Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to ospa ?  (Przeczytany 17801 razy)
kivak
Zainteresowany
**

« : Marzec 18, 2007, 15:21:56 »

Pojawiły się białe cętki na moich brzankach sumatrzańskich, czy to ospa?
Fotka może nie jest wyraźna, ale mam nadzieję że widać białe punkciki?
Poza tym że rybki posiadają te plamki zauważyłem że jakby były mniej ruchliwe?

Dostałem w sklepie akwarystycznym preparat do odkażania i zwalczania pasożytów Tropical MFS na którym to jest napisane:
W akwarium kąpiel długotrwała (7-14 dni) 10ml/100l wody... Stężenie preparatu uzupełniać aż do całkowitego zwalczenia kulorzęska

Teraz pytanie następne, po pierwszym zastosowaniu preparatu, kiedy podać następną dawkę, czy co dziennie?

bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2007, 20:08:41 »

Tak to jest ospa, podnieś Temperature wody na 32 przez około tydzien, dodaj preparatu tego dopiero jak znikną te plamy z ryb. poczytaj dokładnie wszystko pisze na opakowaniu:)

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2007, 20:50:34 »

Na sto procent ospa! ja zamiast chemii zastosowalabym sol! Temperatura do gory obowiazkowo! Skorzystaj z wyszukiwarki na forum jest sporo o ospie! Dawkowanie soli tez znajdziesz!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2007, 22:20:09 »

tak, to jest ichtioftirioza, nazywana potocznie ospą rybią. Przede wszystkim podnieś temperaturę do 30 stopni i podaj lek, po 3 dniach uzupełnij stężenie podając 1/2-3/4 dawki.

kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2007, 17:00:19 »

Temperature podniosłem ale do 27, boje się podnieść do 30 bo nie wiem jak zniosą tak wysoką temperature neonki inesa?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2007, 17:03:34 »

Nic im nie będzie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2007, 19:48:36 »

twoja woda tak na zdjeciu wyszła czy masz taka "zawiesine" w wodzie?Huh

kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2007, 21:28:51 »

Nie, to raczej wina kiepskiej jakości zdjęcia, nie wiem na jakich ustawieniach aparatu fotografować akwarium  Embarrassed

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2007, 00:32:22 »

przy neonkach innesa podniesienie temperatury do 30 stopni nie powinno trwać dłużej niż 3dni bo mogą polecieć. obserwuj je; jeśli zaczną matowieć lub bieleć to znaczy że im za ciepło i należy temp. obniżyć do 28

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 01, 2007, 11:02:45 »

a ja dziś zauważyłam takie kropki na neonkach  Sad czy wysoka temp. im nie zaszkodzi? Ile soli dodać dać do akwa, mam tylko 24 l i czy nieleczona ospa kończy się śmiercią u rybek??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 15:26:10 wysłane przez didi » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2007, 21:51:50 »

a ja dziś zauważyłam takie kropki na neonkach  Sad czy wysoka temp. im nie zaszkodzi? Ile soli dodać dać do akwa, mam tylko 24 l i czy nieleczona ospa kończy się śmiercią u rybek??
przecież nawet w tym temacie pisze, że zaszkodzi im wysoka temperatura - czytaj zanim zadasz pytanie (co masz zrobić też pisze). Tak, nieleczona ospa kończy się śmiercią.

adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2007, 22:17:29 »

Kivak czytaj i myśl  Wściekły a będzie OK!  Grin
Po pierwsze temp. do góry 29;C i neonom nic nie będzie (ja mam taką temp. w aqwa).
Po drugie nie MFC bo to odkażalnik a nie lek na ospę
Lukas podał Ci łacińską nazwę choroby "ichtioftirioza" czyli musisz podać "ICHTIOSAN" ale za nim to zrobisz to przeczytaj czy może on być stosowany gdy już podałeś MFC (na etykiecie będzie pisać, dawkowanie również).
Podawaj aż ospa zniknie.  Wink Powodzenia  Cheesy

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2007, 09:41:41 »

przy neonkach innesa podniesienie temperatury do 30 stopni nie powinno trwać dłużej niż 3dni bo mogą polecieć. obserwuj je; jeśli zaczną matowieć lub bieleć to znaczy że im za ciepło i należy temp. obniżyć do 28

To w takim razie moje neony to jakieś cyborgi bo w zeszłe lato 2 miesiące non stop miały 32 stopnie i nie zdechł ani jeden.....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2007, 15:38:35 »

Dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi    Good !
Myślę że ospa pomału mija, tzn. białe krosty, ale rybki nadal raz po raz się ocierają o roślinki, mam nadzieję że to już końcówka choroby?

Miałem temperaturę podniesioną do 30 stopni przez kilka dni, dawałem sól kuchenną, stosowałem MFC i żadnej poprawy. Teraz zjechałem z temperaturą do 28 stopni i dopiero po zastosowaniu Ichtiosanu choroba mija, mam nadzieję Smiley

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2007, 17:04:26 »

Ja dzisiaj zdesperowana również zakupiłam ten preparat Ichtiosan, obawiam się tylko jak zareagują na niego moje maluszki - tzn. półtora tygodniowy narybek gupika... Sad Poradźcie mi dokładnie - na opakowaniu pisze "kąpiel długotrwała 3-12 dni 10 ml / 100 l wody, stężenie preparatu należy uzupełniać aż do całkowitego zwalczenia kulorzęska" rozumiem, że mam dodawać codziennie tego preparatu do akwarium przez ten czas??
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: