Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 33
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje  (Przeczytany 155557 razy)
wzielonekropki
Nowy
*

« Odpowiedz #360 : Czerwiec 24, 2008, 11:52:24 »

Mam 9 czanych molinezjii, w czym jedna jest malutka ( ale zyje z resztą w zogdzie ) , mają ok 4 cm długości i są z jednego miotu... z tego co udąło mi się ustalić, to jest tylko jeden samiec. Gdy miała te rybki jeszcze moja kolezanka ich rodzice prawie cały czas mieli dzieci (obydwoje zdechli, matka prawdopodobnie ze starości,a ojciec zaklinował sie w muszli, a kolezanka tego nie zauwazyła no i zdechł ) A teraz nic. Słyszałam, ze ryby nawet spokrewnione ze soba sie rozmnazają. Czemu moje rybki nie zachodzą w ciążę.? : )  i czy to zle czy dobrze.? Mam coś zrobić zeby im to ułatwić.?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #361 : Czerwiec 24, 2008, 15:01:57 »

Czemu moje rybki nie zachodzą w ciążę.? : )  i czy to zle czy dobrze.? Mam coś zrobić zeby im to ułatwić.?
Cierpliwości! Potomstwo rodzenstwa rodzi zawsze jakos osłabione, moze zapadac czesciej na choroby i krócej zyje a to dlatego ze rodzice sa ze soba spokrewnieni.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
wzielonekropki
Nowy
*

« Odpowiedz #362 : Czerwiec 25, 2008, 11:44:41 »

Mam jeszcze pytanko. Czytałam poprzednie posty i juz się pogubiłam. Czy ta biała plamka u molinezji okresla jej plec czy mowi ze samica jest w ciązy.?  Huh Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #363 : Czerwiec 25, 2008, 11:59:19 »

Mówi że samica jest w ciąży a płeć się rozpoznaje po gonopodium jak u każdej żyworódki.

Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #364 : Czerwiec 29, 2008, 13:11:22 »

ja nie mam zdj, ale wg mnie najlepiej jest czekać. jak wszystkie te samice urodzą ci na raz to będzie z tym więcej kłopotu, niż przyjemności.. ja mam pełno małych molek wszędzie i nie wiem co z nimi robic ;/

60l. , 25l. ; D
wzielonekropki
Nowy
*

« Odpowiedz #365 : Lipiec 02, 2008, 18:32:57 »

ja chyba też tego za niedługo doświadczę, bo wydaje mi się ze dwie molki są w ciązy. oops. tylko ze ja chyba bede  miała co z nimi zrobić jak juz je odchowam. Oddam takiemu panu co prowadzi sklep zoologiczny. A jesli bedzie z tym rzeczywiście tyle problemu, to po prostu oddam małe rybki wraz z samcem.
widget
Nowy
*

« Odpowiedz #366 : Lipiec 16, 2008, 13:10:39 »

Witajcie!

Właśnie się zarejestrowałem ale nie oznacza to, że jestem tu nowy. Odwiedzam forum od kilku miesięcy i do tej pory nie miałem potrzeby pisania postów, ponieważ na wszystkie swoje problemy znajdowałem rozwiązanie poprzez wyszukiwarkę i czytanie wielu postów  Smiley
W tym wątku znalazłem wiele cennych wskazówek i porad, za które dziękuje serdecznie.
Moje molki kocą się regularnie a młode rosną jak na drożdzach  Cheesy
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #367 : Lipiec 16, 2008, 21:14:47 »

Jeżeli jest ktoś z okolic zielonej góry i nie wie co zrobić z nadmiarem małych molinezji to chętnie pofatyguję się po maleństwa - moje skalary się nimi zaopiekują Grin

krecha
Nowy
*

« Odpowiedz #368 : Sierpień 09, 2008, 20:52:28 »

Od razu mówię, że nie mam małych molinezji i nie chodzi mi o oddanie...
Chciałabym się dowiedzieć ile trwa ciąża u molinezji?
I czym karmić młode?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #369 : Sierpień 09, 2008, 20:54:32 »

To samo co w watku o mieczach i molkach. PRZECZYTAJ CHOCIAZ PIERWSZA STRONE DZIECKO

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
krecha
Nowy
*

« Odpowiedz #370 : Sierpień 10, 2008, 12:44:51 »

