Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2007, 15:48:18 » |
|
Przeczytałam ze ślimaki składają ikre na żwiże, roslinach i ściankach akwa. Czy powinnam kupic caly nowy żwir bo nie da sie go dokładnie przepłukać?? I tak muszzę go dokupić bo "damianos" kazał kupić ciemniejszy dla neonów( i tak zrobię). To co?, mam dokupić 4-5 woreczki nowego żwiru??  ..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2007, 15:51:17 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 05, 2007, 16:04:02 » |
|
Ja takie ślimaki potraktowałam bym ( w żwiru ! ) temp. 100 C.  , napewno skuteczne ale sadystyczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgośka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2007, 16:06:46 » |
|
o tym samym pomyślałam :)a ciemny żwir na górę sypnij i będzie git
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2007, 16:14:57 » |
|
A czy teraz masz biały? Bardzo efektownie wygląda żwir biały wymieszany z czarnym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2007, 19:37:53 » |
|
A czy teraz masz biały? Bardzo efektownie wygląda żwir biały wymieszany z czarnym.
Zgadzam się, ale nie lubię takiego ogromnego kontrastu, lecz na szczescie mam mieszany żwir( Niby kupiony ale wygląda jak znad Raby)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
damianos
rudeboy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2007, 20:45:33 » |
|
Madziuuuu ja nic Ci nie kazalem  ) Neony rzeczywiscie lubia ciemne podloze, nie musi byc idealnie czarne, poprostu ciemne, jak ktoś tu juz wspomnial zwirek ktory masz mozesz wygotowac lub wyprazyc w piekarniku, dokupic troche ciemnego zwirku jaki Ci sie bedzie podobal i wymieszac (ja osobiscie tak zrobilem)  polecam podloze floran firmy filtus, coprawda dlugo trzeba sie nameczyc z plukaniem ale za to rosliny w nim (przynajmniej mi) dobrze rosna pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damianos
rudeboy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 06, 2007, 14:28:10 » |
|
w zasadzie wszystkie pojedyncze testy sa dobre, nie kupuj takich wszystko w 1 bo to strata kasy, wg mnie najpierw trzeba zmontowac dobre oswietlenie ( w akwa do 30cm wysokosci ok 0,5W/L) a dopiero pozniej stosowac nawozy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 06, 2007, 14:40:23 » |
|
Polecasz jakieś??? Wychodzi że jakieś 25w  (dokladnie 27w  ) Mi się chyba nie zmieści. Jedna na stronie 25w/75cm http://www.zoologiczny.sklep.pl/swietlowki__25_44_50?osCsid=d3f2ca857746cbe50d77401d01efe8af Może tu coś jest dobrego. Mieszkam w Krakowie wiec pójde do innego sklepu, ale dziś ide na giełde zoologiczną, wiec prosze o szybką odpowiedz. Myśle że chyba nie ma znaczenia którą wybiore no ale zawsze wole się upewnić.  Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa??? A może odblask 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 15:08:48 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
damianos
rudeboy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2007, 16:27:37 » |
|
jedyne co Ci moge polecic tym razem to poszukiwania w dziale zrob to sam  ja czekam na wyplate, dopiero wtedy bede kombinowal wieksze akwa i bede do niego robil pokrywe zatem jeszcze nie orientowalem sie w temacie  w tej chwili gdybym mial robic pokrywe na akwa 60x30x30 to chyba wstawil bym 3x8W ale to moze nie byc sluszna koncepcja generalnie polecam wiecej lektury, chociazby na tym forum a dopiero pozniej podejmowanie jakichkolwiek decyzji bo po co marnowac pieniazki  pozdrawiam ! P.S. a to tak z marszu moze sie cos przyda bo poszczegolnych linkow nie przegladalem http://www.akwarium.net.pl/port/modules/forum/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 07, 2007, 09:18:32 » |
|
2*14W się chyba zmieści... Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa???
Nie może być. Philips ma fajne świetlówki akwarystyczne. Można je kupić np na allegro.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2007, 09:21:47 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 07, 2007, 17:25:03 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2007, 22:10:25 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2007, 13:42:08 » |
|
Ładne akwa, fajny klimacik  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miekki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2007, 15:10:38 » |
|
Maże być zwykła mieszkaniowa świetlówka Philipsa???
Nie może być. Philips ma fajne świetlówki akwarystyczne. Można je kupić np na allegro. Możesz rozwinąć? czemu nie może być? Zastanawiam się też czy nie zrobić jamki dla glonka i nie kupić jej (nie ma chrustów) partnera, może w sklepie trafią przypadkiem na samca. Co do rurki to dużo czytałam na ten temat ale nie wiem czy mi się uda zrobić coś sensownego.. . Możesz spróbować z kokosem, tylko dla dorosłych zbrojników może być troche za mały HEEEJJJJJJJJJJJJJJ Co mam zrobić z oświetleniem dwie świetlówki się nie zmieszczą bo mam pokrywe z dziurą na jedną...
Poszukaj po necie, jest sporo opisów jak przerobić pokrywe. Innym problemem moze byc zbyt jasne podloze - neony pochodza z tzw czarnych wod i zdecydowanie lepiej czuja sie przy ciemnym podlozu i dekoracjach akwa.
Neony pochodzą z czarnych wód, ale w czarnych wodach raczej ciemnego podłoża nie znajdziesz. Ale jeśli chcecie stworzyć neonom dobre warunki to proponuje zbić ph od 4,5-5, twardosci prawie do zera, zapewnić korzenie, liście i herbacianą wodę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 09, 2007, 15:59:20 » |
|
Świetlówka to chyba zwykła nie możee być tak blisko wody, która paruję. Tak sądze...
Spróbuje zrobić kokosa...
Już szukam. A znasz jakieś niezłe opisy 
No dobrze no ale niskie ph może przeszkadzać innym rybą . No chyba że powiesz że nie będzie przeszkadzało, to zrobie co w mojej mocy. PS: MAM KOLEJNY PROBLEM = MIANOWIĆIE KUPUJE NOWĄ ŚWIETLÓWKĘ. AQUA GLO I FLORA GLO LECZ NIE WIEM JAK WSADZIC TE 2 ŚWIETLÓWKI. POWINNAM MIEĆ 25WATT. MOŻE KUPIE DWIE PO 10 WATT LUB PO 15 WATT. CZY TO DOBRY POMYSŁ??? NA STRONIE http://www.zoologiczny.sklep.pl/Hagen_Aqua_Glo_wybierz_moc___314 PISZE ŻE: Przykładowe kombinacje świetlówek: AQUA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzrostowi roślin AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny floryAQUA-GLO + POWER+GLO = uwypuklenie kolorystyki ryb AQUA-GLO + LIFE-GLO = fragmenty widma stymulujące wzrost roślinności MYŚLE O TYCH AQUA GLO I FLORA GLO, ALE JAKIE WIELKOŚCI  ILE WATT  NIE MAM POJĘCIA CHOĆ MÓJ TATA Z WYKSZTAŁCENIA TO ELEKTRYK, ALE JA MAM 12 LAT!!! MOŻE KUPIĆ TYLKO JEDNĄ   
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2007, 16:16:15 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
|