mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« : Luty 25, 2007, 17:51:28 » |
|
Od pewnego czasu moje bocje robią dziury w liściach, nie wiem sam już czemu. Mam je ponieważ były śmilaki, ale teraz ani jednego ślimaka już nie widać, ani normalnie, ani przy odmulaniu, czy one robią to z nudów?? Czy, bo są głodne?? Czy trzeba im dawać jakiś pokarm no w sensie mięsko, a nie suchy pokarm?? Prosze o pomoc gdyż i tak w tym akwarium mam więcej glonów niż roślin i rośliny wcale nie rosną więc już nie wiem co robić jak te bocje mi jeszcze rośliny niszczą.
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2007, 18:10:23 » |
|
bocje wymagają dodatków roślinnych w diecie. to normalne że zjadają (dziurawią) rosliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2007, 14:09:35 » |
|
Ale czy można temu zapobiec np. dawać im sałate, marchewke itd??
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2007, 17:26:42 » |
|
Ale czy można temu zapobiec np. dawać im sałate, itd??
to jest najlepsze wyjscie dawaj im spozona salate
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2007, 19:51:18 » |
|
A oprócz sałaty, bo teraz jest pryskana i nie chce by się struły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2007, 22:37:19 » |
|
A oprócz sałaty, bo teraz jest pryskana i nie chce by się struły
Zawsze jest pryskana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2007, 09:04:45 » |
|
Sałatę i tak musisz umyć i sparzyć. Nic im nie będzie. jak się boisz to kup im jakiś pokarm roślinny ze spiruliną. Może taki dla zbrojników?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2007, 10:22:00 » |
|
Kupiłem waki wafle dla bocji, zbrojników i kirysków z dodatkiem spiruliny  A z tą sałatą to teraz jest bardziej pryskana, bo jeszcze pochodzi ze szklarni   ale jak nic im nie bedzie to chyba pójde i im kupie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2007, 21:13:01 » |
|
nadają się też liście mleczy, szpinaku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2007, 22:35:35 » |
|
Miałem taki sam problem, moje bocje dziurawily rosliny pomimo podawania im pokarmu roślinnego i zieleninek i warzyw. Nic z tego, żadne metody nie były skuteczne. Byłem świadkiem, jak najedzona bocja zaczęła młode liście żabienicy dziurkować. Przeniosłem ryby do innego akwairum, i problem znikł 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2007, 00:50:42 » |
|
A ja zamiast przenoszenia ryb do innego akwarium(bo przeciez nie kazdy ma taka mozliwossc), zadbalabym bardziej o to, zeby rosliny szybciej sie regenerowaly! Np. inwestycja w nawozy czy butelki z CO2 ewentualnie skonstruuj sam bimbrownie! Patrz w : Zrob to sam Ale zieleninke dodatkowo tez warto podawac!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2007, 18:41:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angela
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 28, 2007, 18:48:00 » |
|
Co do pieniedzy, to nawozy nie sa az takie drogie i wystarczaja na dosc dlugo, a z CO2 , to jak juz pisalam zrob sam bimbrownie! Koszt znikomy! Potrzebna natomiast Twoja praca!Jesli nie chcesz bimbrowni, to mozesz popatrzec w wiekszych slepach akwarastycznych, bo jest kilka firm na rynku i niewszystkie sa strasznie drogie!Niestety, cen dokladnie Ci nie podam, bo mieszkam w Berlinie i raczej znam w Euro!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2007, 18:53:23 » |
|
Co do bimbrowni to chyba dam rade, ale aktualnie mam grype i jestem na antybiotyku więc do pracy jakoś się nie nadaje. A poszukam, u mnie w Łodzi co niedziela jest giełda i tam może coś taniego znajde wielkie dzięki, ale boje się, że CO2 u mnie coś możę zaszkodzić, bo nie wiem iel stosować :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angela
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2007, 18:58:58 » |
|
Po CO2 moze spasc ci troche PH! O ile wiem bimbrowni nie mozesz odlaczyc, ale jesli cos sie pogorszy bardzo w parametrach, to ja poprostu wyrzucisz, a jesli nie to poczekaj az sie zurzyje i wtedy zrob przerwe np. na kilka dni!Ale nie sadze, zeby cos powaznego sie od CO2 stalo! A roslina pomoze na pewno!Wracaj do zdrowia i rob bimbrownie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|