O matko to już nie można się czegoś zapytać, po to jest forum...
Czytałam już ale chciałabym się w spokoju upewnić...
Jak nie chcesz to nie musisz mi odpowiadać!
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #371 : Sierpień 10, 2008, 13:59:22 »

Moje molinezje (3 samice) dają potomstwo średnio co 1.5 miesiąca a może częściej lub rzadziej ciężko mi powiedzieć bo widuję tylko pojedyncze sztuki te które nie zostaną zjedzone. Nie podaję im żadnego pokarmu ani nie odławiam ich bo w końcu ma to być pokarm dla skalarów a nie masowy wylęg niewiadomo po co. Te którym udaje się umknąć skalarom zazwyczaj są najsilniejsze i najzwinniejsze a jedzą glony i resztki pokarmu który podaję większym rybą. Rosną wolniej ale ich kondycja jest świetna. jak hodowałem gupiki i odławiałem całe mioty to strasznie słabe było to potomstwo dlatego dałem sobie z tym spokój.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 14:01:41 wysłane przez speedeecat » Zapisane

krecha
Nowy
*

« Odpowiedz #372 : Sierpień 10, 2008, 14:10:17 »

Dzięki za odp.
Możliwe, że nie długo będą małe...
Ciekawa jestem czy uda mi się odchować młode...
Ostatnio, a raczej jakiś rok temu urodziło mi się 10 małych, a przynajmniej tyle zdąrzyłam odłowić,
ale to był pierwszy poród mojej molinezji. Młode były w akwarium 20l.
Przez pierwszy miesiąc zdechło 6 najmniejszych i zostały mi 4 rybcie.
Po pewnym czasie zdechły następne dwie..
Po 7 miesiącach po porodzie były juz dość duże, miały ok. 2,5 cm
Ale niestety zdechła 9 rybka. Została mi jedna, nie wiem dlaczego, ale ostatnia molinezja
był to samiec, przeżył ok. roku ale był wielkości 2 miesięcznej rybki, czy możliwe jest  to dlatego, że
był w dość małym akwa na dodatek z młodymi gupikami?
Gdy miał dokładnie rok i 2 tygodnie zdechł, miał jakieś 2 cm...
Co zrobiłam nie tak, że był tak mały, czy to przez to, że był z gupikami w 20l. akwa...?
Pchełka
Nowy
*

« Odpowiedz #373 : Sierpień 11, 2008, 13:12:04 »

Mi wydaje się, ze to właśnie dlatego, że były z gupikami,a  tak w ogóle to 20l. to za mało.
Zwłaszcza gdy gupików było dużo, a nie wiem ile ich jest Wink
Ja nawet nie trzymam gupików razem od innych samic... Wolę, zeby było tylko w jednymn akwa rodzeństwo,
a nie cioteczne rodzeństwo  Roll Eyes... A gdy rodzą mi się następne to te przeławiam już do ogólnego, a jęsli mam sprzedać to sprzedaję.
I nie trzymam przez 3 mmiesiące nie potrzebnie.  Tongue
Tyle, że jak komuś na narybku zależy to musi mieć dużo w akwa kryjówek, które ja akurat mam  Smiley

A więc droga Krecho 20 l. to zdecydowanie za mało!, a jak są jeszcze z gupikami to nie chcę nic myśleć...
Chyba, że się mylę, to mnie poprawcie, bo nie chcę źle mówić, ale mi się przynajmniej tak wydaje, że jeśli
rybka ma być dobrej wielkości i zdrowo "dojrzewać" to musi mieć trochę miejsca. Ale też nie do przesady...
 Afro
Nom, to chyba powiedziałam wszystko...  papa Narka!

350l.
12 gupik
4 mieczyk
4 molinezja "Black Molly"
20 neon innesa
15 neon czerwony
2 zbrojnik niebieski
2 akara z maroni
2 mieczyk hellera
80l.
3 gurami dwuplame
20l.
20 gupik
20l.
10 molinezja
20 molinezja
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #374 : Sierpień 20, 2008, 19:28:53 »

Mam żółtą molinezję balonówkę jest jak kulka. Jak można rozpoznać, kiedy będzie miała młode??

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 33
  Drukuj  

Skocz do: