Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtry  (Przeczytany 10347 razy)
Ja-NOS_KRC
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2003, 11:28:36 »

Cytat: gregorm7
Kolejna zaleta to taka, że przy hodowli małych rybek zdarzyło mi się zauważyć, że rybki w nocy gdy filtry są wyłączone wpływają do wypływu i... kaput!!! Od tego czasu mam mikro powyżej lustra wody.

filtrow sie nie wylacza na noc !!!

Akwa
160l - tanganika tropheusy Black bemba i chwilowo Kipili
50l - jeszcze nei wiem moze tanganika
30l - aktualnie ta mieszanka co byla w 50
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2003, 08:20:48 »

Jasne, jasne... wiem, wiem...

Jednak ja będę je wyłączał, gdyż nie ma takiej potrzeby by chodziły 24H/dobę i nie żal mi wcale prądu, ale mam malutkiego synka, a niestety słychać gdy pracują więc sam rozumiesz, poza tym mam jeden zbiornik bez żadnych filtrów i napowietrzania i ryby żyją i mają dobre warunki - są to młode rybki i jest tam dużo roslinności. Nie posiadam obecnie wymagających rybek, gdyż nie mam do tego warunków!!!

Pamiętam czasy gdy filtry stosowane były tylko gąbkowe (chyba, że kogoś było naprawdę stać i prowadził hodowlę masową) i rybki też żyły i rosły. Ludzie kilkanaście lat temu zajmowali się akwarystyką tak samo jak dzisiaj, tyle że z gorszym sprzętem... najważniejsza jest pasja i troska o ryby a nie sprzęt...

Pozdrawiam gregorm7
Ja-NOS_KRC
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2003, 08:53:01 »

no to jezeli powodem wylaczania jest halas to zrob cos zeby nie bylo , u mojego synka ma 2 latka stoi 30l aktualnie chodza tam dwa filtry jedna kaskada a drugi AquaEl fat-1 zaden nie halasuje wystarczy tylko bombelki wylaczyc.

aha po wlaczeniu filta kiedy on stoi cala noc wiekszosc zlych zwiazkow ktore siedzialy w filtrze wlatuje zpowrotem do akwa ale to chyba maly szczegol Wink

Akwa
160l - tanganika tropheusy Black bemba i chwilowo Kipili
50l - jeszcze nei wiem moze tanganika
30l - aktualnie ta mieszanka co byla w 50
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2003, 09:07:42 »

To wszystko się zgadza, ale przy zwykłych filtrach nie ma takiego ryzyka, jak przy filtrach z wkładem biologicznym/aktywnym węglem, gdyż tam dopiero wytwarzają się trujące związki, które mogą doprowadzić nawet do śnięcia ryb. Czytałem, że jeżeli zaistnieje koniecznośc odłączenia takiego typu filtrów, należy je usunąc z akwarium - wymyć i osuszyć!!!

Poza tym moje filtry wpadają w rezonans z szybą przykrywającą zbiorniki, dlatego dodatkowy hałas, który uniemożliwia ich działanie w nocy.

Zastanowię się jak to zmienić... dzięki.

Pozdrawiam gregorm7
Leny
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 04, 2004, 18:10:07 »

Co myślicie o tym, aby do akwarium 240l (prawdopodobnie 200) władować Aqa Szuta Seniora największego (z wkładem ceramicznym),
lub dwa największe Juniory (także z wkładem ceramicznym). Prawdpobodobnie bedą w nim PYSIE.

Założyłem osobny temat, ale nikt tam nie wchodzi Sad
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: