mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #390 : Wrzesień 05, 2008, 15:42:25 » |
|
a ja zaobserwowałam coś takiego: moja molinezja żaglopłetwa biała nigdy nie jest tak mocno gruba w ciąży jak np. czarna księżycówka. przez to zawsze nie potrafię przewidzieć kiedy będzie ona rodzić. i dlatego, mimo, że mam ją już 5miesięcy, to mam tylko 1małego samca z pierwszego kocenia (no, może nie taki mały). Z innymi rybami nie mam takiego problemu jak właśnie z żaglówką. Co myślicie o tym?
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #391 : Wrzesień 07, 2008, 23:57:48 » |
|
żaglopłetwe potrzebują lekko słonej wody, potrzebują też dużo pokarmu roślinnego. a często te dwa czynniki w ich hodowli są pomijane, może nie jest jej do końca dobrze w twoim akwa i dlatego ma tak mało liczne mioty że nie jest widać objawów ciąży 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #392 : Wrzesień 09, 2008, 19:05:51 » |
|
To może być prawda co mówi Pethro..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #393 : Wrzesień 10, 2008, 15:04:53 » |
|
wodę dosalam, ale dosyć słabo. może to być to. a pokarmu to ma pełno, na okrągło wcina glony z szyby. no i żyworódki jak i inne ryby powinny mieć też pokarm żywy, ja natomiast coraz rzadziej go daję (za wygodna jestem  ), czasem mrożonki daję. no to zmieniam dietę moim rybom. może i to jest to, spróbuję. dzięki. niby to takie oczywiste, a nie wpadłam na to.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
Cheww
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #394 : Wrzesień 20, 2008, 20:39:49 » |
|
Jak wszyscy widza temat ma 27 stron, a ja zauwazylem, ze jedna z moich molinezji jest w ciazy... Gdyby ktos mogl mi opisac w punktach co dokladnie robic... Wiem, ze mowili tu o tym 1500 razy, ale nie maczasu na czytanie...
|
|
|
|
|
|
395l (niewymiarowe)
* 5 Skalar (Monocapuru) * 5 Molinezji (Takie białe, nie znam nazwy) * 15 Otoski * 10 Kosiarki * 2 Inspector * 4 Bocje Wspaniałe (dość małe, bez obaw) * 4 Bocje Karłowate
|
|
|
delilah
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #395 : Wrzesień 30, 2008, 12:32:40 » |
|
Witam, kilka dni temu dostałam samca i 3 samice b.molly (po przeczytaniu 27 stron  wiem, że ciężarne ale do porodu jeszcze trochę). Niedawno padła mi samiczka gupika (chora) i ostatnio samiec gupika zaczął mi się "dobierać" do molinezji  nie chcę krzyżówki (jest to możliwe w ogóle??)wolałabym nie kupować dodatkowego gupika, ale jeżeli to konieczne będzie... co zrobić? zostawić w spokoju czy dokupić mu samice?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #396 : Wrzesień 30, 2008, 21:31:04 » |
|
Molinezja raczej nie krzyżuje się z gupikiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arturix
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #397 : Październik 04, 2008, 08:09:03 » |
|
co sie chłopakowi dziwisz, on pragnie miłości, kup mu dziewczynke:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delilah
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #398 : Październik 04, 2008, 17:30:41 » |
|
i chyba na tym się skończy  mi jedna rybka więcej nie robi a ten sqbaniec będzie miał co..hmm "robić"  dzięki ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #399 : Październik 04, 2008, 18:09:37 » |
|
Witam, kilka dni temu dostałam samca i 3 samice b.molly (po przeczytaniu 27 stron  wiem, że ciężarne ale do porodu jeszcze trochę). Niedawno padła mi samiczka gupika (chora) i ostatnio samiec gupika zaczął mi się "dobierać" do molinezji  nie chcę krzyżówki (jest to możliwe w ogóle??)wolałabym nie kupować dodatkowego gupika, ale jeżeli to konieczne będzie... co zrobić? zostawić w spokoju czy dokupić mu samice? Moim zdaniem, takie krzyżówki to fajna sprawa. Wielokrotnie ja i moi koledzy mieliśmy sytuację krzyżowania sie zyworódek. W naturze też zdarzają się takie krzyżówki, ale z reguły są one słabsze, bardziej podatne na choroby, osiagają mniejsze rozmiary,krócej zyją.  Chociaż z drugiej strony moze być zupełnie inaczej. Przecież niektóre gatunki ryb są celowo krzyżowane w sklepach, żeby osiągnąć jeszcze ciekawsze walory estetyczne i kolorystyczne, a co za tym idzie "wiecej kaski w kieszeni dla sprzedawców".  Co do wypowiedzi Assasin-a, jest to możliwe tylko zależy to od predyspozycji i chęci ryb, skoro "podoba" jej sie inny gatunek z tej samej rodziny ryb(w tym przypadku piękniczkowate), to dlaczego nie?.  W najbliższym czasie postaram sie zrobić kilka fotek rybkom mojego kolegi. Całkiem przypadkowo urodziły mu się Gupiko-Mieczyki i powiem wam ze są jeszcze piękniejsze niż nawet same gupiki endlera ...Ale to juz moje zdanie  (szkoda że nie robiłem zdjeć swoim krzyżówkom  , ale to inna sprawa  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #400 : Październik 04, 2008, 18:38:14 » |
|
Mieczyki krzyżują się z gupikami, ale molinezje z gupikami raczej nie. Jak nie wierzysz, to poczytaj w internecie z jakimi rybami krzyżują się gupiki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech
|
 |
« Odpowiedz #401 : Październik 07, 2008, 19:39:18 » |
|
Mam pytanko... Moja molinezja żaglopłetwa jest dosyć gruba od jakiś 4 tygodni, dzisiaj zauważyłem że ma jakiś "kolec" przy odbycie czy to oznaka że będzie się kocić niedługo ?? Nie wiem czy ją odsadzić bo się właściwie boje, jak moją poprzednią molinezję odsadziłem do kotnika to na rano była na dnie akwa i to martwa..... Czy ktoś potrafi mi pomóc ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #402 : Październik 08, 2008, 14:20:21 » |
|
Przydałoby się jakieś zdjęcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #403 : Październik 11, 2008, 21:01:27 » |
|
wodę dosalam, ale dosyć słabo. może to być to. a pokarmu to ma pełno, na okrągło wcina glony z szyby. no i żyworódki jak i inne ryby powinny mieć też pokarm żywy, ja natomiast coraz rzadziej go daję (za wygodna jestem  ), czasem mrożonki daję. no to zmieniam dietę moim rybom. może i to jest to, spróbuję. dzięki. niby to takie oczywiste, a nie wpadłam na to. zmień, ale nie koniecznie na żywe. Wystarczą mrożonki i koniecznie pokarm ze spiruliną bo glony z szyby mogą nie wystarczyć, moje mieczyki i molinezje lubią rzęsę może ty też swoim takie coś zaserwuj. Sama będzie ci sie rozrastać w akwarium i uzupełniać dietę pupilom. Witam, kilka dni temu dostałam samca i 3 samice b.molly (po przeczytaniu 27 stron  wiem, że ciężarne ale do porodu jeszcze trochę). Niedawno padła mi samiczka gupika (chora) i ostatnio samiec gupika zaczął mi się "dobierać" do molinezji  nie chcę krzyżówki (jest to możliwe w ogóle??)wolałabym nie kupować dodatkowego gupika, ale jeżeli to konieczne będzie... co zrobić? zostawić w spokoju czy dokupić mu samice? dochowałem sie już krzyżówki z mieczyka i gupika, ale mimo ze mam samca gupika zalecającego sie do black moly to juz od ok roku nic z tego nie wyszło  ale co innego z mieczykiem a co ciekawe to mojemu samczykowi gupika samiczka mieczyka tak sie spodobała że jak mu już dokupiłem towarzyszke z własnego gatunku, to nie zwraca na nią uwagi i dalej sie za Panią mieczykową ugania
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 21:10:02 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik