Bob
Nowy

|
 |
« : Październik 10, 2003, 15:12:52 » |
|
Bede zakladal akwarium 100l. Nigdzie nie moge sie dowiedziec jakie filtry beda najlepsze w moim akwarium. Za jakiekolwiek informacje szczegolnie dziekuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2003, 16:36:12 » |
|
Ja w mojej 200l. mam dwa aquaele fan (1 i 3) trójeczka jako filtr mechaniczny a jedyneczka biologiczny, bardzo dobrze zdają egzamin, nie musze podmieniać wody co tydzień a np. co 3 tygodnie a woda jest czysta, klarowna. Taki filtr jest praktycznie niezacieralny (działa na magnesach) można z niego zrobić filtr denny, deszczownice, filtr biologiczny i mechaniczny, do wyboru do koloru 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2003, 18:22:29 » |
|
Dzięki za radę. Bardzo mi się przydała. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2003, 21:39:39 » |
|
ja w 130l używam aquaclear 150 i aquashut senior+. wewnętrzny jako mechaniczny, kaskadę jako biologiczny. działa bez zarzutu.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2003, 15:11:14 » |
|
Nie zaczynam nowego tematu, tylko przy okazji zapytam: Mam 200l. z filtrem kaskadowym AquaClear300. Jest to bardzo dobry filtr, ale muszę go czyścić co tydzień, bo się szybko "zapycha", a chciałbym żeby pełnił również rolę filtra biologicznego. Dlatego przymierzam się do kupna dodatkowego filtra wewnętrznego, tylko jaki? Myślę o FAN-1 lub FAN-2 Auael'a, a może jeszcze inny. Jakie są Wasze doświadczenia z tymi fltrami: jaka żywotność, głośność, bo opinie w internecie i sklepach są zróżnicowane, od pozytywnych do bardzo negatywnych.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2003, 21:11:10 » |
|
posiadałem filtry aquael fan1 i aquashut junior i senior. wydaje mi się że wydajniejszy jest aquashut i to w obu przypadkach. posiada większy wkład i z lepszego materiału niz aquael w którym gąbka po 8 tygodniach nadawała się do wymiany. jeśli chcesz natleniać to aquashut również i tu moim zdanie bije aquaela na głowę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 31, 2003, 20:16:12 » |
|
ja też mam aquashuta-jest lepszy od aquaela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek Szulc
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2003, 23:43:30 » |
|
Witam,
Aquaszut jest wedlug mnie lepszy od Aquaela, Ale ja osobiscie preferuje Hagena lub Eheima, sa drozsze, ale wydaje mi sie ze skuteczniejsze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Maciek Szulc
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2003, 00:49:56 » |
|
ja obecnie mam aquaszuta , wcześniej miałem aquaela i chyba byłem z niego bardziej zadowolony. Aquaszut szybko mi się zapycha
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2003, 08:24:15 » |
|
Dokupiłem drugi filtr. Wybór padł na Aquael FAN-2. Po kilku dniach muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Zero hałasu, wydajność bardzo dobra. Sprzedawca radził mi tylko żebym często zdejmował kopułkę i czyścił wirnik. Jak dbacie o swoje filtry, jak często czyścicie?
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2003, 17:44:57 » |
|
raz na dwa-trzy tygodnie. wyjmuję jeden filtr, płuczę pod wodą, gąbkę wyciskam tak długo, aż prawie nie brudzi wody. Filtry myję na zmianę. Wkłady w kaskadzie wyjmuję pojedyńczo. Gąbkę pluczę pod kranem, żwirek w akwa. Torf płuczę co dwa miesiące, a co pół roku wymieniam wkład.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2003, 20:42:38 » |
|
Ale ja osobiscie preferuje Hagena lub Eheima, sa drozsze, ale wydaje mi sie ze skuteczniejsze.
Ze skuteczniejsze to napewno tylko dajcie mi kase na eheima... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja-NOS_KRC
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2003, 15:35:24 » |
|
Ja w mojej 200l. mam dwa aquaele fan (1 i 3) trójeczka jako filtr mechaniczny a jedyneczka biologiczny, bardzo dobrze zdają egzamin, nie musze podmieniać wody co tydzień a np. co 3 tygodnie a woda jest czysta, klarowna. co do podmieniania wody w granicach 20% na tydzien, to chyba nie robi sie tego ze wzgledu na czystosc i klarownosc widoczna ludzkim okiem ale ze wzgledu na zmniejszenie roznych trujacych zwiazkow w akwarium 
|
|
|
|
|
|
Akwa 160l - tanganika tropheusy Black bemba i chwilowo Kipili 50l - jeszcze nei wiem moze tanganika 30l - aktualnie ta mieszanka co byla w 50
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2003, 19:17:08 » |
|
co do podmieniania wody w granicach 20% na tydzien, to chyba nie robi sie tego ze wzgledu na czystosc i klarownosc widoczna ludzkim okiem ale ze wzgledu na zmniejszenie roznych trujacych zwiazkow w akwarium  I tu sie nie mylisz  . Zdecydowanie robi sie podmiany i przy okazji odmulanie wody aby ryby mialy nieco swiezsza, pozbawiona roznych zwiazkow. Niby woda wyglada jak krysztal, jakby ryby wisialy w powietrzu, ale zwiazki w niej zawarte zwlaszcza azotany beda podtruwac ryby.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
gregorm7
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2003, 01:45:37 » |
|
Z tą wodą to prawda, lepiej zmieniać regularnie jakąś określoną część - w zależności od upodobań gatunku/ów jakie hodujemy - niektóre tylko lubią starą i nieznacznie odświeżaną wodę!!!
Jezeli chodzi o filtry to moje doświadczenia są ciekawe: Aquael - najbardziej jestem zadowolony z wersji mikro!!! Co ciekawe, jest on ustawiony (wypływ) powyżej lustra wody i woda spada jak z wodospadu - dobre natlenianie - niesamowita wydajność, niestety wadą jest wielkość wkładu który szybko się zapycha!!! Kolejna zaleta to taka, że przy hodowli małych rybek zdarzyło mi się zauważyć, że rybki w nocy gdy filtry są wyłączone wpływają do wypływu i... kaput!!! Od tego czasu mam mikro powyżej lustra wody. Fan-mini - porażka - trafiłem na głośny egzemplarz i do tego z reklamacji dostałem jeszcze gorszy - brzęczy jakby miał się rozsypać - więc oba niedługo odeślę z powrotem. Fan-1 - dostałem używany od teścia i rewelacja - wydajny, cichy i dobrze natlenia wodę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gregorm7
|
|
|
|