Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nowe prętniki !! 54 litry HeLp!!+Foty
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe prętniki !! 54 litry HeLp!!+Foty  (Przeczytany 10679 razy)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2007, 15:48:18 »

Przeczytałam ze ślimaki składają ikre na żwiże, roslinach i ściankach akwa. Czy powinnam kupic caly nowy żwir bo nie da sie go dokładnie przepłukać??
I tak muszzę go dokupić bo "damianos" kazał kupić ciemniejszy dla neonów( i tak zrobię). To co?, mam dokupić 4-5 woreczki nowego żwiru?? Huh Huh
POZDROWIENIA OD MADZIIII...
DZIĘKI ZA INFO.
..
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2007, 15:51:17 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 05, 2007, 16:04:02 »

Ja takie ślimaki potraktowałam bym ( w żwiru ! ) temp. 100 C.  Wink, napewno skuteczne ale sadystyczne.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2007, 16:06:46 »

o tym samym pomyślałam :)a ciemny żwir na górę sypnij i będzie git
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2007, 16:14:57 »

A czy teraz masz biały? Bardzo efektownie wygląda żwir biały wymieszany  z czarnym.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2007, 19:37:53 »

A czy teraz masz biały? Bardzo efektownie wygląda żwir biały wymieszany  z czarnym.

Zgadzam się, ale nie lubię takiego ogromnego kontrastu, lecz na szczescie mam mieszany żwir( Niby kupiony ale wygląda jak znad Raby)

Pozdrawiam, Magda.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2007, 20:45:33 »

Madziuuuu ja nic Ci nie kazalem Smiley)   Neony rzeczywiscie lubia ciemne podloze, nie musi byc idealnie czarne, poprostu ciemne, jak ktoś tu juz wspomnial zwirek ktory masz mozesz wygotowac lub wyprazyc w piekarniku, dokupic troche ciemnego zwirku jaki Ci sie bedzie podobal i wymieszac (ja osobiscie tak zrobilem)   Afro   polecam podloze floran firmy filtus, coprawda dlugo trzeba sie nameczyc z plukaniem ale za to rosliny w nim (przynajmniej mi) dobrze rosna   Cool   

pozdrawiam !
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #21 : Luty 05, 2007, 22:32:53 »

Ojjj przepraszam jeśli uraziłam z tym "kazaniem" tak mi się powiedziało Undecided .  Napewno wysłucham twoich rad  Cheesy.
A co do plukania to ja dostałam tak zasyfiony zwir Angry. Kupowałam zestaw na allegro a wiec nie miałam jak zobaczyc zakupów przed kupnem. Undecided
Dzięki...
PS: Moja prętniczka ma od dawna duży brzuch nie wiem czy to ciąża czy przejedzenie,  Prętnik (samiec) nie dopuszcza ją na strone gdzie jest gniazdo. Chyba nie chce jej zrobić niespodzianki?? Huh Grin  Dawniej to miała taki brzuch i też nie złożyła ikry (może nie chce albo nie może)

I jeszcze coś jakie testy są dobre i nie drogie. ? Na opakowaniu środka do zabijania ślimaków pisze że czeba mieć pH-8 . A ja nawet nie wiem jakie teraz mam  Grin

Zawsze stosowałam mało nawozów do roślin(Tropical-AQUA PLANT) Może i pomagało ale na krótko teraz kupiłam takie tabletki (chyba tetra nie pamiętam bo sprzedawca mi nie dał opakowania) Stosuje uzdatniacz też Tropicala (ESKLARIN). Chyba mało?Huh??
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 08:57:56 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 06, 2007, 14:28:10 »

w zasadzie wszystkie pojedyncze testy sa dobre, nie kupuj takich wszystko w 1 bo to strata kasy,  wg mnie najpierw trzeba zmontowac dobre oswietlenie ( w akwa do 30cm wysokosci ok 0,5W/L)  a dopiero pozniej stosowac nawozy  Smiley 
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #23 : Luty 06, 2007, 14:40:23 »

Polecasz jakieś??? Wychodzi że jakieś 25w Shocked(dokladnie 27w Marzyciel )  Mi się chyba nie zmieści. Jedna na stronie 25w/75cm Undecided Undecided Undecided

http://www.zoologiczny.sklep.pl/swietlowki__25_44_50?osCsid=d3f2ca857746cbe50d77401d01efe8af 
Może tu coś jest dobrego. Mieszkam w Krakowie wiec pójde do innego sklepu, ale dziś ide na giełde zoologiczną, wiec prosze o szybką odpowiedz. Myśle że chyba nie ma znaczenia którą wybiore no ale zawsze wole się upewnić. Tongue Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa???
A może odblask Huh
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 15:08:48 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2007, 16:27:37 »

jedyne co Ci moge polecic tym razem to poszukiwania w dziale zrob to sam  Smiley   ja czekam na wyplate, dopiero wtedy bede kombinowal wieksze akwa i bede do niego robil pokrywe zatem jeszcze nie orientowalem sie w temacie Cheesy w tej chwili gdybym mial robic pokrywe na akwa 60x30x30 to chyba wstawil bym 3x8W  ale to moze nie byc sluszna koncepcja  Afro     

generalnie polecam wiecej lektury, chociazby na tym forum a dopiero pozniej podejmowanie jakichkolwiek decyzji bo po co marnowac pieniazki Cheesy

pozdrawiam !

P.S. a to tak z marszu moze sie cos przyda bo poszczegolnych linkow nie przegladalem   Cheesy

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/forum/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2007, 09:18:32 »

Polecasz jakieśHuh Wychodzi że jakieś 25w Shocked(dokladnie 27w Marzyciel )  Mi się chyba nie zmieści. Jedna na stronie 25w/75cm Undecided Undecided Undecided

2*14W się chyba zmieści...

Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa???

Nie może być. Philips ma fajne świetlówki akwarystyczne. Można je kupić np na allegro.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2007, 09:21:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2007, 17:25:03 »

papa  papa   papa   papa  papa   papa   papa   papa   papa   papa   papa    papa   papa  papa  papa  papa  papa  papa  papa papa  papa papa papa papa papa

Zobacze na allegro.

Robie własnie porządek generalny w akwa. Grin Zastanawiam się jakie ciemne ozdoby dla naonek i innych ryb Roll Eyes. Myslałam o moich jakis ciemnawych kamieniach, teraz miałam białe i beżowe więc może je zmienie to non problem. Marzyciel

Kupiłam nowy śliczny korzeń Marzyciel . Już mam 2. Na niego posadze  Microsorum pteropus (Mikrozorum uskrzydlone i jakiś mało wymagający meszek bo ten nowy korzeń jest dość duży. Grin Na obydwu korzeniach jest tez inna roślina nie wiem jaka Roll Eyes. Ciekawa jestem czy te korzenie są wygotowane ale sądze że tak...

Zastanawiam się też czy nie zrobić jamki dla glonka i nie kupić jej (nie ma chrustów) partnera, Tongue  może w sklepie trafią przypadkiem na samca. Co do rurki to dużo czytałam na ten temat Marzyciel ale nie wiem czy mi się uda zrobić coś sensownego.. Undecided.

Kupuje dziś nowiusienki roślinny ciemny żwirek  Cool . Pomieszam go z innym i delikatnie więcej na wieszch. A ciemne dodatki nie przeszkodzą innym mieszkancom Huh  Huh

HEEEJJJJJJJJJJJJJJ Co mam zrobić z oświetleniem dwie świetlówki się nie zmieszczą bo mam pokrywe z dziurą na jedną... POMOCY Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry :
 papa  papa   papa   papa  papa   papa   papa   papa   papa   papa   papa    papa   papa  papa  papa  papa  papa  papa  papa papa  papa papa papa papa papa
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2007, 22:10:25 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2007, 13:42:08 »

Ładne akwa, fajny klimacik  Good !.

Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2007, 15:10:38 »

Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa???

Nie może być. Philips ma fajne świetlówki akwarystyczne. Można je kupić np na allegro.
Możesz rozwinąć? czemu nie może być?

Zastanawiam się też czy nie zrobić jamki dla glonka i nie kupić jej (nie ma chrustów) partnera, Tongue  może w sklepie trafią przypadkiem na samca. Co do rurki to dużo czytałam na ten temat Marzyciel ale nie wiem czy mi się uda zrobić coś sensownego.. Undecided.
Możesz spróbować z kokosem, tylko dla dorosłych zbrojników może być troche za mały

HEEEJJJJJJJJJJJJJJ Co mam zrobić z oświetleniem dwie świetlówki się nie zmieszczą bo mam pokrywe z dziurą na jedną...
Poszukaj po necie, jest sporo opisów jak przerobić pokrywe.

Innym problemem moze byc zbyt jasne podloze - neony pochodza z tzw czarnych wod i zdecydowanie lepiej czuja sie przy ciemnym podlozu i dekoracjach akwa.
Neony pochodzą z czarnych wód, ale w czarnych wodach raczej ciemnego podłoża nie znajdziesz.  Ale jeśli chcecie stworzyć neonom dobre warunki to proponuje zbić ph od 4,5-5, twardosci prawie do zera, zapewnić korzenie, liście i herbacianą wodę Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #29 : Luty 09, 2007, 15:59:20 »

Świetlówka to chyba zwykła nie możee być tak blisko wody, która paruję. Tak sądze...

Spróbuje zrobić kokosa...

Już szukam. A znasz jakieś niezłe opisy Huh

No dobrze no ale niskie ph może przeszkadzać innym rybą Undecided. No chyba że powiesz że nie będzie przeszkadzało, to zrobie co w mojej mocy. Cheesy Cheesy Cheesy

PS: MAM KOLEJNY PROBLEM = MIANOWIĆIE KUPUJE NOWĄ ŚWIETLÓWKĘ. AQUA GLO I FLORA GLO LECZ NIE WIEM JAK WSADZIC TE 2 ŚWIETLÓWKI.
POWINNAM MIEĆ 25WATT. MOŻE KUPIE DWIE PO 10 WATT LUB PO 15 WATT. CZY TO DOBRY POMYSŁ??? NA STRONIE  http://www.zoologiczny.sklep.pl/Hagen_Aqua_Glo_wybierz_moc___314     
 PISZE ŻE:
Przykładowe kombinacje świetlówek:
AQUA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzrostowi roślin
AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
AQUA-GLO + POWER+GLO = uwypuklenie kolorystyki ryb
AQUA-GLO + LIFE-GLO = fragmenty widma stymulujące wzrost roślinności 

MYŚLE O TYCH  AQUA GLO I FLORA GLO, ALE JAKIE WIELKOŚCI Huh ILE WATT Huh NIE MAM POJĘCIA CHOĆ MÓJ TATA Z WYKSZTAŁCENIA TO ELEKTRYK, ALE JA MAM 12 LAT!!! MOŻE KUPIĆ TYLKO JEDNĄ HuhHuhHuh
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2007, 16:16:15 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: