Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nowe prętniki !! 54 litry HeLp!!+Foty
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe prętniki !! 54 litry HeLp!!+Foty  (Przeczytany 10671 razy)
Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Luty 09, 2007, 17:00:20 »

Świetlówka to chyba zwykła nie możee być tak blisko wody, która paruję. Tak sądze...

Do tego świetlówka ma się prawie jak piernik do wiatraka Tongue wilgoć szkłu nie zaszkodzi, a elektronike osłaniają oprawki.

Spróbuje zrobić kokosa...

to nic trudnego Wink

Już szukam. A znasz jakieś niezłe opisy Huh

Niestety nie. Nie interesuje się tym już od dłuższego czasu, stwierdziłem, że mi standard wystarczy, ale nie mam ambicji na wspaniałe rośliny.

No dobrze no ale niskie ph może przeszkadzać innym rybą Undecided. No chyba że powiesz że nie będzie przeszkadzało, to zrobie co w mojej mocy. Cheesy Cheesy Cheesy [/color]

Właściwie to ryby spoza czarnych wód nie mają zbytnio szans na przeżycie w takich warunkach, a osiągnać takie ph to nie takie łatwe.

PS: MAM KOLEJNY PROBLEM = MIANOWIĆIE KUPUJE NOWĄ ŚWIETLÓWKĘ. AQUA GLO I FLORA GLO LECZ NIE WIEM JAK WSADZIC TE 2 ŚWIETLÓWKI.
POWINNAM MIEĆ 25WATT. MOŻE KUPIE DWIE PO 10 WATT LUB PO 15 WATT. CZY TO DOBRY POMYSŁ??? NA STRONIE  http://www.zoologiczny.sklep.pl/Hagen_Aqua_Glo_wybierz_moc___314     
 PISZE ŻE:
Przykładowe kombinacje świetlówek:
AQUA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzrostowi roślin
AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
AQUA-GLO + POWER+GLO = uwypuklenie kolorystyki ryb
AQUA-GLO + LIFE-GLO = fragmenty widma stymulujące wzrost roślinności 

MYŚLE O TYCH  AQUA GLO I FLORA GLO, ALE JAKIE WIELKOŚCI Huh ILE WATT Huh NIE MAM POJĘCIA CHOĆ MÓJ TATA Z WYKSZTAŁCENIA TO ELEKTRYK, ALE JA MAM 12 LAT!!! MOŻE KUPIĆ TYLKO JEDNĄ HuhHuhHuh

Tu niestety dużo nie pomogę, bo na oświetleniu sie zbytnio nie znam, ja w 60l (60x35x30) mam standardowe 15w i jakoś żyje:P ale w akwarium mam tylko moczarki i jedną amazonke. Świetlówka zwykła phillipsa Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #31 : Luty 09, 2007, 17:17:37 »

Tu niestety dużo nie pomogę, bo na oświetleniu sie zbytnio nie znam, ja w 60l (60x35x30) mam standardowe 15w i jakoś żyje:P ale w akwarium mam tylko moczarki i jedną amazonke. Świetlówka zwykła phillipsa Wink

HA... no właśnie a ja mam różne rośliny, co możesz zauwarzyć na fotkach... Grin Grin
I sory za tą świetlówkeee... Hahaha Tongue

PS: KOLEJNY PROBLEM!! Po czyszczeniu akwa nie ma glonów Undecided, a wiec mój glonojadzik nie ma co szamać Cry  Cry  Cry   Jakie jedzenie mu za serwować: Marchewke, pietryszke, seler, kalafior, brokuły, cykinie. Dziś prubuje mu dać marchew. Biedaczek goni po tym akwarium i nie ma gdzie łeba zatrzymać Undecided
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 09:26:11 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Luty 10, 2007, 11:31:41 »

Ja polecam SpirulineTabs dla ryb przydennych  Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Luty 10, 2007, 11:43:48 »

ja tak jak Andrij , jest to dobre . Kiedys moje glonojady wcianaly ze hoho ... Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Luty 10, 2007, 11:48:22 »

Możesz rozwinąć? czemu nie może być?

Oczywiście: nieodpowiednie widmo i temperatura barwowa nie wpływają dobrze na wzrost roślin. Jeśli zależy Ci na braku glonów i pięknych roślinach to świetlówki powinny emitować światło odpowiednie dla roślin a nie tylko "świecić". Dlatego np żarówka montowana w standardowych pokrywach do 25 l gwarantuje Ci piękny rozrost glonów i marnienie roślin. Widać to na przykładzie gotowych pokryw kupowanych w zoologicznym. Standardowo montuje się tam świetlówki Leuci Daylight. Po wymianie tych światlówek na np Phillips Aquarelle w ciągu tygodnia można zaobserwować bardzo szybkie zmiany w roślinności. Niby watów tyle samo a jadnak.... Roll Eyes

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Luty 10, 2007, 16:32:36 »

Zwykłe świetlówki, mają różne temperatury barwy. U mnie po zmianie na zwykłą świetlówke, nie zauważyłem zmiany na gorsze w wzroście roślin, a teraz i glonów dużo mniej Wink Wcześniej używałem świetlówek hagena, ale nie pamiętam niestety jakich dokładniej.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #36 : Luty 10, 2007, 19:36:06 »

Hejciaa Grin...
Jestem w genialnym humorze bo wymyśliłam że zrobie rybkom tło. Więcej o nim na: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2313   przepraszam że na konkurencyjnym forum. Tu tło jest zrobione dość skomplikowanie ale wymyśliłam że zrobie troszke inaczej... : Wyskrobie styropian rozpuszczalnikiem i wysprejuje jakimis fajnymi kolorami nie zrobie też tej sklejki bo akurat mam gdze oprzeć tło (moje aqua jest we wnęce) a akurat mam troche wolnego miejsca za akwarium Cool  Przynajmiej spróbuje zrobić Undecided a co do diod to się zastanowię  Roll Eyes  Roll Eyes  Roll Eyes
Może wyjdzie Wink
PoZdRoWiEnIa FoR ALl... Kiss  Kiss  Kiss  Kiss  Kiss
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 19:55:57 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 10, 2007, 20:03:16 »

Extra tło, sposób wykonania prosty dosyć. Chyba sama sobie takie skonbinuje  Good !.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Luty 10, 2007, 21:07:28 »

HA... no właśnie a ja mam różne rośliny, co możesz zauwarzyć na fotkach... Grin Grin
I sory za tą świetlówkeee... Hahaha Tongue

PS: KOLEJNY PROBLEM!! Po czyszczeniu akwa nie ma glonów Undecided, a wiec mój glonojadzik nie ma co szamać Cry  Cry  Cry   Jakie jedzenie mu za serwować: Marchewke, pietryszke, seler, kalafior, brokuły, cykinie. Dziś prubuje mu dać marchew. Biedaczek goni po tym akwarium i nie ma gdzie łeba zatrzymać Undecided

Słyszałam, że marchewke i ogórka wcinają jak nienormalne ;P Nom i tabletki co opadają na dno ze spiruliną ;]

x))
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #39 : Luty 10, 2007, 21:25:42 »

No cóz mozliwe że jedzą ale czemu nie u mnie Undecided  Undecided . Dałam marchew i nawet jej nie tchnął... Undecided  Undecided  Undecided  Spróbuje dać jeszcze ogórka...
PooZdRooo... papa

PS: Jestem naprawde zadowolona bo wiem jak przerobić aqua (pokrywe) : http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25484
Sory znów konkurencja Undecided
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 22:13:54 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Luty 10, 2007, 22:03:50 »

Spróbuje dać jeszcze ogórka...
PooZdRooo... papa

No ale ogórek w małych ilościach Smiley Oczywiście zobacz na stronkę www.akk.pl tam powinnaś znaleść cosik dla swojego gloncia ;P  papa

x))
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #41 : Luty 10, 2007, 23:01:55 »

DzIĘkI Za LiNkA

PS: robie oswietlenie nocne bo mój tata elektryk wiec pomorze

Pozdrawiam, Magda.
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Luty 11, 2007, 17:27:54 »

co do tego tła:
- jak przyczepić filtr i grzałkę
- czy farma niezaszkodzi rybom , i niezabarwi wody
HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #43 : Luty 11, 2007, 18:11:31 »

co do tego tła:
- jak przyczepić filtr i grzałkę
- czy farma niezaszkodzi rybom , i niezabarwi wody
HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh

Nieee...Przecież to tło zewnętrzne!!!!!!!!! na zewnątrz, za akwa...

Jeszcze jedno i prosze o szybką odpowiedz: co jest lepsze Philips Aquarelle czy Hagen (aqua-glo, flora-glo, sun-glo)
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2007, 22:29:48 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Luty 12, 2007, 08:35:33 »

Philips.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: