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 15, 2010, 16:18:18 » |
|
Ja gdzieś czytałem, że bezpieczne wygięcie to 1/500 długości, tutaj to by było 2,6 mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jurad
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 16, 2010, 21:33:49 » |
|
Ja gdzieś czytałem, że bezpieczne wygięcie to 1/500 długości, tutaj to by było 2,6 mm.
A można wiedzieć z jakiego źródła czy to zależne jest od grubości szkła, wysokości szyby czy tylko taka proporcja która obejmuje wszystkie szyby?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jurad
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 16, 2010, 22:11:16 » |
|
Dzięki za szybką odpowiedź Szkoda że te artykuły nie tyczą się bezpośrednio akwarium. Dla wszystkiego zamówiełem u szklarza 2 kawałki szkła na wzmocnienie poprzeczne. tak dla św. spokoju. No i żeby nie obudzić się w kałuży. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|