Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czemu moje bocje robią dziury w liściach??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czemu moje bocje robią dziury w liściach??  (Przeczytany 4054 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Luty 25, 2007, 17:51:28 »

Od pewnego czasu moje bocje robią dziury w liściach, nie wiem sam już czemu. Mam je ponieważ były śmilaki, ale teraz ani jednego ślimaka już nie widać, ani normalnie, ani przy odmulaniu, czy one robią to z nudów?? Czy, bo są głodne?? Czy trzeba im dawać jakiś pokarm no w sensie mięsko, a nie suchy pokarm?? Prosze o pomoc gdyż i tak w tym akwarium mam więcej glonów niż roślin i rośliny wcale nie rosną więc już nie wiem co robić jak te bocje mi jeszcze rośliny niszczą.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2007, 18:10:23 »

bocje wymagają dodatków roślinnych w diecie. to normalne że zjadają (dziurawią) rosliny

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2007, 14:09:35 »

Ale czy można temu zapobiec np. dawać im sałate, marchewke itd??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2007, 17:26:42 »

Ale czy można temu zapobiec np. dawać im sałate,  itd??

to jest najlepsze wyjscie dawaj im spozona salate
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2007, 19:51:18 »

A oprócz sałaty, bo teraz jest pryskana i nie chce by się struły

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2007, 22:37:19 »

A oprócz sałaty, bo teraz jest pryskana i nie chce by się struły
Zawsze jest pryskana Sad

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2007, 09:04:45 »

Sałatę i tak musisz umyć i sparzyć. Nic im nie będzie. jak się boisz to kup im jakiś pokarm roślinny ze spiruliną. Może taki dla zbrojników?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2007, 10:22:00 »

Kupiłem waki wafle dla bocji, zbrojników i kirysków z dodatkiem spiruliny Smiley A z tą sałatą to teraz jest bardziej pryskana, bo jeszcze pochodzi ze szklarni SmileySmiley ale jak nic im nie bedzie to chyba pójde i im kupie

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2007, 21:13:01 »

nadają się też liście mleczy, szpinaku

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2007, 22:35:35 »

Miałem taki sam problem, moje bocje dziurawily rosliny pomimo podawania im pokarmu roślinnego i zieleninek i warzyw. Nic z tego, żadne metody nie były skuteczne. Byłem świadkiem, jak najedzona bocja zaczęła młode liście żabienicy dziurkować. Przeniosłem ryby do innego akwairum, i problem znikł Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2007, 00:50:42 »

A ja zamiast przenoszenia ryb do innego akwarium(bo przeciez nie kazdy ma taka mozliwossc), zadbalabym bardziej o to, zeby rosliny szybciej sie regenerowaly! Np. inwestycja w nawozy czy butelki z CO2 ewentualnie skonstruuj sam bimbrownie! Patrz w : Zrob to sam Ale zieleninke dodatkowo tez warto podawac!
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2007, 18:41:14 »

No właśnie w tym akwa mam duże problemy z roslinością, bo nie chce rosnąc, chyba ten pomysł z nawozem albo CO2 nie jest głupi, ale jednak pieniądza za tym idą. No cóż dziękuje bardzo za pomoc każda rada jest dla mnie bardzo cenna SmileySmileySmileySmiley Good !

angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2007, 18:48:00 »

Co do pieniedzy, to nawozy nie sa az takie drogie i wystarczaja na dosc dlugo, a z CO2 , to jak juz pisalam zrob sam bimbrownie! Koszt znikomy! Potrzebna natomiast Twoja praca!Jesli nie chcesz bimbrowni, to mozesz popatrzec w wiekszych slepach akwarastycznych, bo jest kilka firm na rynku i niewszystkie sa strasznie drogie!Niestety, cen dokladnie Ci nie podam, bo mieszkam w Berlinie i raczej znam w Euro!
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2007, 18:53:23 »

Co do bimbrowni to chyba dam rade, ale aktualnie mam grype i jestem na antybiotyku więc do pracy jakoś się nie nadaje. A poszukam, u mnie w Łodzi co niedziela jest giełda i tam może coś taniego znajde wielkie dzięki, ale boje się, że CO2 u mnie coś możę zaszkodzić, bo nie wiem iel stosować :/

angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2007, 18:58:58 »

Po CO2 moze spasc ci troche PH! O ile wiem bimbrowni nie mozesz odlaczyc, ale jesli cos sie pogorszy bardzo w parametrach, to ja poprostu wyrzucisz, a jesli nie to poczekaj az sie zurzyje i wtedy zrob przerwe np. na kilka  dni!Ale nie sadze, zeby cos powaznego sie od CO2 stalo! A roslina pomoze na pewno!Wracaj do zdrowia i rob bimbrownie Cheesy papa
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: