Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtry  (Przeczytany 10380 razy)
Bob
Nowy
*

« : Październik 10, 2003, 15:12:52 »

Bede zakladal akwarium 100l. Nigdzie nie moge sie dowiedziec jakie filtry beda najlepsze w moim akwarium. Za jakiekolwiek informacje szczegolnie dziekuje.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2003, 16:36:12 »

Ja w mojej 200l. mam dwa aquaele fan (1 i 3) trójeczka jako filtr mechaniczny a jedyneczka biologiczny, bardzo dobrze zdają egzamin, nie musze podmieniać wody co tydzień a np. co 3 tygodnie a woda jest czysta, klarowna. Taki filtr jest praktycznie niezacieralny (działa na magnesach) można z niego zrobić filtr denny, deszczownice, filtr biologiczny i mechaniczny, do wyboru do koloru  Smiley

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Bob
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2003, 18:22:29 »

Dzięki za radę. Bardzo mi się przydała. :lol:
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2003, 21:39:39 »

ja w 130l używam aquaclear 150 i aquashut senior+. wewnętrzny jako mechaniczny, kaskadę jako biologiczny. działa bez zarzutu.

gg:1384140
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2003, 15:11:14 »

Nie zaczynam nowego tematu, tylko przy okazji zapytam:
Mam 200l. z filtrem kaskadowym AquaClear300. Jest to bardzo dobry filtr, ale muszę go czyścić co tydzień, bo się szybko "zapycha", a chciałbym żeby pełnił również rolę filtra biologicznego.
Dlatego przymierzam się do kupna dodatkowego filtra wewnętrznego, tylko jaki? Myślę o FAN-1 lub FAN-2 Auael'a, a może jeszcze inny. Jakie są Wasze doświadczenia z tymi fltrami: jaka żywotność, głośność, bo opinie w internecie i sklepach są zróżnicowane, od pozytywnych do bardzo negatywnych.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2003, 21:11:10 »

posiadałem filtry aquael fan1 i aquashut junior i senior. wydaje mi się że wydajniejszy jest aquashut i to w obu przypadkach. posiada większy wkład i z lepszego materiału niz aquael w którym gąbka po 8 tygodniach nadawała się do wymiany. jeśli chcesz natleniać to aquashut również i tu moim zdanie bije aquaela na głowę.

Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 31, 2003, 20:16:12 »

ja też mam aquashuta-jest lepszy od aquaela.

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2003, 23:43:30 »

Witam,

Aquaszut jest wedlug mnie lepszy od Aquaela,
Ale ja osobiscie preferuje Hagena lub Eheima, sa drozsze, ale wydaje mi sie ze skuteczniejsze.

Pozdrawiam
Maciek Szulc
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2003, 00:49:56 »

ja obecnie mam aquaszuta , wcześniej miałem aquaela i chyba byłem z niego bardziej zadowolony. Aquaszut szybko mi się zapycha

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2003, 08:24:15 »

Dokupiłem drugi filtr. Wybór padł na Aquael FAN-2. Po kilku dniach muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Zero hałasu, wydajność bardzo dobra. Sprzedawca radził mi tylko żebym często zdejmował kopułkę i czyścił wirnik. Jak dbacie o swoje filtry, jak często czyścicie?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2003, 17:44:57 »

raz na dwa-trzy tygodnie. wyjmuję jeden filtr, płuczę pod wodą, gąbkę wyciskam tak długo, aż prawie nie brudzi wody. Filtry myję na zmianę.
Wkłady w kaskadzie wyjmuję pojedyńczo. Gąbkę pluczę pod kranem, żwirek w akwa. Torf płuczę co dwa miesiące, a co pół roku wymieniam wkład.

Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2003, 20:42:38 »

Cytat: Maciek Szulc

Ale ja osobiscie preferuje Hagena lub Eheima, sa drozsze, ale wydaje mi sie ze skuteczniejsze.

Ze skuteczniejsze to napewno tylko dajcie mi kase na eheima... :wink:

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Ja-NOS_KRC
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2003, 15:35:24 »

Cytat: Sarmik
Ja w mojej 200l. mam dwa aquaele fan (1 i 3) trójeczka jako filtr mechaniczny a jedyneczka biologiczny, bardzo dobrze zdają egzamin, nie musze podmieniać wody co tydzień a np. co 3 tygodnie a woda jest czysta, klarowna.

co do podmieniania wody w granicach 20% na tydzien, to chyba nie robi sie tego ze wzgledu na czystosc i klarownosc widoczna ludzkim okiem ale ze wzgledu na zmniejszenie roznych trujacych zwiazkow w akwarium Wink

Akwa
160l - tanganika tropheusy Black bemba i chwilowo Kipili
50l - jeszcze nei wiem moze tanganika
30l - aktualnie ta mieszanka co byla w 50
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2003, 19:17:08 »

Cytat: Ja-NOS_KRC

co do podmieniania wody w granicach 20% na tydzien, to chyba nie robi sie tego ze wzgledu na czystosc i klarownosc widoczna ludzkim okiem ale ze wzgledu na zmniejszenie roznych trujacych zwiazkow w akwarium Wink

I tu sie nie mylisz  Cheesy . Zdecydowanie robi sie podmiany i przy okazji odmulanie wody aby ryby mialy nieco swiezsza, pozbawiona roznych zwiazkow. Niby woda wyglada jak krysztal, jakby ryby wisialy w powietrzu, ale zwiazki w niej zawarte zwlaszcza azotany beda podtruwac ryby.

pozdrawiam
asmi
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2003, 01:45:37 »

Z tą wodą to prawda, lepiej zmieniać regularnie jakąś określoną część - w zależności od upodobań gatunku/ów jakie hodujemy - niektóre tylko lubią starą i nieznacznie odświeżaną wodę!!!

Jezeli chodzi o filtry to moje doświadczenia są ciekawe:
Aquael - najbardziej jestem zadowolony z wersji mikro!!! Co ciekawe, jest on ustawiony (wypływ) powyżej lustra wody i woda spada jak z wodospadu - dobre natlenianie - niesamowita wydajność, niestety wadą jest wielkość wkładu który szybko się zapycha!!!
Kolejna zaleta to taka, że przy hodowli małych rybek zdarzyło mi się zauważyć, że rybki w nocy gdy filtry są wyłączone wpływają do wypływu i... kaput!!! Od tego czasu mam mikro powyżej lustra wody.
Fan-mini - porażka - trafiłem na głośny egzemplarz i do tego z reklamacji dostałem jeszcze gorszy - brzęczy jakby miał się rozsypać - więc oba niedługo odeślę z powrotem.
Fan-1 - dostałem używany od teścia i rewelacja - wydajny, cichy i dobrze natlenia wodę.

Pozdrawiam gregorm7
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: